26/4/15

Οι Γερμανοί «ζωγράφισαν» στην Γκερνίκα

1915.Η Ιταλία υπέγραψε στο Λονδίνο μυστική Συνθήκη για να βγει στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Η Βρετανία, η Ρωσία και η Γαλλία της υποσχέθηκαν την παραχώρηση του Τιρόλου, της Τεργέστης, της Γκορίτσια, της Ίστριας, και τμήματα της Δαλματίας και της Αλβανίας.
1933. Ιδρύθηκε στη Γερμανία η Γκεστάπο.
1937. Η Luftwaffe αλλά και 3 ιταλικά αεροπλάνα που επιχειρούσαν στον Ισπανικό Εμφύλιο στο πλευρό του Φράνκο βομβάρδισαν τη μικρή αγροτική κωμόπολη, (6000 κατοίκων) , Γκερνίκα,(Γκουέρνικα), στη χώρα των Βάσκων. Ήταν η πρεμιέρα του «ολοκληρωτικού πολέμου», στην Ευρώπη. Περισσότερα από το 70% των σπιτιών στην Γκερνίκα, κάηκαν από τις εμπρηστικές βόμβες. Σκοτώθηκαν 1654 άμαχοι.
1944. Ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου ορκιζόταν πρωθυπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο, Κρητικοί και Βρετανοί πράκτορες της SOE, απήγαγαν από το Ηράκλειο το διοικητή της γερμανικής φρουράς του νησιού, υποστράτηγου Χάινριχ Κράιπε, και τον μετάφεραν στη Μέση Ανατολή. Σαν αντίποινα οι Γερμανοί κατέστρεψαν τα Ανώγεια. τα χωριά από όπου τον πέρασαν. 1945. Η Ελεύθερη Γαλλία συνέλαβε τον στρατάρχης Ανρί Φιλίπ Πεταίν, ως δοσίλογο, για την κυβέρνηση του Βισύ.
1954. Οι Βιετναμέζοι δεν προσέρχονται στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Ινδοκίνα και συνεχίζουν την πολιορκία του Ντιέν Μπιέν Φου.
1960. Τέθηκε σε εφαρμογή σε ολόκληρη την Ελλάδα το νέο δασμολόγιο πλην της Δωδεκανήσου και καθορίστηκε η ισοτιμία της μεταλλικής δραχμής σε 12 χάρτινες.
1999. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την είσοδο στα κράτη της Ένωσης, τα μέλη στα μέλη της οικογένειάς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε υπουργούς της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας και επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου. Πάνω-κάτω τις ίδιες κυρώσεις επέβαλε και στη Ρωσία το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...