Σαν σήμερα....
769. H Σύνοδος του Λατερανού καταδίκασε τις αποφάσεις της Συνόδου της Ιερείας και αναθεμάτισε τους Εικονομάχους.
1071.Το Μπάρι, η τελευταία βυζαντινή κτήση στη νότια Ιταλία, παραδόθηκε στον Ροβέρτο Γυισκάρδο.
1155. Η Στέψη του Φρειδερίκου Α Μπαρμπαρόσα στη Μόντσα, ως βασιλιά της Ιταλίας.
1450. Στη μάχη του Φορμινί, οι Γάλλοι με 5000 επιτέθηκαν στον αγγλικό στρατό που είχε 7000 άνδρες. Σκότωσαν 38000 και έπιασαν 1400 αιχμαλώτους, τερματίζοντας την αγγλική κυριαρχία στη Βόρεια Γαλλία.
1632. Κατά τον Τριακονταετή Πολέμο, οι Σουηδοί υπό τον Γουστάβο Αδόλφο νίκησαν το στρατό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στις εκβολές του ποταμού Λεχ στο Δούναβη. Η μάχη έγινε περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Αουγκσμπουγκ . Οι Σουηδοί είχαν 2000 νεκρούς και οι Γερμανοί 3000.
1850 . Στις 3/15 Απριλίου , μετά από διπλωματικά επεισόδια μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας και της παρέμβασης της Ρωσίας η Αγγλία ήρε το ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών παραλίων αφού το ζήτημα της αποζημίωσης του τοκογλύφου Δον Δαυίδ Πατσίφικο, παραπέμφθηκε σε διεθνή διαιτησία . Ο Πατσίφικο εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1836 ως Πρόξενος της Πορτογαλίας στην Αθήνα αλλά το 1842 παύτηκε συνεπεία καταχρήσεων. Στη συνέχεια επιδόθηκε στην τοκογλυφία.
1861 .Ο Αβραάμ Λίνκολν επιστράτευσε 75.000 εθελοντές για να καταστείλει την εξέγερση των Πολιτειών του Νότου.
1865. Στις 07.22 πέθανε ο Αβραάμ Λίνκολν . Την ίδια μέρα ορκίστηκε ως 17ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος Άντριου Τζόνσον.
1901. Ο πάπας Λέων ΙΓ καταδίκασε την υπαγωγή της Καθολικής Εκκλησίας στο κράτος.
1909. Ο αυστριακός αυτοκράτορας υπέγραψε το Σύνταγμα της αυτόνομης διοίκησης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
1912 . Στις 2:20 το πρωί, δύο ώρες και σαράντα λεπτά αφότου άρχισε να βάζει νερά βυθίστηκε στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό το βρετανικό υπερωκεάνιο Τιτανικός. Επιβίωσαν μόνο 710 από τους 2.224 επιβαίνοντες.
1913. Η Αλβανία ανακηρύχθηκε σε βασίλειο, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.
1919. Με το διάταγμα της Σοβιετικής κυβέρνησης δημιουργήθηκαν τα στρατόπεδα εργασίας γνωστά ως ΓΚΟΎΛΑΓΚ.
1932. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μίλησε στην Κοινωνία των Εθνών στη Γενεύη και έκανε έκκληση για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών αντιμετώπισης της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, Ζήτησε, «οι μεγάλες δυνάμεις να συνεννοηθούν για να βοηθήσουν τα μικρά φτωχά κράτη». Ο Βενιζέλος επεδίωκε τον διακανονισμό των δανείων που είχε συνάψει η Ελλάδα κατά το παρελθόν, ζητώντας αναστολή πληρωμής και τόνισε ότι « επρόκειτο περί μέτρου προσωρινού». Το Συμβούλιο της Κ.τ.Ε. αποφάσισε τελικά την αναστολή καταβολής μόνο των χρεολυσίων για ένα έτος .12 ημέρες μετά, η Ελλάδα εγκατέλειψε τον «κανόνα του χρυσού», υποτίμησε το εθνικό νόμισμα και κήρυξε στάση πληρωμών.
1939. Στις 15 Απριλίου έγινε δεκτή στο Κυρηνάλιο (ανάκτορο στη Ρώμη, θερινή διαμονή των Πάπων μέχρι το 1870, στη συνέχεια κατοικία του βασιλιά της Ιταλίας και αργότερα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας), πολυμελής αλβανική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Βερλάτση. Αυτός προσφώνησε τον Βιττοριο Εμμανουέλλε ως αυτοκράτορα, πρώτα στην αλβανική και έπειτα στην ιταλική γλώσσα και του προσέφερε το «στέμμα του Σκεντέρμπεη». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ιταλική Βουλή έδωσε τη συναίνεση της για την «προσωπική ένωση» και την επομένη. 16 απριλίου, έπραξε το ίδιο η Γερουσία. Τοποτηρητής του βασιλιά στα Τίρανα, διορίστηκε ο πρεσβευτής Τζακομόνι και όχι μέλος της δυναστείας.(Είχε γίνει λόγος για τον δούκα του Μπέργκαμο).
1941. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τα Γρεβενά και τα Σέρβια. Η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών της SoE, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό στρατηγό Ντούσαν Σίμοβιτς, εγκατέλειψαν τη Γιουγκοσλαβία από το Μαυροβούνιο. Βομβαρδισμός του τΜπέλφαστ, από διακόσια βομβαρδιστικά αεροπλάνα της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας . 1.000 νεκροί.
1943. Η εξόριστη βασιλική κυβέρνηση του Τσουδερού, που έπινε τσάι μαζί με τον Άνακτα στο Λονδίνο, κατέβασε ρολά, και μπάρκαρε με διαταγή των Άγγλων για το Κάιρο, όπου εγκαταστάθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο Σέπαρντ στις 5 Μαίου. Συμμαχικά βομβαρδιστικά προσέβαλαν από λάθος την πόλη Μορτσέλ στο Βέλγιο, σκοτώνοντας 936 αμάχους. Oι Σύμμαχοι βόμβαδισαν την Κατάνια, το Παλέρμο, τη Μεσίνα, και τη Νάπολη.
1945. Η 11η Βρετανική Τεθωρακισμένη Μεραρχία έφθασε στο στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλζεν στην Κάτω Σαξονία. Οι Γερμανοί και Ούγγροι φρουροί διαπραγματεύθηκαν με τους Βρετανούς τη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» για το φόβο μετάδοσης του τύφου, που ενδημούσε ανάμεσα στους κρατουμένους, και παρέμειναν φορώντας λευκά περιβραχιόνια. Όταν, τελικά, οι Βρετανοί μπήκαν στο στρατόπεδο, βρήκαν 60.000 κρατούμενους και 13.000 άθαφτα πτώματα.
Τις επόμενες ημέρες οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο στρατόπεδο θωρακισμένων της Βέρμαχτ, ενώ οι αιχμάλωτοι SS υποχρεώθηκαν να θάψουν τα άταφα πτώματα. Όταν ολοκληρώθηκε η ταφή όλες οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου πυρπολήθηκαν, ώστε να μην αποτελούν εστίες μετάδοσης του τύφου.
1946. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, συναντήθηκε τη Σόφια με τον ηγέτη των βούλγαρων κομμουνιστών Γκιόργκι Δημητρόφ και ζήτησε τη δημιουργία σε Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Βουλγαρία κέντρων εκπαίδευσης 8000 στελεχών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ), καθώς και ενίσχυση με πολεμικό υλικό των δυνάμεων του ΚΚΕ.
1950. Ελλάδα. Ορκίστηκε η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου. Την κυβέρνηση αποτελούσαν οι:
Νικόλαος Πλαστήρας πρωθυπουργός και προσωρινά υπουργός Εξωτερικών, Τύπου και Πληροφοριών, Γεώργιος Παπανδρέου αντιπρόεδρος Υπουργικού Συμβουλίου και υπουργός Εσωτερικών, Θεμιστοκλής Τσάτσος υπουργός Δικαιοσύνης,Πέτρος Γαρουφαλιάς υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας, Εμμανουήλ Τσουδερός υπουργός Συντονισμού
Γεώργιος Α. Καρτάλης υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Π. Μελάς υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Δημήτριος Χατζηγιάννης υπουργός Γεωργίας, Θεόδωρος Χαβίνης υπουργός Δημοσίων Έργων, Χαράλαμπος Ψαρρός υπουργός Μεταφορών και Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων, Σταύρος Κωστόπουλος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Ιωάννης Γκλαβάνης υπουργός Υγιεινής, Κοινωνικής Προνοίας, και υπουργός Οικισμού και Ανοικοδομήσεως, Κωνσταντίνος Μανέτας υπουργός Εφοδιασμού και Διανομών, Ιωάννης Μιχαήλ υπουργός Εργασίας
Φίλιππος Μανουηλίδης υπουργός Εθνικής Αμύνης, Λεωνίδας Ιασωνίδης υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος, Λουκάς Σακελλαρόπουλος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκούντος καθήκοντα υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ,
Δημήτριος Γόντικας υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκούντος καθήκοντα υφυπουργού Στρατιωτικών,Λέων Μάκκας υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκούντος καθήκοντα υφυπουργού Ναυτικών,Μανούσος Βολουδάκης υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ασκούντος καθήκοντα υφυπουργού Αεροπορίας .Στις 19 Απριλίου 1950 παραιτήθηκε ο Δ. Γόντικας (άνευ χαρτοφυλακίου / υφυπουργός Στρατιωτικών).
1951. Την Κυριακή 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ελεύθερες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές έπειτα από 17 χρόνια. Σε αυτές τις εκλογές που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ψήφισαν όλες οι γυναίκες .Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν, στην Αθήνα εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Κοτζιά με το 63% των ψήφων. Στον Πειραιά επικράτησε ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος και στη Θεσσαλονίκη ο Παντελής Πετρακάκης.
1961. Ανακοινώθηκε σχέδιο επέκτασης του δικτύου των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων από το Νέο Ηράκλειο μέχρι το Χαλάνδρι, μέσω της παλαιάς γραμμής Αθηνών-Λαυρίου. Και παρέμεινε σχέδιο.
1963 .Οι Έλληνες εργάτες στη Γερμανία έφτασαν τους 80.719, έναντι 276.761 Ιταλών, 94.049 Ισπανών και 18.588 Τούρκων.
1979. Σεισμός 7.1 Ρίχτερ στις ακτές του Μαυροβουνίου. Σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 και περίπου 600 τραυματίστηκαν. Περισσότεροι από 80.000 οι άστεγοι.
1986. Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Λιβύη, σε αντίποινα για την έκρηξη στη ντίσκο Λαμπέλ του Βερολίνου, όπου ανάμεσα στα θύματα υπήρχε κι ένας αμερικανός . Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι. Οι Αμερικανοί έχασαν ένα F-111 με το πλήρωμά του.
1989. Η «τραγωδία» στο γήπεδο του Χίλσμπορο του Σέφιλντ. 94 νεκροί και 776 τραυματίες. Άρχισαν οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.
1991. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απεύθυνε έκκληση για συνεργασία στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπόρις Γέλτσιν.
1992. Τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν κυρώσεις κατά της Λιβύης λόγω της εμπλοκής της για τη βομβιστική επίθεση σε αεροπλάνο εταιρεία «Pan American», που εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι τη Σκοτίας το 1988.
1994. Εκπρόσωποι από 124 χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία του Μαρακές για αναθεώρηση της γενικής συμφωνίας δασμών και εμπορίου. (ΓΚΑΤΤ).
2010. Η στάχτη από την έκρηξη στο ηφαίστειο της Ισλανδίας προκάλεσε το κλείσιμο των περισσοτέρων αεροδρομίων στην Ευρώπη.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
15/4/17
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Στο Κουρσκ, ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε τον οικισμό Νικολάεφ-Νταρίϊνο
Ο οικισμός Νικολάεφ-Νταρίινο βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανική περιοχή Σάμυ.Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεσή, εκκαθαρίζον...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
3 σχόλια:
Αγαπητέ Σπύρο, Καλή Ανάσταση!
2017 το ηφαιστιο του ΔΝΤ εξεραγη και οι σταχτες του σκεπασαν ολη την Ευρωπη
ΤΙ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ,ΤΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΤΙ ΕΒΡΑΙΟΙ,ΤΙ ΑΛΒΑΝΟΙ,ΤΙ ΙΣΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΟΣΜΑΝΟΙ
ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΠΟΡΑ ,ΙΔΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΟΥΣ
Το ολοκαύτωμα της Νάουσας 1822
τον Φεβρουάριο του 1822, με ηγετικές μορφές τον Ζαφειράκη Λογοθέτη, τον Αναστάσιο Καρατάσο και τον Αγγελή Γάτσο.
Γρήγορα απελευθερώνουν τη Νάουσα και την γύρω περιοχή και φτάνουν μέχρι τη Βέροια. Παρότι οι Τούρκοι φεύγουν τρομοκρατημένοι, εν τούτοις οι Έλληνες δεν κυριεύουν την πόλη, καθώς μαθαίνουν πως ήδη εκστρατεύει εναντίον τους ο διοικητής της Θεσσαλονίκης Mεχμέτ Eμίν πασάς, γνωστός και ως Αμπντούλ Eμπού Λουμπούτ (ο ροπαλοφόρος), με 15.000 στρατιώτες και 12 κανόνια. Το εκστρατευτικό σώμα το ακολουθούσαν και 600 Εβραίοι, οι οποίοι είχαν πληρώσει τους Τούρκους για την απόκτηση των δικαιωμάτων πάνω στους εν δυνάμει σκλάβους και την πώλησή τους στα σκλαβοπάζαρα της εποχής.
Ο Αμπντούλ Εμπού, παρ’ όλη την αντίσταση που συναντά για περίπου έναν μήνα, θα φτάσει τελικά στη Νάουσα στις 11 Απριλίου 1822. Έπειτα από ολιγοήμερη αντίσταση περίπου 400 αγωνιστών και των συν αυτώ, η πόλη πέφτει στα χέρια των Οθωμανών στις 22 Απριλίου 1822.
Ακολουθούν σκηνές αλλοφροσύνης. Η πόλη επί πέντε ημέρες γίνεται πεδίο σφαγών και λεηλασιών από Τούρκους και Εβραίους. Μαζί με τη Νάουσα περίπου 120 χωριά πυρπολήθηκαν.
Η θυσία των Ναουσαίων και ο αγώνας τους για ελευθερία ήταν πολύ μεγαλύτερα, αφού, όπως καταγράφουν έγκριτοι ιστορικοί, στη σφαγή χιλιάδων κατοίκων της πόλης εκτός από τους Τούρκους συνέβαλαν και μάλιστα με πολλή αγριότητα οι Εβραίοι.
ο Σπυρίδων Τρικούπης γράφει:
«Πάμπολλοι δε Εβραίοι ένοπλοι και πολύδιψοι χριστιανικού αίματος παρηκολούθουν τον τουρκικόν στρατόν ως εκούσιοι δήμιοι. Ούτοι έλκοντες έξω της πόλεως τους χριστιανούς τους ερροπάλιζαν κατακέφαλα, και πίπτοντας κατά γης τους έσφαζαν ως βόας»
Ο Αμπντούλ Εμπού, όμως, είχε μεριμνήσει και για το δώρο του σουλτάνου αλλά και για τη δική του διασκέδαση. Έτσι, συγκέντρωσε εν μέσω των στρατιωτών του περίπου 1.500 αιχμάλωτους, άνδρες και γυναικόπαιδα, στην θέση Κιόσκι.
Εκεί οι Εβραίοι ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο, και αφού τους έσφαξαν, τα κεφάλια τους ταριχεύτηκαν και στάλθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ως τεκμήριο της νίκης του Εμπού, ενώ τα πτώματά τους αφέθηκαν βορά στα ζώα και τα αρπακτικά πουλιά. Ο θρύλος λέει πως τόσο πολύ ήταν το αίμα που πότισε τη γη, ώστε για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν φύτρωνε χορτάρι σε εκείνο το σημείο.
Δημοσίευση σχολίου