28/4/15

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Το Ίδρυμα Παπαθεμελή οργανώνει ημερίδα στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 7 Μαϊου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (δίπλα στην στρατιωτική Λέσχη). με εισηγητές τους.
-Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, που θα αναπτύξει το με θέμα, « ο Ιωάννης Καποδίστριας, και η ανολοκλήρωτη Επανάσταση».
-Σπυρίδωνα Σφέτα, που θα μιλήσει για την, « θέση του Καποδίστρια για τη συγκρότηση Βαλκανικών κρατών».
-Αρχ. Παντελεήμωνα Τσορμπατζόγλου, που θα αναπτύξει το θέμα, «Η πνευματικότητα του Καποδίστρια».
Ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής θα μιλήσει για τις «διαχρονικές και επίκαιρες ιδέες και δράσεις του Κυβερνήτη».

Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι είναι καιρός πια να σταματήσει η σκύλευση του νεκρού Εθνάρχη από τα Τέκνα της Στοάς του Λονδίνου και να βγει στο ΦΩΣ όλη η αλήθεια. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν η μυστική Αρχή και ο αρχηγός της Επανάστασης. Αφιερώνω δε και προς τους ομιλητάς της Θεσσαλονίκης τον έπαινο των Φιλογενων προς την «Κορωνίδα του Ελληνικού Γένους» , τον «αληθή και ζώντα στύλο της Πατρίδος» εις το πρόσωπο του οποίου «οι αληθείς Πατριώται θεωρούσιν δεύτερον Μιλτιάδην, ή άλλον Θεμιστοκλέα», που περιλαμβάνεται εις το Τρίτο πολιτικό κείμενο των Φιλογενων το «πατριωτικό Δοκίμιο» του 1817, και τον οποίο έχουν λογοκρίνει τα Τέκνα της Στοάς.

  (*) Αρκούμαι μεταξύ των άλλων να αναφέρω την Κορωνίδα του Ελληνικού Γένους, τον αληθή και ζώντα στύλον της Πατρίδος σας, και το καύχημα του Γένους ολοκλήρου, τον εξοχώτατον Κόμητα Ίωάννην Καποδίστριαν. Γενναίε και Ένδοξε 'Ανερ! Οι υπέρ του Γένους σου λαμπροί αγώνες είναι πλέον παρά αξιώτεροι των ασθενών μου εγκωμίων διότι στεφανούνται καθ' έκάστην με χρυσάς δάφνας από ολόκληρον τον εξευγενισμένον κόσμον, εις την εύδαιμονίαν του οποίου συνήργησας υπέρ άλλον τινά, και επί προσώπου όλης της οικουμένης εκύρωσας αυτήν διά της σφραγίδος Σου.
Τό όνομά Σου είναι έγκεχαραγμένον εις τας πλάκας των καρδιών μας, και οι αληθείς Πατριώται δέν θεωρούσιν είς το πρόσωπον Σου παρά δεύτερον Μιλτιάδην, ή άλλον Θεμιστοκλέα, οίτινες διά της ελευθερώσεως του Γένους και της Πατρίδος των απέκτησαν μνήμην άθάνατον είς τά ένδοξα χρονικά του ανθρωπίνου γένους.
Ας χαίρη ή πατριωτική Σου καρδία, θερίζουσα τούς δικαίους καρπούς των υπέρ του Γένους Σου ενδόξων αγώνων, το όποιον ώς έξ ενός στόματος Σοί έπεύχεται Ζωήν Πολυχρόνιον!

Από το Πατριωτικό Δοκίμιο του 1817

Σπυρίδων Αλ.Χατζάρας

ΥΓ.Ελπίζω κάποιος να διαβάσει το εγκώμιο αυτό στην εκδήλωση του κ. Παπαθεμελή.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Σπύρο, είναι τεκμηριωμένο ακλόνητα ότι η αρχική μορφή της στοάς της Κέρκυρας ήταν μασονική; Μπορείτε να εξηγήσετε πώς διαφοροποιείται η ιδεολογική μορφή της στοάς που ανήκαν οι Καποδίστρια από τις αντίστοιχες αγγλοσαξωνικές; Γίνεται να παρέμεναν ορθόδοξοι μέσα στην μασονία; Δεν υπήρχε γνωστική ή άλλη καβαλιστική διδασκαλία στους κόλπους της οργάνωσής τους;
Η όλη κατοπινή ασκητική ζωή του Καποδίστρια μπορεί να ερμηνευτεί ως χριστιανική μετάνοια; Για ποιόν λόγο ο γερμανικός τεκτονισμός ήταν καλύτερος(;) ιδεολογικά;
Υπάρχουν στοιχεία στο διαδίκτυο που υποδεικνύουν ότι είναι αρχαιότερη η μασονία στην κεντρική Ευρώπη από ότι στην Αγγλία. Φαίνεται λογικό, καθώς η συσσώρευση υπέρμετρου πλούτου-δύναμης ξεκίνησε από τις ναυτικές ηγεμονίες της βόρειας Ιταλίας και ανέβηκε βορειότερα στα γερμανικά κρατίδια. Πώς δλδ συμπεραίνουμε ότι είναι αυτόχρημα "καλός" τεκτονισμός ο γερμανικός;
Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου η προοπτική να εμπλέκονται μοασώνοι στην επανάσταση του 1821.

Γόρδιος είπε...

Εὖγε ἀδελφέ για τά ὁμολογιακά επιχειρήματα....
Κύριε Σπῦρο ὁφείλετε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση περί τοῦ θέματος για την διαλεύκανσι τοῦ ζητήματος

Ανώνυμος είπε...

Τα παπαδαριά του Παπα-θεμελή θα εκμεταλευτούν και τον μέγιστον Καποδίστρια;

Ούξου ρε κουφάλες.

Κάτω τα βρωμερά σας χέρια από τον κυβερνήτη μας.



Γόρδιος είπε...

Μεγάλε, τι ατράνταχτα επιχειρήματα εἶναι αὐτά ; μᾶς κατακεραύνωσες να ΄οὖμ΄δελαδής

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Σπύρο, τα ερωτήματα του πρώτου σχολιαστή, τα κάνατε γαργάρα ,ή μου φαίνεται;