25/7/21

Η 25η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 25η Ιουλίου είναι η 206η ημέρα του έτους. Απέμειναν 159 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου. 

306.Ο Κωνσταντίνος Α΄ ανακηρύχθηκε Ρωμαίος αυτοκράτορας στην οχυρωμένη πόλη Εμποράκουμ, (το σημερινό Γιορκ) , από το στρατό του. 

315 .Εγκαινιάστηκε στη Ρώμη, η Αψίδα του Κωνσταντίνου κοντά στο Κολοσσαίο, για να τιμηθεί η νίκη του Κωνσταντίνου Α' επί του Μαξέντιου στη Μιλβία γέφυρα. 

864 .Ο Κάρολος ο Φαλακρός εξέδωσε το Έδικτο του Πιστρ Τότε με το έδικτο του Πιστρ για την συγκρότηση ιππικού και να ξεκινήσει την κατασκευή γεφυρών ανάμεσα στα ποτάμια για να σταματήσεις τις πορείες των Βίκινγκς. Δύο από αυτές τις γέφυρες έσωσαν το Παρίσι στην πολιορκία (885 – 886).

1110. Η οκτάχρονη κόρη του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Α΄ στέφτηκε στο Μάινς Αγία Ρωμαία βασίλισσα, ως αρραβωνιαστικέ του Ερρίκου Ε.

1137 .Η Ελεονώρα της Ακουιτανίας παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Λουδοβίκο, μετέπειτα βασιλιά Λουδοβίκο Ζ' της Γαλλίας, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα στο Μπορντό.

1139 . Ο Πάπας Ιννοκέντιος Β' που είχε αιχμαλωτιστεί στο Γκαλλούτσιο από τον γιο του Ρογήρου της Σικελίας στις 25 Ιουλίου υπέγραψε την «Συνθήκη του Μινιάνο», με την οποία αναγνώριζε τον Ρογήρο ως «βασιλιά της Σικελίας, δούκα της Απουλίας και κυβερνήτη της Καπούα». Αναγνώρισε και τον πρωτότοκο του Ρογήρου ως Δούκα, και τον άλλο γιο, Αλφόνσο, ως πρίγκηπα της Καπούα. Την ίδια ημέρα, ο Αφόνσο Ενρίκες της Πορτογαλίας, νίκησε τους Μαυριτανούς Αλμοραβίδες υπό τον Αλί ιμπν Γιουσούφ. στη μάχη του Ουνρίκε και αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1261 .Οι δυνάμεις της αυτοκρατορίας της Νίκαιας υπό τη διοίκηση του, στρατηγού του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ 8ου Παλαιολόγου, Αλέξιου Στρατηγόπουλου ανακατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, από τους Σταυροφόρους.

1365. Ισχυρός σεισμός έπληξε την Μπολόνια.

1467. Η μάχη της Ρικαρντίνα στην Τοσκάνη μεταξύ 14000 ανδρών του Μπαρτολομέο Κολεόνι , του Μαρκήσιου της Φεράρα, των αρχόντων του Πέζαρο και κάποιες οικογένειες εξορισμένων από τη Φλωρεντία, που στόχευαν στην ανατροπή της εξουσίας των Μεδίκων, και 13000 που είχε συγκεντρώσει ο Πιέρο των Μεδίκων. Η μάχη έλαβε χώρα κατά μήκος του ποταμού Ιντίτσε . Οι ιστορικοί διαφωνούν για το ποιος κέρδισε τη μάχη. Οι νεκροί ήταν μεταξύ 600 και 700 . Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό το πυροβολικό .


1492. Στην Ρώμη, σύμφωνα με το χρονικογράφο Στέφανο Ινφεσούρα ο ασθενών και μελλοθάνατος Γενουάτης Πάπας, Ιννοκέντιος Η΄ , που γεννήθηκε ως Τζοβάννι-Μπατίστα Κύμπο, ήπιε το αίμα τριών παιδιών δέκα ετών που σπαρταρούσαν. Το αίμα μάζευε ένας Εβραίος «γιατρός».
Τα παιδιά πέθαναν από αιμορραγικό σοκ και λίγο αργότερα έπεσε σε κόμμα και πέθανε και ο Πάπας.



1554. Η Μαρία Α΄ της Αγγλίας, «η Καθολική», παντρεύτηκε στον καθεδρικό ναό του Γουίντσεστερ, τον Φίλιππο Β' της Ισπανίας.

1564. Ο Μαξιμιλιανός Β΄ των Αψβούργων, μετά το θάνατο του πατέρα του Φερδινάνδου Α΄ έγινε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1587 .Στην Ιαπωνία, και οι Ιησουίτες διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 20 ημερών.

1593. Στη Γαλλία ο Ερρίκος Δ΄ της Ναβάρας αποκήρυξε δημόσια τον Προτεσταντισμό και ασπάστηκε το Ρωμαιοκαθολικισμό στην Βασιλική του Σαιν–Ντενί στο Παρίσι.

1603 .Ο Ιάκωβος ΣΤ' της Σκωτίας στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας, (ως Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας), φέρνοντας το Βασίλειο της Αγγλίας και το Βασίλειο της Σκωτίας σε προσωπική ένωση.

1672 . Στο πλαίσιο του Ολλανδικού Πολέμου, ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Α' του Βρανδεμβούργου υπέγραψε συνθήκη συμμαχίας με τις Ηνωμένες Επαρχίες.

1687. Οι Βενετοί κατέλαβαν την Ναύπακτο την οποία είχαν εγκαταλείψει οι Τούρκοι.

1710 . Στην πλατεία δημαρχείου της Ρίγας, οι αρχές της πόλης ορκίστηκαν πίστη στον Ρώσο Τσάρο Πέτρο Α'.

1712 . Ο στρατός των προτεσταντικών ελβετικών καντονιών νίκησε τους καθολικούς στη μάχη της Βιλμέργκεν. Μετά την μάχη αυτή δεν ξανάγινε έληξε θρησκευτικός πόλεμος στην Ελβετία.


1792.Κατά τη διάρκεια του πολέμου του πρώτου συνασπισμού, ο διοικητής του συμμαχικού Στρατού (κυρίως Αυστριακούς και Πρώσος), εξέδωσε διακήρυξη προς τον πληθυσμό του Παρισιού, τον οποίο απειλούσε ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνος για ότι συμβεί στα μέλη της γαλλικής βασιλικής οικογένειας.



1794 .Δικάστηκε και καρατομήθηκε στο Παρίσι, σε ηλικία 32 ετών ένας «μισοδικός μας», ο ποιητής Αντρέ Σενιέ που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα .

1797. Η Μάχη της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη .Ο Ναύαρχος Οράτιος Νέλσον έχασε περισσότερους από 300 άνδρες και το δεξί του χέρι στην αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβει την Τενερίφη.


1799. Ο Ναπολέων στις 25 Ιουλίου 1799, κατά την γαλλική εκστρατεία στην Αίγυπτο, επετέθη και διέλυσε το σώμα των 18.000 Τούρκων που μόλις είχε αποβιβάσει στο Αμπουκίρ, ο αγγλικό στόλος. Σημαντικός ήταν ο ρόλος του Μυρά που συνέλαβε τον τούρκο διοικητή Σείντ Μουσταφά πασά. Οι Γάλλοι είχαν μόνο 220 νεκρούς. Οι τούρκοι έχασαν πάνω από 2000 στη μάχη, 4000 πνίγηκαν και 2000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι…

1804. Κατά την πρώτη σερβική επανάσταση, ο Μιλένκο Στοΐκοβιτς, συνέλαβε μετά από οκτάωρη μάχη τους Γενίτσαρους Κιουτσούκ Αλή, Μουλού Γιουσούφ και Μεχμέτ Φότσιτς που είχαν καταφύγει στο νησί του Δούναβη Αδά Καλέ και τους αποκεφάλισε.


