27/7/21

Η 27η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 27η Ιουλίου είναι η 208η ημέρα του έτους. Απέμειναν 157 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου


484. Μια εβδομάδα μετά την στέψη του στη Ταρσό, 

ο σφετεριστής στρατηγός Λεόντιος ο Σύρος, έκανε την είσοδό του στην Αντιόχεια. 

1147. Ιδρύθηκε η πόλη της Μόσχας. 

1189. Κατά τη διάρκεια της Γ' Σταυροφορίας, 
ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα έφτασε στη Νις της Σερβίας, πρωτεύουσα του Σέρβου ηγεμόνα Στέφανου Α' Νεμάνια, ο οποίος τον καλωσόρισε, και του πρόσφερε τη συμμαχία του. 

1206. Στη μάχη των αυτοκρατόρων κοντά στο Βάσενμπεργκ, ο Φίλιππος της Σουηβίας των Χοενστάουφεν θριάμβευσε επί του διεκδικητού του θρόνου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορία Όθωνα Δ , ο οποίος τραυματίστηκε στη μάχη και αποσυρθηκε στο Κάστρο του στο Μπράουσβικ.


1214 .Ο Φίλιππος Β 'Αύγουστος της Γαλλίας με 7000 άνδρες, νίκησε στη μάχη του Μπουβέν τους ενωμένους στρατούς του Ιωάννη του Ακτήμωνα της Αγγλίας , του Όθωνα Δ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και των Ρενώ και Φερδινάνδου της Φλάνδρας, που είχαν 9000. 
Από τους Ιππότες ,σκοτώθηκαν 169 και 131 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Τους ανώνυμους πεζούς που σκοτώθηκαν δεν τους μέτρησαν. Οι Γάλλοι δεν είχαν απώλειες  «επωνύμων».  
Ως αποτέλεσμα της μάχης της Μπουβέν ο Ιωάννης εγκατέλειψε όλες τις βλέψεις του στην Νορμανδία και υπέγραψε ειρήνη για 6 έτη με τον Φίλιππο.
 Μετά τη μάχη στη Γερμανία ο Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν καθαίρεσε τον ταπεινωμένο Οθωνα από αυτοκράτορα. Ο Ιωάννης που επέστρεψε στην Αγγλία τον Οκτώβριο, αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τους δυσαρεστημένους βαρόνους και υπέγραψε τη Μάγκνα Κάρτα το 1215. Σαν αποτέλεσμα της μάχης η ισορροπία της δύναμης στην Ευρώπη μετατοπίστηκε. 

1302 .Στο πεδίο του Βαφέως στα ανατολικά της Νικομήδειας στις 27 Ιουλίου, μια δύναμη 2000 στρατιωτών της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας υπό τις διαταγές του Μέγα Εταιρειάρχη Γεώργιου Μουζάλωνα, αντιμετώπισε 5.000 ιππείς του ελαφρού οθωμανικού ιππικού υπό τη διοίκηση του Οσμάν Α', καθώς επίσης και συμμαχικές δυνάμεις από τις τουρκικές φυλές της Παφλαγονίας. Οι Αλανοί μισθοφόροι του Μουζάλωνα δεν πολέμησαν και οι Τούρκοι διέσπασαν τη γραμμή των Βυζαντινών, αναγκάζοντας τον Μουζάλωνα να υποχωρήσει στη Νικομήδεια.
 Η μάχη του Βαφέως ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ήττα των Βυζαντινών σήμανε την μαζική απομάκρυνση του χριστιανικού πληθυσμού από την περιοχή προς το ευρωπαϊκό μέρος της αυτοκρατορίας, προκαλώντας αλλαγές στη δημογραφική ισορροπία της περιοχής.


1361. Ο βασιλιάς της Δανίας Βάλντεμαρ Δ' νίκησε ένα στρατό αγροτών στη Μάχη του Βίσμπυ.

1663.  Το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε πως όλα τα εμπορεύματα που προορίζονταν για τις αμερικανικές αποικίες,  έπρεπε να μεταφέρονται με βρετανικά πλοία και να διακινούνται από βρετανικά λιμάνια

1694. Ιδρύθηκε η Τράπεζα της Αγγλίας. 

1710. Κατά τον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής ο στρατός του Αρχιδούκα Κάρολου νικήθηκε στη μάχη της Αλμενάρ από τη συμμαχική δύναμη Βρετανών, Πορτογάλων , Ολλανδών και Αυστριακών. 


1720 . Στις 27 Ιουλίου με το Ιουλιανό, (7 Αυγούστου με το γρηγοριανό) έγινε η τελευταία μεγάλη ναυμαχία του Βορείου Πολέμου κοντά νησιά Άλαντ πάνω στη ρότα από τη Στοκχόλμη για το Τούρκου. Η Ναυμαχία έληξε με νίκη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, και τερμάτισε την κυριαρχία της Σουηδίας στη Βαλτική θάλασσα. 



1793.Μετά την ήττα των «μετριοπαθών» οι εξέχοντες ηγέτες των Ιακωβίνων Ριζοσπαστών  Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος  και Σεν Ζύστ συμπεριλήφθηκαν στην επιτροπή Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας που αναδιαρθρώθηκε.


1794 . Το πραξικόπημα της 9ης Θερμιδόρ που οργάνωσε ο Εβραίος Τραπεζίτης Σρεμπέρ και ο Φουσέ. Με διάταγμα της Εθνοσυνέλευσης συνελήφθη ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος . 

1807. Ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης   έγινε για τρίτη φορά Ηγεμών στη Βλαχία. (27 Ιουλίου – 28 Αυγούστου 1807).

1823. Άρχισε η  μάχη των Αντριαλών στην Εύβοια. Οι Σταύρος Βασιλείου, Θανάσης Χοντροβασίλης, Κώστας Βασιλείου, Ευαγγελινός Αργυροκαστρίτης, ο Κόκκαλης και ο Ολύμπιος Λιάκος  με περίπου 300 άνδρες αντιμετώπισαν το πολυπληθές σώμα του  Γιοσούφ πασά Περκόφτσιαλη.


1830. Στη Γαλλία, εκδηλώθηκε η Ιουλιανή επανάσταση ενάντια στον Κάρολο 10ο των Βουρβόνων, επειδή κατάργησε την ελευθερία του Τύπου, και άλλαξε τον εκλογικό νόμο. Ο Κάρολος παραιτήθηκε υπέρ του ανήλικου εγγονού του, κόμη του Σαμπόρ, και κατέφυγε στην Αγγλία. 

1832. Η Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο δέχτηκε την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, για να γίνει βασιλεύς των Ελλήνων ο Όθων. 



1841. Σκοτώθηκε σε μονομαχία με πιστόλια στη λουτρόπολη του  Πιατιγκόρσκ Ρώσος ποιητής Μιχαήλ Γιούριεβιτς Λέρμοντοφ .

1874.Στο Κραγκούγιεβατς κυκλοφόρησε εφημερίδα «Blic», των Σοσιαλιστών του Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς. 


1878. Κατά τον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1877-1878, τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την Βάρνα και απομακρύναν την πόλη από την Οθωμανική κυριαρχία. 

1908. Εκδηλώθηκε επιδημία χολέρας στη Ρωσία.

1909. Στο Μαρόκο τα Ισπανικά στρατεύματα υπέστησαν  πολλές απώλειες κατα τον πολέμο της Μελίγια στην καταστροφή της χαράδρας «του λύκου».

1910. Η Τουρκία απείλησε  να κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα αν δεχ;oνταν τους Κρήτες  βουλευτές  στην Ελληνική Εθνική Συνέλευση.

1915. Μετα την κατάληψη και ανακατάληψη του δάσους Καπούτστιο, η δεύτερη μάχη του Ισόνζο ,διακόπηκε λόγω έλλειψης πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή και από τις δυο πλευρές. Την Ιταλικη και τους Αυστριακούς.


1917. Υπογράφηκε  το πρωτόκολλο μεταξύ των της ρωσικής και της ρουμανικής κυβέρνησης και του Ρουμανικού Οίκου Αποταμιεύσεων, σχετικά με την κατάθεση, στη Μόσχα, του  «θησαυρού της Ρουμανίας», αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων λέι που μέχρι στιγμής δεν έχει ανακτηθεί.

1922. Στην Ελλάδα με το νόμο 2905 επιβλήθηκαν  για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο. 


1929. 42 χώρες υπέγραψαν τη σύμβαση της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

1933. Η κυβέρνηση της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας αναγνώρισε τη Σοβιετική Ένωση. 

1936. Στην  Ισπανία έφτασε η πρώτη  μοίρα ιταλικών αεροπλάνων που έστειλε για βοήθεια στον Φράνκο ο Μπενίτο Μουσολίνι.

 

1942. Έληξε η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν. (1 Ιουλίου – 27 Ιουλίου 1942).
Ο διοικητής της 8ης Στρατιάς, στρατηγός Όκινλεκ, με μεγάλες απώλειες (13.000) μπόρεσε να σταματήσει την προέλαση του Ρόμελ προς το Σουέζ. Από τους στρατιώτες του Άξονα χάθηκαν17.000, κυρίως Ιταλοί.

1943
.Στην Ιταλία ο Πιέτρο Μπαντόλιο διέλυσε  του φασιστικό  κόμμα.

1946.
Κατά την συνεχιζόμενη καταδίωξη υπό μικτών τμημάτων Στράτου και Χωροφυλακής στην περιοχή Φλωρίνης επί του όρους Βίτσι, 100μελούς συμμορίας, φονεύθηκαν πέντε εκ των «αυτονομιστών».
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής των χωροφυλάκων οι νεκροί είχαν Ρωσικό οπλισμό, και οι περισσότεροι φορούσαν Γιουγκοσλαβικές στολές.

1947. Οι Κ/Συμμορίτες επιτέθηκαν κατά του Λιδωρικίου για λεηλασία. Εκ της επιθέσεως  υπήρξαν απώλειες.  6 στρατιώτες νεκροί  , και 3 σφαγιασθέντες, πολίτες. Οι συμμορίτες εγκατέλειψαν στην υποχώρηση τους τα πτώματα 7 δικών τους. Τα μεσάνυχτα  επιτέθηκαν στο Ξυνό Νερό Φλωρίνης αλλά αποκρούστηκαν από  την δύναμη του Σταθμού Χωροφυλακής και  τη Διμοιρία του  Στρατού.

1950 . Στη Γιουγκοσλαβία εγκαινιάστηκε το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ζάγκρεμπ-Βελιγραδίου μήκους 382 χιλιομέτρων . 

1953 .Υπογράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα στην πόλη Μουνσάν της Βορείου Κορέας , η συμφωνία ανακωχής, για την κατάπαυση του πυρός στον τριετή πόλεμο της Κορέας. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας αρνήθηκε να υπογράψει αλλά δεσμεύτηκε να τηρήσει την ανακωχή. Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας τιμητικά  αναβαθμίστηκε σε Σύνταγμα 

1954 . Η Βρετανία και η Αίγυπτος κατέληξαν σε συμφωνία για τον τερματισμό του βρετανικού ελέγχου της διώρυγας του Σουέζ που διήρκεσε 72 χρόνια.


1955. Δυο βουλγαρικά Μιγκ-15 κατέρριψαν την πτήση 402 της Ελ-Αλ που πήγαινε από το Λονδίνο στο Τελ Αβίβ, και παραβίασε το βουλγαρικό εναέριο χώρου. Και οι 58 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν. 
Το αεροπλάνο έπεσε κοντά στο Πετρίτσι , μόλις 13 χλμ από την Ελλάδα. 
Η Αυστρία ανέκτησε , (θεωρητικά)την κυριαρχία της . 


1958 . Στην Κύπρο δολοφονηθήκαν από τουρκοκυπρίους  ενώ έβοσκαν πρόβατα ο 66χρονος Θεοχάρης Χατζηγιάννης καθώς και ο 86χρονος Χατζηφίλιππος Χατζηοικονόμου.

1961. Θεμελιώθηκε η υψικάμινος της Χαλυβουργικής, στην Ελευσίνα. 

1965. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε τις πρώτες επιθέσεις της εναντίον των θέσεων των αντιαεροπορικών  πυραύλων,στο Βόρειο Βιετνάμ.

1974. Σκάνδαλο Γουώτεργκέιτ. Η Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων με ψήφους 27 προς  11 αποφάσισε να προτείνει την καθαίρεση του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.


1983 .Ο  Αρμενικός Επαναστατικός Στρατός επιτέθηκε στην Τουρκική Πρεσβεία στην Πορτογαλία.
1989. Στη Σουηδία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλοφ Πάλμε το 1986, ο Κρίστερ Πέτερσον. 

1990 .Η Λευκορωσία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση. Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας κατάργησε   την αυτονομία της Γκαγκαούζιας.: Η Citroën σταμάτησε την παραγωγή του Ντεσεβώ. Στις 4 μ.μ., το τελευταίο 2CV βγήκε  από το εργοστάσιο στο Mangualde της Πορτογαλίας. 7 εκατομμύρια αυτοκίνητα  πωλήθηκαν από το 1949.

1992. Πέθανε η Τζένη Καρέζη
 
1993. Η Κούβα επέτρεψε λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης τις συναλλαγες σε δολάρια. Σειρά βομβιστικών επιθέσεων της Μαφίας σε Ρώμη, Μιλάνο και Βατικανό, με 5 νεκρούς.


1995. Η Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας της  Κράινα, που πραγματοποιήθηκε στο  Τοπούσκο εξέλεξε τον Μίλαν Μπάμπιτς ως πρωθυπουργό ενώ το γενικό Επιτελείο του Στρατού της Σερβικής Κράινα κήρυξε γενική επιστράτευση στο νότιο τμήμα της RSK λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης των Κροατών. 

2002. Στη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης στο Λβόβ στη δυτική Ουκρανία, έπεσε ένα  Σουχόι 27, και σκοτώθηκαν 83 θεατές.

2005. Με 120 ψήφους υπέρ και 119 κατά ο σοσιαλιστής  Σεργκέι Στάνισεφ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης  από τη βουλγαρική βουλή.

2011. Το Ψήφισμα 2000 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού.


2016. Επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Καμιχλί της Συρίας, το διοικητικό κέντρο της ομώνυμης περιοχής, στο κυβερνείο του Χασάκε. Της οποίας η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αραμαϊοι Χριστιανοί  και ανήκουν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.  57 νεκροί.


2019 .Στη Σικελία εξερράγη και πάλι η  Αίτνα. 

 2020. Δολοφονική επίθεση κατά του Στέφανου Χίου που επιβίωσε Αγνωστοι δράστες παραμόνευαν έξω από το σπίτι του δημοσιογράφου στα Βριλήσσια .

1 σχόλιο:

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Του ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε ολους τους εορταζοντες και καλη λευτερια στην πλατεια απο τους τουρκους ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ της μιτ...