24/4/15

Η Ελληνική Πομπηία

24-25 Απριλίου 1941

Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στη 19η Αυστραλιανή και την 6η Νεοζηλανδική ταξιαρχία που υπεράσπιζαν τη διάβαση των Θερμοπυλών στις 11.30 πμ από την πλευρά του Μπράλου και από την παραλιακή ζώνη.
Οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί κράτησαν όλη τη μέρα καταστρέφοντας και 15 γερμανικά άρματα και τη νύχτα υποχώρησαν προς την κατεύθυνση των λιμένων εκκένωσης και έστησαν μία οπισθοφυλακή στη Θήβα.
Την νύχτα 24/25 Απρ. αρχίζει από η επιβίβαση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στα πλοία και η αποχώρησή τους.5.200 στρατιώτες εκκενώνονται από το Πόρτο Ράφτη. Η Luftwaffe κάνει επιδρομές σε συνοικίες του Πειραιά, στην Αίγινα, την Ελευσίνα και τα Μέγαρα. Στο Ναύσταθμο , εβλήθη το παροπλισμένο θωρηκτό «Κιλκίς», και βυθίσθηκε. Επίσης τα τορπιλοβόλα ΚΥΖΙΚΟΣ και ΠΕΡΓΑΜΟΣ αυτοβυθίστηκαν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας ενώ διετάχθη η αυτοβύθιση του Τ/Β ΑΙΓΛΗ κοντά στις νήσους Φλέβες μετά από ανεπανόρθωτες ζημιές που είχε υποστεί σε αεροπορική επιδρομή. Στο Λουτράκι προσεβλήθη και βυθίστηκε παρ’ όλο που έφερε τα διακριτικά των Νοσοκομειακών πλοίων το επίτακτο πλωτό νοσοκομείο « Άνδρος», 185 κλινών .
Στις 24 Απριλίου το οχηματαγωγό «Phoebe», μαζί με τα καταδρομικά «Stuart» και «Voyager», την κορβέτα «Hyacinth» και τα μεταγωγικά «Glencarn» και «Ulster Prince», έφθασαν στον κόλπο του Ναυπλίου. Το «Ulster Prince» κόλλησε στα αβαθή και εγκαταλείφθηκε. Με ψαρόβαρκες και καΐκια 1.130 άτομα μεταφέρθηκαν στο «Phoebe» και με το πλοίο αυτό στην Κρήτη. Το καταδρομικό «Stuart» μετέφερε 109 άτομα από το Τολό στον κόλπο της Σούδας. Νωρίτερα την ίδια νύχτα το «Stuart» μετέφερε 600 άτομα από το Τολό στο Ναύπλιο και από εκεί επιβιβάσθηκαν στο «Orion».

Στις 25 Απριλίου 1941 γερμανικός στρατός μπήκε στη Θήβα και τη Χαλκίδα όπου επιτάχθηκαν από τη γερμανική διοίκηση τα ξενοδοχεία «Παλίρροια» και «Εθνικόν» καθώς και άλλα 70 σπίτια. Γερμανοί αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν τον ισθμό της Κορίνθου.
Στις 7 το πρωί της 25ης  Απριλίου, τα γερμανικά στούκας επιτέθηκαν στα αγγλικά πλοία στον κόλπο του Ναυπλίου . Βύθισαν το επίτακτο ολλανδικό «Slamat» μαζί με τα καταδρομικά μαζί με τα καταδρομικά «Diamond» και «Wryneck», ενώ το «Glencarn» χτυπήθηκε και έμεινε ακυβέρνητο. Από τους 950 που επέβαιναν σώθηκαν 23.
Το 9ο και το 29ο Σύνταγμα έφθασαν συγκροτημένα στα Ιωάννινα, όπου παρέδωσαν τον οπλισμό τους εις τους Γερμανούς. Τα αντιτορπιλικά «ΟΛΓΑ», «ΙΕΡΑΞ», και «ΠΑΝΘΗΡ», που μετάφεραν την Ψωρο-ελίτ φθάνουν στη Αλεξάνδρεια. Το βοηθητικό «ΠΛΕΙΑΣ» βυθίστηκε στα ΒΑΣΙΛΙΚΑ του Πατραικού. Περίπου 10.000 Αυστραλοί στρατιώτες εκκενώθηκαν από το Ναύπλιο και τα Μέγαρα. Τα αεροσκάφη της RAF πήραν διαταγή να φεύγουν από την Ελλάδα. Τα ακολούθησαν και τα 4 υδροπλάνα του Ελληνικού ναυτικού που είχαν επιβιώσει. Η Γερμανική αεροπορία βομβάρδισε τα Μέγαρα, το Ναύπλιο και την Κέα αλλά και την Αγία Ευθυμία Φωκίδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: