26/4/17

31 χρόνια από το Τσενομπίλ

Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου του 1986, όταν έγινε η έκρηξη του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Чернобыльская АЭС -Β.Λένιν. Στην Ελλάδα , το μεταδώσαμε τα μεσάνυχτα της 27ης Απριλίου, από το δελτίο των 24.00 της ΕΡΤ1. Την είδηση έγραψε ο Γ.Μητραλιάς, και την μετέδωσα εγώ. Το ραδιενεργό νέφος (Καίσιο 137) άρχισε να εισέρχεται στην Βόρειο Ελλάδα το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 2 Μάιου 1986. Εκείνο το πρωί ο μακαρίτης Κατσιφάρας σαν υπουργός Εμπορίου μου ζήτησε να μην λέμε από την ΕΡΤ στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα ζαρζαβατικά, για να μην πληγούν οι παραγωγοί. Η μόλυνση συνέχισε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα και την κάλυψε ολόκληρη το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, (3 Μαΐου 1986), με διαφορετικές εντάσεις ανά περιοχή και ώρα.
Περισσότερο επλήγησαν η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.
Η ραδιενεργός μόλυνση εντάθηκε την Δευτέρα του Πάσχα (5/5/1986) και παρέμεινε επάνω από την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι την 9η Μαΐου.
Ο κρατικός μηχανισμός άρχισε να κάνει συστάσεις για αποφυγή του φρέσκου γάλακτος και το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών από τις 5 Μαΐου και μετά. Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ είχε επιπτώσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αφού η περιοχή που μολύνθηκε καλύπτει το 40% της επιφάνειας της.(Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, και η Πολωνία δέχτηκαν περισσότερα από ένα πεταμπεκερέλ (1015 Bq) καισίου 137. Περισσότερο από το μισό του ιωδίου 131 που διέφυγε από το Τσερνόμπιλ κατέληξε εκτός ΕΣΣΔ.
Το ραδιενεργό ιώδιο προκαλεί αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς και σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρουσιάστηκε αύξηση αυτής της μορφής καρκίνου σε Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία. Αύξηση της παιδικής λευχαιμίας καταγράφηκε στη Δυτική Γερμανία, την Ελλάδα και τη Λευκορωσία.
Έχοντας υπόψη ότι τα περισσότερα είδη καρκίνου χρειάζονται 20 με 60 χρόνια μεταξύ έκθεσης στο αίτιο και εκδήλωσης της ασθένειας, είναι προφανές ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων του ατυχήματος.
Το εργοστάσιο της Чернобыльская АЭС λειτουργούσε ως τον Δεκέμβριο του 2000.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενέκρινε την κατασκευή ενός ατσάλινου κελύφους πάνω από τον αντιδραστήρα, σε αντικατάσταση της υπάρχουσας σαρκοφάγου, η οποία κινδύνευε να καταρρεύσει από τη γαλλική κοινοπραξία Novarka στην οποία μετέχουν 50/50 οι «Vinci Construction Grands Projets» και η «Bouygues Travaux Publics».
Το έργο αναμενόταν να τελειώσει το 2015. Η νέα σαρκοφάγος κατασκευάζεται σε σχετική απόσταση από τον αντιδραστήρα και μόλις ολοκληρωθεί θα μετακινηθεί πάνω σε ράγες προς την τελική της θέση, πάνω από την προϋπάρχουσα

Το πλήρες χρονολόγιο της 26ης Απριλίου και «φρέσκες» βαλκανικές ειδήσεις θα βρείτε εδώ...
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ 26 Απρ-9 Μαίου 1986

γραφική αναπαράσταση (animation) της εξάπλωσης του ραδιενεργού σύννεφου που έφυγε από το Τσερνομπίλ και ταξίδεψε πάνω από την Ευρώπη από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 9 Μαΐου το 1986

Η αναπαράσταση δείχνει την κίνηση του ραδιενεργού νέφους από την 26η Απριλίου 1986, που ξεκίνησε από το Τσερνομπίλ, μέχρι την Παρασκευή 9 Μαίου 1986. Τα χρώματα της αναπαράστασης δείχνουν την κατά όγκο (μ3) περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας επάνω από το έδαφος, σε Μπεκερέλ.






https://www.youtube.com/watch?v=RuWIIiTLbFM

Chernobyl Soviet TV News Announcement

Ανώνυμος είπε...

Έκατσε και στην Ελλάδα τότε κάμποσες μέρες το ραδιενεργό νέφος... Αυξήθηκαν δραματικά οι καρκίνοι...

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...