18/9/21

Η 18η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 18η Σεπτεμβρίου είναι η 261η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 104 μέρες ως το τέλος του έτους. 

324. Ο Κωνσταντίνος Α΄ νίκησε τον Λικίνιο στη μάχη της Χρυσούπολης.


1180Ο δεκαπεντάχρονος Φίλιππος Β' της Γαλλίας ,
 ο επιλεγόμενος Αύγουστος. αφού πέθανε ο πατέρας του Λουδοβίκος Ζ , ανέλαβε επίσημα μόνος τον θρόνο. 

1385. Έγινε η Μάχη του Πεδίου του Σάουρους όχι πολύ μακριά από το Μπεράτι ανάμεσα στους Σέρβους του Μπάλσα της Ζέντα και τυς Τούρκους που είχαν συμμαχήσει με τον Κάρολο Τόπια. Η μάχη έληξε με αποφασιστική οθωμανική νίκη Σκοτώθηκαν στη μάχη ο Μπάλσα Ισιτς και αδελφός του Τζουράτ. Ο γαμπρός του Τζουράτ Στρασιμίροβιτς ανέλαβε μετά τη μάχη τη Ζέντα.‎ Οι Σέρβοι μετα τη μάχη αποσυρθηκαν από το Δυρράχιο που το ανακατέλαβε ο Τόπια. 

1454. Κατά  τη διάρκεια του Δεκατριετούς Πολέμου, το Τευτονικό Τάγμα νίκησε τους Πολωνούς του Κάζιμιρ Δ΄ Γιάγκελον, στη μάχη του Χοϊνίτσε. 


1544. Έληξε με την ειρήνη του Κρεπί ο πόλεμος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τη Γαλλία. Ο Φραγκίσκος δέχτηκε την κυρία ειρήνη του Καμπράι και τη Συνθήκη της Μαδρίτης και διαβεβαιώσε τον Κάρολο Ε ότι θα τον στηρίξει στον αγώνα κατά των Τούρκων, Ο πόλεμος μεταξύ Γαλλίας του Φραγκίσκου Α΄ και της Αγγλίας του Ερρίκου Η’ συνεχίστηκε. 

1586.  Απέθανε ο Δούκας της Πάρμας Οκτάβιος Φαρνέζε και τον διαδέχθηκε ο μόνος γιος του Καρδινάλιος Αλέξανδος Φαρνέζε.


 1600.
 Στις 18/28 Σεπτεμβρίου έγινε η καταστροφική για τον Πρίγκιπα της Βλαχίας Μιχαήλ τον Γεναίο  μάχη του Μιρασλάου στην οποία με  περίπου 10.000 άνδρες, αντιμετώπισε τον στρατό το Αυτοκράτορα από 18000 που διοικούσε ο στρατηγός Μπάστα   και που περιλάμβανε 6.000 Γερμανούς , Φλαμανδούς κα Βαλόνους ιππότες.      Ο Μιχαήλ έχασε  4.000 άνδρες και την Τρανσυλβανία.



1635. Ο Φερδινάνδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία, ενώ ο Γαλλικός στρατός διέβη τον Ρήνο. 

1690.  Οι Ενετοί με την βοήθεια των Ελλήνων απελευθέρωσαν  από τους Τούρκους τον Αυλώνα της Βορείου Ηπείρου.



1691. Κατά τον  Εννεαετή Πόλεμο ο στρατάρχης του Λουδοβίκου ΙΔ¨ Φρανσουά Ανρί ντε Μονμορανσί, δούκας του Λουξεμβούργου, με μια επική επέλαση Ιππικού συνέτριψε το Ιππικό των Άγγλων και των Ολλανδών στη μάχη της Λεζ, στα σημερινά σύνορα με το Βέλγιο. Οι Αγγλοολανδοί είχαν 2000 νεκρούς και οι Γάλλοι 400.

1739. Η Οθωμανική αυτοκρατορία υπέγραψε τη Συνθήκη του Βελιγραδίου με την Αυστρία, και έληξε ο επταετής μεταξύ τους Πόλεμος. Το Βελιγράδι και τα περισσότερα εδαφικά κέρδη της Αυστρίας παραχωρήθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

1793. Οι δυνάμεις της "Συμβατικής" απεκατέστησαν  την επαναστατική κυριαρχία στο Μπορντώ. Φυλακίσεις των αντιτιθεμένων. Άρχισε η πολιορκία του λιμανιού της Τουλόν, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των βασιλοφρόνων και των Άγγλων.

1794.Κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε , τον διαχωρισμό θρησκείας και κράτους. 

1812. Έσβησε η πυρκαγιά της Μόσχας που κατέστρεψε πάνω από τα τρία τέταρτα της πόλης. Ο Ναπολέων εγκαταστάθηκε στο Κρεμλίνο. 

1814. Περίπου 200 εκπρόσωποι των χωρών του Συνασπισμού κατά της Γαλλίας άρχισαν τις ανεπίσημες διαβουλεύσεις στο Συνέδριο της Βιέννης. 

1827.Η «Καρτερία» με κυβερνήτη τον  Άστιγα  κατέστρεψε Τουρκικά πλοία  στην Ιτέα.

1834.Εκδοθηκε το διάταγμα της Αντιβασιλείας με το οποίο η Αθήνα ορίστηκε πρωτεύουσα του Βασιλείου  της Ελλάδας. 

1848. Οδοφράγματα και ταραχές στην ελεύθερη πόλη της Φρανκφούρτης.30 αντάρτες και 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν. 

1860. Στην Ιταλία έγινε η μάχη του Καστέλφιντάρντο ανάμεσα στα στρατεύματα από το Βασίλειο της Σαρδηνίας και τους παπικούς. Νίκησαν οι Βασιλικοί. Η νίκη προλείανε το έδαφος για την ενοποίηση του Βασίλειου της Σαρδηνίας με το Βασίλειο της Νάπολης υπό τον Βίκτωρα Εμμανουήλ Β της Σαβοΐας. 

1873. Άρχισε η κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Νεας Υόρκης. άνεμος πανικού στη Wall Street. 

1879. Η Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρίγκιπα Αλεξάνδρου της Βουλγαρίας στο Βασίλειο της Ρουμανίας 

1885. Προσάρτηση της Ανατολικης Ρωμυλίας στη Βουλγαρία.


1897  Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη η προκαταρκτική συνθήκη ειρήνης  μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 που έληξε με ήττα της Ελλάδας. Με τη συνθήκη αυτή η Ελλάδα αποδεχόταν την πληρωμή 4 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας ως πολεμική αποζημίωση και την αποδοχή διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Με βάση τη συνθήκη αυτή στις 22 Νοεμβρίου 1897 υπογράφτηκε η οριστική ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1906. Αποβιβάστηκε στην Σούδα ο  Αλέξανδρος  Ζαΐμης, ως δεύτερος Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης.

1910. Σχηματίστηκε η 31η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαλίνοφ. 

1914. Υπογράφηκε  η ρωσο-ρουμανική Συμφωνία Σαζόνοφ-Διαμαντή ,βάσει της οποίας η Ρωσία δεσμεύθηκε να εγγυηθεί και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ρουμανίας και αναγνώρισε τα δικαιωμάτα της επί των εδαφών της Αυστρίας-Ουγγαρίας που κατοικούνταν  από Ρουμάνους με αντάλλαγμα την «ευμενή ουδετερότητα» της Ρουμανίας.


1915.Στο ανατολικό μέτωπο, ο γερμανικός στρατός μπήκε στο Βίλνιους. 


1916. Στο ανατολικό μέτωπο ο ρώσος στρατηγός Αλεξέι Αλεξέγεβιτς Μπρουσίλοφ

διέκοψε  τη ρωσική επίθεση.

1918.Στις 5/18 Σεπτεμβρίου άρχισε η μάχη της Δοϊράνης.

1921.Ο Μουσταφά Κεμάλ Πασά, επέστρεψε στην Άγκυρα από το μέτωπο του Σαγγάριου.

 1922. Η Ουγγαρία είναι δεκτή στην κοινωνία των Εθνών. 

1923 . Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Τσάνκοφ ζήτησε και έλαβε άδεια από τη Βαλκανική Επιτροπή για επιστράτευση 3000 κληρωτών για την καταστολή της κομμουνιστικής εξέγερσης. 

1925. Το SPD στο πρόγραμμα της Χαϊδελβέργης έβαλε το στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. 

1931. Οι Ιάπωνες με το σαμποτάζ των σιδηροδρομικών, (επεισόδιο στο Μούκδεν), βρήκαν μια δικαιολογία για να καταλάβουν την Μαντζουρία. 
Με Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίστηκε ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας, στα 10 ναυτικά μίλια , 4 περισσότερα από την αιγιαλίτιδα ζώνη. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, εκδηλώθηκε απότομης και μεγάλης πτώσης όλων των αξιών. Αποφασίστηκε  η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.
1934. Είσοδος της ΕΣΣΔ στην Κοινωνία των Εθνών ως 59ο μέλος.
1936. Δημοσιεύτηκε ο Αναγκαστικός Νόμος 117 «Περί μέτρων προς καταπολέμησιν του κομμουνισμού και των εκ τούτου συνεπειών», που αντικατέστησε το «Ιδιώνυμο», που είχε ψηφίσει το 1929 η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών».
1937. Το Τουρκικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συνθήκη της Νιόν.
1943. Παράδοση των Ιταλών του Αργοστολίου στους Γερμανούς.
Ο Μουσολίνι κάλεσε τους Ιταλούς να πολεμήσουν  εναντίον των συμμάχων.

1946. Η Εντίθ Πιάφ  τραγούδησε σε συναυλία στο «Θέατρο Κοτοπούλη» στην Αθήνα
1957. Εγγραφή του Κυπριακού στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 
1958. Ο Μακάριος άλλαξε πολιτική   και από την  «Ενωση», δήλωσε προς την Εργατική Βουλευτίνα Μπάρμπαρα Κάσλ ότι αποδεχόταν την Ανεξαρτησία ως λύση του Κυπριακού. 
1960. Ο Φιντέλ Κάστρο έφθασε στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη. 

1961. Σκοτώθηκε σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα στο Κονγκό ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ. 
Με επερώτηση στη Βουλή, η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά κατήγγειλε σχέδιο εκλογικού πραξικοπήματος της ΕΡΕ.

1962. Η Ρουάντα, το Μπουρούντι και η Τζαμάικα εγιναν μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Απόπειρα δολοφονίας του Ραούφ Ντενκτάς στην Κύπρο. Εγκαινιάστηκε  στο Λαύριο το εργοστάσιο πολυστερίνης της  χημικής βιομηχανίας Ντάου.

1964. Κωνσταντίνος Ντε Γκρέτσια παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία της Δανίας. 

1973.Οι δύο «Γερμανίες», Δυτική και Ανατολική έγιναν δεκτές στα Ηνωμένα Έθνη.

1974. Στην Τουρκία παραιτήθηκε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ. 

1978.Από σεισμό 7 Ρίχτερ στο Ιράν σκοτώθηκαν 18.000 .

1980. Ο Κουβανέζος Αρμάντο Ταμάγιο Μέντες ήταν ο πρώτος Λατινοαμερικάνος που εκτοξεύθηκε στο Διάστημα, με το σοβιετικό «Σογιούζ 38».1981. Καταργήθηκε η θανατική ποινή στη Γαλλία. 

1981. Καταργήθηκε η θανατική ποινή στη Γαλλία.

1997. Σε δημοψήφισμα στην Ουαλία, οι κάτοικοι με πλειοψηφία 50,3% έναντι 49,7% αποφάσισαν τη συγκρότηση δικού τους Κοινοβουλίου.

2002.Αθωώθηκε ο κομμουνιστής τρομοκράτης Αβραάμ Λεσπέρογλου από την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας αστυνομικού, με 4 πυροβολισμούς

2005. Στις εκλογές στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Ανγκελας Μέρκελ διατήρησαν «πενιχρό» προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά δεν εξασφάλισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία Στο Αφγανιστάν έγιναν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές από το 1969. 


2007. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, έκανε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, στην ΤΔΒΚ.

2008. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ενίσχυσε τη ρευστότητα των διεθνών αγορών με το ποσό των 180 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Κεντρικη Τράπεζα της Ελβετίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα του Καναδά. Η ΕΚΤ ενίσχυσε  τη διατραπεζική αγορά με κεφάλαια ύψους 40 δισ. Δολαρίων. 40 δισ. δολαρίων προσέφερε  και Τράπεζα της Αγγλίας .Η Τράπεζα της Ιαπωνίας υπέγραψε συμφωνία για  60 δισ. Δολαρίων.

2013.Σε συμπλοκή μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα τον οποίο παρακολουθούσαν σε καφετέρια της Αμφιάλης Κερατσινίου Πειραιώς, ο  Γιώργος Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον  34χρονο  ράπερ Παύλου Φύσσα.Τα πολιτικά κόμματα του αποκαλούμενου «συνταγματικού τόξου» απέδωσαν τον φόνο   σε μέλη της «Χρυσής Αυγή» .

2014. Με  συμμετοχή του 84,5%, των εγγεγραμμένων έγινε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας . Το  55,3% ψήφισε όχι.
Ο ΟΑΣΕ διπλασίασε τους Παρατηρητές   που επιτηρούσαν την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στη σιιτική συνοικία  της Βαγδάτης.

2016.Βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία.

2020. Οι αντίχριστοι και ανθέλληνες «Ανταρτοδίκες» του «Κράτους Δικαίου» της Νέας Δαιμονοκρατίας καταδίκασαν στην Κρήτη σε εννέα μήνες φυλακή ιερέα επειδή εξέφρασε την γνώμη του κατά της υποχρεωτικής μάσκας για τα παιδάκια στα σχολεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: