22/1/09

Η εξέγερση των αγροτών

O υπουργός Αγροτικής Απασχόλησης Σωτήρης Χατζηγάκης ανακοίνωσε έξι μέτρα για τους αγρότες συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ. Τα 425 εκ. ευρώ θα δοθούν ως αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ .
Οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως έκαναν γνωστό μετά τη συνεδρίαση, δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που εξήγγειλε αργά το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους κλείνοντας και παραδρόμους οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν ανοιχτοί. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών θα συνεδριάσουν αργότερα το βράδυ προκειμένου να αποφασίσουν ποιούς παραδρόμους θα κλείσουν και ποιά ακριβώς θα είναι η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.

Αναλυτικά, οι προτάσεις της κυβέρνησης.:
-Στο βαμβάκι ενισχύσεις 75 εκατ. ευρώ (ως 40 ευρώ το στρέμμα).

-Αυξάνεται ως και 40% η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η επιστροφή θα γίνει μόνον στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στους οποίους θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ.

-Καλαμπόκι, σιτηρά. Στους παραγωγούς θα δοθούν αποζημιώσεις 100 εκατ. ευρώ.

-Λάδι, ελιές. Θα δοθούν ενισχύσεις για αναπλήρωση ζημιών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

-Δενδρώδεις καλλιέργειες - σπαράγγια. Θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τις παραπάνω ενισχύσεις, οι οποίες θα καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και λαδιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω ενισχύσεις θα δοθούν άμεσα.

Επίσης, ανακοίνωσε πως θα επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. «Εμείς δεν θα είμαστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι στην ΕΕ με την πολιτική μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Δεν θα τινάξουμε στον αέρα τον προϋπολογισμό.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκου, για τη λήψη μέτρων για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι «είτε με κινητοποιήσεις είτε χωρίς κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση θα στηρίξει τους αγρότες με το χέρι στην καρδιά».

Ο κ. Χατζηγάκης διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και του ιδίου και απευθυνόμενος στον κ. Σκυλλάκο είπε ότι «σύντομα, αυτό που χαρακτηρίζετε ψίχουλα, θα είναι μια στήριξη, που θα βγει από το αίμα του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκυλλάκος είπε ότι για τις τράπεζες υπάρχουν δυνατότητες για 28 δισ. αλλά «όταν είναι για τα λαϊκά στρώματα και τους αγρότες θυμάστε τους περιορισμούς της οικονομίας».

Όσο για το τι μπορούν να περιμένουν οι αγρότες με βάση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, είπε ότι θα είναι μια πολύ μικρή ενίσχυση «που δεν θα καλύπτει τις μεγάλες απώλειες της χρονιάς» ή θα είναι λίγο μεγαλύτερες επιστροφές ΦΠΑ, που «στην πράξη θα είναι μικρότερες από τις περσινές» Η δίκαιη λύση, είπε ο κ. Σκυλλάκος είναι να αναπληρωθεί η ζημιά που έπαθαν φέτος, με συγκριτικά στοιχεία τα περσινά.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες που μετέχουν στα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε προ ολίγου στο Βόλο.

Κλειστά παραμένουν τα μπλόκα στη Νίκαια και τις Μικροθήβες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών και οι συνοριακοί σταθμοί Προμαχώνα και Εξοχής, στη Δράμα. Η κίνηση από και προς τα Βαλκάνια διεξάγεται κανονικά μέσω των σταθμών Ευζώνων και της Νίκης. Τη Δευτέρα οι αγρότες της Κορινθίας θα αποκλείσουν τον Ισθμό της Κορίνθου.

Μετ' εμποδίων γίνεται η κυκλοφορία και μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων Εβρου, όπου αγρότες ανοίγουν και κλείνουν κατά διαστήματα την Εγνατία οδό μετά την Αλεξανδρούπολη. Κινητικότητα παρατηρείται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου τρακτέρ από την Επανομή κινούνται προς τον κόμβο «Πράσινα Φανάρια».

Αγρότες του Νέστου έκλεισαν επ' αόριστον την Εγνατία Οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης, ενώ περιστασιακά και ανοίγουν την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης και τον δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα. Συγκεντρωμένοι παραμένουν οι αγρότες στα Κερδύλια και τον Στρυμόνα, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, έξω από το Πολύκαστρο και στην είσοδο του Κιλκίς.

Εξάλλου, σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Λίγο πριν τις 11 το πρωί απέκλεισαν συμβολικά τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών -Θεσσαλονίκης κοντά στην Δαύλεια επιβάλλοντας σημαντική καθυστέρηση στο intercity που κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη και αναγκάστηκε να ακινητοποιηθεί στο σταθμό της Λιβαδειάς.
Οι αγρότες στην Αλαμάνα της Λαμίας κράτησαν την σκληρή αντίσταση τους κόβοντας μια διέξοδο που υπήρχε παράλληλα προς την εθνική οδό και έτσι υποχρεώνονται οι οδηγοί που κινούνται από την κεντρική Ελλάδα να διέρχονται μόνο από την παλαιά εθνική οδό και μέσα από την πόλη της Λαμίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκατοντάδες νταλίκες παραμένουν εγκλωβισμένες για 3η μέρα στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι και τη Θήβα σε διάφορα σημεία.

Η τροχαία κατευθύνει την κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό και στην περιοχή του Μπράλου διαχωρίζει τα φορτηγά από τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Τα μεν φορτηγά τα κατευθύνει προς την Άμφισσα και από κει σε Δελφούς, Αράχοβα Λιβαδειά, Θήβα για να βγουν και πάλι στην εθνική οδό. Τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τα κατευθύνει προς Αμφίκλεια, Τιθορέα και από κει και μετά μέσα από χωριά της Βοιωτίας παρακάμπτει το μπλόκο των αγροτών για να επανέλθουν στην παλιά εθνική οδό λίγο μετά την Χαιρώνεια και να συνεχίσουν προς τη Λιβαδειά και Θήβα για να βγουν εκ νέου στην εθνική οδό στο ύψος της Θήβας.

Σε ό, τι αφορά την κίνηση από τη Λαμία για τη βόρειο Ελλάδα η αστυνομία κατευθύνει την κυκλοφορία προς την περιοχή του Δομοκού από κει σε Φάρσαλα και Λάρισα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, η κίνηση των αυτοκινήτων έχει μειωθεί αισθητά, αφού οι οδηγοί υπολογίζουν αρκετά την πολύωρη καθυστέρηση και τη μεγάλη ταλαιπωρία για να παρακάμπτουν τα μπλόκα των αγροτών.
Οι αγρότες που βρίσκονται στην Αλαμάνα, στο Κάστρο στις Μικροθήβες και στην Παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα πανελλαδικό όργανο μετά τις διαφωνίες που υπήρξαν ανάμεσά τους για τη συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα. Ήδη έχουν συλλέξει υπογραφές σε ένα μνημόνιο από αγρότες της Βοιωτίας, του Δομοκού, της Λαμίας, των Φαρσάλων, της Χαλκηδόνας, ενώ αντιπροσωπεία αγροτών βρίσκεται ήδη στην βόρειο Ελλάδα και έχει επαφές με αγρότες από τα Γιαννιτσά, τις Σέρρες στην Δράμα και την Καβάλα για να μετάσχουν σε ένα πανελλαδικό όργανο. Εκτιμήσεις των συνδικαλιστών είναι ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού οργάνου για να υπάρχει επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης, αλλά και όργανο που θα παίρνει τις αποφάσεις.

Παραμένει ωστόσο άγνωστη ποια θα είναι η στάση των αγροτών από την περιοχή των Τεμπών, οι εκπρόσωποι των οποίων αρχικά είχαν διαφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη το μεσημέρι στη Λαμία.

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών του δήμου Μητρουσίου, Γιάννης Τουρτούρας, οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, πέρασαν με τα τρακτέρ τους στο βουλγαρικό έδαφος για περίπου δύο ώρες, αλλά έπειτα από την άμεση επέμβαση των αστυνομικών αρχών, επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος χωρίς να σημειωθούν προβλήματα κι εμπλοκές με άλλους οδηγούς.

«Δεν θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας αν δεν δούμε χρήματα στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς», τόνισε ο κ. Τουρτούρας, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον Προμαχώνα είπε πως η «ουρά» των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων αγγίζει τα πενήντα χιλιόμετρα.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες του νομού Χανίων, που περιμένουν τα αποτελέσματα της σύσκεψης στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι τους.

Αγρότες από τα Χανιά παραμένουν στην περιοχή «Πλατάνι» έχοντας αποκλείσει την εθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου.

Στην περιοχή του αποκλεισμού θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα αγρότες από όλο το νομό, όπου, αφού ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην Αθήνα η αντιπροσωπεία τους, θα πάρουν αποφάσεις για να κλιμάκωση ή όχι των κινητοποιήσεων τους.

Ολοκληρώθηκε στο αμφιθέατρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) στην Κόρινθο, η σύσκεψη προέδρων και εκπροσώπων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών των επτά νομών της Πελοποννήσου, κατά την οποία συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή και συντάχθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της περιφέρειας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, τα μέλη της επιτροπής επικοινώνησαν με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ προειδοποίησε ότι «αν οι αγρότες δεν βρουν ανταπόκριση, θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε δυναμικές κινητοποιήσεις με παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Κόρινθο και αποκλεισμό της Πελοποννήσου».

Σε ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των ΕΑΣ της Πελοποννήσου, τονίζουν, μεταξύ άλλων: «Ομόφωνα αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε δυναμικά τα αιτήματά μας με συγκέντρωση όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων των περιοχών μας τη Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στα διόδια του Ισθμού, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν ικανοποιηθεί».

Όπως υπογραμμίζουν οι αγρότες σε υπόμνημά τους, που απέστειλαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «ζητούν άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών λαδιού, ελιάς, ξερής σταφίδας, εσπεριδοειδών, πατάτας, οινοστάφυλων, δημητριακών, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, διότι οι τιμές των προϊόντων και το εισόδημά τους κατέρρευσαν και για τους κτηνοτρόφους 50 ευρώ ανά προβατίνα ή αίγα και 250 ευρώ ανά αγελάδα ή χοίρο».

Επίσης, ζητούν «κατ' εξαίρεση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, κάλυψη της ζημιάς που έγινε σε εσπεριδοειδή, εαρινές πατάτες, κορινθιακή σταφίδα και οινοποιήσιμα. Άμεση ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτημάτων αναθεώρησης της ενιαίας ενίσχυσης στα οπωροκηπευτικά και καταβολή ως τις 10 Φεβρουαρίου των επιδοτήσεων. Επιτάχυνση της υλοποίησης των υποσχέσεων της κυβέρνησης στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου κι άμεση χορήγηση ζωοτροφών στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα της Ηλείας.

Πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο για τουλάχιστον 3 χρόνια, με ανάληψη του κόστους (τόκοι κλπ.), αποπληρωμή του κεφαλαίου σε 8 ή 10 ετήσιες δόσεις. Προστασία των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη με το πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης με πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου για το ίδιο διάστημα. Αύξηση ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο 12%. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων και να καταργηθεί το Ε.Τ.ΑΚ. σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές οργανώσεις».

Νωρίτερα, στο γραφείο του νομάρχη Κορινθίας, Νίκου Ταγαρά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αγροτοσυνδικαλιστές της Κορινθίας, όπου συζήτησαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού. Από την Παμπελοποννησιακή σύσκεψη των ΕΑΣ, απείχε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Αρκαδίας, καθώς η συγκεκριμένη Ένωση είχε λάβει νωρίτερα τις αποφάσεις της και για απόψε προγραμμάτισε στην Τρίπολη συνάντηση των κτηνοτρόφων, προκειμένου να ορίσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.

Σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων προχώρησαν το μεσημέρι αγρότες της περιοχής με περίπου 200 τρακτέρ, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη του εισοδήματός τους.

Όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι η κίνηση των οχημάτων θα επιτρέπεται για μισή ώρα ανά δίωρο.

Εξάλλου, κλειστό είναι προς το παρόν από αγροτικά μηχανήματα και το ρεύμα της Εγνατίας οδού προς Ξάνθη, στο ύψος των κόμβων της Κομοτηνής, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλιά εθνική οδό.

Τα δέκα χιλιόμετρα έχει φτάσει η ουρά φορτηγών, λεωφορείων και ΙΧ αυτοκινήτων στο βουλγάρικο συνοριακό σταθμό ελέγχου «Κούλατα», απέναντι από το τελωνείο του «Προμαχώνα», που έχει κλείσει από τις συγκεντρώσεις των Ελλήνων αγροτών.

Κλειστός είναι και ο τελωνειακός σταθμός Εξοχή, που εξασφαλίζει την οδική σύνδεση της Δράμας με τη βουλγάρικη πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ.

Σύμφωνα με τα βουλγάρικα ΜΜΕ, που αναφέρονται συχνά στις εξελίξεις, στην ουρά στα ελληνικά σύνορα βρίσκονται νταλίκες από Ρουμανία, Ουγγαρία και άλλα κράτη.

Οι Βούλγαροι μεταφορείς προτιμούν να περιμένουν να αποκατασταθεί η κυκλοφορία ή διέρχονται από τον σταθμό «Καπετάν Πέτκο Βοϊβόντα» - Ορμένιο, όπως συνέστησε στους Βούλγαρους που ταξιδεύουν προς την Ελλάδα η εκπρόσωπος της συνοριακής αστυνομίας της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: