24/1/09

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ; ή ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ "AMERICAN DREAM" ?


Κώστας Λάμπος (prodial21@gmail.com)


Ο Μπάρακ Χουσεϊν Ομπάμα έγινε, με τιμές και σε σκηνικό χλιδής και δύναμης ρωμαίου αυτοκράτορα, ο νέος πλανητάρχης.

Μετά τη νίκη του στην Αϊόβα δήλωσε: "Πρέπει να νικήσουμε και στις γενικές εκλογές για να θεραπεύσουμε το αμερικανικό έθνος και να σώσουμε τον κόσμο".

Δυό διαπιστώσεις και δυό παραδοχές:

1. Το αμερικανικό έθνος είναι άρρωστο και χρειάζεται θεραπεία.

2. Ο κόσμος κινδυνεύει και πρέπει να σωθεί.

Συμφωνούμε απόλυτα με τον Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα και του ευχόμαστε :

1. Να μείνει Πρόεδρος των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής και να μην έχει την τύχη κανενός από τους Κέννεντυ, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και όσων άλλων, κι' ήταν πολλοί, προέδρων δολοφονήθηκαν στη χώρα του.

2. Να δικαιώσει τις ελπίδες των κοντά 200 εκατομμυρίων συμπολιτών του, της Φτωχής Αμερικής, που ζουν υπό άθλιες συνθήκες στα διάφορα Slums των αμερικανικών μεγαλουπόλεων, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν εργασία και δεν μπορούν να εξασφασφαλίσουν ούτε ένα γεύμα την ημέρα

3. Να πάρει την εκδίκηση για λογαριασμό της λεηλατημένης Μαύρης Αφρικής και των σκλάβων προγόνων του μαύρου πληθυσμού των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο οποίος δικαιολογημένα περιμένει από αυτόν δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία, ευημερία, ειρήνη και έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του στη διαμόρφωση του αμερικανικού έθνους.

4. Να θεραπεύσει το Αμερικανικό έθνος από την οικονομική ολιγαρχία, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, τη νεοχριστιανική Δεξιά και τον ιμπεριαλιστικό ηγεμονισμό, που ταυτίζουν τον πλούτο της Αμερικής και την ευημερία των Αμερικανών με τη φτώχεια και τη δυστυχία της υπόλοιπης Ανθρωπότητας

5. Να σεβαστεί το δικαίωμα των υπόλοιπων Λαών του πλανήτη και πρώτα απ’ ‘όλα του πολύπαθου παλαιστινιακού Λαού, για Αυτοδιάθεση και να αποσύρει αμέσως τις χίλιες και πλέον αμερικανικές βάσεις που η χώρα του συντηρεί για τη λεηλασία, με τους φονικούς πολέμους, στον πλανήτη Γη.

6. Να μην απογοητεύσει όσους τον πίστεψαν και τον ψήφισαν και τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ευχήθηκαν την εκλογή του για τους παραπάνω λόγους.

7. Να μετασχηματίσει τις δομές της αμερικανικής οικονομίας, από οικονομία παραγωγής όπλων καταστροφής και συστημάτων πολέμου σε οικονομία παραγωγής αγαθών ευημερίας και ειρήνης

8. Να πρωταγωνιστήσει, ως μεγάλη και επιστημονικά-τεχνολογικά ηγέτιδα δύναμη στην απαγκίστρωση της ανθρωπότητας από τις πανάκριβες, πολεμογενείς και περιβαλλοντοκτόνες ορυκτές πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ουράνιο και να στραφεί προς την ενεργειακή απελευθέρωση της ανθρωπότητας με την αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως της «σχεδόν μηδενικού κόστους (Rifkin)» ενέργειας του υδρογόνου, για τη σωτηρία του πλανήτη και για τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής των αγαθών της ευημερίας και της ειρήνης, για την εξάλειψη της φτώχειας και των αιτιών του πολέμου.

9. Να πρωταγωνιστήσει, ως μεγάλη δύναμη, στην παγκόσμια συνεννόηση για την κατάργηση όλων των θεσμών, δομών και οργανισμών, όπως ΟΗΕ, ΠΟΕ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΝΑΤΟ, G8, G20 κλπ, που οικοδομήθηκαν πάνω στη λογική της σύγκρουσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων με στόχο την υπερίσχυση του νικητή πάνω σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα και να πρωτοστατήσει στην προώθηση νέων θεσμών και οργανισμών που θα προωθούν και θα εγγυώνται την παγκόσμια συνεργασία, την παγκόσμια ευημερία και την παγκόσμια ειρήνη.

10. Να απαλλαγεί από την υπεροψία του αμερικανού ηγεμόνα και του παγκόσμιου πλανητάρχη, να στηριχθεί και να κρατήσει από το αμερικανικό έθνος: αξίες, όπως:

α την αγωνιστική παράδοση από τους αγώνες του για την ανεξαρτησία του, αλλά και από τους αγώνες των Αφροαμερικανών για την κατάργηση της δουλείας και για τα ανθρώπινα δικαιώματα,
β το πνεύμα ελευθερίας του Jefferson, την απελευθερωτική πρακτική του Linkoln, την υπομονή και την επιμονή των Αφροαμερικανών και των λευκών Αμερικανών εργατών και
γ. τον μαχόμενο ανθρωπισμό που επιζητούσε καυτηριάζοντας την απάνθρωπη δουλεία η Harriet Beacher Stowe με τη Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά.
Αν ο Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα αποδείξει ότι πιστεύει στις παραπάνω αξίες και προσπαθήσει με σύνεση και επιτυχία να τις κάνει πραγματικότητα τότε θα έχει δικαιώσει τις προσδοκίες των Αμερικανών και της υπόλοιπης ανθρωπότητας και θα έχει συμβάλλει στη θεραπεία της Αμερικής και στη σωτηρία του κόσμου.

Διαφορετικά το μόνο κέρδος από την εκλογή του θα είναι το παραπέρα ξέφτισμα του συγκεκριμένου "AMERICAN DREAM" και η παραπέρα συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, πως η σωτηρία του κόσμου δεν μπορεί παρά να είναι έργο του ίδιου του κόσμου, γεγονός που προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού και του ηγεμονικού αμερικανισμού, πράγματα που δεν φαίνεται και δεν μπορεί άλλωστε να είναι στα σχέδια του Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα και των πολεμοκάπηλων γερακιών που του επέβαλε ο σκληρός πυρήνας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο οποίος και (να μην το ξεχνάμε γιατί είναι σημαντικό της αποστολής του ως προέδρου), στήριξε οικονομικά και πολιτικά την εκλογή του.

Εμείς (www.infonewhumanism.blogspot.com), της Πρωτοβουλίας Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, αλλά θα ήμασταν οι ευτυχέστεροι των ανθρώπων να μας διαψεύσει η πραγματικότητα. Γι’ αυτό λέμε με παρρησία τη γνώμη μας, τώρα, όταν άλλοι, αμερικανολάτρες και «αμερικανοαφοριστές» το έχουν ρίξει στις κατάρες, στο γλείψιμο και στο λιβάνισμα, και προωθούμε τώρα το διάλογο και λέμε παρών στον αγώνα για μια άλλη Αμερική και για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς καπιταλισμό και φτώχια, χωρίς ιμπεριαλισμό και πόλεμο. Για ένα κόσμο της Ισότητας, της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Ανθρωπιάς. Για ένα Οικουμενικό Ουμανιστικό Πολιτισμό.


Ο Κώστας Λάμπος, είναι Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών του Freie Universitaet Berlin. Έχει διδάξει Ιστορία Οικονομικών Θεωριών και Οικονομική Ιστορία της Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κράτος και αναπτυξιακή εμπειρία της Ελλάδας και Τεχνολογία και Εργασιακές Σχέσεις στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικό Προγραμματισμό και Συνεταιριστική Οικονομία στο ΤΕΙ Αθήνας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέει ο φίλος Κώστας Λάμπος, σ' αυτό το εξαίρετο κείμενο.
Το ερώτημα είναι τι κάνουμε όλοι εμείς για να καταλάβουν οι αμερικάνοι ότι το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους ταυτίζεται με το συμφέρον όλου οτυ υπόλοιπου κόσμου και να ανατρέψουν τον καπιταλισμό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Επίσης τι σκέπτεται και τι κάνει η ελληνική αριστερά; Δηλαδή ο Γιώργος, ο Αλέκος, η Αλέκα, ο Αλέξης κλπ.
Και τι θα κάνουμε εμείς οι "αριστεροί" στις εκλογές;
το κεντρί

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...