11/9/21

Το Ολοκαύτωμα του δάσους Μεντβέντεφ στο Οριόλ και η εκτέλεση των προστατευόμενων από τους Αθέατους Χαλδαίων


Ρακόφσκι
Τρεις μήνες μετά τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, στο δάσος Μεντβέντεφ κοντά στο Οριόλ, 
368 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Μόσχας, εκτελέστηκαν από τη NKVD στις 11 Σεπτεμβρίου 1941, 
157 , (σημαντικοί), πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνταν στη φυλακή του Οριόλ. 

Με διάταγμα της Προεδρίας του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ στις 22 Ιουνίου 1941, στην περιοχή του Οριόλ κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος, και όλες οι υποθέσεις εγκλημάτων κατά της άμυνας, της δημόσιας τάξης και της κρατικής ασφάλειας παραπέμφθηκαν σε στρατιωτικά δικαστήρια, στα οποία έχει δοθεί το δικαίωμα να εκδίκασης των υποθέσεων εντός 24 ωρών από την άσκηση του κατηγορητηρίου. 

Το 1941, στη φυλακή του Οριόλ βρίσκονταν περίπου πέντε χιλιάδες φυλακισμένοι για πολιτικά αδικήματα.. Όταν οι Γερμανοί προσέγγισαν το Οριόλ όλοι οι κρατούμενοι στάλθηκαν σε πιο μακρινά στρατόπεδα, ενώ παρέμειναν περίπου 400 «επώνυμοι» και «σημαντικοί».


Ο Εβραίος  Μαθηματικός 
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1941, με εντολή του Λαβρέντι Μπέρια, η NKVD συνέταξε κατάλογο 170 κρατουμένων των φυλακών του Οριόλ που θα εκτελούντο επειδή «πραγματοποίησαν ηττοπαθή διέγερση και προσπάθησαν να οργανώσουν αποδράσεις με σκοπό την ανανέωση των παράνομων δραστηριοτήτων». 

 Ο κατάλογος στάλθηκε στον Στάλιν, ο οποίος τον ενέκρινε . 

Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Βασίλι Ουλρίκ ως πρόεδρος του τριμελούς στρατοδικείου της NKVD με μέλη του Ντιμίτρι Καντιμπίν και Βασίλι Μπουκάνοφ, χωρίς καμία δικαστική διαδικασία και χωρίς κανενός είδους έρευνα, καταδίκασαν σε θάνατο 161 άτομα. 

Μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης, ορισμένοι στον κατάλογο είχαν πεθάνει ή είχαν μεταφερθεί και κάποιοι είχαν απελευθερωθεί.

Στις 11 Σεπτεμβρίου εκτελέστηκαν 157 κρατούμενοι Μεταξύ αυτών που εκτελέστηκαν ήταν ο Κρίστιαν  (Χαϊμ(Ρακόφσκι, η αδελφή του Τρότσκι και πρώτη σύζυγος του Κάμενεφ Όλγα, η ηγέτης των Εσσέρων Μαρία Σπιριντόνοβα , ο Σεργκέι Έφρον, ο Γκαρεγκίν Απρέσοφ, ο ιατρός Ντιμίτρι Πλετνίοφ που είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλακή και ο διπλωμάτης Σεργκέι Αλεξέιβιτς Μπεσόνοφ που στη δίκη του Ρακόφσκι είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια.

 Ο Βαλεντίν Άρνολντ που στη δεύτερη Δίκη της Μόσχας είχε καταδικαστεί για εγκλήματα σύμφωνα με τα άρθρα 19, 58-8 και 58-11 του Ποινικού Κώδικα του RFSR σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, ο Μιχαήλ Στρόϊλοφ που στη δεύτερη Δίκη της Μόσχας είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 8 ετών .
Ο Μπόρις Μπόροβιτς, ο οποίος είχε δικαιωθεί de jure αλλά είχε κρατηθεί φυλακισμένος για άγνωστους λόγους, εκτελέστηκε επίσης . 

Πολλοί από αυτούς που εκτελέστηκαν ήταν ξένοι πολίτες, μεταξύ των οποίων ο εβραίος μαθηματικός Φριτζ Νόϊθερ που επειδή δεν μπορούσε να εργάζεται στο Κράτος στη ναζιστική Γερμανία ως Εβραίος, μετακόμισε στη Σοβιετική Ένωση, όπου διορίστηκε σε μια θέση καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τομσκ. 

Είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 25 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας στις 23 Οκτωβρίου 1938. 

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε υπογράψει έκκληση για την απελευθέρωση του Αρκετοί από τους εκτελεσθέντες ήταν Κινέζοι. 

Μετά την εκτέλεση των 157 στην φυλακή είχαν μείνει  περίπου 200 που εκτελέστηκαν την επομένη. 
 Αυτή η εκτέλεση ήταν μία από τις πολλές σφαγές κρατουμένων που διαπράχθηκαν από το NKVD το 1941.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια προσφορά του Σηφη στην Ανθρωπότητα!!!

Λωζάνη. 5 Νοεμβρίου 1922. Ο πράκτωρ Λεφτεράκης και η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην Αθήνα συνεχιζόταν η δίκη των Προδοτών

  Το Σατώ ντ'Ουσύ που έγινε η διάσκεψη της Λωζάνης για το Ανατολικό Ζήτημα   το 1922 και σήμερα