1812 . Κατά την εκστρατεία του Ναπολέοντα στη Ρωσία, έγινε στη σημερινή Λευκορωσία, η μάχη του Όστροβνο, ανάμεσα σε 14.000 Γάλλους που διοικούσε ο Μυρά και σε 23.000 Ρώσους του 4ου σώματος του Αλεξάντερ Ιβάνοβιτς Όστερμαν-Τολστόι. Η μάχη έληξε την επομένη, με την υποχώρηση των Ρώσων που είχαν 3000 νεκρούς. Οι Γάλλοι είχαν 2000.

1830. Στη Γαλλία ο Κάρολος Ι΄ με πρωθυπουργό τον Αρμάνδο του Πολινιάκ υπέγραψε την Κυριακή 25 Ιουλίου τα Ιουλιανά Διατάγματα του Σεν Κλου, που ανέστειλαν την ελευθερία του Τύπου, διέλυαν τη νεοεκλεγείσα Βουλή των Αντιπροσώπων και απέκλειαν τους εμπόρους από τις εκλογές.

1848 . Στην αρχή του πρώτου πολέμου της Ιταλικής Ανεξαρτησίας 40.000 Αυστριακοί υπό τον στρατάρχη Γιόχαν Ραντέσκι , νικήσαν τις 20.000 του 2ου Σώματος της Σαρδηνίας στη μάχη της Κουστόζα και ανέκοψαν την προέλαση τους προς το επαναστατημένο Μιλάνο. Μεγάλα τμήματα της βόρειας Ιταλίας έμειναν στην κατοχή των Αυστριακών. Οι Ιταλοί είχαν 212 νεκρούς, 657 τραυματίες και 270 αιχμαλώτους. Οι αυστριακοί είχαν 175 νεκρούς, 723 τραυματίες και 422αιχμαλώτους.

 
1850. Κατά τον Πρώτο Πόλεμο του Σλέσβιχ έγινε η πολύωρη μάχη στο χωριό Ιστέντ κατά την οποία οι Δανοί νίκησαν και έπιασαν 1,072 αιχμαλώτους και 411 τραυματίες αλλά δεν μπόρεσαν να περικυκλώσουν τους επαναστάτες του Σλέσβιχ-Χολστάιν. 

1878. Κυκλοφόρησε στη Φιλιππούπολη , (Πλόντβιβ) η εφημερίδα «Μαρίτσα», η πρώτη βουλγαρική εφημερίδα μετά την απελευθέρωση με εκδότη τον Χρίστο Ντάνοφ.


1893. Ο πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος και ο Γεώργιος Α' εγκαινίασαν τη Διώρυγα της Κορίνθου. Το μεγάλο έργο «εμπνεύστηκε» και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μήνες νωρίτερα. 

1894. Μια μάχη ανάμεσα σε κινεζικά και Ιαπωνικά πολεμικά πλοία οδήγησε μια εβδομάδα αργότερα, στο ξέσπασμα του Α΄ Σινοϊαπωνικού Πόλεμου. 

1898. Άρχισε η εισβολή των ΗΠΑ στο Πουέρτο Ρίκο, με απόβαση στρατευμάτων να στον κόλπο της Γονίκας. 

1907. Η Κορέα έγινε προτεκτοράτο της Ιαπωνίας.Ο Ρώσος φυσικός Μπόρις Ρόζινγκ κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο «Μέθοδος ηλεκτρικής μετάδοσης εικόνων από απόσταση», δηλαδή την τηλεόραση. 

1909. Ο Γάλλος εφευρέτης και μηχανικός έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που διέσχισε με αεροπλάνο τη Μάγχη. Πέταξε από το Καλαί στο Ντόβερ σε 37 λεπτά.

1914. Η Αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Βασίλειο της Σερβίας. Τρεις ημέρες αργότερα θα εισβάλει, προκαλώντας παγκόσμιο πόλεμο.

1917. Η Μάτα Χάρι καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας.

1918. Στη Σοβιετία με διάταγμα των Κομισαρίων του Λαού υπογεγραμμένο από τον Λένιν, ο αντισημιτισμός χαρακτηρίστηκε «θάνατος για την εργατική και αγροτική επανάσταση».

1921.Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του του Τριανόν που υπεγράφη στις 4 Ιουνίου 1920 μεταξύ των Συμμαχικών Δυνάμεων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και της Ουγγαρίας ως διάδοχο κράτος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Η συνθήκη υπεγράφη στο Παλάτι του Τριανόν στις Βερσαλλίες από 16 συμμαχικά κράτη (συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας),

1929. Ψηφίστηκε από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Είναι γνωστός ως Ιδιώνυμο και είχε στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

1933. Ο Τρότσκι με την Σεντόβα έφθασαν στη Μασσαλία με τη ατμόπλοιο «Βουλγαρία».

1934. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Ένγκελμπερτ Ντόλφους δολοφονήθηκε μέσα στο Μέγαρο Καγκελαρίας στη Βιέννη από Αυστριακούς Ναζιστές σε μια αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος.

1935.Στη Μόσχα, άρχισε το έβδομο Συνέδριο της Κομιντερν. Ήταν το τελευταίο συνέδριο της Κομιντέρν που έλαβε αποφάσεις για την τακτική και τη στρατηγική των κομμουνιστών στην αντιμετώπιση του φασισμού και του κινδύνου που διαγραφόταν για ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο.

1937. Η Κεντρική Επιτροπή της Κομσομόλ της Ουκρανίας διαλύθηκε ως πλήρως αντεπαναστατική.

1938. Στην Ισπανία άρχισε η μάχη του ποταμού Έβρου με επίθεσε που εξαπέλυσε ο Δημοκρατικός Στρατός κατά του Φράνκο.

1941. Στο Μπίχατς οι Κροάτες Ουστάσι ξεκίνησαν την σφαγή των Σέρβων πολιτών, Σε τρεις εβδομάδες εξοντώθηκαν πάνω από 12.000 Σέρβοι.


1943 .Ο Μπενίτο Μουσολίνι στις πέντε το απόγευμα παρουσιάστηκε ενώπιον του βασιλιά και πληροφορήθηκε την απομάκρυνση του. Εξερχόμενος των ανακτόρων συνελήφθη. Την εξουσία ανέλαβε Πιέτρο Μπαντόλιο.


1947 . Στις 04.00 το πρωί, δέκα Τάγματα συμμοριτών δυνάμεως 3.000 περίπου υπό την διοίκηση Γιαννούλη προσέβαλαν εξ όλων των σημείων διά βαρέως οπλισμού την πόλη των Γρεβενών. Μετά 7ωρο σκληρό αγώνα οι συμμορίτες αποκρούστηκαν υπό του Στρατού και Χωροφυλακής .Νεκροί στρατιώτες 3, χωροφύλακες 4. Εκ του αμάχου πληθυσμού ένας νεκρός. Απώλειες συμμοριτών 115 νεκροί και 40 συλληφθέντες.

1948 .Ανακαλύφθηκαν τα πετρέλαια του Ταταρστάν.

1952. Αιματηρό Ελληνοβουλγαρικό επεισόδιο στον Έβρο. Τη 10η πρωινή στρατιωτικά τμήματα της Βουλγαρίας κατέλαβαν στον Έβρο τη νησίδα «Γάμα», πυροβολώντας κατά του ελληνικού αποσπάσματος. Σκοτώθηκαν ένας ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής, δυο οπλίτες των ΤΕΑ, και τραυματίστηκαν άλλοι 4. Στη διαμαρτυρία των ελληνικών αρχών οι Βούλγαροι αντέτειναν ότι οι νησίδες του Έβρου ανήκουν στη Βουλγαρία.
Τέθηκε σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ).

1955. Ελληνική προσφυγή στον ΟΗΕ για το Κυπριακό.

1957. Στην Τυνησία καταργήθηκε η μοναρχία και εκλέχτηκε ως πρώτος πρόεδρος ο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

1959 .Έγκριση της ανακήρυξης της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

1962. Είκοσι τραυματίες σε επεισόδια στο Ηράκλειο Κρήτης. Βουλευτές της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α. ηγήθηκαν επίθεσης κατά της νομαρχίας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σταφιδοπαραγωγών.

1963. Η Βρετανία, η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών στον αέρα, το διάστημα και το βυθό.
1965 .Δημοσιεύτηκε στην Ουάσιγκτον Πόστ επιστολή της Μαργαρίτας Παπανδρέου που ανέφερε ότι οι βασιλείς ανέτρεψαν τον Παπανδρέου συνδέοντας το γιο του με παραστρατιωτική οργάνωση.

1967. Ο πάπας Παύλος Στ επισκέφτηκε τον πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κωνσταντινούπολη.

1984. Η σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια έγινε η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα, εξερχόμενη από τον διαστημικό σταθμό
Σαλιούτ 7.

1988. Στο Βελιγράδι, το κοινοβούλιο της Σερβίας ενέκρινε το Δημοκρατικό Σύνταγμα και το έθεσε σε τρίμηνη δημόσια διαβούλευση. Οι Επαρχίες της Βοϊβοντίνα και του Κοσσυφοπεδίου διατηρήσαν την αυτονομία τους, αλλά χωρίς στοιχεία κρατικής υπόστασης.

1990. Στο Σρμπ , στα σύνορα της Λίκα της Δαλματίας και και της Βοσνιακής Κράϊνα, πραγματοποιήθηκε η Σερβική Εθνοσυνέλευση , στην οποία συμμετείχαν περίπου 120.000 άτομα, και υιοθέτησαν την Διακήρυξη για την Κυριαρχία και την Αυτονομία των Σέρβων στην Κροατία. Στο Ζάγκρεμπ, το Κροατικό Κοινοβούλιο διέγραψε τον όρο «σοσιαλιστικό» από το όνομα της χώρας.

1994. Με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών ήρθη το τραπεζικό απόρρητο για τους λογαριασμούς, που διατηρούσαν στην Ελλάδα οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Νίκος Γεωργιάδης, Ηρακλής Μαθιόπουλος και Μιχάλης Καμμένος, οι οποίοι εμπλέκοντο στην υπόθεση της ΑΓΕΤ. Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν, υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον τη συμφωνία τερματισμού του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών, που διαρκούσε 46 χρόνια.

2000 . Ενα «Κονκόρντ» της «ΑΙΡ ΦΡΑΝΣ» συνετρίβη έξω από το Παρίσι λίγο μετά την απογείωσή του, σκοτώνοντας 109 επιβάτες και τέσσερα άτομα στο έδαφος.

2002. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που επίτρεπε στους Ρώσους να πωλούν και ενοικιάζουν γη για πρώτη φορά από το 1917.

2011 . Οι ειδικές μονάδες της Αστυνομικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου, (Rosu), ανέλαβαν τα σημεία ελέγχου Γιαρίνιε και Μπρνιάκ στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Σε απάντηση στις ενέργειες των αρχών της Πρίστινα, ντόπιοι Σέρβοι άρχισαν να κλείνουν τους μεγάλους οδικούς άξονες.

2018. Σε συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος στην Ας Σουγουάιντα της Συρίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 252 άμαχοι και πάνω από 200 τραυματίστηκαν. Οι ισλαμιστές είχαν 63 νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: