22/4/24

Στις 22 Απριλίου 1827 Έγινε στο Λάπι η μάχη των Ντρέδων με τον Ιμπραήμ

 

Στις 22 Απριλίου 1827  έγινε στο Λάπι η μάχη των Ντρέδων με τον Ιμπραήμ.
 Ο Ιμπραήμ εισεβαλε στην ορεινή Τριφυλία τον Απρίλιο του 1827 για να διαλύσει τη δύναμη των Ντρέδων, που ήταν απειλή στα πλευρά του. 
Οι δυνάμεις Τριφυλίας και Ολυμπίας είχαν συγκεντρωθεί όλες στο Λάπι Παρόντες και οι Ντρέδες με στρατηγό το Δημήτριο Παπατσώνη. 
 Ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης με υπαρχηγό τον Παπατσώρη και με 2.000 άνδρες οχύρωσαν τα σπίτια στο Λάπι.
 Ο αδελφός του Γεώργιος και ο Αδάμ Παπατσώρης διατάχτηκαν να καταλάβουν με 500 στρατιώτες τους λόφους δεξιά του χωριού, ενώ ο θείος του Παπαθεοδώρου και ο Αναγνώστης Παπατσώρης με 300 στρατιώτες οχυρώθηκαν αριστερά του χωριού. 
'Aλλοι οπλαρχηγοί με 700 στρατιώτες φυλούσαν τα μετόπισθεν. 

Η συνολική δύναμη του ανερχόταν περίπου σε 3.000 άντρες. 

 Ο Ιμπραήμ πριν επιτεθεί , τους είχε στείλει μια πολύ κολακευτική επιστολή με υποσχέσεις για στρατιωτικούς βαθμούς και χρηματική βοήθεια αν υποταχτούν. 
Την επιστολή είχαν μεταφέρει στον Αθανάσιο Γρηγοριάδη στις 16 Απριλίου 1827 τρεις Αλβανοί Οπλαρχηγοί , ο Γαλίπ Μπέης, ο Μουσταφά Μπέης και ο Ασλάν Μπέης με συνοδεία μόνο 100 Αλβανών στρατιωτών και κρατώντας λευκή σημαία. 
Αφού φιλοξενήθηκαν, έλαβαν την απάντηση των Ντρέδων και επέστρεψαν στο στρατόπεδό τους .
 Η απαντητική επιστολή των Σουλιμοχωριτών ήταν η ακόλουθη: «Αρχιστράτηγε Ιμβραήμ Πασά, Ελάβομεν την επιστολήν σου και σου αποκρινόμεθα ότι περιφρονούμεν τας περί υποταγής προτάσεις σου, διότι κι εγώ και οι λοιποί συμπατριώται μου έχομεν απόφασιν ορκισθέντες να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύουσαν πατρίδα μας δια πάσης θυσίας. Λοιπόν θα κάμης καλά να αποσυρθής από τον Μωριά, επειδή ματαίως κοπιάζεις. 'Aκουσον όλα αυτά που σου γράφομεν σήμερον και μη επιμένης διότι και ημείς όλοι θα επιμείνωμεν περισσότερον, και η ζημία θα είναι εναντίον σου. Λοιπόν σε περιμένομεν προθύμως δια να πολεμήσωμεν και να μάθης και πάλιν τι είναι Αρκαδίων τουφέκι. Από του εν τη κώμη Λάπι γενικού στρατοπεδαρχείου των Αρκαδίων.
Ο γενικός στρατιωτικός Αρχηγός Αθανάσιος Γρηγοριάδης.
 Οι υπαρχηγοί: Δ. Παπατσώρης, Δ. Παπαθεοδώρου, Γεώργ. Γρηγοριάδης, Αδάμ Παπατσώρης, Αναγν. Παπατσώρης, Γεώργιος Συρράκος και Γεώργιος Γκότζης». 

 Στις 22 Απριλίου εμφανίστηκε ο Ιμπραήμ με 15.000 πεζούς Αιγυπτίους, 2.000 Αλβανούς, 150 Μαμελούκους και 25 πυροβόλα. 

Όταν ο Ιμπραήμ έφτασε απέναντι από το χωριό, είχε στα δεξιά του το Αλβανικό και αριστερά του το Αιγυπτιακό πεζικό με τα πυροβόλα. Ο ίδιος με το ιππικό έμεινε πίσω έτοιμος να καταδιώξει τους Έλληνες που ήταν βέβαιος ότι θα υποχωρήσουν. 
 Η μάχη κράτησε επτά ώρες και αποκρούστηκαν εννέα έφοδοι των Αιγυπτίων. 
700 Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 360 τραυματίστηκαν. 
Οι απώλειες των Αρκαδίων ήταν 52 νεκροί και 24 πληγωμένοι.
 Με τη δύση του ήλιου ο Ιμπραήμ υποχώρησε και στρατοπέδευσε σε μια πεδιάδα, σε απόσταση μιάμισης ώρας από τα Σουλιμοχώρια. 
 Οι Αρκάδιοι με γενικό αρχηγό το Γρηγοριάδη στρατοπέδευσαν στο χωριό Ψάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: