23/1/09

Η Μοrgan Stanley θέλει ύφεση της ελληνικής οικονομίας


Η Μοrgan Stanley, σε σχετική της ανάλυση «προβλέπει» ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ξεφύγει το 2009 από την ύφεση.

Προβλέπει, συγκεκριμένα, πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρέχον έτος, ενώ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,6%.

Για το 2010 είναι πάντως σαφώς πιο αισιόδοξη από την Κομισιόν – προβλέπει ανάπτυξη 0,7% για την χώρα μας – καθώς αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,3% και με πληθωρισμό στο 3%.

Οσον αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 13,9% του ΑΕΠ. Επίσης ο οίκος αναμένει το δημόσιο χρέος να φτάσει στο 93%.

"Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα σημειώσει σημαντική αύξηση του 2009", επισημαίνουν οι αναλυτές, προβλέποντας πως θα φτάσει στο 3,8% του ΑΕΠ. Για αυτό, εξηγεί η Morgan Stanley, ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα έχει ατονήσει, όπως δείχνει και η διεύρυνση των spreads έναντι των γερμανικών τίτλων.

Έτσι ο ξένος οίκος θεωρεί πως η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου θα διαμορφωθεί φέτος στο 5,76%.

-Πτωτικά συνεχίζει την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α που γύρισε στις 1.651,76 μονάδες με απώλειες 1,16%.
Άνω του 1% υποχωρεί και ο δείκτης των τραπεζών, ενώ πιέσεις εξακολουθούν να δέχονται οι τίτλοι των FTSE40 και FTSE80. Με χαμηλή αξία συναλλαγών και 35 μόλις τίτλους σε θετικό έδαφος η ελληνική αγορά δείχνει ευθυγραμμισμένη με τις πτωτικές τάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Σε ποσοστό 1,18% υποχωρεί ο δείκτης των τραπεζών (έως και 2,15% νωρίτερα), "απορροφώντας" άνω του 50% του συνολικού τζίρου.

Συνολικά 35 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη αυτή τη στιγμή, 136 υποχωρούν και 102 διατηρούνται αμετάβλητες, με χαμηλή αξία συναλλαγών που διαμορφώνεται σε 60,5 εκατ. ευρώ.

Με μόλις μία ανοδική συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα, οι εβδομαδιαίες απώλειες του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο της χτεσινής πτωτικής συνεδρίασης σε 4,50%, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί στο ίδιο διάστημα σε ποσοστό 8,68%.

Απώλειες άνω του 1% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο.

Πτωτικά κινούνται την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Σε τίτλους του πετρελαϊκού και μεταλλευτικού κλάδου ασκούνταν νωρίτερα οι μεγαλύτερες πιέσεις, με την τιμή του αργού να υποχωρεί 3%, ενώ το πιθανολογούμενο deal των 60 δισ. δολαρίων μεταξύ των Pfizer και Wyeth οδηγούσε σε κέρδη τον φαρμακευτικό κλάδο.
Ωστόσο, οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές κλιμακώθηκαν μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το ρυθμό ανάπτυξης του βρετανικού ΑΕΠ.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Μ. Βρετανίας συρρικνώθηκε με ρυθμό 1,5% στο δ΄ τρίμηνο, έναντι συρρίκνωσης με ρυθμό 0,6% στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε 1,8%, ενώ είχε αναπτυχθεί 0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο. Είναι ο υψηλότερος ρυθμός συρρίκνωσης της βρετανικής οικονομίας από το 1980 και η πρώτη φορά από το 1991 που η οικονομία συρρικνώνεται δύο συνεχή τρίμηνα.

Εν τω μεταξύ, σε εταιρικό επίπεδο το πιθανολογούμενο deal μεταξύ των Pfizer και Wyeth μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών την Παρασκευή καθώς η ενδεχόμενη συμφωνία, το ύψος της οποίας μπορεί να αγγίξει τα 60 δισ. δολάρια, θεωρείται βέβαιο πως θα αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal η φαρμακοβιομηχανία Pfizer φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της αμερικανικής Wyeth, ενώ όπως αναφέρεται οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν τις επαφές πριν από πολλούς μήνες.

Η Pfizer είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει συνδυασμό μετρητών και μετοχών για την εξαγορά, ενώ η μετοχή της έχει απωλέσει το 5% της αξίας της τους τελευταίους τρεις μήνες, με την αντίστοιχη της Wyeth να σημειώνει άνοδο άνω του 15%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρεί σήμερα 1,71% στις 179,73 μονάδες, ο Stoxx 50 καταγράφει απώλειες 1,61%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί σε ποσοστό 2,12%.
Σε επίπεδο τοπικών αγορών ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 1,9%, ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά σε ποσοστό 3,3%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 εμφανίζει απώλειες 2,9%.
Πτωτικά κατά 1,10% κινείται και ο ελβετικός SMI, ενώ στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης ISE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 0,99%.
Την ίδια στιγμή, σε απώλειες 2,87% και 3,29% υποχρεώνονται οι ρωσικοί Micex και RTS, ενώ απώλειες περί του 3,5% εμφανίζουν τα χρηματιστήρια στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: