30/4/15

30 Απριλίου 1975: Η απελευθέρωση της Σαϊγκόν

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τη μέρα που ηττήθηκε ο παντοδύναμος σατανάς οι ΗΠΑ από τον ηρωικό βιετναμικό λαό. Ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία πρώτα με τους Γάλλους και μετα τους αμερικανούς στεφανώθηκε με την απελευθέρωση της Σαϊγκόν, τη σημερινή Χο-Τσι-Μινχ, την πρωτεύουσα τότε του Νοτίου Βιετνάμ.
Οι αμερικάνοι φεύγοντας πήραν μαζί τους και κάποιους από τους συνεργάτες τους. Η φωτογραφία είναι από τη μεταφορά των συνεργατών της Cia την 29η Απριλίου
Για πολλούς Αμερικανούς, ο πόλεμος του Βιετνάμ τελείωσε το 1973 με την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Παρισιού και την απόσυρση του στρατού των ΗΠΑ λίγους μήνες αργότερα. Η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Νότιο Βιετνάμ, διήρκεσε ωστόσο, για δύο ακόμη χρόνια, με τη συνεχή αμερικανική οικονομική στήριξη και «καθοδήγηση», προς την κυβέρνηση του Νότιου Βιετνάμ . Για να «βοηθήσουν» παρέμειναν 50 στρατιωτικοί αποστολή, η στρατιωτική Αποστολή που μοίραζε τη βοήθεια, «κλιμάκια» στις βάσεις Ντα Νανγκ, Να Τρανγκ, Μπιέν Χόα, η Cia και η Air America, οι φρουρές των προξενείων και η συμβολική δύναμη των 159 Αμερικανών πεζοναυτών , που αποτελούσαν την φρουρά της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Το τελευταίο ελικόπτερο που έφυγε από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας μετέφερε τον πρέσβη Graham Martin και τη σημαία . Ήταν ένα CH-46D «Sea Knight» με πιλότο τον λοχαγό των πεζοναυτών Gerald Berry. Το ελικόπτερο λεγόταν «Lady Ace 09» και σήμερα το φυλάνε σε ένα μουσείο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τοτε γλυτωσαν οι λεχριτες αμερικανοι
Για τους λεχριτες ελληνοφωνους του Μαξιμου (πρωην και νυν) δεν βλεπω ελεος.



Πατρικιος

Ανώνυμος είπε...

Ποδοπατούνται τα τσιράκια των Αμερικανών για ν' ανέβουν στο ελικόπτερο που θα τους σώσει από τους κακούς κομμουνιστές...

Τότε οι Αμερικανοί διέσωσαν αρκετούς Νοτιοβιετναμέζους, που σήμερα ζουν στις ΗΠΑ και είναι συνήθως εστιάτορες ή μπαρμπέρηδες!

Το ερώτημα είναι γιατί σήμερα οι Αμερικανοί δεν σώζουν ούτε τους Αμερικανούς πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην Υεμένη; Πως το εξηγείτε αυτό κύριε Χατζάρα;

Ανώνυμος είπε...

Οι λεχριτες ελληνοφωνοι του Μαξιμου όχι μόνο θα σωθούν, αλλά σαν τον πράκτορα του Βενιζέλου, Αριστείδη Στεργιάδη, θα τελευτήσουν σε κάποιο Γαλλικό Θέρετρο - πρώην Αρχαία Ελληνική αποικία.

102 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Η κυβέρνηση των Προδοτών έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 163 κομματόσκυλα συνεργάτες του Κεμάλ. Εξω από την Βουλή οι κλακαδόροι βασιλόφρονες ζητωκραυγαζαν "Ζητω ο Γούναρης"

Η κυβέρνηση Γούναρη επιβίωσε στις 19 Μαρτίου 1922, μιας ακόμη προσπάθειας Κοινοβουλευτικής ανατροπής της.  Τον Γενικό Συντονισμό της «Εθνική...