28/1/09

Χωρίς περίσκεψιν, λύπην και αιδώ.( Ξενής Ξενοφώντος)

Είναι πλέον απόλυτα σαφές και διασταυρωμένο, μετά από την πρόσφατη δημοσίευση Αρχείων του Φόρεϊν Όφις, ότι ο Μακάριος, λίγο πριν πεθάνει, είχε μετανιώσει για την αποδοχή της ομοσπονδίας και τη συνομολόγηση της «Συμφωνίας» Υψηλού Επιπέδου του 1977.
Άλλωστε και ο Β. Λυσσαρίδης, το έλεγε αυτό για χρόνια. Αυτή η πραγματικότητα συναγόταν και μέσα από την ομιλία του Μακαρίου στις 20/7/1977 στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου άμεσα παραδέχτηκε το λάθος των ενδοκυπριακών συνομιλιών. Δηλαδή, αποδεικνύεται πλέον πανηγυρικά και με επίσημα έγγραφα των Βρετανών, ότι: η επίσημη πολιτική μας, η οποία βασίστηκε -όπως χιλιοειπώθηκε από επίσημα και ανεπίσημα χείλη- στις «παρακαταθήκες του Μακαρίου» βασίστηκε σε κάτι το οποίο ο ίδιος ο Μακάριος αναγνώριζε ως λάθος.
Πολλοί γνωρίζαμε βέβαια, εδώ και χρόνια, ότι ο Μακάριος είχε μετανιώσει, όχι μόνο για το δικοινοτικό διάλογο αλλά και για τη Συμφωνία του '77. Ο λόγος του Β. Λυσσαρίδη, για εμάς, ήταν πάντα αρκετός (υπερ-αρκετός).
Η ίδια μας η λογική επίσης, μας υπαγορεύει ότι ο δικοινοτικός διάλογος και το πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δεν μπορούν να επιφέρουν μία δίκαιη και δημοκρατική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, κάτι που μετά από 32 τουλάχιστον άκαρπα έτη είναι επίσης αποδεδειγμένο. Συνεπώς, έχουμε κάθε λόγο να νιώθουμε τραγικά δικαιωμένοι για τις θέσεις και τις προειδοποιήσεις μας. Σήμερα, που είναι απόλυτα διασταυρωμένο και αναμφισβήτητο, ακόμη και για τους επιτήδειους «δύσπιστους», το γεγονός ότι ο Μακάριος μετάνιωσε για την αποδοχή της ομοσπονδίας, αυτοί που επικαλούνται σε μεγάλο βαθμό τον Μακάριο για να προπαγανδίζουν προς τους πολίτες ότι η διαδικασία και το πλαίσιο που ακολουθούν για το κυπριακό πρόβλημα είναι η ορθή και η μόνη οδός, θα προβληματιστούν άραγε καθόλου και θα κάνουν τον κόπο να προβληματιστούν «μήπως τελικά κάναμε λάθος;».
Θα έχουν την ευθιξία να μην επικαλεστούν ουδέποτε στο μέλλον τον Μακάριο για να νομιμοποιήσουν πολιτικά τις δικές τους επιλογές; Θα πουν ένα συγγνώμη (του οφείλουν βέβαια και άλλα αμέτρητα συγγνώμη) στον Βάσο Λυσσαρίδη, τον οποίον παρέλειπαν να λάβουν υπόψη και ο οποίος επί δεκαετίες καταθέτει και προσυπογράφει ότι ο Μακάριος μετάνιωσε για την αποδοχή της ομοσπονδίας; Μάλλον όχι. Μάλλον θα συνεχίσουν ακάθεκτα, να μας λεν τα ίδια και τα τετριμμένα, ως τίποτα να μην έχει μεσολαβήσει. Και δυστυχώς, θα συνεχίσουν να επιβιώνουν και να λαθροβιώνουν πολιτικά -κατά το καβαφικό- «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ».

Ο Ξενής Ξενοφώντος είναι δικηγόρος.

Ακόμη και αυτή η ουσιαστική παραδοχή του σφάλματος από τον Αρχιεπισκόπο Μακάριο[γνωστότατη εδω και πολύ καιρό για τους "παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ", αλλά εσκεμμένα διαστρεβλωμένη απο του καταστροφικούς ισχυρισμούς των αννανιστών] για την τότε διατυπωθείσα "ομοσπονδία' δεν ειχε καμμία σχέση με αυτό που συζητείται σήμερα, γιατι ο Μακάριος ακόμη και σ εκείνη την "ομοσπονδία" είχε ρητά διατυπώσει τις θέσεις του , για επιστροφή προσφύγων και περιουσιών και ελεύθερη διακίνηση.Συνεπώς οι σημερινοι διαπραγματευόμενοι τα αδιαπραγμάτευτα, δεν έχουν -πλέον των άλλων- ουτε το θάρρος της δικής τους διαφωνίας και εξακολουθουν πραγματικα "χωρις περίσκεψιν,λυπην και αιδώ" να θεωρούν τον Κυπριακό αλλά και τον Ελληνικό Λαό ηλίθιο...Είναι λοιπόν σίγουρο, πέραν πάσης αμφιβολίας οτι εχουν ήδη αποτύχει και διεκδικούν ήδη θέση στο χοιροστασίο της Ιστορίας,Όσο πιο σύντομα σταματήσει αυτη η αθλιότητα των "διαπραγματεύσεων"[διάβαζε ΟΥΣΙΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ενδοτισμό] τοσο το καλύτερο .Γιατί σίγουρα οι ελεύθεροι Λαοί [και ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι και αγωνιστής και Ελεύθερος] δεν μπορούν να ανεχτούν αυτές τις υποτέλειες.
Δημήτρης Αλευρομάγειρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: