22/1/09

Τα δίνουν όλα στον Σαρκοζί

«Δώρο» περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο Παρίσι με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για αγορά έξι γαλλικών φρεγατών (τύπου Fremm) και 2+15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (τύπου Super Puma), την ώρα που η ελληνική οικονομία διέρχεται βαθιά κρίση. Όπως δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην τελευταία του συνεδρίαση (12 Ιανουαρίου), το ΚΥΣΕΑ άναψε το πράσινο φως για την έναρξη απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων με την γαλλική κυβέρνηση για προμήθεια έξι φρεγατών μέσω διακρατικής συμφωνίας. Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα προϋπολογίζεται η εκταμίευση 2,2 δις ευρώ για την προμήθεια 5+1 φρεγατών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Αμυνας και της γαλλικής κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μεθοδολογία είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή και για την αγορά των 415 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων.
Ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο Αμυνας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Γαλλία για την απόκτηση 2+15 ελικοπτέρων Super Puma (το κάθε ένα τιμάται περίπου στα 40 εκατ.ευρώ), τα οποία αναμένεται να κοστίσουν περίπου 700 εκατ.ευρώ.
Για να αιτιολογήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για την έναρξη νέου γύρου εξοπλισμών, ο κ. Μεϊμαράκης επικαλέστηκε την θερμή κατάσταση στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν θα αφήσουμε την χώρα ανοχύρωτη, υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Παραλλήλως, ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι μέσα στο 2009 πρέπει να παραγγελθούν και νεά μαχητικά αεροσκάφη, επιχειρηματολογώντας ότι το 2011 θα υπάρξει «ανισορροπία» δυνάμεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και άρα η Αθήνα θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για την αναπλήρωση αεροσκαφών που έχουν πέσει και την αντικατάσταση μαχητικών που προγραμματίζεται να παροπλιστούν μέχρι το τέλος του 2010. Για την αγορά 40+20 νέων μαχητικών υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν τουλάχιστον επιπλέον 1,5 δις ευρώ.
Παραλλήλως θα τρέξει και η προμήθεια έξι νέων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, προϋπολογισμού περίπου 350 εκατ.ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: