29/4/24

Η 29η Απριλίου στην Ιστορία

Η 29η Απριλίου είναι η 120η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024. Απομένουν 246 ημέρες ως το τέλος του έτους.

998. Απαγχονίστηκε από τα τείχη του Καστέλ Σαιν Άντζελο με διαταγή του Αυτοκράτορα Όθωνα Γ ,ο Ρωμαίος Πατρίκιος Κρεσκέντιος , που είχε ηγηθεί της εκλογής Αντι-Πάπα, αντιδρώντας στη εκλογή ως Πάπα Γρηγόριου Ε΄ του εξάδελφου του αυτοκράτορα, που ήταν ο πρώτος Γερμανός Πάπας.


1091. Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός συνέτριψε στη μάχη του Λεβούνιου στην Ανατολική Θράκη, κοντά στον Εβρο, 100.000 Πατσινάκες ή Πετσενέγους. Ήταν η πρώτη νίκη των Βυζαντινών μετά την καταστροφή του Μαντζικέρτ. Ο Βυζαντινός Στρατός είχε 50.000 Έλληνες από την Θράκη, την Μακεδονία ,την Στερεά και την Πελοπόννησο , 5000 Δυτικούς Μισθοφόρους και μερικές χιλιάδες Κουμάνους τοξότες. Οι απώλειες για τον αυτοκρατορικό στρατό ήταν 12.500 άνδρες και των Κουμάνων 65000. Η νίκη των Βυζαντινών και η ολοκληρωτική ήττα των Πετσενέγκων σταμάτησε τις επιδρομές τους και το σχέδιο του Τούρκου εμίρη της Σμύρνης, Τζαχά ο οποίος το 1090 είχε συμμαχήσει με τους Πετσενέγκους και είχε καταλάβει τα νησιά Λέσβος, Xίος, Σάμος και Ρόδος, με απώτερο σκοπό την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

1386 .Το πριγκιπάτο του Σμολένσκ έγινε υποτελές του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας.

1429. Στον Εκατονταετή Πόλεμο, η Ζαν ντ’ Αρκ οδήγησε το γαλλικό στρατό σε νίκη κατά των Άγγλων και διέλυσε την πολιορκία της Ορλεάνης.

1483 .Οι ντόπιοι της Γκραν Κανάρια μετά από 5 χρόνια αντίστασης παρέδωσαν το Φρούριο Ανσίτε στους Καστιλιάνους και υποτάθηκαν στο Στέμμα της Καστίλλης.

1521. Οι Σουηδοί υπό τον Γουσταύο Βάσα νίκησαν τους Δανούς στο Βεστερός.

1587 .Ο Φράνσις Ντρέϊκ βύθισε  τον ισπανικό στόλο στο λιμάνι του Κάδιθ.


1624. Ο καρδινάλιος Ρισελιέ έγινε υπουργός του Λουδοβίκου ΙΓ.

1627. Ο Ρισελιέ ίδρυσε την Εταιρεία των Εκατό μετόχων για την εξερεύνηση και τον αποικισμό της νέας Γαλλίας. (του Καναδά).
1661. Η δυναστεία των Μινγκ κατέλαβε την Ταϊβάν
1672. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ εισεβάλλε στην Ολλανδία.

1707. Τα κοινοβούλια Αγγλίας και Σκωτίας αποφάσισαν την Ένωση , σχηματίζοντας τη Μεγάλη Βρετανία.

1800. Στην Αγία Πετρούπολη άνοιξε πανηγυρικά παρεκκλήσι των Ιπποτών της Μάλτας.

1815. Αυστροπαπολιτάνικος πόλεμος: Αυστριακά στρατεύματα υπό τον Άνταμ Άλμπερτ φον Νάιπεργκ κατέλαβαν το Φάνο.


1848. O Πάπας Πίος Θ, με μια διάσημη ομιλία στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στην Ρώμη, καταδίκασε τον απελευθερωτικό Πόλεμο των Πατριωτών. Μετά τις αυστριακές διαμαρτυρίες, ο Πάπας Πίος Θ ́ ανακοίνωσε την απόσυρση από το Βένετο των τακτικών στρατευμάτων που στάλθηκαν στις 24 Μαρτίου  "στα σύνορα και όχι στον πόλεμο κατά της Αυστρίας", μαζί με ένα απόσπασμα εθελοντών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης "La Sapienza".

1854. Η Αγγλία και η Γαλλία, με τελεσίγραφο που επέδωσαν στον Όθωνα, αξίωσαν η Ελληνική Κυβέρνηση να αποκηρύξει τα επαναστατικά κινήματα στην Θεσσαλία και στην Ήπειρο.

1859. Ο Αυστριακός Στρατός που αποτελείτο από 220.000 πεζούς, 22.000 ιππείς και 824 πυροβόλα, με αρχιστράτηγο τον κόμη Φέρεντς Γκιουλάι, εισεβαλε στα εδάφη του Βασίλειου της Σαρδηνίας.

1872. Στο Βουκουρέστι ξεκίνησε το πρώτο συνέδριο της IRO (Вътрешна революционна организация) του Βασίλ Λέφσκι.

1877. Δημιουργήθηκε ο Βουλγαρικός στρατός.

1879 . Ο Αλέξανδρος φον Μπάττενμπεργκ ανακηρύχθηκε, ( με την έγκριση των μεγάλων δυνάμεων), από τη βουλγαρική Εθνοσυνέλευση πρίγκιπας του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας.

1880.Κατέστη υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για τους Έλληνες πολίτες. 

1896. Ο Ζυλ Μελιν διαδέχθηκε τον Λεόν Μπουρζουά ως πρωθυπουργός της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1897. Επεδόθη στην Αθήνα η διακοίνωση των Δυνάμεων για την μεσολάβηση τους προς την Τουρκία.

1909.Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Λόϊντ Τζορτζ παρουσίασε τον «Προϋπολογισμό του Λαού». Προκειμένου να αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα και την κοινωνική ασφάλιση, σχεδιάστηκε η εισαγωγή φόρων στους γαιοκτήμονες και στην πώληση γης, καθώς και ένας «υπερ-φόρος» στα υψηλά εισοδήματα. 

1916. Στην Ιρλανδία μετά από πέντε μέρες μαχών, τερματίστηκε η Επανάσταση του Πάσχα με την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές στο Δουβλίνο. Τα θύματα των Ιρλανδών ξεπέρασαν τους 1.000.

1918. Ο Πάβλο Σκοροπάντσκι έκανε πραξικόπημα στην Ουκρανία και αυτοανακηρύχθηκε Αταμάνος.

1919. Η Διάσκεψη ειρήνης στο Παρίσι επικύρωσε την απόφαση βάσει της οποίας ανατέθηκε στην Ελλάδα η αποστολή στη Σμύρνη.


1922.
Παρετήθηκε η κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη.

1923. Στη Μόσχα, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος η ΓΚΕ-ΠΕ-ΟΥ συγκάλεσε πανρωσική Σύνοδο που ενέκρινε ένα ψήφισμα που δήλωσε πίστη στον σοβιετικό καθεστώς, καθαίρεσε «τον πρώην πατριάρχη» Τύχωνα και κατάργησε το Πατριαρχείο Μόσχας.

1929 .Έκκληση της δέκατης έκτης διάσκεψης του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) προς την εργατική τάξη της ΕΣΣΔ για την ανάπτυξη του σοσιαλιστικού ανταγωνισμού.

 1931 . Στην ΕΣΣΔ μεταδόθηκε το πρώτο πειραματικό τηλεοπτικό πρόγραμμα .

1939. Με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης της Ν. Υόρκης, ο Βλαντιμίρ Κωνσταντίνοβιτς ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ προσγειώθηκε με ένα σοβιετικό Ιλιούσιν TsKB-30, που το είχαν βαφτίσει «Μόσχα», στη Νέα Υόρκη χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Ξεκίνησε στις 28 Απριλίου και προσγειώθηκε μετά από 8000 χιλιόμετρα και 23 ώρες στη νήσο Miscou του Ν. Μπρούνσβικ του Καναδά. Η διαδρομή του ήταν Μόσχα-Νοβγκορόντ -Έλσίνκι-Τροτχάιμ-Ισλανδία- Γροιλανδία –Νεα Υόρκη. Στη Ν.Υόρκη προσγειώθηκε στο Floyd Bennett Field. στις 29 Απριλίου 1939. Ο Κοκκινάκης, ήταν ταξίαρχος τότε, μαζί του πέταξε ο επισμηναγός Μιχαήλ Γκορντιένκο σαν ασυρματιστής και πλοηγός. Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης ήταν έλληνας από την παροικία στο Νοβοροσίσκ. Ο πατέρας του δούλευε στους σιδηροδρόμους. Η οικογένειά του καταγόταν από τη Χίο και από την Κρήτη. Το 1962 ήρθε και στην Ελλάδα. 

 1940. Η ΡΑΦ ξεκίνησε την εκπαίδευση πληρωμάτων και χειριστών στον Καναδά, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. 

1941. Στην Αθήνα ορκίστηκε η κυβέρνηση Τσολάκογλου. Οι Ιταλοί αποβιβάστηκαν στην Κεφαλλονιά. Οι αρχές κατοχής έθεσαν σε υποχρεωτική κυκλοφορία, το μάρκο κατοχής , τη λιρέτα κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, τα βουλγαρικά λέβα και το αλβανικό φράγκο. 

 1942. Ο Χίτλερ συναντήθηκε στο Σλος Κλεσχάϊμ, στο Σάλτσμπουργκ, με το Μπενίτο Μουσολίνι.
1945. Οι αμερικανοί έφτασαν στο Νταχάου και αναζητούσαν τον Ζαχαριάδη. Στο Royal Palace της Καζέρτας, υπογράφηκε άνευ όρων συνθηκολόγηση 1000000 ανδρών του γερμανικού στρατού στην Ιταλία και την Αυστρία, που θα ίσχυε από τις 2 Μαΐου. Στο Μιλάνο κρεμάστηκαν από τα πόδια σε ένα βενζινάδικο στην πλατεία Λορέτο τα πτώματα του Μουσολίνι και της Κλάρα Πετάτσι. Στο Βερολίνο ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύτηκε την Εύα Μπράουν . Μάρτυρες ήσαν ο Γιόζεφ Γκέμπελς και ο Μάρτιν Μπόρμαν .Στη συνέχεια όρισε διάδοχό του τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτς. Η Γιουγκοσλαβική Συντακτική Συνέλευση ψήφισε την καθαίρεση του Βασιλιά Πέτρου. 

1955. Κατά την τέταρτη ψηφοφορία στην Ιταλική Εθνοσυνέλευση ο Χριστιανοδημοκράτης Τζιοβάνι Γκρόντσι εξελέγη τρίτος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας με 658 ψήφους επί συνόλου 883. 1964 .Τα γερμανικά συνδικάτα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση των 140.000 Ελλήνων εργατών της Γερμανίας στην τοπική κοινωνία. 

1961.Ο Λουτσιάνο Παβαρότι έκανε το ντεμπούτο του στον κόσμο της όπερας στο ρόλο του Ροντόλφο στην όπερα «Μποέμ» στο Teatro municipale Romolo Valli στο Ρετζιο Εμίλια . Ο Αλέν Ποέρ  προσωρινός Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του Σαρλ ντε Γκωλ

 1970. Στο Βιετνάμ, οι αμερικανικές και οι νοτιοβιετναμέζικες δυνάμεις εισέβαλαν στην Καμπότζη. 

 1974.Ιδρύθηκε στην Ποντγκόριτσα το Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου.

1975. Τα τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο έφυγε από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαιγκόν. Ο Καραμανλής έκλεισε την Βάση του Ελληνικού. Ο Αντρέας συναντήθηκε με τον Αραφάτ στην Δαμασκό.

1977.Για πρώτη φορά, ο Πάπας και ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο επίσκοπος του Καντέρμπουρυ, πραγματοποίησαν συλλείτουργο  στην Καπέλα Σιξτίνα.

1982. Ο πληθυσμός της Κίνας υπερέβη το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. 

 1988. Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενώσεως Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υποσχέθηκε αυξημένες θρησκευτικές ελευθερίες, στα πλαίσια της γκλάσνοστ.

1991. Η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.Σεισμός στη Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας Περισσότερα από 140 θύματα.

1992 . Οι μουσουλμάνοι άρχισαν την πολιορκία του στρατοπέδου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, (JNA), στο Σεράγεβο. 

1995. Στη Σρι Λάνκα, αντάρτες Ταμίλ κατέρριψαν στρατιωτικό αεροπλάνο με 52 επιβαίνοντες. 

1998. Η ομάδα επαφής  που συναντήθηκε στη Ρώμη  ενέκρινε νέα  δέσμη κυρώσεων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας  λόγω «της επιδείνωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο».

 1999. Κατά την 37η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία χτυπήθηκε το δίκτυο των αναμεταδοτών της σερβικής τηλεόρασης. Κατέστραφηκε ο τηλεπικοινωνιακός πύργο στα Αβαλα, εξω από το Βελιγράδι. Κατεστράφησαν ακόμα οι κεραίας στη Μπόρτσα και στην Φρούσκα Γκόρα. Καταστράφηκε η σιδηροδρομική Γέφυρα την κλεισούρα της Γκρντέλιτσα και οι γέφυρες στον ποταμό Ίμπαρ και τον Δούναβη στην Μπάτσκα. Στην Ποντγκόριτσα έπεσαν περισσότεροι από 70 πύραυλοι. Οι περισσότεροι στο αεροδρόμιο . Στη Μόσχα ο Μπόρις Γέλτσιν συναντήθηκε με τον Κόφι Ανάν. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε και κατέστρεψε τον τηλεπικοινωνιακό πύργο στα Αβαλα. Κατεσταφησαν ακόμα οι γέφυρες στην κλεισούρα της Γκρντέλιτσα και οι γεφυρες στον ποταμό Ίμπαρ και τον Δούναβη στην Μπάτσκα. 

 2000.Η Γερμανία παρέδωσε στη Ρωσία τα διασωθέντα θραύσματα του κεχριμπαρένιου δωματίου τα ανακτόρου στο Τσάρσκογιε Σελό

 
2005. Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση της Συριακής Ειρηνευτικής Δύναμης από το Λίβανο, μετά από 29 χρόνια. 

2006. Η Βολιβία, η Κούβα και η Βενεζουέλα υπέγραψαν Συνθήκη Εμπορίου με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. 

 2008. Υπογράφηκε στη Μόσχα η διακρατική συμφωνία την για κατασκευή και και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Συνομιλίες του Βλαντίμιρ , με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή. Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν  στο Λουξεμβούργο  τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Σερβίας με την ΕΕ.‎Άνοιξε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στη  Γιάγκοντινα .Το πρώτο μουσείο του είδους του άνοιξε στη Σερβία, και τα Βαλκάνια

 2010. Το κοινοβούλιο του Βελγίου ψήφισε την απαγόρευση της μπούρκας και άλλων καλυμμάτων για το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους. 

 2011. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλαν κυρώσεις κατά της Συρίας, επειδή συνέχιζε την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Σε μία ακόμη «ημέρα οργής», σκοτωθήκαν τουλάχιστον 62 σουνίτες τζιχαντιστές. 

2017.Η Τουρκία μπλοκάρει την πρόσβαση στη  «Βικιπέντια» για λόγους εθνικής ασφάλειας.

2020.Η Τσεχική Δημοκρατία αντιμετώπιζε  τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 χρόνων. Ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάγερ δήλωσε ότι η πανδημία θα βυθίσει την Οικονομία της Γερμανίας στη βαθύτερη ύφεση της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Βουλγαρία ,επειδή είχαν μόνο 1 447 κρούσματα και 64 θανάτους Κορωνοχάρου έκαναν εισαγωγή,  για να έχουν, από την Ολλανδία. 96 επιβάτες,  ταξίδεψαν από το Άμστερνταμ στη Σόφια στις 26 Απριλίου. Βγήκαν από τα αεροδρόμιο κανονικά, με διαβατήριο, πήραν ταξί και πήγαν σπίτι τους αφού δήλωσαν υπεύθυνα ότι θα παραμείνουν σπίτι για 14 ημέρες. Και λίγο μετά, οι 6 από τους 96 Αρρώστησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: