28/1/09

Απο σήμερα τα λαικά-ομόλογα

Ο οίκος Fitch Ratings υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα δανειστεί φέτος 46,5 δισ. ευρώ.

Ξεκινά σήμερα η διάθεση, στο ευρύ επενδυτικό κοινό, των 5ετών ομολόγων που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Δημόσιο, ενώ στα 10ετή ομόλογα το spread μειώθηκε στις 278 μονάδες βάσης.
Για μία εβδομάδα, ως την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, ο ιδιώτης θα μπορεί να πηγαίνει στις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές ζητώντας να αγοράσει μέρος του ελληνικού χρέους. Η διάθεση των ομολόγων, που εκδίδονται μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων στους ιδιώτες, είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Σημειώνεται, ότι ο οίκος Fitch Ratings υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα δανειστεί φέτος 46,5 δισ. ευρώ ή το 18,4% του ΑΕΠ της, με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος. Η εκτίναξη του δανεισμού οφείλεται στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να αντεπεξέλθουν στην κρίση και την ύφεση. Ταυτόχρονα, όμως, επιφέρει διόγκωση των χρεών, με τους οικονομολόγους του ξένου οίκου να προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις.

------
Μπαράζ επιθέσεων κατα της Ελλάδας με πηγές από την... Αθήνα.

Τον κίνδυνο υπερχρέωσης και ενδεχόμένως κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας λόγω του ακριβού δανεισμού και των διαρθρωτικών προβλημάτων διαπιστώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Για αρκετό καιρό οι Έλληνες θεωρούσαν ότι είχαν ξεφύγει από τη διεθνή οικονομική κρίση. Η αδύναμη ανάπτυξη αποκαλύπτει ωστόσο τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνική οικονομίας και οι διεθνείς αγορές τιμωρούν τη χώρα χωρίς οίκτο», αναφέρει το περιοδικό σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα.
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί ήδη στον τουρισμό μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο στην πρωτεύουσα και άλλες ελληνικές πόλεις. Ξενοδοχεία όπως η Μεγάλη Βρετάνια, το King George και το Plaza είναι άδεια από επισκέπτες και θαμώνες, ενώ ο σύνδεσμος των Ξενοδόχων κάνει λόγο για μείωση 70% των κρατήσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2008.
Ύφεση και στην ναυτιλία
«Το όνειρο τελείωσε, ξεκίνησε ο εφιάλτης» δήλωσε ο Έλληνας εφοπλιστής, Τεντ Πετρόπουλος στο Der Spiegel. Με τη δήλωση αυτή το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσιεύμα, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επέφερε κέρδη ρεκόρ στους Έλληνες εφοπλιστές και η ζήτηση για εμπορικά πλοία, τάνκερ και ειδικά ερευνητικά πλοία είχε φτάσει στο ναδίρ. «το όνειρο τελείωσε όμως τώρα». Η διεθνής οικονομική κρίση έκλεισε τις στρόφιγγες για την ελληνική ναυτιλία – η οποία αντιπροσωπεύει το 1/5 της διεθνούς ναυτιλίας - κι επομένως για το παγκόσμιο εμπόριο. Ο δείκτης BDI κατέρρευσε από τις 11.793 στις 663 μονάδες, μέσα σε έξι μόνο μήνες.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η κρίση αγγίζει και τα ναυπηγεία καθώς μόνο οι Έλληνες εφοπλιστες έχουν στα σκαριά 836 νέα πλοία. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν στην ακύρωση κάθε πέμπτης παραγγελίας.
Τα προβλήματα της οικονομίας
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στα προβλήματα που έχει ν' αντιμετωπίσει άμεσα και ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου. Το γερμανικό περιοδικό προειδοποιεί ότι με την μείωση των εσόδων από τον τουρισμό και την ναυτιλία, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα περάσει σε αρνητικό πρόσημο. «Η Ελλάδα είναι ήδη στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, εξαιτίας του υψηλού εμπορικού ελλείμματος. Κάτι που αποδεικνύει τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα του Γ. Παπαθανασίου. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, για τις οποίες είναι ως ένα σημείο συνυπεύθυνος: Έτσι, μόλις 5 εβδομάδες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2009, έχει ήδη αποδειχθεί μη εφαρμόσιμος. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,7%, ωστόσο η Ε.Ε. θέτει ως στόχο το 0,2%».
Παράλληλα, τονίζονται και τα προβλήματα από την μειωμένη απόδοση των φόρων και ειδικότερα, στην πρόβλεψη του Γ. Αλογοσκούφη, ότι τα έσοδα από τους φόρους θα αυξηθούν κατά 13%.
Επιπλέον, ο νέος υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας πρέπει να παλέψει με τη δυσπιστία των διεθνών αγορών. Η Ελλάδα πληρώνει 3% περισσότερος τόκο απ' ότι η Γερμανία. Ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός και το εθνικός χρέος αυξάνεται με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel

«Μέση Ανατολή» χαρακτηρίζει την Ελλάδα δημοσίευμα στη Financial Times.
Ανυπόστατα και παιδαριώδη θα μπορούσαν μόνο να χαρακτηριστούν ορισμένα σχόλια για την Ελλάδα που περιέχονται σε σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής σελίδας της εφημερίδας Financial Times, στο οποίο ο αρθρογράφος (Γκίντεον Ράχμαν) εξιστορεί μια σύντομη εμπειρία του με κάποιον παλαιότερο αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος υιοθετεί ακραίες - στην καλλίτερη περίπτωση - αντιλήψεις για την Ελλάδα.

Αναφέρεται ότι ο εν λόγω αξιωματούχος της ΕΕ, από την Αυστρία, υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι στην ουσία μια πολιτιστικά ευρωπαϊκή χώρα, αποτελεί τμήμα της Μέσης Ανατολής… απλά ακούστε τη μουσική τους»!

Αντικρούοντας τον παραπάνω συλλογισμό, ο αρθρογράφος αναφέρει (κρίνοντας μάλλον μέσα από το πρίσμα των στερεοτυπικών αντιλήψεων) ότι η απάντηση των Ελλήνων σε αυτό θα ήταν: «Πλάτωνας, Αριστοτέλης και (όσο αφορά τη μουσική) Ντέμης Ρούσσος». Ωστόσο, ο αρθρογράφος πιστεύει ότι οι απόψεις του αξιωματούχου της ΕΕ, παρά το ότι είναι εκκεντρικές, θίγουν ένα πραγματικό και λεπτό ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με τον φόβο ότι η ΕΕ είναι οικονομικά και πολιτικά διχασμένη μεταξύ του βόρειου σκληρού πυρήνα της και των ασθενέστερων νότιων γεωγραφικών άκρων της.

Αυτή η διχοτόμηση μπήκε προσωρινά στην άκρη, κατά το δημοσίευμα, όταν η ΕΕ επεκτάθηκε για να επιτρέψει σε χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ να γίνουν μέλη της, ενώ παράλληλα οι χώρες αυτές έγιναν και οι αποδέκτες της συγκατάβασης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Τώρα, υποστηρίζει το άρθρο, η διαίρεση βορά-νότου επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η διαφορά της απόδοσης μεταξύ των νότιων και βόρειων ευρωπαϊκών οικονομιών έχει γίνει στις μέρες μας πολύ έντονη, που ακόμη και οι φορείς που υποστηρίζουν την ενωμένη Ευρώπη (όπως το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων - Centre for European Reform), θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, που τώρα χρησιμοποιούν 16 χώρες-μέλη της ΕΕ, ίσως να «διαλυθεί» από τις πιέσεις.

Αυτή τη στιγμή, η ευρωζώνη οδεύει προς μια βαθιά ύφεση, με την ανεργία να προβλέπεται ότι θα φτάσει σε επίπεδα άνω του 10% έως το 2010.

Μια πιθανή κρίση στην ευρωζώνη θα έχει τρία στοιχεία - χρηματοοικονομικά, οικονομικά και πολιτικά. Το χρηματοοικονομικό κομμάτι θα προκληθεί όταν ορισμένες από τις ασθενέστερες οικονομίες στην ευρωζώνη ανακαλύψουν ότι οι αγορές δεν θα έχουν καμία διάθεση να καλύψουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους. Το γεγονός αυτό αφορά την απαίτηση των επενδυτών για μεγαλύτερο τόκο για να δανείσουν μέσω χρεογράφων την Ελλάδα ή την Ιταλία, συγκριτικά πάντα με την οικονομικώς καλύτερη Γερμανία.

Η κρίση στην πραγματική οικονομία θα έχει όλα τα συνήθη επιβλαβή στοιχεία, όπως ύφεση, ανεργία, πτωχεύσεις. Θα υπάρχει όμως και μια άμεση σύνδεση με τη χρηματοοικονομική κρίση. Καθώς οι αγορές απαιτούν υψηλότερο τόκο, χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, και ενδεχομένως η Ιρλανδία θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στη διαχείριση των δημοσιονομικών τους.

Όπως μάλιστα σημειώνει ο Σάιμον Τίλφορντ του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, «Η συμμετοχή στο ευρώ προστατεύει τις χώρες από τον κίνδυνο της νομισματικής κρίσης, αλλά ο νομισματικός κίνδυνος είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από τον πιστωτικό κίνδυνο».

Πίσω από αυτά βρίσκεται το ευρύτερο ζήτημα της απώλειας της ανταγωνιστικότητας των νότιων παρυφών της Ευρώπης. Χωρίς να μπορούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, οι ασθενέστερες οικονομίες μπορούν μόνο να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω των περικοπών θέσεων εργασίας και των πραγματικών μισθών. Και αυτό βέβαια αποτελεί συνταγή για κοινωνικές αναταραχές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε πολιτικές κρίσεις.

Οι σκεπτικιστές για την ενωμένη Ευρώπη προβλέπουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές κοινωνικές εκρήξεις που θα πιέσουν τελικά ορισμένες χώρες να εξέλθουν από την ευρωζώνη. Για παράδειγμα, ο Τσάρλς Ντουμάς, της Lombard Street Research στο Λονδίνο, «θριαμβολογεί» ότι «η Ιταλία θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να φύγει από το ευρώ. Η θεμελιώδης πλάνη της ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) αποκαλύπτεται από την κρίση».

Από την άλλη μεριά, οι οπαδοί της Ευρώπης λένε ότι αυτό είναι τελείως παράλογο. Μια χώρα που αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικά προβλήματα θα ήταν παράφρων εάν αποχωρούσε από το ασφαλές καταφύγιο της ευρωζώνης. Έτσι κι αλλιώς, η Ισλανδία - που πρόσφατα κατέρρευσε - προσανατολίζεται να γίνει μέλος της ευρωζώνης.
Κατά τη γνώμη τους μάλιστα, οι πολιτικές συνέπειες της κρίσης δεν θα είναι η αποσύνθεση της ζώνης του ευρώ ή της ΕΕ, αλλά η ακόμη βαθύτερη ενοποίηση.
Ήδη, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που είναι υπέρμαχος της ΕΕ, έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της «αμοιβαιοποίησης» των εθνικών χρεών εντός της ευρωζώνης.
Αυτό θα σημάνει ότι η ευρύτερη περιοχή του ευρώ θα αναλάβει τα χρέη των ασθενέστερων χωρών. Αλλά, φυσικά, θα θέλουν κάτι σε ανταπόδοση για την εκπληκτική αυτή πράξη γενναιοδωρίας. Αυτό το κάτι δεν θα είναι άλλο από την υποβολή τους στις κατευθύνσεις των κεντρικών αρχών της ΕΕ.

Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη θα συντάσσουν του προϋπολογισμούς της Ιταλίας ή της Ελλάδας. Όχι οι υπουργοί των οικονομικών τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ανησυχίες για τη συνοχή της ζώνης του ευρώ εκφράζει ο Στρος-Καν του ΔΝΤ

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν ανησυχεί για τη συνοχή της ζώνης του ευρώ μπροστά στη χρηματοπιστωτική κρίση και καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει περισσότερα για το θέμα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο Πέμπτη.

"Η ζώνη του ευρώ έχει ανάγκη από περισσότερο συντονισμό σε όρους οικονομικής πολιτικής, χωρίς τον οποίο οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη θα γίνουν υπερβολικά μεγάλες και η σταθερότητα του ενιαίου νομισματικού χώρου θα κινδυνεύσει», δήλωσε ο Στρος-Καν σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», απόσπασμα της οποίας δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα.


"Τα οικονομικά ορισμένων χωρών είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Οι χώρες αυτές βρίσκονται και στον βιομηχανικό κόσμο, στην Ευρώπη και στη ζώνη του ευρώ. Δεν μπορούν όλοι να αντέξουν το κόστος των σχεδίων ανάκαμψης», δήλωσε ο Γάλλος ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο Στρος-Καν εξέφρασε την ελπίδα «οι Ευρωπαίοι να διευθετήσουν οι ίδιοι αυτό το πρόβλημα» υποστηρίζοντας, όπου χρειάζεται, τα πιο αδύναμα κράτη.

Τα πλέον καταστροφολογικά σενάρια διατυπώνονται εδώ και μερικές εβδομάδες και κάνουν λόγο για μια κατάρρευση της νομισματικής ένωσης, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ξεκίνησε ένα κύκλο μείωσης των επιτοκίων, μπορεί «να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση», ενώ χαιρέτισε παράλληλα τη δράση της από την αρχή της κρίσης. Στην ίδια συνέντευξη ο Στρος-Καν ανανέωσε την έκκλησή του να βοηθηθούν περισσότερο οι τράπεζες.

"Προς το παρόν είναι αποτελεσματικότερο να αφιερώσεις ένα ευρώ στον τραπεζικό τομέα απ' ό,τι να το ξοδέψεις για γέφυρες ή δρόμους», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ των «προσωρινών εθνικοποιήσεων τραπεζών» στις πιο κρίσιμες περιπτώσεις.

από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: