30/4/24

Η 30η Απριλίου στην Ιστορία

H 30η Απριλίου είναι η 121η ημέρα του δίσεκτου  έτους 2024. Απομένουν 245 ημέρες έως τη λήξη του .
311.Ο Γαλέριος εξέδωσε το διάταγμα της Σόφιας περί της θρησκευτικής ανεκτικότητας, που αναγνώριζε τον χριστιανισμό ως νόμιμη θρησκεία «religio licita».

313. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Λικίνιος μετά τη νίκη του στην Ηράκλεια στην Ανατολική Θράκη, επί του συν-αυτοκράτορα στην Ανατολή Μαξιμίνου Β', έγινε ο μόνος κύριος στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1305.Ο ηγέτης της Καταλανικής Εταιρείας, Ροζέ ντε Φλορ αποκεφαλίστηκε στην Ανδριανούπολη από την φρουρά των Αλανών και των Τουρκοχριστιανών του Μιχαήλ Θ.

1315.Ο κουροπαλάτης του βασιλιά Φίλιππου Δ της Γαλλίας,(του Ωραίου) Ενγκεράδος του Μαρινί, (Enguerrand de Marigny), που κατηγορήθηκε για μαγεία, από τον Κάρολο του Βαλουά απαγχονίστηκε στο Παρίσι., και το σώμα του το άφησαν να κρέμεται για δύο χρόνια.

1337. Ο Φίλιππος ο Στ΄ Βαλουά της Γαλλίας κήρυξε έκπτωτο τον Εδουάρδο Γ Αγγλίας ' από την περιοχή της Ακουιτανίας και του κήρυξε τον πόλεμο. Έτσι ξεκίνησε ο Εκατονταετής Πόλεμος.

1397. Η Μάχη του Μαρίνο μεταξυ των μισθοφόρων του Ιταλού Πάπα Ουρβανού ΣΤ και των μισθοφόρων του Γάλλου αντιπάπα Κλήμη Ζ, που έληξε με νίκη του Ουρβανού. Ο Κλήμης κατέφυγε στην Αβινιόν.

1415. Στη Σύνοδο της Κωνσταντίας , ο βασιλιάς Σιγισμούνδος της Ουγγαρίας ως Αυτοκράτορας της Γερμανίας, υπέγραψε την παραχώρηση κληρονομικό δικαιώματι το Βρανδεμβούργο στον Φρειδερίκο Α Χοεντζόλερν. Έτσι δημιουργήθηκε ο βασιλικός οίκος των Χοεντζόλερν.

1472. Στη Μόσχα έγιναν τα θυρανοίξια του καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως στο Κρεμλίνο. 

1564 . Κατά τον Λιβονικό Πόλεμο ο στρατηγός του Ιβάν του Τρομερού Αντρέι Κουμπσκι λόγω διαφωνία με τον Ιβάν και επειδή βρέθηκε «ένοχος προδοσίας», δραπέτευσε στην πλευρά των Λιθουανών.

1573. Στη Γαλλία,  κατέρρευσε  ο πύργος του καθεδρικού ναού της Μποβέ (150 μ.), ο οποίος εκείνη την εποχή υποτίθεται ότι ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

.
1598 . Ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας υπέγραψε το διάταγμα της Νάντης, παραχωρώντας θρησκευτική ελευθερία στους Ουγενότους. 

 1635. Ο σουηδός καγκελάριος κόμης Άξελ Οξενστιέρνα υπέγραψε με τον Ρισελιέ την Συνθήκη της Κομπιένης με την οποία η Γαλλία εισερχόταν στον πόλεμο με τη Γερμανία .

1649. Ο Τσάρος Αλεξέι Μιχαΐλοβιτς υπέγραψε το «Ουκάζιο» που  καθιέρωσε την  επαγγελματική πυροπροστασία στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις


1671. Εκτελέστηκαν στη Βιέννη ως αρχηγοί κροατικό-ουγγρικής συνομωσίας κατά του Λεοπόλδου Α των Αψβούργων, ο Κροάτης Μπάνος Πέταρ Ζρίνσκι, και ο Ούγγρος Φραν Κρστο Φρανκοπαν που είχαν συλληφθεί στις 30 Μαρτίου. 

 1725. Ο Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας και ο Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπέγραψαν τη Συνθήκη της Βιέννης με την οποία οι Βουρβώνοι συμμάχησαν με τους Αψβούργους. Ο Κάρολος εγκατέλειψε τις απαιτήσεις του στην Ισπανία και αρραβώνιασε την κόρη του Μαρία Θηρεσία με τον διάδοχο του ισπανικού Θρόνου Δον Κάρλος. 

1789. Στις Βερσαλλίες ιδρύθηκε η «Λέσχη των Βρετόνων» , με την ονομασία «Εταιρεία των Φίλων του Συντάγματος». 

 1794. Κατά τον Πρώτο Συνασπισμό ο στρατηγός των Αυστριακών πρίγκιπας Φρειδερίκος Ιωσίας του Σαξ Κόμπουργκ Ζάαλφελντ κατάφερε να νικήσει τους διπλάσιους Γάλλους στο Λαντρεσί το οποίο και κατέλαβε. 

 1800. Ο αυτοκράτορας Παύλος Α υπέγραψε διάταγμα με το οποία απαγόρευσε την εισαγωγή από το εξωτερικό κάθε είδους βιβλίων, ανεξάρτητα από τη γλώσσα , και χωρίς εξαιρέσεις. 

 1803. Ο Ναπολέων πούλησε τη Λουιζιάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες για 15.000.000 δολάρια. Το συμβόλαιο υπογράφηκε στο Παρίσι. Από τους αμερικανούς υπέγραψαν ο Ρόμπερτ Λίβινγκστον και ο Τζέιμς Μονρόε. 

 1815. Κατά τον Ναπολιτάνικο Πόλεμο, τα αυστριακά στρατεύματα υπό τις διαταγές του φον Κιλντέαρ κατέλαβαν τη Ρώμη και αποκατέστησαν τον Πάπα Πίο Ζ. 

 1825. Τη νύχτα της 29ης προς την 30 Απριλίου έξι ελληνικά πυρπολικά με κυβερνήτες τον Ανδρέα Πιπίνο, τον Γεώργιο Πολίτη, τον Αντώνιο Μπίκο, τον Μαρίνη Σπαχή, την Δημήτριο Τσάπελη και τον Αναγνώστη Δημαρά μπήκαν στον κόλπο της Μεθώνης και επιτεθήκαν σε ελλιμενισμένη τουρκική ναυτική Μοίρα. Κάηκαν το δίκροτο «Ασία» των 54 κανονιών δύο μεγάλες φρεγάτες, και τρείς κορβέτες.

1838. Η Νικαράγουα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τις Ενωμένες Επαρχίες της Κεντρικής Αμερικής.

1841. Η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.


1848. 
Κατά τη Μάχη του Παστρένγκο η θρυλική έφοδος του ιππικού του Βασιλικού Σώματος Καραμπινιέρων που είχαν την προσωπική προστασία του βασιλιά Κάρλο Αλμπέρτο της Σαβοΐας  Κάρολος Αλβέρτος της Σαβοΐας 
συνέτριψαν τα Αυστριακά  τμήματα προκαλώντας την κατάρρευση ολόκληρης της αυστριακής γραμμής.
 
1854.Άνοιγμα του πρώτου σιδηροδρόμου στη Βραζιλία. 

1900. Η πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδος, κόρη του Γεωργίου του Α΄ παντρεύτηκε στον μασονικό Ναό του Γεωργίου στο Φρούριο της Κέρκυρας, τον μεγάλο δούκα Γεώργιο Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας, πρώτο ξάδερφο της μητέρας της βασίλισσας Όλγας και εγγονιού του τσάρου Νικολάου Ι. (Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Facebook από τον συλλέκτη Χρήστο Πέτρου). 

 1905 . Ο Ρώσος Τσάρος Νικόλαος Β, υπέγραψε διάταγμα για τη θρησκευτική ελευθερία. 

 1907. Ο τελευταίος επιζών της μαρτυρικής ελληνικής οικογένειας Κομπόκη στο χωριό Εγρί Ντερέ (Καλλιθέα της Δράμας),  ο Προκόπιος κάηκε ζωντανός μετά από την πυρπόληση της οικείας του από 30 Βουλγάρους Κομιτατζήδες που τον πολιορκούσαν.  .Άλλοι έξι Κομπόκηδες είχαν νωρίτερα σφαγιασθή. Ο μόνος πού επιζούσε ήταν ό γιος του Προκοπίου, που ήταν όμως στη φυλακή. Κι’ αυτός ο Περικλής Κομπόκης δεν ξέφυγε τη μοίρα της οικογενείας του. Δολοφονήθηκε από Βουλγάρους το 1916 τον καιρό της βουλγαρικής κατοχής στην ανατολική Μακεδονία. 
-Ξεκίνησε στο Λονδίνο το τελευταίο κοινό συνέδριο των Μπολσεβίκων και των Μενσεβίκων

1915. Στο Παρίσι Σέρβοι, Κροάτες και Σλοβένοι πολιτικοί, ίδρυσαν τη Γιουγκοσλαβική Επιτροπή για να ξεκινήσουν δράση για την ένωση της Κροατίας και της Σλοβενίας με το Βασίλειο της Σερβίας. 

1918. Οι Γερμανοί που κατέλαβαν την Κριμαία ανακηρύξαν τη Δημοκρατία της Κριμαίας. 

 1927 . Η οικουμενική Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη για να μειώσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού περιέκοψε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των αξιωματικών του ελληνικού στρατού. 
1934.Υιοθετήθηκε  νέο Σύνταγμα της Αυστρίας. 
1936 . Αιθιοπικός πόλεμος: Ο Γκαλεάτσο Τσιάνο, ο Ετόρε Μούτι και τρεις άλλοι αεροπόροι πραγματοποίησαν υπέρπτηση  στην Αντίς Αμπέμπα που βρισκόταν  ακόμη υπό αιθιοπικό έλεγχο. Πέταξαν για 133 λεπτά πάνω από την πόλη και έριξαν προπαγανδιστικά φυλλάδια.

 1939. Στη Γερμανία τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος για τις μισθώσεις σε Εβραίους» , με τον οποίο καταργήθηκε η προστασία των μισθώσεων κατοικίας για τους Εβραίους, και εισήχθη η πολιτική της «Ghettoisierungsprozess», της συγκέντρωσης των Εβραίων σε Γκέτο. 1940. Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Ενρίκε Πενιαράντα υπέγραψε διάταγμα για την επ αόριστο αναστολή της μετανάστευσης Εβραίων.

 1941. Το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας δημοσίευσε τον νόμο για τη φυλετική καταγωγή βάσει των οποίων άρχισαν να καταδιώκουν τους Σέρβους, Εβραίους και Ρομά. 

 1943.Επιχείρηση Κιμάς. Βρετανικό υποβρύχιο «HMS Seraph» άφησε στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας ένα πτώμα ντυμένο ως Βρετανό στρατιωτικό που είχε στην τσέπη του ψεύτικα σχέδια εισβολής στη Σαρδηνία και στα Βαλκάνια. Ο Αδόλφος Χίτλερ, συνάντησε στο Σλος Κλεσχάιμ, στο Σάλτσμπουργκ τον χαιρετά Πιέρ Λαβάλ. 

1944.Εκλογές αλά ΚΚΕ, με εφορευτική επιτροπή την ΟΠΛΑ. Με την ψήφο του λαού επιλέχτηκαν 180 αντιπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

 1945. Στο Βερολίνο ενώ οι σοβιετικοί στρατιώτες Αλεξέι Μπέρεστ, Μιχαήλ Εγκόροφ και Μελίτων Καντάρια ύψωσαν   την Κόκκινη Σημαία στο Ράιχσταγκ αυτοκτόνησαν στο Καταφύγιο ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν. Απελευθέρωση των γυναικών κρατουμένων του γυναικείου στρατοπέδου συγκέντρωσης Ράβενσμπρουκ από τα σοβιετικά στρατεύματα. 
1947. Μετά τα μεσάνυχτα δύναμη 600 Κ/Σ προσέβαλε διά βαρέως οπλισμού την δύναμη Στρατού και Χωροφυλακής στο Νυμφαίο Φλωρίνης. Μετά σκληρό αγώνα το προκεχωρημένο Φυλάκιο δυνάμεως επτά Χωροφυλάκων και πέντε στρατιωτών επί του Κωδωνοστασίου της εκκλησίας του Νυμφαίου υπέκυψε κατόπιν εξαντλήσεως των πυρομαχικών και του εμπρησμού της εκκλησίας και κωδωνοστασίου φονευφθέντων απάντων των ανδρών του. Η υπόλοιπη δύναμη εξ 25 ανδρών αγωνισθείσα μέχρι των πρωινών ωρών της 1-5-47 απέκρουσε τας επιθέσεις των συμμοριτών, οίτινες αναγκάσθησαν πιεζόμενοι και από αποσταλείσας ενισχύσεις μεθ' συνεπλάκησαν επί των υψωμάτων ,του Νυμφαίου να υποχωρήσουν. Άλλοι Κ/Σ επιτέθηκαν 
Το πρωί έγινε η επίθεση της Στενής Αυτοάμυνας ,σε Λεωφορείο της Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη στην οδό Μισραχή (σημερινή Φλέμιγκ), με τέσσερις νεκρούς και οκτώ τραυματισμένους. Το υπηρεσιακό, μάζευε τους αξιωματικούς της Αεροπορίας , για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο στις Σέδες. Στις 7:20 έφτασε στη στάση Μισραχή, επί της Βασιλίσσης Όλγας, για να παραλάβει τον υποσμηναγό Γαλιλαίο. Τότε ο Ιορδάνης Σαπουτζόγλου, πέταξε χειροβομβίδα στο μπροστινό τζάμι του λεωφορείου. Αμέσως, οι επιβάτες θέλησαν να κατέβουν από την πίσω πόρτα του λεωφορείου και τότε πέταξε τη δεύτερη χειροβομβίδα ο Κοσμάς Εξεζίδης, η οποία έπεσε στη ρόδα. Περί τους 600 συμμορίτες ενήργησαν τέσσερεις επιθέσεις στην περιφέρεια της Φθιώτιδας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το Ψήφισμα 24 σχετικά με την εισδοχή της Ουγγαρίας. 

 1948. Υπογράφηκε στην Μποκοτά της Κολομβίας από 21 χώρες ο καταστατικός χάρτης του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών (OAS). Στον συμμοριτοπόλεμο, περί ώραν 21,00 συμμορία άγνωστου άριθμού προσέβαλε τον Αμπελώνα Τυρνάβου .Η συμμορία λεηλάτησε οικίας και δύο καταστήματα του χωρίου και απήγαγε 6 άτομα και διήρπασε 600 πρόβατα. Απόσπασμα Χωροφυλακής και Κυνηγών συνεπλάκει μετά συμμοριτών εις περιοχή των Λευκών Ορεων Κρήτης. Απώλειες συμμοριτών 4 νεκροί. Περί ώρα 22,00' πολυμελής συμμορία επιτέθηκε κατά Ιάσμου Κομοτινής. Μετά 5ωρον σκληρά μάχη οι συμμορίτες απεχώρησαν 1949. Κατά τον συμμοριτοπόλεμο Η Χωροφυλακή Ποντοκώμης ενεργούσα μετά ΜΕΑ και Τμήματος Στράτου συνέλαβε στην Μαυροπηγή Εορδαίας ένα κομμουνιστοσυμμορίτη σαμποτέρ και στο Καρυοχώριο κατόπιν συμπλοκής επέτυχε την εξόντωσιν 2 Σαμποτέρ. Είς χείρας ημετέρων περιήλθον 5 νάρκαι Τέλερμαν, σάκκος πλήρης άτομικών ναρκών, εξ χιλιόμετρα καλωδίου, 3 άντιαρματικοί έκτοξευταί, και 15 χειροβομβίδες μίλς. 

 1954.Καταστρεπτικός σεισμός 7 Ρίχτερ στους Σοφάδες της Καρδίτσας .25 νεκροί 117 τραυματίες. 

 1957. Στην Κύπρο 4.000 Άγγλοι στρατιώτες απέκλεισαν τη περιοχή Κύκκου - Μηλικουρίου, Πεδουλά - Κάμπου όπου ειχαν πληροφορίες ότι κρυβόταν ο Διγενής , Ο αποκλεισμός διήρκεσε 54 ημέρες. Ο ίδιος ο Διγενής με τους πέντε αντάρτες που τον συνόδευαν, κατόρθωσαν, μετά από μύριες ταλαιπωρίες πολλών ημερών να φτάσουν στον Σαϊττά. Από εκεί ο Διγενής προωθήθηκε προς τη Λεμεσό. 

 1960. Η κυβέρνηση του Αντνάν Μεντερές κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη μετά τις φοιτητικές διαδηλώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση, και απαίτησε την παραίτηση του Μεντερές. Το πραξικόπημα έγινε στις 27 Μαΐου. Στην ΕΣΣΔ βρέθηκε πετρέλαιο στην τάϊγκα του Τιουμέν. Το πρώτο εμπορικό εκμεταλεύσιμο πετρέλαιο στη Σιβηρία παρήχθη από το πηγάδι Νο 7. 
 1961.  Ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο λαμβάνει το βραβείο ειρήνης Λένιν.Στο Μίνσκ εγινε ο Γαμος   του Αμερικανού Λη Χάρβεϋ Όσβαλντ με την Μαρίνα Νικολάγιεβνα Προυσάκοβα .

1962. H κυβέρνηση της Αργεντινής υποτίμησε το Πέσος κατά 64,5%. 

1973. Ο Νίξον ανέλαβε την ευθυνη για το σκάνδαλο Γουότερ Γκέιτ. Παραιτηθηκαν οι προεδρικοί Συμβουλοι Χ. Χάλντεμαν και Τζ. Έρλιχμα. 

1975. Κατάληψη της Σαϊγκόν από τους Κομμουνιστές. Ο Πόλεμος του Βιετνάμ έληξε και επίσημα με την άνευ όρων παράδοση του προέδρου του Νοτίου Βιετνάμ Ντουόνγκ Βαν Μινχ. 

 1982. Αποκλεισμός από θάλασσα και αέρα των Φόκλαντ από τη Βρετανία. 

 1984. Στον πόλεμο του Αφγανιστάν η καταστροφή στα Φαράγγι Χαζάρα του 682 μηχανοκίνητου τάγματος τουφεκιοφόρων του Σοβιετικού Στρατού, που έπεσε σε ενέδρα των Μουτζαχεντίν. 87 Νεκροί 105 τραυματίες. 1991.Η έναρξη της μαζικής απέλασης από τους Αζέρους του Αρμενικού πληθυσμού από τα χωριά του Καραμπάχ. 

1991.Οι Αζέροι άρχισαν την εθνοκάθαρση του πληθυσμού των αρμενικών χωριών του Καραμπάχ (Επιχείρηση Δαχτυλίδι). 
 
1992. Οι σερβικές δυνάμεις εισήλθαν στο Πριέντορ , στα βορειοδυτικά της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. 1993. Στο Αμβούργο, σε γήπεδο του τένις, θεατής μαχαίρωσε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Μόνικα Σέλες 

 1995 .  Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον επέβαλε εμπάργκο στο Ιράν και απαγόρευσε τις επενδύσεις στη χώρα, κατηγορώντας την Τεχεράνη οτι υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία. 

 1999 . Κατά την 38η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία τα αεροπλάνα της συμμαχίας έκαναν 600 εξόδους. Στο χωριό Μουρίνο του Μαυροβουνίου σκότωσαν 4 μαθητές δημοτικού σχολείου. Τα ξημερώματα βομβαρδίστηκαν τα κτίρια του υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στο κέντρο του Βελιγραδίου. Λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Βελιγραδίου, ένας ισχυρό σεισμός, μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας με επίκεντρο ήταν κοντά στο Βάλιεβο, έγινε αισθητός στη Σερβική πρωτεύουσα. Τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο πετρελαίου ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σεβόμενη το εμπάργκο η Βουλγαρία έκλεισε τα σημεία διέλευσης των συνόρων με την ΟΔΓ. Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα σεβαστεί το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία, επειδή είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Το Μαυροβούνιο έχει εξέφρασε την προθυμία να επιτρέψει τον διεθνή έλεγχο των εισαγωγών. Ο Απεσταλμένος του Γέλτσινψ Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι «έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για την ειρηνική επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Ο εκπρόσωπος του Γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς, δήλωσε ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει σχετικά με τη διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο και ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας μπορεί να δεχθεί μόνο άοπλες ειρηνευτικές δυνάμεις. ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι οι προτάσεις της ΟΔΓ δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που θέτει το ΝΑΤΟ για τον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών. Στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ είχε συνομιλίες με εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίοι δήλωσαν ότι η μόνη λύση είναι άφιξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Η Καμπότζη έγινε το δέκατο μέλος της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. 

 2002. Σε δημοψήφισμα που έγινε στο Πακιστάν, το 97,7 % του 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ενέκρινε την παραμονή του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ στο αξίωμα του Προέδρου για άλλα 5 έτη. 

 2004. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέβαλε την ποινή της ακοινωνησίας μέχρι «τη συμμόρφωσή του προς την εκκλησιαστική τάξη» στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και θεωρεί, άκυρη την εκλογή μητροπολιτών των Νέων Χωρών από την Εκκλησία της Ελλάδος. 

 2005. Στην Ισπανία, ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 10,2% , το χαμηλότερο από το 1980. 

 2008. Ο Τζιανφράνκο Φίνι εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του ιταλικού Κοινοβούλιου. Επιβεβαιώθηκε ότι οι σκελετοί που βρέθηκαν στο Αικατερινεμπούργκ ανήκαν στην μεγάλη Δούκισσα Μαρία και στον διάδοχο του Τσάρου Αλέξιο. 

2009 . Απόπειρα κατά της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας. Οκτώ νεκροί. Η Σφαγή στην Κρατική Ακαδημία Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ήταν 12 .Από τους 12 νεκρούς, 10 τραυματίστηκαν θανάσιμα στο κεφάλι, ένας στο στήθος και ένας πέθανε πηδώντας από ένα παράθυρο. Μεταξύ των θυμάτων των πυροβολισμών ήταν φοιτητές, δάσκαλοι και υπάλληλοι της ακαδημίας.

 2011. Ο Μοαμάρ Καντάφι κατά την ομιλία του στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις .Κατά τον βομβαρδισμό της Τρίπολης σκοτώθηκαν ο νεότερος γιος του και τρία εγγόνια του Καντάφι. 2013. Στην Ολλανδία, παραιτήθηκε η Βασίλισσα Βεατρίκη και τη διαδέχτηκε ο γιος της Αλέξανδρος Γκιγιέρμο. 
 2017. Στην Ιταλία, ο Ματτέο Ρέντζι επανεξελέγη επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.
2019. Στην Ιαπωνία, ο αυτοκράτορας Ακίχιτο παραιτήθηκε υπέρ του μεγαλύτερου γιου του Ναρουχίτο.
2023. Στο ΑΡΤΕΜΟΦΣΚ, οι περικυκλωμένοι ΟΥΚΟΙ συνέχισαν να αμυνονται  σε μια ζώνη πλάτους 1500 ΜΈΤΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μνήμη του Κυριάκου Μάτση

Σήμερα τιμούμε  τη μνήμη   του Κυριάκου Μάτση   Στις 19 Νοεμβρίου 1958 , ο Τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Κερύνειας Κυριάκος Μάτσης, ...