23/4/24

Η 23η Απριλίου στην Ιστορία

23η Απριλίου είναι η 114η ημέρα του δίσεκτου 2024  . Απομένουν 252 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.

303. Κατά τον διωγμό  τουΔιοκλητιανού, ο χριστιανός στρατιώτης Γεώργιος αποκεφαλίστηκε στην Παλαιστίνη, και αργότερα αγιοποιήθηκε από την εκκλησία. Μετά τον αποκεφαλισμό του στρατιωτη Γεωργίου μαρτύρησε και ο φίλος του Πρωτολέων που εορτάζεται και αυτός στις 23 Απριλίου.

971. Νίκη του βυζαντινού στρατού υπό τον Ιωάννη Τσιμισκή κατά των Ρως του Σβιατοσλάβου, στη μάχη προ των τειχών του Δορύστολου. 

997
. Προσπαθώντας να μεταστρέψει  στον Χριστιανισμό τους Πρώσσους της Βαλτικής, μαρτύρησε , ο επίσκοπος της Πράγας, Αδαλβέρτος από τον Βοημικό δυναστικό Οίκο των Πρεμυσλιδών. 
 Ο Άγ. Αδαλβέρτος έγινε προστάτης άγιος της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Πρωσσίας και της αρχιεπισκοπής τού Έστεργκομ στην Ουγγαρία. Ήταν γιος τού Σλάβνικ, Δούκα της Λιμπίτσε, και της Στρεζσλάβα των Πρεμυσλιδών που ήταν κόρη τού Μποζιβόι Α΄ δούκα της Βοημίας.


1014. 
Μάχη στο Κλόνταρφ, της Ιρλανδίας,Ο βασιλιάς Μπράιαν Μπόρου που νίκησε τους εισβολείς Βίκινγκς, και τους ντόπιους συμμάχους του σκοτώθηκε στη μάχη Η νίκη δεν είχε σαν αποτέλεσμα την «εκδίωξη των Βίκινγκς από την Ιρλανδία»,αλλά έσπασε την πολιτική τους εξουσία στο νησί. 

1323. Ο Πέτρος Β΄ της Σικελίας από τον Οίκο της Βαρκελώνης νυμφεύτηκε την Ελισάβετ, κόρη του Όθωνα Γ' δούκα της Καρινθίας. 


1343. Εκδηλώθηκε εξέγερση των Εσθονών αγροτών εναντίον των Δανών και των Γερμανών και είχε αποτέλεσμα την προσάρτηση του Δουκάτου της Εσθονίας στο Τάγμα των Τευτόνων. 


1399
. Ο Αλέξανδρος ο Καλός, υποστηριζόμενος από τον Μιρτσέα τον Πρεσβύτερο της Βλαχίας ανακηρύχτηκε Κύριος της Μολδαβίας. 

 1407. Στη Γένοβα άνοιξε η τράπεζα του Αγίου Γεωργίου που ήταν ένας συνεταιρισμός των μεγάλων οικογενειών της Γένοβας όπως οι Γκριμάλντι και οι Σερρα με τους εβραίους χρηματιστές εκ των οποίων κυριότεροι ήσαν οι Χισόλφι. 

 1512. Η Συνθήκη του Μάλμοε με την οποία έληξε ο πόλεμος Δανών –Σουηδών. 

 1521. Ένα χρόνο μετά την επανάσταση των Κομουνέρος της Καστίλης ο Κάρολος Α΄ τους νίκησε στη μάχη του Βιγιαλάρ και την επομένη εκτέλεσε τον ηγέτη τους που Χουάν ντε Παντίγια που παραδόθηκε. 

 1525. Αγροτική εξέγερση στη Ρηνανία-Παλατινάτο. 

1533. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ακύρωσε το γάμο του Ερρίκου Η΄ Τυδώρ με την Αικατερίνη της Αραγωνίας. 


1605.
 Μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του Μπόρις , στις 13/23 Απριλίου, ο δεκαεξαετής Φιόντορ Β Γκοντούνοφ στέφτηκε στη Μόσχα Τσάρος. 
Η βασιλεία του θεωρείται η συντομότερη στην ιστορία της Ρωσίας, διήρκεσε μόνο 49 ημέρες. Στις 11 Ιουνίου, οι υποστηρικτές του ΨευτοΔημήτριου  οργάνωσαν πραξικόπημα,και σκότωσαν τον Φιόντορ  
1633 .Η Σουηδία  εντάχθηκε στην προτεσταντική συμμαχία με τους Γερμανούς πρίγκιπες εναντίον των Καθολικών. 

1656. Η Σύνοδος των Ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας αποφάσισε να αφορίσει όλους εκείνους που έκαναν τον Σταυρό τους με δύο δάχτυλα

 1660. Με τη Συνθήκης ειρήνης της Ολίβα 23 Απριλίου / 3 Μαΐου που υπογράφηκε μεταξύ Σουηδίας, Πολωνό-λιθουανικής Κοινοπολιτείας, των Αψβούργων και του εκλέκτορα του Βραδεμβούργου-Πρωσίας, έληξε ο δεύτερος Βορείος Πολέμος, (1655-1660). Η Σουηδία έγινε δεκτή ως κυρίαρχος της Λιβονίας, το Βραδεμβούργο απέκτησε το Δουκάτο της Πρωσίας και η Πολωνία απέσυρε τις αξιώσεις της επί του Σουηδικού θρόνου, όλα τα κατεχόμενα εδάφη επιστράφηκαν στους μονάρχες τους όπως ήταν πριν από τον πόλεμο, και οι Καθολικοί της Λιβονίας και της Πρωσίας απέκτησαν θρησκευτική ελευθερία.

 1685. Στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, του Λονδίνου ο Ιάκωβος Β΄. στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας και της Ιρλανδίας. 

 1728. Πυρκαγιά κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της Κοπεγχάγης. 

 1815 . Στις 11 Απριλίου/23 Απριλίου, (Κυριακή των Βαΐων με το Ιουλιανό), ξεκίνησε μάλλον αυθόρμητα η δεύτερη σερβική Επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής Κατοχής, με τη σύλληψη και εκτέλεση των Τούρκων φοροεισπρακτόρων . Οι τοπικές σερβικές δημογεροντίες ζήτησαν από τον Μίλος Ομπρένοβιτς να τεθεί επικεφαλής της εξέγερσης. 

1821. Στις 23 Απριλίου/ 5 Μαΐου στην γέφυρα της Αλαμάνας στον Σπερχειό ποταμό ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, και ο Αθανάσιος Διάκος με 500 άνδρες αντιμετώπισαν με γενναιότητα και αυτοθυσία τις επιθέσεις πολυαρίθμων Τούρκων υπό τον Κιοσέ Μεχμέτ πασά. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν 200 Έλληνες, μεταξύ τους και ο επίσκοπος Ησαΐας. Ο Αθανάσιος Διάκος αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε στην Λαμία με ανασκολοπισμό. (Παλούκωμα). 

 1848. Εκλογές στη Γαλλία για Συντακτική Συνέλευση με καθολική ψηφοφορία. (των ανδρών). 

 1859. Επιδόθηκε στον κόμη Καβούρ το αυστριακό τελεσίγραφο με το οποίο ο Φραγκίσκος Ιωσήφ απαιτούσε την ολοκληρωτική αποστράτευση του στρατού του Βασιλείου του Πεδεμοντίου-Σαρδηνίας, το οποίο απερρίφθη , με αποτέλεσμα να ξεκινήσει στις 29 Απριλίου 1859 ο πόλεμος, της Ιταλικής Ανεξαρτησίας. 

 1860 . Δημοψήφισμα με το οποίο εγκρίθηκε η Συνθήκη του Τορίνο, με την οποία η Σαβοΐα και η Νίκαια πέρασαν στη Γαλλία. 

1867. Η βασίλισσα Βικτώρια και ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ ́ απέρριψαν σχέδιο κατασκευής σήραγγας κάτω από τη Μάγχη. 
 
1876. Στο πλαίσιο της βουλγαρικής εξέγερσης του Απριλίου, κηρύχτηκε η Επανάσταση στην Περούσιτσα, κοντά στην Φιλιππούπολη.

 1882. Άρχισαν οι εργασίες διανοίξεως του Ισθμού της Κορίνθου. 

1889. Ίδρυση του σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού εργατικού κόμματος. 1897. Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις απώθησαν τις Ελληνικές δυνάμεις από την τοποθεσία Φαρσάλων, ενώ η 3η Ελληνική Ταξιαρχία, υπό τον Κων. Σμολένσκη, διατηρησε τις θέσεις της στο Βελεστίνο.

 1905. Ο γαλανόλευκος Ηρακλής Θεσσαλονίκης το εθνικόφρον σωματείο με την επωνυμία «Όμιλος Φιλομούσων», έδωσε στην Θεσσαλονίκη τον πρώτο του επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα.  

1906 . Άρχισε στη Στοκχόλμη το Τέταρτο (Ενωτικό) Συνέδριο του  (Παράνομου) Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος.Στο συνέδριο συμμετείχαν 112 αντιπρόσωποι με αποφασιστικές ψήφους από 57 οργανώσεις, 22 αντιπρόσωποι με διαβουλευτικές ψήφους από 13 οργανώσεις και 12 αντιπρόσωποι εθνικών σοσιαλδημοκρατικών οργανώσεων (της σοσιαλδημοκρατίας του Βασιλείου της Πολωνίας και της Λιθουανίας, των λετονικών σοσιαλδημοκρατών, της εβραϊκής Μπουντ και εκπροσώποι  των ουκρανικών, φινλανδικών και βουλγαρικών σοσιαλδημοκρατικών εργατικών κομμάτων). Οι  62 από τις αποφασιστικές ψήφους ανήκαν στους μενσεβίκους και 46 στους μπολσεβίκους. Από τους Μπολσεβίκους ήταν παρόντες οι Λένιν Πλεχάνοφ ΣτάλινΗ κυριαρχία των μενσεβίκων στο συνέδριο καθόρισε το χαρακτήρα των περισσότερων αποφάσεών του.  Υιοθετήθηκε το «Αγροτικό Πρόγραμμα» του κόμματος, το οποίο απαιτούσε τη δήμευση όλων των μεγάλων γαιοκτησιών. Όσον αφορά το ζήτημα της Κρατικής Δούμας, αποφασίστηκε να συμμετάσχουν στις εκλογές και εγκρίθηκε ψήφισμα «να γίνει συστηματική χρήση όλων των συγκρούσεων που προκύπτουν μεταξύ της κυβέρνησης και της Δούμας, καθώς και εντός της ίδιας της Δούμας, προς το συμφέρον της επέκτασης και εμβάθυνσης του επαναστατικού κινήματος (σαμποτάζ)».


1908.
 Μία από τις μεγαλύτερες πλημμύρες στην ιστορία της πόλης ξεκίνησε στη Μόσχα. 
Σχεδόν το ένα πέμπτο της έκτασης της πόλης καταλήφθηκε από νερό.


 1912. Οι Ιταλοί κατέλαβαν την Αστυπάλαια. 

 1913. Οι Τούρκοι παρέδωσαν την Σκόδρα στους Μαυροβούνιους αλλά με απόφαση των μεγάλων δυνάμεων οι Μαυροβούνιοι υποχώρησαν στις 14 Μαΐου και η Σκόδρα προσαρτήθηκε στην Αλβανία. 

 1915.Τη νύχτα μεταξύ 23ης και 24ης Απρίλη Αρμένιοι συγγραφείς, διανοούμενοι, και πολιτικοί συνελήφθηκαν σε ολη την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να απελαθούν. Έτσι άρχισε αρχίζει η γενοκτονία των Αρμενίων. 

 1919. Στη Γαλλία η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το οκτάωρο και την αργία της 1ης Μαΐου. 

1920. Στην Άγκυρα συνεδρίασε η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αποκήρυξε τη κυβέρνηση του Σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ, ενώ ανακοινώθηκε προσωρινό Σύνταγμα. 

 1921. Η Μικρή Αντάντ. Η Ρουμανία και Τσεχοσλοβακία υπέγραψαν Αμυντική Συμμαχία για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από τον ουγγρικό ρεβιζιονισμό. 

1929 . Άρχισε η16η Συνδιάσκεψη του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι), κατά την οποία εγκρίθηκε το πρώτο πενταετές σχέδιο.

1933. Σεισμός 6,6 Ρίχτερ έπληξε την Κω . Έχασαν τη ζωή τους 200 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 600. Η πόλη της Κω καταστράφηκε εξ ολοκλήρου ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός σε Νίσυρο και Αλικαρνασσό . Ως πρόδρομο φαινόμενο παρατηρήθηκε το στέρεμα των πηγών, λίγο πριν την εκδήλωση του σεισμού. 

 1935. Η Πολωνία απέκτησε νέο Σύνταγμα. Στην Αθήνα άρχισε η δίκη των εμπλεκομένων στο Βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας δικάστηκαν ερήμην. 

 1938. Οι Σουδήτες Γερμανοί ζήτησαν την υποστήριξη του Χίτλερ, για να αποκτήσουν πλήρη αυτονομία μέσα στην Τσεχοσλοβακία. 

1941. Η Ελληνική Πομπηία. Οι Γερμανοί μπήκαν στη Λαμία. Ο Γεώργιος ΒΟΥ με τον πρέσβη και σύμβουλό του Πάλερετ ,και τον Τσουδερόν του, (της Τραπέζης) , απέδρασαν με VIP πτήση. Επιβιβάστηκαν στις 02.00 σε αγγλικό υδροπλάνο Sunderland στον όρμο Ελευσίνας. Ο Τσολάκογλου αναγκάσθηκε να υπογράψει στην Θεσσαλονίκη και τρίτο πρωτόκολλο συνθηκολόγησης με τον Γερμανό στρατηγό Άλφρεντ Γιοντλ (Alfred Jodl) και τον Ιταλό στρατηγό Αλμπέρτο Φερρέρο (Alberto Ferrero). Η Ψωρο-ελίτ, και οι αργυρώνητοι των Αθηνών φορτώθηκαν από την Πάχη στα αντιτορπιλικά «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» συν γυναιξί και τέκνοις με τις πενθερές, τις κουβερνάντες- και τα μπαούλα τους. Η Γερμανική αεροπορία βομβάρδισε τον Πειραιά, τα Μέγαρα και την Κόρινθο, και την Πάτρα.
 Στην Πάτρα υπήρξαν 30 νεκροί από τον βομβαρδισμό. Το Α/Τ «ΘΥΕΛΛΑ» βυθίστηκε από τη Λουφτβάφε στον όρμο της Βουλιαγμένης μαζί με το Τορπιλοβόλο «Αλκυόνη» και τη ναρκοθέτιδα «ΠΑΡΑΛΟΣ». 

 1942. Μετά την Καταστροφή μεγάλου μέρους της Λυβέκκης στις 29 Μαρτίου από την Αγγλική Βασιλική Αεροπορία, η γερμανική αεροπορία εγκαινίασε τις λεγόμενες «Baedeker blitz» για τις αγγλικά πόλεις με αεροπορική επιδρομή στο Έξετερ και το Γιορκ.  
Στη Γερμανία επιβλήθηκε η υποχρεωτική υπηρεσία για αγόρια ηλικίας 14-16 ετών και κορίτσια ηλικίας 16-17 ετών

 1944.H κομμουνιστική ανταρσία πληρωμάτων του Ελληνικού στόλου που ναυλοχούσε στο Κάιρο, κατεστάλη από δυνάμεις πιστές στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου. Ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Βούλγαρης για να ανακαταλάβει τα πλοία, σχημάτισε καταδρομικές ομάδες από πιστούς στην κυβέρνηση αξιωματικούς, ναύτες, ναυτικούς δόκιμους, υπαξιωματικούς, αλλά και από αξιωματικούς του στρατού που προσφέρθηκαν εθελοντικά. Την αρχηγεία αυτών των ομάδων αυτών ανέλαβαν ο υποπλοίαρχος Σκουφόπουλος και οι αντιπλοίαρχοι Τούμπας και Κύρης.Η επιχείρηση αρχικά προέβλεπε επίθεση στην κορβέτα «Αποστόλης» και στα αντιτορπιλικά «Ιέραξ» και «Σαχτούρης» γιατί είχαν τους πλέον αδιάλλακτους κομμουνιστές ως καθοδηγητές της στάσης και η εξουδετέρωση τους πιθανά θα επανέφερε και τα υπόλοιπα πλοία στην νομιμότητα, κάτι που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ορθό. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 250 άνδρες. Οι καταδρομείς επιτέθηκαν στα καταστρώματα των πλοίων και οι στασιαστές τους υποδέχτηκαν με πυκνά πυρά. Επακολούθησε αγωνιώδης μάχη σώμα με σώμα που διήρκεσε πάνω από μια ώρα σε όλα τα σημεία των πλοίων, καθώς οι στασιαστές γνώριζαν πως η επικράτηση των επιδρομέων σήμαινε στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία και εκτέλεση τους. Οι στασιαστές παραδόθηκαν και ακολούθησε μέσα στις επόμενες 24 ώρες και η παράδοση των πληρωμάτων των υπολοίπων πλοίων στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, αλλά και του «Αβέρωφ» στο λιμάνι του Πόρτ Σάιντ. Στην τολμηρή αυτή καταδρομική ενέργεια σκοτώθηκε από την μεριά των επιδρομέων ο γενναίος υποπλοίαρχος Ρουσσέν, ο ανθυποπλοίαρχος Ρέππας (γιος του στρατηγού της αεροπορίας Ρέππα, βασικού συντελεστή της Παλινόρθωσης του στέμματος το 1935), ο ανθυπολοχαγός Καβαδίας, ένας αρχικελευστής και τρεις ναύτες ενώ τραυματίστηκαν 20 ναύτες. Όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην στάση των πληρωμάτων του Απριλίου του 1944, καταδικάστηκαν σε θάνατο από ναυτοδικεία, αλλά οι ποινές τους δεν εκτελέστηκαν. Όλοι εκτοπίστηκαν και κρατούντο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Σουδάν. 

1948 . Κατά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο η Χάϊφα, κατελήφθη από την Χαγκανά.

1949. Στο Αμβούργο έληξε η συγκλονιστική δίκη του σκηνοθέτη Βέιτ Χάρλαν που αθωώθηκε.

1951.Ιδρύθηκε  η Ολυμπιακή Επιτροπή της ΕΣΣΔ.


1956
. Βιαιοπραγίες και βανδαλισμοί κατά των Ελλήνων της Κύπρου από τους Τούρκους. Συμφωνία Καραμανλή- Θεοτόκη με μεσολάβηση των Ανακτόρων για ανάκληση της παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών.

1960.Θεμελιώθηκε στην Πτολεμαΐδα το εργοστάσιο αζωτούχων Λιπασμάτων. 

 1963.Κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στην τουρκική εθνοσυνέλευση συζητείτο από τις 10 Φεβρουαρίου νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της Τουρκίας στα έξι μίλια και της αλιευτικής ζώνης στα δώδεκα, περιορίζοντας έτσι δραματικά το πεδίο δράσης των Ελλήνων αλιέων. 

1965.Εκτοξεύθηκε στο διάστημα ο πρώτος σοβιετικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ο Μολνίγια-1.

1967 .Εκτοξεύτηκε το σοβιετικό διαστημόπλοιο Soyuz-1, με τον Βλαντιμίρ Κομάροφ. Κατά την επιστροφή στη Γη, ο Κομάροφ  πέθανε λόγω ατυχήματος.

 

1972 .Δημοψήφισμα στη Γαλλία για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας με την είσοδο της Αγγλίας. Στο 39,8% η αποχή. Το 68,3% του 60% είπε «Ναι». 


 1973. 
Κατασχέθηκαν οι εφημερίδες «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη» επειδή δημοσίευσαν δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

 1979.Στην Κύπρο, ελευθερώθηκε προσωρινά και για λόγους υγείας ο ήρωας της ΕΟΚΑ και πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Σαμψών. 

1985. Άνοιξε  στο Πεκίνο το πρώτο εστιατόριο McDonald's της Κίνας. 

 1990. Ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι Πενγκ έφτασε για συνομιλίες στη Μόσχα. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού στην ΕΣΣΔ μετά από 26 χρόνια. Η Ναμίμπια έγινε το 160ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών και το 50ό μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1991. Στο Νόβο-Ογκάρεβο, ο Σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και οι ηγέτες εννέα σοβιετικών δημοκρατιών υιοθέτησαν, δήλωση για μια νέα Συνθήκη της ΕΣΣΔ.

 1993.Δημοψήφισμα στην Ερυθραία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ψήφιε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Αιθιοπία. 

 1998. Στο δημοψήφισμα που κάλεσε ο Μιλόσεβιτς σχετικά με την αποδοχή της διεθνούς διαμεσολάβησης για την επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ψήφισε το 73,05% και το 94.73% απάντησε ΟΧΙ. 

1999. 30η ημέρα του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την ενημέρωση. Στις 2:06, ένας πύραυλος χτύπησε το Μάστερ του κεντρικού Στούντιο της Ράδιο-Τηλεόρασης της Σερβίας στο Βελιγράδι. Βρήκαν τραγικό θάνατο οι 16 εργαζόμενοι της νυκτερινής βάρδιας , και τραυματίστηκαν άλλοι 18, εκ των οποίων 4 έμειναν ανάπηροι. Ήταν ένα έγκλημα της ΝΤΠ, κατά της ενημέρωσης, κατά της αλήθειας και κατά της ελευθερίας της Γνώμης. Ο σταθμός επέστρεψε στον αέρα 24 ώρες αργότερα από εφεδρική (μυστική) τοποθεσία που είχε προετοιμάσει η πολιτική άμυνα. Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη Ράδιο-Τηλεόραση της Σερβίας «νόμιμο στόχο».

 Εκτός από την Σερβική Ραδιοτηλεόραση το ΝΑΤΟ χτύπησε με 20 πυραύλους, το δυτικό τμήμα του Νις και την περιοχή της Νίσκα Μπάνια. Για ένα ακόμη βράδυ βομβαρδίστηκε το κέντρο της μαρτυρικής Κουρσουμλία . Στο Βελιγράδι βομβαρδίστηκαν τα περίχωρα της συνοικίας Ρακοβίτσα. Στο Κόσσοβο βομβαρδίστηκε το χωριό Μπελάσεβατς στο Κόσσοβο Πόλιε και το αεροδρόμιο Σλάτινα. Βομβαρδίστηκε επίσης το Νόβι Σαντ. Ένας πύραυλος έπεσε στο σταθμό των λεωφορείων και ένας δεύτερος χτύπησε μια άδεια δεξαμενή πετρελαίου. Από λάθος εκτίμησης των υπεριπτάμενου «ΑΒΑΚΣ» οι περισσότερες βόμβες έπεσαν στο Δούναβη. Βομβαρδίστηκε για μια ακόμα φορά το Βαλέεβο γύρω από το εργοστάσιο «Κρούσικ». Στην Ουάσιγκτον, έγινε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκίνησε, για τα 50 χρόνια ύπαρξης της συμμαχίας. Κατά την έναρξη της συνόδου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν δήλωση η οποία έθεσε όρους στην ΟΔ Γ/βιας για να κερδίσει την «αναστολή των αεροπορικών επιθέσεων». ΤΟ ΝΑΤΟ απαιτούσε :1) Τερματισμό κάθε στρατιωτικής δράσης και τερματισμό της βίας στο Kοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 2) Απόσυρση όλων των στρατιωτικών, αστυνομικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων .3) Αποδοχή διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας. 4) Αποδοχή της άνευ όρων και ασφαλούς επιστροφής όλων των προσφύγων και εκτοπισθέντων και της μη χαμογελαστής πρόσβασης των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας· 5) απόδειξη ότι θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός πολιτικού πλαισίου που θα βασίζεται στη συμφωνία του Ραμπουγιέ. 

 2002. Κορυφώθηκε η τηλε-οπερέτα με τον ιό Κοξάκι, που προκαλούσε τηλε-επιδημία «μυοκαρδίτιδας» και «περικαρδίτιδας».Συνεδρίασε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος έκλεισε «προληπτικά»,τα Σχολεία. 

2003. Στην Κύπρο η λεγόμενη «κυβέρνηση» των Τουρκοκυπρίων αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευσή  προς τα Κατεχόμενα από πέντε σημεία διέλευσης

2005. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έλαβε από τον Ιταλό Πρόεδρο Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι την εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση.

2010 .Το Αβάπτιστο της Μαργαρίτας, ανακοίνωνε με διάγγελμά του από το Καστελόριζο, την επιχείρηση υποδούλωσης των Ελλήνων στο ΔΝΤ και τους δανειστές.

2017
. Στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Εμμανουήλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν πέρασαν τον δεύτερο γύρο. 

2018. Στην Αρμενία, ο Πρωθυπουργός Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε εκλεγεί έξι ημέρες νωρίτερα, παραιτήθηκε μετά από τις διαδηλώσεις των πορτοκαλί υποστηρικτών του Σόρος.

2021.Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε Ουκάζιο   για την εφαρμογή αντιποίνων για τις μη φιλικές ενέργειες ξένων κρατών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η πιο καλή η Lουγκρα είμαι εγώ
γιατί με τέχνη όλους, στο ευβραιωψηφοδελτιο τους χωρω
κι αυτοί μου λέν ,σφυριζομάνα μου τι είσαι εσύ
γλυκιά λουγκρα φέρε μας την εκλογη

Στα πεταχτά μοιράζω τις ψωλές
στο πιάτο κι ο στραταρχης ο μπινές
γυναικουλαριο και λαθρονεγρικο τυρί

Τότε κι αυτοί
μου δίνουν τα ποστα πουρμπουάρ
τους λέγω ορεβουάρ
και φεύγουνε με μπαφο και στουπί

Πουλώ νεομαρξί οκάδες, με δημοκρατικο μεζέ
χωρίς ποτέ να δίνω βερεσέ
κι όταν αρχίζω τις γλυκές ματιές
μεθάνε τότε όλοι τρεις φορές

Στα πεταχτά μοιράζω τις ψωλές
στο πιάτο κι ο στραταρχης ο ΔΣΕς
γυναικουλαριο και λαθρονεγρικο τυρί

Τότε κι αυτοί
μου δίνουν τα ποστα πουρμπουάρ
τους λέγω ορεβουάρ
και φεύγουνε με μπαφο και στουπί

Κι όταν μου πει κανείς πως μ’αγαπά
παιρνει τρεις φορές ποστο με την μια
του ρίχνω στο κρασί, του αυγουλοματη φιλελε νερό
και τον ταράζω στο πρωκτοχαλασμό

Μαθαίνω ότι Τιτάνας Μίμης Δομάζος που ηταν πλήρως ασφαλής μεταφέρθηκε ξαφνικά στο Νοσοκομείο. Ο Θεός μαζί του

  Ο Μίμης Δομάζος αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε ενω περπατούσε σήμερα το πρωί στο Χαλάνδρι. Οι  διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν  καρδιοπνευμ...