21/4/15

Υπό τη σκέπη του μεγάλου αδελφού

Πεντάγωνο, Cia, και Στέητ Ντιπάρτμεντ προσφέρουν Αλβανική και Βουλγαρική υποστήριξη για την άρση του ελληνικού βέτο κατά των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ


Οι Βουλγαρικές Ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τον στρατό της πΓΔΜ, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, Αντιναύαρχου Ρουμέν Νικόλοφ στα Σκόπια.
Ο Αντιναύαρχος Νικόλοφ είχε συνομιλίες με τον αρχηγό του Επιτελείου της πΓΔΜ υποστράτηγο Γκοράντσο Κοτέσκι ,με τον υπουργό Άμυνας Ζόραν Γιολέβσκι, και με τον πρόεδρο Ιβανόφ, που αφορούσαν στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της πΓΔΜ, τη συμμετοχή σε διεθνής ειρηνευτικές αποστολές και τη διμερή τεχνική και αμυντική συνεργασία.
Όπως λέχθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο αρχηγών θα ενισχυθεί ιδιαίτερα η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία στην εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού στη συντήρηση των τεθωρακισμένων και των πυραυλικών συστημάτων, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, και θα ενισχυθεί περαιτέρω η εκπαίδευση αξιωματικών των ΕΔ της πΓΔΜ στη βουλγαρική στρατιωτική Ακαδημίες, καθώς και η συμμετοχή των Ευελπίδων της Βουλγαρίας στις θερινές εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις της στρατιωτικής ακαδημίας της πΓΔΜ. Επίσης τα Σκόπια πρόσφεραν για εκπαίδευση το πεδίο βολής του του Κρίβολακ.
Ο Αντιναύαρχος Νικόλοφ εν όψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στην Πολωνία τόνισε τη στήριξη της Βουλγαρίας στις προσπάθειες της πΓΔΜ προς την πλήρη ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Ακριβώς την ίδια υποστήριξη στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με την άρση του ελληνικού βέτο, ώστε να διασφαλιστεί η αμφισβητούμενη «σταθερότητα» της πΓΔΜ, διατράνωσε και αναίμακτη εμφάνιση του Ουτσεκά στα βουνά των Σκοπίων. Ήταν μια «στεκιά» στο μπιλιάρδο της διεθνούς πολιτικής.
Το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ ανακοίνωσε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας μια ομάδα περίπου 40 ένοπλων ανδρών κατέλαβαν για μισή ώρα το αστυνομικό τμήμα στο ορεινό χωριό της Γκόσιντσε (Gosince), κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ίβο Κοτέβσκι είπε ότι η επίθεση έγινε στις 2.30 το πρωί, και ότι οι ένοπλοι οι οποίοι μιλούσαν στην Αλβανική και φορούσαν στολές με διακριτικά του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αφόπλισαν τους τέσσερις αστυνομικούς που είχαν υπηρεσία και τους έδεσαν με χειροπέδες.
Οι ένοπλοι Αλβανοί πού κατέγραψαν με κάμερα το περιστατικό, έφυγαν μετά από μισή ώρα παίρνοντας μαζί τους τον οπλισμό των αστυνομικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι ο αρχηγός της ομάδας των τρομοκρατών έκανε πολιτικά σχόλια προς την κάμερα για τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νικόλα Γκρουέφσκι, τον αρχηγό του κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, καθώς και για τη συμφωνία της Αχρίδας, του 2001, λέγοντας στους αστυνομικούς ότι ούτε ο Αχμέτι ούτε ο Γκρουέφσκι δεν μπορούν να τους σώσουν, ότι θα σκοτώσουν τους αστυνομικούς που θα αποσταλούν για να επανδρώσουν το τμήμα, ότι αρνούνται να αποδεχθούν τη συμφωνία-πλαίσιο της Αχρίδας, και ότι θέλουν να δημιουργήσουν δικό τους κράτος.
Το Γκόσιντσε είναι αλβανικό χωριό, και ήταν στο επίκεντρο τον μαχών το 2001 όταν εκδηλώθηκε η ανταρσία του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών , με επικαφαλής τον Αλί Αχμέτι, που κατέληξε με τη μεσολάβηση της ΕΕ στη συμφωνία της Αχρίδας και στην μετατροπή του NLA στο πολιτικό κόμμα DUI.
Ωστόσο έναν ακόμα πονοκέφαλο στο κ. Γκρουέφσκι προκάλεσε η επανεμφάνιση του παλαιού και έμπειρου τέως πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος ζήτησε από την αντιπολίτευση να κλιμακώσει τον αγώνα της και πραγματοποιήσει μαζικές διαδηλώσεις για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης της πΓΔΜ. Ο Τσερβενκόφσκι, που ήταν ο ιδρυτής της SDSM και της οποίας ηγήθηκε για πολλά χρόνια και που εκλέχτηκε δυό φορές πρωθυπουργός με επιστολή που απεύθυνε στον σημερινό επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, τόνισε ότι, «το καθεστώς του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν μπορεί να ανατραπεί με συνεντεύξεις τύπου και από τα κοινωνικά δίκτυα. Το καθεστώς θα ανατραπεί από τους ανθρώπους. Πρέπει να γίνουν περισσότερα και να οργανωθούν διαδηλώσεις» . Ο κ. Τσερβενκόφσκι που αμφισβητεί έτσι ευθέως τον κ. Ζάεφ και την τακτική του, τόνισε πάντως πως τον «υποστηρίζει πλήρως» και ότι «δοξάζει», τον Ζόραν Ζάεφ για το θάρρος του.

Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: