13/11/18

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε από τους Άγγλους ο εθνομάρτυρας αγωνιστής της ΕΟΚΑ  Γεώργιος Νικολάου, που  γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Πύργος, της επαρχίας Λευκωσίας, το 1930. Ο Νικολάου μυήθηκε στον αγώνα από τις αρχές του 1955 και τοποθετήθηκε υπεύθυνος της ΕΟΚΑ στα χωριά Πηγαίνια, Παχύαμμος, Κάτω και Πάνω Πύργος, με το ψευδώνυμο “Δάφνιος”. 
Στο σπίτι του διατηρούσε κρησφύγετο. Εκεί φιλοξένησε τους πρώτους πυρήνες για ανταρτική δράση στον τομέα Τυλληρίας. Διετέλεσε επίσης ένας από τους συνδέσμους της ανταρτικής ομάδας του Μάρκου Δράκου.
Στις 27 Οκτωβρίου 1956 συνελήφθη από τους Άγγλους μαζί με άλλους εννέα  και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο των Άγγλων στο δρόμο Πεντάγειας – Ξερού. Εκεί κατόρθωσε να μπει  ο αδελφός του Τάκης Νικολάου και να τον συναντήσει στις 12 Νοεμβρίου 1956. Τον βρήκε σε κακά χάλια από τα βασανιστήρια. 
Την επομένη, που πήγαν να τον συναντήσουν οι δικοί του, τον βρήκαν νεκρό με θρυμματισμένα τα πόδια και με μια σφαίρα στην πλάτη, την οποία δέχθηκε όταν ήταν ήδη νεκρός. Ο θάνατός του προήλθε από το βασανισμό πνιγμού στον οποίο τον υπέβαλαν οι ανακριτές, χρησιμοποιώντας πετρέλαιο στο οποίο πρόσθεσαν πριονίδι.

Το 1940, την 17η ημέρα του Πολέμου, ο  Κατσιμήτρος έδωσε στο 5/42 διαταγή προέλασης προς την γενική κατεύθυνση Κοκλιοί-Μονή Σωσσίνου. Στην Αθήνα υπογράφηκε η απόφαση για τη συγκρότηση του «Συντάγματος Δωδεκανησίων Εθελοντών» με πρώτο Διοικητή τον Σαμιακό Λοχαγό Μάρκο Κλαδάκη, του οποίου αποστολή θα ήταν η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου   Στο μέτωπο της Θεσπρωτίας τα χαράματα της 13ης Νοεμβρίου 1940 εμφανίστηκαν στον Λόφο Προφήτη Ηλία Κρύας Βρύσης, άνδρες του 2/40 Συντάγματος Πρεβέζης με Διοικητή τον Ταγματάρχη Τζίμα .

Όλα τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου θα τα διαβάσετε εδώ

https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/11/13.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: