Ο θρυλικός βασίλειος Ντερτιλής του οποίου τον Θρύλο συνέχισε ο γιός του Νικόλαος
Ο Βασίλειος Ντερτιλής καταγόταν από την επαρχία της Αιγιαλείας και κατατάχθηκε ως εθελοντής στον Ελληνικό στρατό και συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους ενώ στη συνέχεια φοίτησε και αποφοίτησε από τη Σχολή Υπαξιωματικών με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού.
Υπήρξε οπαδός του Ελευθερίου Βενιζέλου και το 1916 τον ακολούθησε στο κίνημα της «Εθνικής Άμυνας» και τη δημιουργία του κράτους της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο και τη Μικρασιατική εκστρατεία.
Το 1921, στη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας, ο Ντερτιλής και μαζί του ο Ζέρβας, παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη δημιουργώντας των Ένωση των Αξιωματικών της Εθνικής Αμύνης.
Ο Ντερτιλής υπήρξε αδελφικός φίλος του Ναπολέοντα Ζέρβα με τον οποίο τους συνέδεσε κοινή τύχη για πολλά χρόνια.
Μετά την Μικρασιατική Προδοσία και την υποχώρηση του Ελληνικού στρατού πήρε μέρος στο κίνημα των Στυλιανού Γονατά, Νικολάου Πλαστήρα .
Ο αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Ντερτιλής είχε φυλακιστεί μετά το αποτυχημένο κίνημα του υποστράτηγου Χαράλαμπου Λούφας το 1924.
Το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου του 1924 ο Λούφας και ο αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Ντερτιλής οργάνωσαν κίνημα, με τη βοήθεια αξιωματικών των νεοσύστατων «Δημοκρατικών Ταγμάτων». Σκόπευαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και την ίδια τη Βουλή, με στόχο να εμποδίσουν την επαναφορά των απότακτων αξιωματικών, και να γίνουν νέες εκλογές.
Ο Βασίλειος Ντερτιλής . που στις 25 Ιουνίου 1925 όταν εκδηλώθηκε το κίνημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου βρίσκονταν υπό περιορισμό στο Α' Στρατιωτικό Νοσοκομείο δραπέτευσε και συμμετείχε στο κίνημα του Θεόδωρου Πάγκαλου που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου.
Ο Βασίλειος Ντερτιλής, συμμετείχε και στο πραξικόπημα των Κονδύλη και Ζέρβα, εναντίον του Πάγκαλου τον Αύγουστο του 1926. Το Σεπτέμβριο του 1926 αντιστάθηκε στην προσπάθεια διάλυσης από τον Κονδύλη των Δημοκρατικών Ταγμάτων στα οποία συμμετείχε από το 1923 μαζί με το Ναπολέοντα Ζέρβα .
Στις οδομαχίες στο κέντρο της Αθήνας, υπήρξαν τότε 100 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες. Και οι δυο τους καταδικάστηκαν σε ισόβια, αλλά αμνηστεύτηκαν το 1928 και επανήλθαν στο στράτευμα με το βαθμό του υποστρατήγου.
Ο Παπάγος τον κράτησε εκτός στρατεύματος στον Πόλεμο του 1940.
Ο Ντερτιλής ήταν ο βασικός εμπνευστής των Ταγμάτων Ασφαλείας στην Κατοχή σαν αναβίωση των Δημοκρατικών Ταγμάτων και ήταν ο πρώτος διοικητής της Ανωτάτης Διοίκησης Ευζωνικών Ταγμάτων.
Το Μάιο του 1944 συνελήφθη μετά από ενέργειες των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών από την Υπηρεσία Ασφαλείας (SD) των κατοχικών αρχών ως ύποπτος συνεννόησης με το Ναπολέοντα Ζέρβα (με τον οποίον ήταν φίλος για πάνω από είκοσι χρόνια) και τους Βρετανούς και στάλθηκε στη Βιέννη για ανάκριση.
Μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Ταβουλάρη ο Ντερτιλής οδηγήθηκε στη Γερμανία, όπου φυλακίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, για συνεργασία με τους Έλληνες αντιστασιακούς, όπως η Λέλα Καραγιάννη, σημειώματα της οποίας βρέθηκαν στο γραφείο του, και κατηγορήθηκε ότι βρισκόταν σε επαφή με το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής.
Στις εκλογές που έγιναν τον Μάρτιο του 1950 ο στρατηγός Ντερτιλής ήταν υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα του Ζέρβα στην Αθήνα και τον συνόδευσε στην προεκλογική του περιοδεία στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στο νομό Αχαΐας όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του κόμματος του .
Ο Ντερτιλής κατοικούσε με την οικογένεια του σε κατοικία κοντά στους στρατώνες Θων, ενώ σε διπλανή κατοικία έμενε η οικογένεια του Ναπολέοντα Ζέρβα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ
ΥΓ. Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ ΗΣΑΝ ΑΝΤΙΜΟΝΑΡΧΙΚΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΥΤΗΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου