19/4/15

Η Ελληνική Πομπηία:19 Απριλίου 1941

Μέγα Σάββατο. Ενώ ο Άναξ και ο Πάλερετ αναζητούν πρόθυμο πρωθυπουργό, και η Λουφτβάφε βομβάρδιζε για δεύτερη φορά τη Λαμία, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων, συναντήθηκε στο Καλπάκι με τους στρατηγούς Δεμέστιχα και Μπάκο και συμφώνησαν, τον σχηματισμό προσωρινής Επαναστατικής Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας με έδρα το Μέτσοβο, που δεν θα δεσμευόταν από υποχρεώσεις έναντι των Βρετανών, με πρωθυπουργό τον Σπυρίδωνα που θα απευθυνόταν στον Χίτλερ και θα ζητούσε ανακωχή με «γαλλικούς όρους».
Το κείμενο που απευθυνόταν προς τον Χίτλερ ανέφερε: «Εκπροσωπούντες τας μαχομένας ελληνικάς δυνάμεις και τον λαόν της μικράς, αλλά ενδόξου χώρας ταύτης, παρακαλούμεν θερμώς τον ηγέτη του μεγάλου γερμανικού έθνους να σταματήση τας εχθροπραξίας εις το μακεδονικόν και το αλβανικόν μέτωπον και είμεθα βέβαιοι, ότι η ηρωική προσπάθεια, η τιμή του Ελληνικού Στρατού και η τύχη της Ελλάδος θα ρυθμισθούν κατά τρόπον αντάξιον της μεγάλης ιστορίας της».
Δηλαδή ζητούσαν μια Ελεύθερη Ελλάδα, χωρίς πλήρη στρατιωτική κατοχή με ελληνική πολιτική κυβέρνηση. Οι τρείς ετοίμασαν επίσης ένα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Ο Τσολάκογλου , διαφωνούσε με τον σχηματισμό επαναστατικής κυβέρνησης πριν τη συνθηκολόγηση για να μην διασπαστεί η «Εθνική Ενότητα» και να μην καταγγελθεί η συμμαχία με την Αγγλία, «μετά της οποίας συνεταυτίσαμεν την τύχην της Ελλάδας».
 Η άποψη του Τσολάκογλου που δεν ήθελε να κάνει πραξικόπημα και ήθελε να παραδοθεί σαν τον Μπακαλόπουλο, ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τη συνθηκολόγηση όπως και έπραξε.
Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο πληροφορήθηκαν την ανάθεση της εντολής εις τον Κοτζιά, οπότε ο Μπάκος και ο Δεμέστιχα με επιστολή τους εξουσιοδότησαν τον Τσολάκογλου να προχωρήσει, διότι «δεν πρέπει να ανεχθώμεν να μας προδίδουν οι εν Αθήναις ανάλγητοι και αργυρώνητοι […] ούτε πρέπει να ανεχθώμεν το αίσχος να μας διοική ο ανόητος Κοτζιάς και να κανονίζη την τύχην της Πατρίδος και των σφαγιαζομένων τέκνων της».
Οι Γερμανοί στις 19 Απριλίου του 1941, μπήκαν στη Λάρισα, κατάλαβαν το αεροδρόμιο και συνέχισαν προς τη Λαμία. Οι Άγγλοι προέβαλαν αντίσταση στον Βόλο. Παράλληλα δυτικά, κατέλαβαν τα Τρίκαλα και προωθηθήκαν προς τα Ιωάννινα. 
Στις 5.45’ π. μ. της Κυριακής του Πάσχα 20 Απριλίου ο στρατηγός Τσολάκογλου ειδοποίησε δια του τηλεφώνου τον στρατηγό Πιτσίκαν ότι θα έστελνε τους συνταγματάρχες Μπαλή και Λαγά και τον ταγματάρχη του Βλάχο ως κήρυκες προς την 1η Μηχανοκίνητη Μεραρχίας Ες-Ες, και τον υποστράτηγο Σεπ. Ντήτριχ , που βρισκόταν στο Βοτονόσι επι της οδού προς τα Ιωάννινα. Οι αγγελιοφόροι αυτοί, δεν επέδωσαν το τηλεγράφημα προς τον Χίτλερ αλλά έγγραφα με υπογραφή του Τσολάκογλου, ο οποίος εξαφανίζονταν ως ανώτατος διοικητής και ζητούσε ανακωχή, εκ μέρους του στρατού, αναγνωρίζοντας την ήττα και καταθέτοντος τα όπλα.
Στις 20 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα, περίπου 100 γερμανικά αεροσκάφη (Ju 88 και Do 17) προσέγγισαν την περιοχή των Αθηνών και βομβάρδισαν στόχους στον Πειραιά και την Ελευσίνα. Στον κόλπο των Μεγάρων βύθισαν το Αντιτορπιλικό «ΨΑΡΑ» .Θυσιάστηκαν 37 άνδρες του πληρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: