23/4/15

Φέτος η ΕΣΗΕΑ ψήφισε ΝΑΤΟ.

23 Απριλίου 1999. 30 ημέρα του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Το έγκλημα κατά της ενημέρωσης

Τη νύχτα ανάμεσα στην 22α Απριλίου προς την 23η , στις 2:06 ακριβώς ενας πύραυλος χτύπησε το τμήμα μεταδόσεων (Master) του κεντρικού Στούντιο της Ράδιο-Τηλεόραση της Σερβίας και βρήκαν τραγικό θάνατο 16 εργαζόμενοι της νυκτερινής βάρδιας , οι οποίοι ήσαν υπεύθυνοι για την κανονική ροή του προγράμματος και τραυματίστηκαν άλλοι 18,  εκ των οποίων 4 έμειναν ανάπηροι.
Ήταν ένα έγκλημα κατά της ενημέρωσης της ΝΤΠ, κατά της αλήθειας και κατά της ελευθερίας της Γνώμης. Το ΝΑΤΟ είπε ότι το Στούντιο ήταν στρατηγικός στόχος ότι γιατί η RTS , «είχε σημαντική συμβολή στην πολεμική προπαγάνδα και στην εκστρατεία κατά του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου » και επίσης είπαν ότι, « ήταν απαραίτητο να διαταράξουν και να υποβαθμίζει το δίκτυο διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών των Γιουγκοσλάβων Ενόπλων Δυνάμεων».
Οι αδελφές του Μπι-Μπι-Σι ,αποδέχθηκαν τον βομβαρδισμό επέιδη ο σταθμός "είχε ζωτικό  ρόλο στην προπαγανδιστική εκστρατεία του Βελιγραδίου" και "η RTS μετέδιδε σερβική εθνικιστική προπαγάνδα, δαιμονοποιούσε τις εθνοτικές μειονότητες και νομιμοποιούσε τις θηριωδίας των Σέρβων εναντίον τους".
Ο σταθμός επέστρεψε στον αέρα 24 ώρες αργότερα εφεδρική μυστική τοποθεσία που είχε προετοιμάσει η πολιτική άμυνα.
Η σέρβοι είχαν ενημερωθεί ότι η RTS ήταν στόχος εκείνο το βράδυ αλλά ο τότε Γενικός Διευθυντής της RTS, Ντράγκολιουμπ Μιλάνοβιτς, αρνήθηκε να διατάξει την εκκένωση του Σταθμού και για αυτό αργότερα καταδικάστηκε επί της κυβερνήσεως Τζίντζιτς σε κάθειρξη 10 ετών.
Το 2009, στα 10 χρόνια από τον Βομβαρδισμό πήγαμε στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν στο Βελιγράδι μαζί με τον τότε Α΄ αντιπρόεδρο ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τσαλαπάτη και τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Μπετινάκη.
Εγώ παρέστην ως ο Σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας την περίοδο των νατοϊκών βομβαρδισμών.
Ο Δημήτρης Τσαλαπάτης απευθύνοντας χαιρετισμό μπροστά στο βομβαρδισμένο κτίριο,
από το 2009

είπε ότι, «στις 23 Απριλίου του 1999, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την ενημέρωση και είναι καιρός το ΝΑΤΟ να ζητήσει συγγνώμη αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Νέα Τάξη Πραγμάτων να κάνει ένα βήμα και να ζητήσει κι εκέινη συγγνώμη. Όσο για εμάς, τους δημοσιογράφους, επιμένουμε: Επιστροφή στην ενημέρωση. Είναι θέμα δημοκρατίας». Οι δολοφονημένοι από το ΝΑΤΟ και τη ΝΤΠ συνάδελφοι ήσαν
1. Ksenija Bankovic, video mixer, 27 2. Jelica Munitlak, make up , 27
3. Aleksandar Deletic, cameraman, 30 4. Branislav Jovanovic, master technician, 50 5. Slavisa Stevanovic, exchange technician, 32 6. Dragan Tasic, electrician, 30 7. Dragorad Dragojevic, security,  27 8. Tomislav Mitrovic, program director,  61 9. Dejan Markovic, security 40 10. Milan Joksimovic, security worker 47 11. Milovan Jankovic, precision mechanic, 59 12. Nebojsa Stojanovic, master technician, age 26 13. Sinisa Medic, program designer, 32 14. Darko Stoimenovski, exchange technician, 25 15. Slobodan Jontic, assembler,  54 16. Ivan Stukalo, exchange technician, 33.
Φέτος η ΕΣΗΕΑ το ξέχασε. Ψήφισε ΝΑΤΟ.

Το ίδιο βράδυ του 1999 καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς μια γέφυρα στον ποταμό Σάβα, χτυπήθηκαν υποσταθμοί ηλεκτρικού ρεύματος στο Ζέμουν Πόλιε και το Ρέσνικ και επλήγησαν τα Άβαλα και η Κρνιατσα. Στο Βάλιεβο ξαναχτύπησαν το εργοστάσιο Κρούσικ. Στο Νόβι Σάντ χτύπησαν τη γέφυρα Ζεζέλιεφ, (Жежељев мост) στο Δούναβη, που συνδέει την πόλη με το Πετροβαραντίν. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

οποια ωρα ανοιξεις τιβι θα ακουσεις καποιον να λεει οτι η εξοδος απο το ευρω και η δραχμη ειναι καταστροφη

περαν του οτι ειναι απιθανο να επιστρεψει η ελλας στη δραχμη στο ορατο μελλον

ειναι εξοργιστικο καθε ανοητος και ασχετος να επαναλαμβανει συνεχως τα περι καταστροφης διχως να παρθετει μια σειρα απο τεκμηριωμενα οικονομικα επιστημονικα επιχειρηματα ωστε να κριθουν απο οσους γνωριζουν και να ασκηθουν τυχον παρατηρησεις


οι ανθρωποι αυτοι στην πλειονοτητα τους δεν εχουν ιδεα απο οικονομικη επιστημη

απλως κατι τους εχουν πει καποιοι οικονομολογοι (που συνηθως ακομη και καθηγητες μικρη σχεση εχουν με την γνωση της οικονομικης επιστημης και περισσοτερο κανουν σπεκουλα και παιχνιδια!)

και παπαγαλιζουν τριχες

ακομη και καθηγητες οικονομικων λεν ανοησιες στη τιβι κανοντας αθλια πολιτικη σπεκουλα για λογαριασμο συμφεροντων και οχι επιστημη ψυχρη!!!

ειναι δε αστειο οτι αυτοι που κανουν κανονικο λομπι υπερ του ευρω μιλουν για λομπι δραχμης!!!

ασοβαρη χωρα διχως πλανο διχως σοβαρη σε βαθος συζητηση με επιστημονικη επαρκεια

αυτη ειναι η ελλας δυστυχως

η επιστημη υποτασσετεαι σε υστερικες ολιγαρχιες .

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...