22/1/09

64 "ευρωκαθάρματα" και "υπάλληλοι" ψήφισαν ναι στο ICG και τα Σκόπια.

Πολύ αρνητική για την Ελλάδα είναι η έκθεση του"αριστερού", Ολλανδού ευρωβουλευτή κ. Ερικ Μέγιερ, ( Erik MEIJER -European United Left - Nordic Green Left ) ,σχετικά με την πρόοδο της ΠΓΔΜ το 2008, η οποία ψηφίστηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.(64 υπέρ, 7 κατά και 2 αποχές).Η έκθεση θα συζητηθεί στην επόμενη Ολομέλεια στις αρχές Φεβρουαρίου
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία, πριν τον Ιούνιο , για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Παράλληλα, κάλεσε τα Σκόπια ΠΓ και την Ελλάδα να καταλήξουν κατόπιν διαπραγματεύσεων σε κοινά αποδεκτή λύση συμβιβαστική λύση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος, ούτως ώστε αυτό να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για την συμμετοχή της ΠΓΔΜ ως μέλους σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις παρά την πρόσφατη προσφυγή των Σκοπίων, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Εξάλλου τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να μην συνεχίσει να κάνει χρήση του βέτο της κατά της πΓΔΜ , ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς, και τάχθηκαν υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αφού, κατά την γνώμη τους, θα συμβάλλει στην σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.


O πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η σημερινή ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία απέχει με ανεξήγητο και ζημιογόνο για τη χώρα τρόπο από τα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υιοθετήθηκε πριν λίγους μήνες, και αποτελεί προϊόν της επίμονης και συστηματικής δραστηριότητας του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απέναντι στις παρεμβάσεις αυτές, η ελληνική κυβέρνηση «απήντησε» με παραλείψεις και ανεξήγητη αδιαφορία. Τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα.

Επειδή, ενόψει του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο, με αντικείμενο την υιοθέτησή της ´Εκθεσης αυτής, υπάρχει περιθώριο για παρεμβάσεις που θα ανατρέψουν αυτό το δυσάρεστο κλίμα, ελπίζουμε ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες".


deltio11.Η ουσία είναι ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ,ακολούθησε τις συστάσεις της έκθεσης του ICG.
Μεγάλες ευθύνες έχουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ γιατί η "πρωτοβουλία" ηταν του ΕΛΚ.

Για το ψήφισμα "αγωνίστηκε" και η Doris Pack, ( PPE-DE Group) .Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε χθες επιστολές στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και στον κ. Τζορτζ Μπους. Στην επιστολή του προς τον κ. Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη χώρα μας, ώστε να λάβει το συντομότερο δυνατό τη θέση που της αξίζει στο ΝΑΤΟ». Στην επιστολή του προς τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπους, ο κ. Γκρούεφσκι, σημειώνει: «Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συνεχή σας υποστήριξη, ενθάρρυνση και αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της χώρας μας, όπως επίσης και της προσπάθειας ενσωμάτωσης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την αναγνώριση εκ μέρους σας της αξιοπρέπειάς μας».

Η Δημοκρατική Αναγέννηση καλεί τόσο τους Έλληνες Ευρωβουλευτές όσο και τους Ευρωβουλευτές των φίλων χωρών, να μπλοκάρουν σε κάθε φάση τηνδιαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, η οποία άνοιξε με το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Παράλληλα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ξάνει ξεκάθαρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως, καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια δεν θα προχωρήσει,αν δεν λυθεί πρώτα το ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: