24/7/21

Η 24η Ιουλίου στην Ιστορία

 Η 24η Ιουλίου είναι η 205η ημέρα του έτους. Απέμειναν 16ο μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

1132. Ο Ρανούλφος της Αλίφε και ο Ροβέρτος της Κάπουα νίκησαν τον Ρογήρο Β' της Σικελίας στη μάχη της Νοσέρα και ο Ρογήρος οπισθοχώρησε στο Σαλέρνο. 

1148.Κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Σταυροφορίας, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ της Γαλλίας πολιόρκησε τη Δαμασκό. Η πολιορκία έληξε στις 29 Ιουλίου με μια αποφασιστική ήττα των Σταυροφόρων από τους Σαρακηνούς.

1471. Με εντολή του Ιβάν Γ', αποκεφαλίστηκε ο αρχηγός της πολιτοφυλακής του Νόβγκοροντ, Ντμίτρι Μπορέτσκι γιατί δρούσε υπέρ της υποταγής του Νόβγκοροντ στον Κάζιμιρ Δ της Πολωνίας. 

1567. Η Μαρία Στιούαρτ αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από το θρόνο της Σκωτίας και κατέφυγε στην Αγγλία. 

1687.Οι Βενετοί κατέλαβαν την Πάτρα και το Φρούριο του Ρίο που εγκατέλειψαν οι Τούρκοι.

1704. Τα Ρωσικά στρατεύματα ανακατέλαβαν από τους Σουηδούς το  εσθονικό φρούριο Γιούργεφ (όπως ονομάστηκε το 1030 από τον Γιάροσλαβ τον Σοφό). Τωρα λέγεται Τάρτου.

1712.Κατά τον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής οι Γάλλοι υπό τον στρατηγό Έκτορα ντε Βιλλάρ νίκησαν τις δυνάμεις Αυστριακών και Ολλανδών που διοικούσε ο Ευγένιος της Σαβοΐας στην Μάχη του Ντενέν

1783.Το ενωμένο βασίλειο Κάρτλι-Καχέτι υπό τον βασιλιά Ερεκλέ Β΄, υπέγραψε τη Συνθήκη του Γκεοργκιέβσκ, με την οποία η Γεωργία έγινε ρωσικό προτεκτοράτο.

1796.Στο Ντανίλοβγκραντ του Μαυροβουνίου, 3000 Μαυροβούνιοι υπό τις διαταγές του Πέταρ Πέτροβιτς Νιέγκος , πραγματοποίησανμια τελική αντεπίθεση στη μάχη του χωριού Μαρτίνοβιτς, και έτρεψαν σε φυγή 10.000 Τούρκους του Μαχμούντ-Πασά Μπουσάτλιγια.

1804.Κατά την πρώτη σερβική επανάσταση, οι Γενίτσαροι Κιουτσούκ Αλή, Μουλού Γιουσούφ και Μεχμέτ Φότσιτς με την φρουρά τους κατέφυγαν στο νησί του Δούναβη Αδά Καλέ καταδιωκόμενοι από τον Μιλένκο Στοΐκοβιτς.

  1889.Οι «Τάιμς» του Λονδίνου υποστήριξαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1908. Στις 11/24 Ιουλίου σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ μετά την εξέγερση των Νέων Τούρκων, με επικεφαλής τους Ισμαήλ Εμβέρ, Μεχμέτ Ταλαάτ και Αχμέτ Τζεμάλ, που εκδηλώθηκε στο Μοναστήρι στις 10/23 Ιουλίου εξέδωσε φιρμάνι για την επαναφορά του καταργημένου συντάγματος του 1876 , και την «οθωμανική ισότητα», την ισοπολιτεία για όλους ανεξάρτητα από γένος και θρησκεία. Με το φιρμάνι παρεχόταν ελευθεροτυπία, σταματούσε το φακέλωμα των πολιτών και προκηρύσσονταν εκλογές. Η αναίμακτη τροπή των πραγμάτων προκάλεσε ενθουσιασμό στους πληθυσμούς της αυτοκρατορίας.
1909. Ιδρύθηκε στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη η «Φεντερασιόν». 

1910 . Ο Οθωμανικός Στρατός κατέλαβε τη Σκόδρα τερματίζοντας την αλβανική εξέγερση του 1910. 
1911. Ο Χιράμ Μπίνγκαμ ανακάλυψέ το Μάτσου Πίτσου, τη «Χαμένη Πόλη» των Ίνκας. 
1922 . Η Κοινωνία των Εθνών επικύρωσε τη Βρετανική Εντολή στην Παλαιστίνη. Γαλλία έλαβε από την Κοινωνία των Εθνών εντολή πάνω από στη Συρία και το Λίβανο.
1923 . Υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης . 

 1924. Μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Αλεξάνδρου Παπαναστασίου ορκίστηκε η Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη που είχε προσωρινό χαρακτήρα και σε αυτήν πήραν μέρος βουλευτές από όλα τα κόμματα. Εκτός από τον Σοφούλη ορκίστηκαν Ο Γεώργιος Ρούσσος, ως υπουργός Εξωτερικών, ο Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης, ως υπουργός Εσωτερικών, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ως υπουργός Οικονομικών, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, υπουργός Γεωργίας και προσωρινά Δικαιοσύνης, ο Γεώργιος Μάρης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο Θεόδωρος Βελλιανίτης, υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως ο Γεώργιος Κατεχάκης, υπουργός Στρατιωτικών, ο Δημήτριος Νότη Μπότσαρης, υπουργός Συγκοινωνίας, ο Απόστολος Ορφανίδης, υπουργός Υγιεινής, Προνοίας και Αντιλήψεως και ο Αχιλλέας Πρωτοσύγγελος, υπουργός Εννόμου Τάξεως. 

 1929. Τέθηκε σε ισχύ το σύμφωνο Μπριάν- Κέλλογκ, για τον εξοστρακισμό του Πολέμου από εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. 

 1941. Με την συγκατάθεση της Γαλλίας του Βυσί η Ιαπωνία ανέλαβε την Γαλλική Ινδοκίνα. 

1943. Στην Ρώμη, στις πέντε το απόγευμα σε κλειστή συνεδρία του Μεγάλου Συμβουλίου του Φασισμού με συμμετοχή 29 μελών ζητήθηκε η παραίτηση του Μπενίτο Μουσολίνι και η παράδοση όλων των εξουσιών στον Βασιλιά. Στην ψηφοφορία που έγινε περίπου τα Μεσάνυχτα ,19 ψήφισαν εναντίον του Μουσολίνι οκτώ υπέρ και μια αποχή. Μερικές ώρες αργότερα το φασιστικό Κίνημα τέθηκε εκτός νόμου. Παράλληλα άρχισε η Επιχείρηση Γόμορρα για την ισοπέδωση του Αμβούργου που βομβαρδιζόταν από αμερικανικά αεροπλάνα την ημέρα και από βρετανικά και καναδικά τη νύχτα. Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, έπεσαν 9.000 τόνοι εκρηκτικών σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι και καταστράφηκαν 280.000 κτίρια. Στην Μακεδονία, τμήματα ανταρτών της Πανελλήνιας Απελευθερωτικής Οργάνωσης (ΠΑΟ) συγκρούστηκαν με βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις στο όρος Κερκίνη (Μπέλες), προκαλώντας σ’ αυτές σοβαρές απώλειες και τις έτρεψαν σε φυγή συλλαμβάνοντας και αιχμαλώτους. 

 1945. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Πότσνταμ, ο Πρόεδρος των Χάρι Τρούμαν ενημέρωσε τον Στάλιν για την παραγωγή της ατομικής βόμβας στις ΗΠΑ. 

 1946. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την πρώτη υποβρύχια πυρηνική δοκιμή στο νησί Μπικίνι στο δυτικό Ειρηνικό.

1953. Ο Γερμανός κομμουνιστής Βάλτερ Ούλμπριχτ εκλέχτηκε ως πρώτος γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Ενιαίο Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας.Άρχισε η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη στο Στρατοδικείο Αθηνών. 

1959. Ο Ρίτσαρντ Νίξον και ο Νικήτα Χρούτσεφ στη Μόσχα συζήτησαν μπροστά στις κάμερες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κομμουνισμού και του καπιταλισμού. 

  1964. Στη Ρουμανία δόθηκε αμνηστία σε 3.244 πολιτικούς κρατούμενους. Η αμνηστία και η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Ρουμανία θεσπίστηκε με τα διατάγματα 767/1963, και 411/1964, τα οποία δεν είχαν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, έτσι ώστε το ευρύ κοινό δεν γνώριζε το περιεχόμενό τους. Πριν αφεθούν ελεύθεροι, οι κρατούμενοι ειδοποιήθηκαν ότι δεν τους επιτρεπόταν να πουν τίποτα για αυτούς στους διάφορους τόπους κράτησης. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, τον Ιανουάριο του 1960, ο αριθμός των προσώπων που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της κρατικής ασφάλειας ήταν 17.613. Το 1963, μετά την πρώτη αμνηστία μειώθηκαν σε 9.333. 

  1967.Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στον Καναδά, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ είπε σ' ένα πλήθος πάνω από 100.000 ατόμων στο Μόντρεαλ «Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ». (Vive le Québec libre) εξοργίζοντας την κυβέρνηση του Καναδά. Που τον υποχρέωσε να συντομεύσει την επίσκεψή του .

  1969 .Ο βρετανός Τζέραλντ Μπρουκ απελευθερώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια στις σοβιετικές φυλακές. Η Μπρουκ, 31 ετών, συνελήφθη τον Απρίλιο του 1965από την ΚΑ- ΓΚΕ- ΜΠΕ για αντισοβιετική προπαγάνδα και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση και τέσσερα χρόνια σε στρατόπεδο εργασίας για «αντισοβιετικές ανατρεπτικές δραστηριότητες στο έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης». Η απελευθέρωσή έγινε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της βρετανικής και της ρωσικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση των Εργατικών του Χάρολντ Γουίλσον συμφώνησε να απελευθερώσει τους Σοβιετικούς κατασκόπους Πίτερ και Έλεν Κρόγκερ με αντάλλαγμα τον Τζέραλντ Μπρουκ.

  1972. ΟιΓιουγκοσλαβικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν 19 Κροάτες από το εξωτερικό που είχαν μπει παράνομα στην Γιουγκοσλαβία για να ανατρέψουν το κομμουνιστικό καθεστώς και να ανακηρύξουν την ανεξάρτητη Κροατία.

 
1974. Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υποχρεώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο να παραδώσει τις μαγνητοταινίες με τις συνομιλίες από το Λευκό Οίκο. για το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ. Άφιξη στην Αθήνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το αεροπλάνο του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν.  Ο Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός, μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη στις 4:15 π.μ. Στη Βουλγαρία άρχισε η διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος από το Κοζλοντούι. 

1977 .Το Τέλος του τετραήμερου πολέμου μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης1980. Πέθανε ο Πίτερ Σέλερς. Ήταν 55 ετών. 
  1981. Στην κινεζική επαρχία του Σιτσουάν από πλημμύρες έμειναν άστεγοι 1500000 άνθρωποι.
 1982. Καταργήθηκε στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας. 
 1990.Στην ΕΣΣΔ καταργήθηκαν όλοι οι περιορισμοί στην πώληση οινοπνεύματος. Στο Κίεβο, υψώθηκε για πρώτη φορά στο δημαρχείο η μπλε-κίτρινη σημαία. 
  1993.Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μόνο το νέο ρωσικό ρούβλι μπορούσε να χρησιμοποιείται στις συναλλαγές και ότι τα τραπεζογραμμάτια σοβιετικού τύπου αποσύρονται από την κυκλοφορία.
   1999. Στο χωριό Στάρο Γκάτσκο, στο Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί εκτέλεσαν 14 Σέρβους αγρότες, ενώ έκαναν συγκομιδή τους σίτου τους.
2001. Ο Συμεών Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα, που ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Βουλγαρίας, ορκίστηκε ως πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και έτσι έγινε ο πρώτος μονάρχης στην παγκόσμια ιστορία που ανέκτησε την εξουσία μέσω δημοκρατικών εκλογών. Στη Γιουγκοσλαβία σχηματίστηκε η έκτη ομοσπονδιακή κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Ντραγκίσα Πέσιτς από το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου. 
  2002. Ορκίστηκε Πρόεδρος της Αλβανίας ο Άλφρεντ Μοϊσίου. 
  2003.Στην Πρίστινα, αποχώρησαν για τη Ρωσία , από το αεροδρόμιο «Σλάτινα », οι τελευταίοι 50 Ρώσοι στρατιώτες , που παρέδωσαν την αεροπορική βάση στους αμερικανούς. Στη Ροζάγιε, στο Μαυροβούνιο, τα μέλη της αστυνομίας του Μαυροβουνίου ανέλαβαν από τον Στρατό της της Σερβίας και του Μαυροβουνίου τον έλεγχο της διοικητικής διάβασης με το Κοσσυφοπέδιο στην Κούλα.
2006.Στη Βιέννη ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το «τελικό καθεστώς» του Κοσσόβου. Οι εκπρόσωποι της αλβανικής πλευράς απαίτησαν ανεξαρτησία, αλλά η σερβική ομάδα υποστήριξε μία ευρύτατη αυτονομία.

2007.Εκδηλώθηκε η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κουνινά, Αχαΐας.

2014. Στο κατεχόμενο Ιράκ, μετά τις γενικές εκλογές, ο Κούρδος πολιτικός Φουάντ Μασούμ  έγινε πρόεδρος από το «εκλεγμένο» «Κοινοβούλιο». Αεροπλάνο της Air Algérie κατέπεσε στο Μάλι. Οι 118 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν .

2019. Η Τερέζα Μέι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, υπέβαλε την παραίτησή της και αντικαταστάθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον, νεο  πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος.
2020. Στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη, έγινε στην Αγία Σοφία δημόσια μουσουλμανική προσευχή σε εφαρμογή της απόφασης του Ερντογάν να την κάνει και πάλι Τζαμί.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: