26/4/15

Η Ελληνική Πομπηία -26 Απριλίου 1941

Το πέρασμα με καΐκια από τη Ναύπακτο απέναντι
Λίγο μετά το χάραμα Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν στην νότια πλευρά της γέφυρας του Ισθμού που φυλασσόταν από μερικά άρματα ελαφρού τύπου της 4ης ταξιαρχίας των Ουσάρων και μερικά Bofort των Νεοζηλανδών. Στην γέφυρα είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά ώστε να αποτραπεί η διέλευση των Γερμανικών στρατευμάτων, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά οι γερμανοί κατάφεραν να αποσυνδέσουν τους μηχανισμούς και να μαζέψουν όλα τα εκρηκτικά στην μέση της γέφυρας. Την στιγμή εκείνη οι άγγλοι έκαναν αντεπίθεση και λίγο αργότερα δύο βρετανοί αξιωματικοί κατάφεραν να ανατινάξουν τα εκρηκτικά που ειχαν συγκεντρώσει οι Γερμανοί πυροβολώντας τα από μακριά.Παρόλο όμως που η γέφυρα καταστράφηκε οι γερμανοί κατάφεραν να φτιάξουν μια πρόχειρη μέχρι το τέλος της ημέρας.
Περισσότερα για τη μάχη στο http://hellenicmarines.com
Η 1η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Ες-Ες, του σωφέρ του Χίτλερ Γιόζεφ Ντίντριχ, έφθασε στο Αντίρριο και τη Ναύπακτο και από εκεί πέρασε στην Πελοπόννησο .Στις 26 Απριλίου κατελήφθη η Πάτρα.
Ο τότε Δήμαρχος Βασ. Ρούφος, ο νομάρχης Αχαϊας Αθάν. Πέππας, ο στρατιωτικός διοικητής ο Γ. Καραβοκύρης και ο Αστυνομικός Διοικητής ο Ιωάν. Σαλταμαύρος που παρέδωσαν την Πάτρα στον Γερμανό συνταγματάρχη Βέρνικερ.
Στο Άγιο Όρος οι Ηγούμενοι των είκοσι «Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών» υπέγραψαν την Αναφορά (13/26 Απριλίου 1941) προς τον Χίτλερ και του ζήτησαν να διατηρηθεί το καθεστώς του αυτοδιοίκητου και να αποτραπεί η βουλγαρική κατάληψη. Οι Γερμανικές αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα και στις 3 και 4 Μαΐου δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ανακοινωθέν της Γερμανικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης Αιγαίου ότι το Άγιον όρος ετίθετο υπό Γερμανική προστασία.
Στη Κρήτη ο Αναξ διόρισε προσωρινά, στις 26 Απριλίου 1941 τον Τσουδερό ως υπουργός Στρατιωτικών, (που ήταν ήδη πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας) και τον Μανιαδάκη που ήταν υπουργός Εσωτερικών και Υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας ως υφυπουργό Αγορανομίας. Από την Καλαμάτα και το Ναύπλιο συνεχιζόταν η απόσυρση Νεοζηλανδικών και Αυστραλών

Δεν υπάρχουν σχόλια: