23/1/09

Ο Ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε τη ρίψη βομβών λευκού φωσφόρου

Ο Ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε τη ρίψη βομβών λευκού φωσφόρου στις συγκρούσεις της Γάζας και διέταξε έρευνα για τους υπέυθυνους χρήσης απαγορευμένων όπλων σε κατοικημένες περιοχές.
Παράλληλα αποφασίστηκε να μη δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των διοιητών των επιχειρήσεων ώστε να μην αντιμετωπίσουν συλλήψεις σε ενδεχόμενα ταξίδια τους στο εξωτερικό ως εγκληματίες πολέμου.
Επικεφαλής των ερευνών τοποθετήθηκε ο συνταγματάρχης Σάϊ Αλκαλάϊ που διενεργεί ανακρίσεις σε ταξιαρχία εφέδρων, για ρίψεις των απαγορευμένων βομβών που προκαλούν θάνατο και εγκαύματα όπως οι βόμβες ναπάλμ.
Ο Γεν. Γραμματέας ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς αυτούς ως εντελώς απαράδεκτους και απαίτησε «λογοδοσία των υπευθύνων σε αρμόδια δικαστήρια».
Οι Ισραηλινοί στρατηγοί αρνούνται τις ρίψεις βομβών λευκού φωσφόρου εναντίον κτιρίων και ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως...καπνογόνα σε ανοιχτά πεδία μάχης, ενώ ο στρατηγός Αμίρ Εσέλ δήλωσε ότι τις βόμβες φωσφόρου χρησιμοποιούν επίσης οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί χωρίς να ενοχλείται κανείς.
Η Διεθνής Αμνηστεία έχει διαπιστώσει θανάτους που προκλήθηκαν από βόμβες λευκού φωσφόρου τις οποίες εκτόξευσε ο στρατός του Ισραήλ σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του στρατοπέδου συγκέντρωσης που ονομάζεται Λωρίδα της Γάζας.
Στο μεταξύ αυξάνεται η διεθνής πίεση για διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα και ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέϊ της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ζητά έρευνες και για χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο.


-Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) με πολυεθνική αντιπροσωπεία ευρωπαϊκών και αραβικών δημοσιογραφικών ενώσεων πέρασε στη Γάζα λίγο πριν το Ισραήλ ανοίξει τελικά την περιοχή στο διεθνή Τύπο.
Σκοπός αυτής της αποστολής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΔ, είναι η ηθική υποστήριξη των δημοσιογράφων της Γάζας και η διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ στη διάρκεια της σύρραξης.
«Η ΔΟΔ έχει καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Ισραήλ από τον περασμένο μήνα για τη στοχοποίηση των ΜΜΕ και τον αποκλεισμό της εισόδου των δημοσιογράφων στη Γάζα, σήμερα καταγγέλλει επίσης τη Χαμάς για τις απειλές και την τρομοκρατία που ασκεί στους δημοσιογράφους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Μόνο επαίνους έχουμε για τους δημοσιογράφους στη Γάζα για το θάρρος που έδειξαν, στις εσκεμμένες και πολλές φορές φονικές επιθέσεις που δέχθηκαν», δήλωσε ο Αϊνταν Γουάιτ, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ και επικεφαλής της διεθνούς αποστολής στη Γάζα. «Στηρίζουμε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την τήρηση του διεθνούς δικαίου στη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης, τώρα είναι η στιγμή που το Ισραήλ και η Χαμάς, θα είναι υπόλογοι για τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που σημειώθηκαν σε αυτή τη σύρραξη».
Η διεθνής αποστολή οργανώθηκε από κοινού με την Ομοσπονδία Αράβων Δημοσιογράφων, που συμμετέχει με τον Γενικό Γραμματέα Μάκραμ Μοχάμεντ 'Αχμεντ. Τα άλλα μέλη της αποστολής είναι οι: Νίκος Μεγγρέλης (Ελλάδα), Πατρίκ Καμένκα (Γαλλία), Κιέτιλ Χάανες (Νορβηγία), Πάολο Σερβέντι (Ιταλία), 'Ομάρ Μούσα Αλ Σναϊκάτ (Ιορδανία), Αν Πούλσεν (Δανία), Χάτεμ Ζακαρίγια (Αίγυπτος), Μοχάμαντ Νουρ Φαρχάτ (Αίγυπτος) Ιμάντ Ατίγια (Αίγυπτος) και Σαλάς Μακσούντ (Αίγυπτος).
«Ο μήνας που πέρασε ήταν κόλαση για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στη Γάζα», δήλωσε ο Αϊνταν Γουάιτ και πρόσθεσε:
«Είναι αδύνατον να υπάρξει σοβαρή εκτίμηση της κατάστασης των ΜΜΕ στη Γάζα, αν δεν λάβουμε υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και ειδικότερα λόγω του καθεστώτος της Χαμάς. Είναι ξεκάθαρο ότι η Χαμάς δεν διάκειται φιλικά στην ελευθερία των ΜΜΕ, με απάνθρωπο τρόπο τρομοκράτησαν τα ΜΜΕ και προσπάθησαν να τα χειραγωγήσουν. Η κατάσταση των δημοσιογράφων στη Γάζα ήταν ήδη δυσβάσταχτη και πριν τη στρατιωτική επέμβαση και δεν βελτιώθηκε καθόλου σε αυτή την τελευταία σύρραξη. Τώρα που η βία σταμάτησε, είναι καιρός για όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα τη Χαμάς, να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να εργαστούν ελεύθερα».
Η ΔΟΔ συνεργάζεται με την Ομοσπονδία Αράβων δημοσιογράφων για τη δημιουργία μηχανισμών που θα στηρίξουν και θα συμβάλλουν στην ενότητα των δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη.
«Οι δημοσιογράφοι στην Παλαιστίνη υπήρξαν θύματα διακρίσεων και διχασμού», είπε ο Γουάιτ. «Τώρα, πρέπει να προσπαθήσουν να σφυρηλατήσουν την ενότητα και την αρμονία στις σχέσεις τους για το καλό της δημοσιογραφίας στην Παλαιστίνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...