25/4/24

Στον πρώτο Γύρο, των Προεδρικών εκλογών στη Σεβερνοματσεντόνιγα έχασαν η Μεγάλη Αλβανία και οι Πρέσπες. Νίκησε το ΑΣΝΟΜ και η ΣΝΟΦ. Έχασε και το Ελληνικό Ομοφυλοφιλικό Προδοτικό Τόξο.

 Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ

 ΠΑΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ 9η ΜΑΙΟΥ

ΣΚΟΠΙΑ. Η υποψήφια Πρόεδρος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE), Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα- Ντάβκοβα, ξεπέρασε τις δημοσκοπήσεις και πέτυχε, μιά μη αναστρέψιμη στον δεύτερο γύρο, νίκη.

 Με καταμετρημένα λίγο περισσότερων από το 99% των ψηφοδελτίων  προηγείται του Στέβο Πεντάροφσκι όχι με 100.000 ψήφους όπως αναμενόταν αλλά με 180.000 ψήφους. 

Η Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα- Ντάβκοβα ψηφίστηκε από 362.522 άτομα , που αποτέλεσαν το  40,09% του χθεσινού εκλογικού Σώματος. 

Ο υποψήφιος του  συνασπισμού της Σοσιαλδημοκρατικής ΄Ενωσης Μακεδονίας (SDSM) Στέβο Πεντάροφσκι  έχει λάβει 180.197 ψήφους ή το 19,93%.

Μετά από αυτή την "πειστική Νίκη", η Σιλιάνοβσκα Ντάβκοβα ευχαρίστησε τον «Μακεδονικό» λαό.

 Ο Πανευτυχής Κριστιάν Μίτσκοσκι, ο ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ μίλησε για «Νίκη του λαού», για «το τσουνάμι που έρχεται και κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους και που  στις 8 τους Μάη θα τους πάει στον πάτο». Ο Μίτσκοσκι δήλωσε και ότι, « ο λαός της Μακεδονίας έδειξε ότι αγαπά τη Μακεδονία» και τόνισε: «Αγαπητοί φίλοι, αδέλφια, έχουμε μια ιστορική και τεράστια νίκη σε πολλά εκλογικά τμήματα .Οι αριθμοί δείχνουν ότι αυτή η κυβέρνηση πέφτει. Αυτό είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που είχε το VMRO-DPMNE από τη θέση αντιπολίτευσης. Περισσότεροι από 600.000 πολίτες ψήφισαν σήμερα κατά της κυβέρνησης. Αυτή είναι μια νίκη για το λαό».  

Ο Στέβο δεν απέκρυψε την απογοήτευση του.

«Περιμέναμε μικρότερη διαφορά . Αλλά αύριο είναι μια νέα μέρα. Ξεκινάμε συναντήσεις με τους πολίτες όπως και πριν. Κινούμαστε, πρακτικά, από το μηδέν .Συνεχίζουμε να προωθούμε την ιδέα στην οποία πιστεύουμε και είμαι πεπεισμένος ότι τελικά θα βγούμε νικητές με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών της Μακεδονίας» δήλωσε ο Πεντάρόφσκι.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής ανακοίνωσε  ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στα  3.156 εκλογικά τμήματα ήταν 49,75%. Ψήφισαν 810.971 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 789.031.

Ο υποψήφιος του Συνασπισμού του ΝΤΟΥΙ, Μπουγιάρ Οσμάνι έλαβε 120.803 ψήφους ή το 13,36% και ήταν Τρίτος.

 Οι οπαδοί του «Ντούι» επίσης πανηγύρισαν τη Νίκη επί των αλβανών αντιπάλων τους.

 Ο υποψήφιος της «αλβανικής αντιπολίτευσης , ο Άρμπεν Ταραβάρι που είχε και την υποστήριξη του Πατέρα της Μεγάλης Αλβανίας Άλμπιν Κούρτι από την Πρίστινα, έλαβε 83.301 ψήφους ή το 9,21%   και ήταν Πέμπτος. 

Από τον Συνασπισμό αυτό, ο Μπιλάλ Κασάμι κατηγόρησε το «ΝΤΟΥΙ», ότι εξαγόρασε τις ψήφους των Ρομά. 

Τέταρτος ήταν ο Δήμαρχος του Κουμάνοβο Μαξίμ Ντιμιτρίεφσκι, ο ιδρυτής του Κινήματος «ΖΝΑΜ» που ανεδείχθη σε  «ρυθμιστή» αφού έλαβε  83.761 ψήφους ή 9,26%.

Εκτη ήταν η Μπίλιανα Μπάκοφσκα της «Λέβιτσα» που έλαβε 41.166 ψήφους ή το 4,55%. Ο Στέβο Γιακίμοφσκι πήρε το υπόλοιπο 0,9%. 

Ο προφανής σύμμαχος της Σιλιάνοφσκα- Ντάβκοβα στον δεύτερο γύρο είναι η «Μακεδόνισα» Μπίλιανα Μπάκοφσκα. Οπότε οι 404.000 αποτελούν τον ένα πόλο του δεύτερο Γύρου. 

Ο Πεντάροφσκι, οι Αλβανοί και ο Γιακίμοφσκι μαζεύουν  390.000.

 Ο Ντιμιτρίεφσκι που κάλεσε τον Πεντάροφσκι να αποσυρθεί από την μάχη και η «αποχή» θα κρίνουν το αποτέλεσμα  στον δεύτερο γύρο. 

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι οπαδοί του Ντιμιτρίεφσκι είναι Σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόροι που καταδικάζουν την κλοπή, την ανικανότητα και τη διαφθορά της κυβέρνησης του «ΝΤΟΥΙ» με «πρωθυπουργό» τον Κοβάτσεφσκι. Και να παρέδιδε το Κόμμα αύριο στον Ντιμιτρίεφσκι, η ομάδα ΖΑΕΦ, (που διόρισε τον Κοβάτσεφσκι), ο Ντιμιτρίεφσκι δεν θα συνεργαζόταν με τον Αχμέτι. Και χωρίς τον Αχμέτι δεν υπάρχει αντι- ΕΜΕΟΔΚΜΕΕ πλειοψηφία. 

Οπότε  ο Ντιμιτρίεφσκι μάλλον θα προτιμήσει να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «Μακεδονικής Ενότητας»του Μίτσκοσκι.

Το χθεσινό αποτέλεσμα αφήνει ανοιχτό τον ορίζοντα για τον «Μακεδονικό Συνασπισμό»  του Μίτσκοσκι. ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ, «Λέβιτσα», και «Ζναμ» δεν θα χρειάζονται τις ψήφους των Αλβανών για να κυβερνήσουν Οι τρείς έχουν το 53% και με τα χθεσινά δεδομένα θα έχουν 63 με 64 βουλευτές

Ο «Ευρωπαϊκός Συνασπισμός» των Σοσιαλδημοκρατών, που θα κρατούσε το ΝΤΟΥΙ και την  SDSM στην εξουσία, δεν βγαίνει από την Κάλπη.

 Οπότε και ο Αχμέτι  που χθες «πανηγύριζε» στις 9 Μαΐου

Δεν θα γιορτάζει.

Ο ηγέτης του «ΖΝΑΜ» Μαξίμ Ντιμιτρίεφσκι ο οποίος διαφώνησε και διαγράφηκε από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση  έστειλε ένα «ειδικό μήνυμα» στον «Στέβο».

«Κύριε Πρόεδρε, η διαφορά είναι τεράστια. Αν θέλετε να επιβιώσουν οι κεντρικές και αριστερές ιδέες στη χώρα, εγκαταλείψτε αυτή τη μάχη και ας μην κερδίσουμε για λογαριασμό των πολιτών στον δεύτερο γύρο».

 Ο Ντιμιτριέφσκι είπε στους δημοσιογράφους χθες ότι, «όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 9 Μαΐου  για τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όλα τα πολιτικά κόμματα θα καταθέσουν  τις προτάσεις τους για τις κόκκινες γραμμές του μακεδονικού λαού».

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε ενα περιεργο πραγμα, με πληθυσμο κοντα 2εκ ψηφισαν οι 0.8 και εγκυροι ηταν οι 0.78 δηλαδη 53% περιπου ΑΠΟΧΗ. Ωστοσο το 1ο κομμα πανηγυριζει ΣΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ τιποτα.

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...