Στην γέφυρα είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά ώστε να αποτραπεί η διέλευση των Γερμανικών στρατευμάτων, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά οι γερμανοί κατάφεραν να αποσυνδέσουν τους μηχανισμούς και να μαζέψουν όλα τα εκρηκτικά στην μέση της γέφυρας.
Η Γερμανική φωτογραφία που βρηκα δείχνει την Γέφυρα άθικτη και Άγγλους στρατιώρες να παραδίνονται.
Διάφοροι ρουφιάνοι και πράκτορες γράφουν στο διαδίκτυο οτι "οι (ηρωικοί)Άγγλοι έκαναν αντεπίθεση και λίγο αργότερα δύο βρετανοί αξιωματικοί κατάφεραν να ανατινάξουν τα εκρηκτικά που ειχαν συγκεντρώσει οι Γερμανοί πυροβολώντας τα από μακριά.
Παρόλο όμως που η γέφυρα καταστράφηκε οι Γερμανοί κατάφεραν να φτιάξουν μια πρόχειρη μέχρι το τέλος της ημέρας". Όπως όμως βλέπετε, στη φωτογραφία, η Γέφυρα ηταν άθικτη.
Οι Αγγλοι, που ανατίναξαν κάθε οθωμανικό γεφύρι "για να μην περάσουν οι Γερμανοί", τον Ισθμό δεν τον πήραξαν.Την Γέφυρα την ανατίναξαν οι Γερμανοί το 1944.
Το πέρασμα των Γερμανών με καΐκια από τη Ναύπακτο
Το πέρασμα των Γερμανών με καΐκια από τη Ναύπακτο
Η 1η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Ες-Ες, του σωφέρ του Χίτλερ Γιόζεφ Ντίντριχ, έφθασε στο Αντίρριο και τη Ναύπακτο και από εκεί πέρασε στην Πελοπόννησο.
Στις 26 Απριλίου κατελήφθη η Πάτρα.
Ο τότε Δήμαρχος Βασ. Ρούφος, ο νομάρχης Αχαϊας Αθάν. Πέππας,
ο στρατιωτικός διοικητής ο Γ. Καραβοκύρης και ο Αστυνομικός Διοικητής ο Ιωάν. Σαλταμαύρος που παρέδωσαν την Πάτρα στον Γερμανό συνταγματάρχη Βέρνικερ.
Στο Άγιο Όρος οι Ηγούμενοι των είκοσι «Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών» υπέγραψαν την Αναφορά (13/26 Απριλίου 1941) προς τον Χίτλερ και του ζήτησαν να διατηρηθεί το καθεστώς του αυτοδιοίκητου και να αποτραπεί η βουλγαρική κατάληψη.
Οι Γερμανικές αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα και στις 3 και 4 Μαΐου δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ανακοινωθέν της Γερμανικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης Αιγαίου ότι το Άγιον όρος ετίθετο υπό Γερμανική προστασία.
Οι Γερμανοί , χωρίς να βιάζονται, στις 26 Απριλίου έφτασαν στον Μαραθώνα.
Οι κομμουνιστές του Άη-Στράτη, επιτέθηκαν στην φρουρά που αμυνόμενη σκότωσε τρείς. Οι υπόλοιποι παραδόθηκαν στους Γερμανούς, μετά από δυο μέρες, όταν έφθασαν στο νησί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου