19/4/15

1999. Αναμνήσεις από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας

19 Απριλίου. 26η ημέρα. Το πρώτο κύμα βομβαρδισμών άρχισε γύρω στις 01.30 τα ξημερώματα και κράτησε μισή ώρα. Χτυπήθηκε το Ομπρένοβατς νότια του Βελιγραδίου και καταστράφηκε το εργοστάσιο πολυβινυλίου «Πρβα Ισκρα». Βομβαρδίστηκαν επίσης το Νόβι Σάντ, η Σούμποντιτσα, η Μπάτσκα Παλάνκα στη Βοϊβοντίνα, το Κράλιεβο στη δυτική Σερβία, το Πάρατσιν στην Κεντρική Σερβία, και Στο Νόβι Σάντ καταστράφηκε το κτίριο της διοίκησης της Βοϊβοντίνα. Στη Μπάτσκα Παλάνκα κατέστρεψαν μια γέφυρα. Στο Κόσσοβο χτύπησαν την Πρίστινα, την Κουρσούμλια, και έναν τηλεοπτικό αναμεταδότη.
Το δεύτερο κύμα ξεκίνησε στις 10 το πρωί και κράτησε δύο ώρες. Οι στόχοι ήσαν κυρίως στο Κόσσοβο. Χτύπησαν το Πέτς , την Κόσοβσκα Μητροβίτσα, το Ποντούγιεβο, και το αεροδρόμιο της Σλάτινα. Μία επίθεση έγινε και στη Νις. Εκεί σκοτώθηκε και ένας πολίτης.
Ο διοικητής του σώματος στρατού της Πρίστινα αντιστράτηγος Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς έδωσε συνέντευξη στην RTS και τόνισε ότι στους στόχους του ΝΑΤΟ περιλαμβάνονται «νοσοκομεία, σχολεία και κατοικημένες περιοχές», είπε ότι «το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ θέλουν να καταστρέψουν το σερβικό λαό» και τους κατηγόρησε , ότι «διαπράττουν απίστευτα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και κατά του συνόλου του πληθυσμού της Γιουγκοσλαβίας».
Ο στρατηγός Λαζάρεβιτς*, μίλησε στη συνέντευξη για τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονταν οι συνοριακές προφυλακές του γιουγκοσλαβικού στρατού από το έδαφος της Αλβανίας το τελευταίο δεκαήμερο. Η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ εμφάνισαν 5 Ουτεσεκάδες που σκοτώθηκαν από νάρκη ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα ως «πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φύγουν».
  Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, που ο Μιλόσεβιτς τον είχε διορίσει αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηρίας» , σε συνέντευξή του στο CNN απέρριψε ως «ψευδείς» τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ για 43 μαζικούς τάφους Αλβανών στο Κόσσοβο και τους διαβεβαίωσε ότι όποιος στρατιωτικός ή παραστρατιωτικός διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο θα τιμωρηθεί ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Οι 43 μαζικοί τάφοι για τους οποίους οι «NATO officials» είχαν ενδείξεις δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά για τα εγκλήματα πολέμου των Αλβανών, το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί και το CNN τότε έκαναν την πάπια.

*Ο στρατηγός Λαζάρεβιτς βρίσκεται φυλακισμένος σήματα στη Χάγη. Το ICTY τον κατηγόρησε το 2003 και τον καταδίκασαν το 2009 επειδή οργάνωσε τον διωγμό των Αλβανών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

1999 Γιουγκοσλαβία – 2015 Ελλάδα : Η σειρά μας!
Μόνο που σε εμάς δεν βομβαρδίζουν, κάνουν ΑΠΟΒΑΣΗ!!!!!