27/1/09

2 τρισ. ευρώ θα δανειστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 2009




Οι δανειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα αυξηθούν κατά 45% σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2009 , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch.
Το μεγαλύτερο μερος των δανείων αφορά στην κάλυψη των ζημιών των τραπεζών,ενώ μικρό μέρος αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων και "στοχευμένες κοινωνικές παροχές" πρός τους αδυνάτους.
Οι "αγορές" και οι "επενδυτές" θα αντλήσουν μέσω τών επιτοκίων 50 δίς.ευρώ παραπάνω, από τους προυπολογισμούς των ευρωπαικών καρατών.
Οι "οικονομολόγοι-παπαγάλοι" του συστήματος, "προειδοποιούν", για αρνητικές επιπτώσεις. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, ορισμένα κράτη μπορεί να μην έχουν καμιά άλλη επιλογή, αναφέρει η Fitch.
"Η μεγάλη αύξηση φέρνει το χρέος «σε ιστορικά μεγάλα επίπεδα, αλλά βολεύει.Οι αυξήσεις των δημόσιων χρεών δεν θα απειλήσουν τις υπάρχουσες αξιολογήσεις», εξηγεί Fitch.
Αντίθετα η Standard & Poor είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, αυτό το μήνα, καθώς η εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης θα αυξήσει τις δανειακές ανάγκες των χωρών αυτών,και η υποβάθμιση αυξησε τά επιτόκια δανεισμού,δηλαδή τά κέρδη τών μετόχων των εταιρειών αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διαρκούς Επιτροπής Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Unctad), ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα φθάσει το 1,8%, και θα είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. των «16» με δεύτερο το Λουξεμβοπυργο. Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος κοντά στο 3,5% ενώ προβλέπεταιψη η μείωσή του κάτω από το όριο 3% της επιτήρησης το 2010.
Ο κ. Αλμούνια έχει ενημερώσει τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, ότι η ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου θα προτείνει στο Ecofin τη διαδικασία επιτήρησης εις βάρος της Ελλάδας.
Η Κομισιόν προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,2%, αύξηση της ανεργίας στο 9% που σημαίνει ότι θα προστεθούν 80.000, περίπου, νέοι άνεργοι στους ήδη υπάρχοντες, αλλά και υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2009.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες εντός της εβδομάδας,προβλέπει,"συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις" στο δημόσιο τομέα, "ρεαλιστικότερους στόχους" για τα φορολογικά έσοδα και "περιστολή των κρατικών δαπανών" .Περίπου η "συνταγή του ΔΝΤ ".
Σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας το "επιτελείο" του κ.Παπαθανασίου, επεξεργάζεται σενάρια για αύξηση του ΑΕΠ από 0,7% έως και 1,5%.

-Φόβους ότι ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά 30% μέχρι το 2010, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την επιβίωσή τους, εξέφρασε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Σωτήρης Μαγόπουλος. Αναφερόμενος στο «ισοζύγιο» εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων από τα μητρώα του ΒΕΘ, μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ο κ.Μαγόπουλος είπε ότι αν και και οι διαγραφές του 2008 δεν ήταν σημαντικά αυξημένες έναντι του 2007 (1.189 έναντι 1.087), ωστόσο οι εγγραφές υπολείπονται κατά 25,7% (1.442 νέα μέλη έναντι 1.941 το 2007).

Καταρρέουν οι τιμές των σπιτιών στις ΗΠΑ λόγω κατασχέσεων
Πτώση κατά 18,2% παρουσίασαν τον Νοέμβριο οι τιμές των κατοικιών σε 20 πόλεις των ΗΠΑ, συγκριτικά με τo 2007 , εξαιτίας των κατασχέσεων και της πτώσης των πωλήσεων.
Η άνοδος των κατασχέσεων σε επίπεδα ρεκόρ έχει συμβάλλει στη διόγκωση των ζημιών στο 1 τρισ. δολάρια σε όλο τον κόσμο, που προκάλεσαν τη διατραπεζική πιστωτική κρίση. Παρά το γεγονός ότι η πτώση των τιμών έχει κάνει την αγορά σπιτιού πιο ελκυστική για ορισμένους, έχει επίσης πλήξει σε σημαντικό βαθμός τα πορτοφόλια των νοικοκυριών, και έτσι οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις είναι ότι η πτώση της κατανάλωσης θα συνεχιστεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: