21/4/15

Η ελληνική Πομπηία. 21-04-1941

Κυριακή του Πάσχα. O αντιστράτηγος Γιώργος Τσολάκογλου ως διοικητής της Ελληνικής Στρατιάς Ηπείρου και Μακεδονίας υπέγραψε στην Λάρισα την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στους Γερμανούς. Εκ μέρους των Γερμανών, το πρωτόκολλο της παράδοσης συνυπέγραψε ο αρχηγός των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, στρατηγός φον Γκράιφφενμπεργκ (von Greinffenberg).
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον Βόλο. Γερμανικά βομβαρδιστικά παρά την συνθηκολόγηση προσέβαλαν και βύθισαν στον Πατραϊκό Κόλπο τα πλωτά Νοσοκομεία «ΕΣΠΕΡΟΣ» και «ΕΛΛΗΝΙΣ». Βύθιση του Αντιτορπιλλικού «ΨΑΡΑ» στον κόλπο Μεγάρων από Γερμανικά βομβαρδιστικά. Φονεύονται 37 άνδρες του πληρώματος. Το Καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, "Α2", βυθίζεται μετά από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές του Ρίου.
Η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε τον Πειραιά, την Καλαμάτα και τα Μέγαρα.
Οι Άγγλοι που έχουν υποχωρήσει στη γραμμή των Θερμοπυλών αποφασίζουν την εκκένωση των δυνάμεων της κοινοπολιτείας και την μεταφορά τους στην Κρήτη και την Αίγυπτο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας, Ιωακείμ φον Ρίμπεντροπ, και Κόμης Τσιάνο συμφωνούν στην Βιέννη για τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: