27/4/24

Ημέρες Προδοσίας . Πριν 83 χρόνια. 27 Απριλίου 1941.Κυριακή του Θωμά. Την 182η ημέρα που η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο και την 22η ημέρα της Γερμανικής Επίθεσης. Οι Γερμανοί παρέλασαν στην Αθήνα. Το απόγευμα μπήκαν και στο Άργος το Ναύπλιο, το Κιάτο, το Ξυλόκαστρο και το Αίγιο

 


Στο τελευταίο ΦΕΚ που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, δημοσιεύτηκε το Βασιλικό Διάταγμα ς με το οποίο ετέθη «εις αποστρατείαν τη αιτήσει του» ο αντιστράτηγος κ. Α. Παπάγος.Ο Διαγγελέας περίμενε ήσυχος τους Γερμανούς στο σπίτι του. Δημοσιεύτηκε και ο Αναγκαστικός Νόμος  με τον οποίο χορηγήθηκε αμνηστία «εις πάντα τα πολιτικά αδικήματα τα διαπραχθέντα μέχρι εν τη νήσω Κρήτη, εξαιρουμένων των κατά του κοινωνικού καθεστώτος διαπραχθέντων τοιούτων».Δηλαδή εξαίρεσαν του Κουμουνιστές.

Ο τενεκές  Γουϊλσον δραπέτευσε από τους Μύλους

Τα ξημερώματα της Κυριακής του Θωμά 27ης Απριλίου.έφυγε με υδροπλάνο Σάντερλαντ, από τους Μύλους της Αργολίδας ο ανώτατος συμμαχικός στρατιωτικός διοικητής στρατηγός Χένρυ Μαίτλαντ Γουΐλσον μαζί με τον βρετανλο στρατιωτικό Ακόλουθο και άφησε διάδοχό του ,τον Νεοζηλανδό υποστράτηγο Μπέρναρντ Φρέϊμπεργκ που πήγε με αυτοκίνητο μέχρι την Μονεμβασιά και από κει μαζί με τον Ναύαρχο Μπέϊλλι-Γκρόμαν που επώπτευε την εκκένωση, έφυγαν και εκείνοι με υδροπλάνο και πήγαν στην Κρήτη. 

 

Το πρωί της 27-4-1941 και στη θέση Λάκκα-Καμινάκι στο Τολό, έγινε η μάχη μεταξύ της 6ης Νεοζηλανδικής ταξιαρχίας και άλλων Αυστραλών που δεν είχαν προλάβει να επιβιβαστούν στα πλοία 
με το 2° τάγμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που ειχαν πέσει στον Ισθμό.  Απ’ τις συμμαχικές δυνάμεις σκοτώθηκαν 8 και από τους Γερμανούς 5 που τους θάψανε στο νεκροταφείο Ναυπλίου. Τους Νεοζηλανδούς τους θάψανε στη θέση Λάκκα, κάτω από τις ελιές. Στο Τολό, αιχμαλωτίστηκαν 2.200 Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί  στρατιώτες. 


Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, τα γερμανικά αεροσκάφη πετούσαν επιδεικτικά σε χαμηλό ύψος πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, που εξακοκουθούσε την μετάδοση της Θείας Λειτουργίας, διέκοψε και πάλι στις 08.00και μετέδωσε διαταγή της μόνης αρχής που παρέμενε στην ελληνική πρωτεύουσα, του Ανώτερου Στρατιωτικού Διοικητή Αττικοβοιωτίας υποστράτηγου Χρ. Καβράκου, που ζητούσε να σταματήσει κάθε κίνηση σε Αθήνα, Πειραιά και προάστια, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά και οι κάτοικοι να κλειστούν στα σπίτια τους. Η διαταγή του Καβράκου, έλεγε "να σταματήσει η αντιαεροπορική άμυνα, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις  να παραμείνουν στις θέσεις τους" και, «δεδομένου ότι η πόλις είναι ανοχύρωτος και ουδεμία θα προβληθή αντίστασις», και αξίωνε,  "να μην ακουστεί ούτε ένας πυροβολισμός" 
Η Διαταγγή μεταδιδόταν κάθε 5 λεπτά, ξανα και ξανά.

Γύρω στις 08.00, απόσπασμα μοτοσικλετιστών, έφθασε στην οικεία του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα πρίγκιπα φον Έρμπαχ και του επέδωσαν σε κλειστό φάκελο το μήνυμα του Χίτλερ, που τον όριζε ως προσωρινό διοικητή της Ελλάδος. 

 Στις 8 και 15,  έφτασαν με δυο αυτοκίνητα, (όπως είχε προσυμφωνηθεί) στη διασταύρωση των Λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, ο στρατιωτικός διοικητής Αττικοβοιωτίας υποστράτηγος Χρ. Καβράκος, μαζί με το νομάρχη Αττικοβοιωτίας αντιναύαρχο Πεντζόπουλο και τους δημάρχους Αθηναίων, Αμβρόσιο Πλυτά και Πειραιωτών Μιχαήλ Μανούσκο που συγκροτούσαν την επιτροπή παράδοσης. 
 Μαζί τους , ως μεταφραστής παρίστατο ο γερμανομαθής συνταγματάρχης Κώστας Κανελλόπουλος. 

 Το Καφενείο Παρθενών όπως το ζωγράφησε ο Τσαρούχης

 Η επιτροπή περίμενε στο καφενείο «Παρθενών» του Ανδρέα Γλεντζάκη. Λίγο μετά τις 8.25 έφθασε η εμπροσθοφυλακή των Γερμανών. 
Οι πρώτοι μοτοσικλετιστές με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό της Βέρμαχτ Φριτς Ντίρφλιγκ σταμάτησαν στο Καφενείο και έστειλαν αγγελιαφόρο να ειδοποιήσει τον διοικητή τους, αντισυνταγματάρχη Οττο Φόν Σέϊμπεν, που βρισκόταν ακόμη στο Μπογιάτι.(Αγιο Στέφανο). 
 Ενώ η επιτροπή παράδοσης περίμενε στο καφενείο, ένα απόσπασμα με επικεφαλής τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Ελσνιτς συνέχισε και πήγε στις 08.45 στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, όπου ο λοχαγός Γιάκομπι διέταξε τον εύζωνα Κωνσταντίνο Κουκκίδη να υποστείλει την ελληνική σημαία, και εκείνος έπεσε μαζί της από τον βράχο. 
 Κατά τις 10.20 έφθασαν στο καφενείο ο πρεσβευτής της Γερμανίας πρίγκιψ φον Έρμπαχ και ο γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος Κλεμ φον Χόχενμπεργκ. 
 Η παράδοση των Αθηνών έγινε λίγο αργότερα.

Στις  27 Απριλίου 1941 γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Άργος. 40 Αργείτες νεκροί ,(10 από αυτούς στην Πορτοκαλούσα το πρωί της Κυριακής του Θωμά, την ώρα της λειτουργίας) και 3 Βρετανοί στρατιώτες. Οι Γερμανοι μπήκαν στο Αργος στις Πέντε το  απόγευμα 
Οι έρημοι δρόμοι περιμένοντας τους Γερμανούς.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΟΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
 ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ 

Οι Γερμανοί στην Παραλία του Ναυπλίου, μπροστά στο Ιστορικό Τελωνείο. Το περίπτερο στην γωνία υπάρχει ακόμα. Λίγο πιό υπήρχε η Ταβέρνα των αδελφών Κατσεχάμου που υπάρχει ακόμα.

Το απόγευμα της 27ης Απριλίου 1941 τα πρώτα Γερμανικά τμήματα  μηχανοκινήτων μονάδων εισήλθαν στο Ναύπλιο. Η Γερμανική αεροπορία βομβάρδιζε συνεπώς τον κόλπο του Ναυπλίου από όπου οι Αγγλοι προσπαθούσαν να εκκενώσουν τις δυνάμεις τους.

Η Μάνα μου, που ήταν 21 χρονών τότε,  θυμόταν τον φόβο της μέχρι τον θάνατό της. 

Όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά και τα σπίτια είχαν κλείσει και τα Παντζούρια .Ο Γερμανός Διοικητής εξέδωσε διαταγή  και ζήτησε από τους πολίτες να επανέλθουν στα έργα τους και να ανοίξουν τα μαγαζιά .Επίσης, κάλεσε τον πληθυσμό να παραδώσει όπλα και πολεμικό υλικό ελληνικό και συμμαχικό.

Στις 27 Απριλίου, ενα μηχανοκίνητο γερμανικό τάγμα προερχόμενο από τον ισθμό μπήκε στο Αίγιο. Προηγουμένως είχαν καταληφθεί το Ξυλόκαστρο και το Κιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γαμ@ την Κλιματική Αλλαγή. Πλημμύρες στη Σαχάρα

 Δύο ημέρες βροχοπτώσεων  σε αρκετές περιοχές  στο νοτιοανατολικό Μαρόκο ξεπέρασαν τους ετήσιους μέσους όρους και προκάλεσαν πλημμύρες.