22/4/24

Ημέρες Προδοσίας του 1941 .Η 22α Απριλίου ήταν η 177η ημέρα που η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο και 17η ημέρα της Γερμανικής Επίθεσης.Η Στρατιά της Ηπείρου έτρεχε να προλάβει να μην αιχμαλωτισθεί από τους Ιταλούς Οι Γερμανοί κατέβαιναν προς τις Θερμοπύλες. Το πρωί έκαναν παρέλαση στο Αγρίνιο. Το Βράδυ μπήκαν στην Λαμία. Η Λουφτβάφε βύθισε το αντιτορπιλικό «Ύδρα». Ο Γεώργιος και ο Τσουδερός ετοίμαζαν βαλίτσες για να δραπετεύσουν το ίδιο και οι Κλεφτολουμπινέ που θα τους ακολουθούσαν.

Πριν  να φέξει ο Θεός την ημέρα του, στις 22 Απριλίου ,απέπλευσε  από την Σούδα προς την Αίγυπτο η Μοίρα  στόλου , αποτελούμενη από τα υποβρύχια «Γλαύκος» και «Κατσώνης», το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης», τα τορπιλοβόλα «Ασπίς» και «Νίκη» και το πλωτό συνεργείο «Ήφαιστος» και το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ».
Μετά το ξημέρωμα της 22ας Απριλίου, οι Γερμανοί έκαναν Παρέλαση στο Αγρίνιο.  
 
«Στους δρόμους επικρατούσε ερημιά». Ο δήμαρχος Αγρινίου Δημήτριος Βότσης δεν τους υποδέχθηκε.Οι Γερμανοί με διερμηνέα αναζήτησαν τον διοικητή της Χωροφυλακής. Η Γερμανική Γενική Στρατιωτική Διοίκηση Στερεάς στεγάστηκε στο σπίτι του Μεγαπάνου, απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, στην οδό Χαρίλαου Τρικούπη, με διοικητή τον συνταγματάρχη Όττο. Τα Ες Ες στεγαστήκαν στο σπίτι του Γιάννη Χαραλαμπίδη, στην οδό Ε. Καλύβα 3, με διοικητή τον υπολοχαγό Μύλλερ Μπάουμαν. Η Κομαντατούρ (Φρουραρχείο) στεγάστηκε στο σπίτι του Ματσούκα, στον σιδηροδρομικό σταθμό, με φρούραρχο τον συνταγματάρχη  Τέλμαν.
Από το Αγρίνιο τράβηξαν και για το Μεσολόγγι και την Ναύπακτο. 

Στην Ήπειρο, το 9ο Σύνταγμα πεζικού υπό τον συνταγματάρχη Κετσέα, που   υποχωρούσε συντεταγμένα  απέκρουσε επίθεση των Ιταλών που προσπάθησαν να αιχμαλωτίσουν το Β' Σώμα Στρατού. Ήταν η τελευταία μάχη της Στρατιάς της Ηπείρου. 

Το Ιταλικό Πολεμικό ανακοινωθέν Νο  320 της 22ας Απριλίου ανέφερε ότι ο Ιταλικός Στρατός εισήλθε στο Ελληνικό έδαφος και ότι η Ιταλική αεροπορία βομβάρδιζε τα υποχωρούντα ελληνικά τμήματα.
«Στο ελληνικό μέτωπο, τα στρατεύματά μας, συνεχίζοντας ακούραστα τη νικηφόρα προέλασή τους, διέσχισαν παντού τα αλβανικά σύνορα και διείσδυσαν σε εχθρικό έδαφος. Η Πολεμική Αεροπορία, συνέχισε αδιάκοπα να σφυροκοπά τον υποχωρούντα ελληνικό στρατό. Βομβαρδίστηκαν επίσης τα λιμάνια της Πρέβεζας, της Άρτας, της Κέρκυρας και των Παξών και προκλήθηκαν ζημιές σε εχθρικές εγκαταστάσεις και πλοία. Ένα ατμόπλοιο πυρπολήθηκε. Οι σχηματισμοί βομβαρδισμού μας έπληξαν εχθρικά πλοία αγκυροβολημένα και ατις εγκαταστάσεις του Ναύσταθμου στη Σούδα. Ένα ατμόπλοιο μεσαίας χωρητικότητας βυθίστηκε».

Στην Αθήνα ,  η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" ενημέρωνε τους αναγνωστες της  οτι "Επείγοντα τηλεγραφήματα εκ Καΐρου αγγέλλουν ότι ο αγγλικός στόλος εβομβάρδισε σφοδρότατα τον λιμένα της Τριπόλεως.Στην Αγγλική Βουλή , ο Σερ Αριστιμπαλδ Σάουθμπυ εζήτησεν όπως γίνη δήλωσις επί των γεγονότων της Λιβύης. Ο κ. Τσώρτσιλ απήντησεν ότι αντιθέτως προς ό,τι συμβαίνει με την κατάστασιν εν Ελλάδι, η Κυβέρνησις είναι επακριβώς πληροφορημένη όσον αφορά τα συμβαίνοντα εν Λιβύη. Εις το σημείον τούτο εις βουλευτής ανεφώνησεν εκ της αιθούσης: «Η Ελλάς είναι το σπουδαιότερον».

Στο δρόμο από την Λάρισσα προς τη Λαμία δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα από πολλά τα Γερμανικά οχήματα , Η συγκέντρωση καθυστέρησε  μέχρι και τις 23 Απριλίου. Το Βράδυ οι Γερμανοί μπήκαν στη  κατεστραμένη Λαμία.

 Οι  υποχωρούσες Βρετανικές δυνάμεις, παρέταξαν  στη γραμμή των Θερμοπυλών τρεις Ταξιαρχίες Νεοζηλανδών, 4η, 5η. 6η, και μια Αυστραλών, την 19η που ανέλαβε τον Μπράλλο. 

Οι στρατηγοί Φρέϊμπεργκ και Μακκέι ενημέρωσαν τους υφισταμένους τους ότι δεν θα υπάρξουν άλλες υποχωρήσεις. 

Για την υποχώρηση και από τις Θερμοπύλες  ο Μακκέι έγραψε στα απομνημονεύματά του: «Θεωρούσα ότι θα κρατούσαμε για περίπου ένα δεκαπενθήμερο και θα καταρρέαμε υπό το βάρος των αριθμών». 

Το  γερμανικά βομβαρδιστικά βύθισαν έξω από τις Λαγούσες πλησίον της Αίνινας,  το αντιτορπιλικό "Ύδρα". Φονεύθηκε ο Κυβερνήτης Θ. ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ και 38 Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι. Στον όρμο Αντικύρων στον Κορινθιακό γερμανικά βομβαρδιστικά βύθισαν το πλωτό νοσοκομείο «Σωκράτης» με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Κ.Αρβανίτη. Η Λουφτβάφε βομβάρδισε τον Πειραιά , την Ελευσίνα, και τα Μέγαρα.


Στις 22 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο Πάνστσεβο της Σερβίας 36 Σέρβους εκτέλεση  ως Παρτιζάνους.18 απαγχονισθήκαν και 18 εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στο νεκροταφείο. Οι Γερμανοί είπαν ότι τους δίκασαν σε στρατοδικείο.  



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...