28/1/09

Προβόπουλος: Προειδοποιεί τις ελληνικές τράπεζες για το δανεισμό στην Αν.Ευρώπη

Ο κ.Γεώργιος Προβόπουλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε στους Financial Times ότι ανησυχούσε για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στη Ρουμανία, της Βουλγαρία και της Σερβία.

«Έχω ενημερώσει τις τράπεζες να είναι πιο συνετές και να χρηματοδοτούν, ύστερα από προσεκτική εξέταση των τοπικών οικονομικών συνθηκών», είπε ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ, ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες ίσως βρεθούν εκτεθειμένες αν οι οικονομικές συνθήκες σε αυτές τις χώρες επιδεινωθούν.

------
ΥΠΑΝ: Πρόστιμα 10,2 εκατ. ευρώ σε 17 τράπεζες


Η παράβαση αφορά σε χρέωση από την πλευρά των τραπεζών προς τους καταναλωτές, που έχει κριθεί καταχρηστική.
Για την καταχρηστική χρέωση με την παρακράτηση ποσού ως προμήθεια, υπέρ της τράπεζας, στις περιπτώσεις ανάληψης μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας, 17 τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 600.000 ευρώ η κάθε μια, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου, επιβάλλονται πρόστιμα, συνολικά ύψους 10.200.000 ευρώ σε βάρος 17 τραπεζών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.Πρόστιμο, 600.000 ευρώ θα πληρώσουν οι εξής τράπεζες: Αlfa Bank, Ασπίς, Citibank, Eurobank, Μarfin Εγνατία, Millenium, proton, Αγροτική, Γενική, Εθνική, Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία, Εμπορική, Πανελλήνια Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αττικής, Κύπρου και Πειραιώς.
Η Διεύθυνση Προστασίας, της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, ύστερα από αυτεπάγγελτο έλεγχο, διαπίστωσε παραβατική συμπεριφορά των 17 τραπεζικών επιχειρήσεων,σε ότι
αφορά στη χρέωση από την πλευρά των τραπεζών προς τους καταναλωτές, που έχει κριθεί καταχρηστική με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και απαγορεύεται από την ΥΑ798/2008 Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος: «Οι θεσμικές μας παρεμβάσεις, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες μας, σε ό,τι αφορά την τραπεζική αγορά, σκοπό έχουν να λειτουργεί με κανόνες και ευκαιρίες για όλους. Δυστυχώς οι τράπεζες, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιμένουν να εφαρμόζουν καταχρηστικές χρεώσεις και να εισπράττουν παράνομες προμήθειες από τους καταναλωτές.
Η συμπεριφορά αυτή, δεν μπορεί να είναι ανεκτή και έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος. Ιδιαίτερα, σήμερα, μέσα σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική συγκυρία, για την αντιμετώπιση της οποίας η κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα, φρόντισε έγκαιρα να θωρακίσει και να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου αυτό να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Είναι αδιανόητο οι τράπεζες με ορισμένες συμπεριφορές, να βάζουν εμπόδια στην προσπάθεια αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: