23/4/17

Ο αλβανικός συμβολισμός, η Μεγάλη Αλβανία και η οργή των Σέρβων

του Σπύρου Χατζάρα

Ο ΟΥ-ΤΣΕ-ΚΑ έκανε τις πρώτες επιθέσεις του εναντίων σερβικών στόχων στις 22 Απριλίου 1996, και η KFOR το 2003, συνέλαβε τον ηγέτη του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, και του Μπουγιάνοβατς, Σεφκέτ Μουσλίου, υποστηρίζοντας τη «σταθερότητα» στα Βαλκάνια.

Χθες, στις 22 Απριλίου, ο δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς Γιονούζ Μουσλίου, εξάδελφος του Σεφκέτ, αλλά από την ίδια «αρχοντική» φάρα της κοιλάδας του Πρέσεβο, επανέφερε το ζήτημα των «αλύτρωτων» Αλβανών.

Ο «βλαχοδήμαρχος»,   δήλωσε πως «η ένωση Αλβανίας και Κοσσόβου χωρίς την ένταξη και της κοιλάδας του Πρέσεβο δεν θα είχε κανένα νόημα», προσθέτοντας ότι, «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξουμε στην Σερβία ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αλβανίας».

Η «άμεση απάντηση» του Βελιγραδίου, για λόγους τακτικής, δεν δόθηκε από τον «σώφρονα» κ.Βούσιτς, αλλά από τον φίλο των Ρώσων αρχηγό των σοσιαλιστών και υπουργό εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς. 

« Οι πολιτικοί των Αλβανών θα πρέπει να μετρούν πολύ καλά τα λόγια τους, διότι σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους, που βομβάρδισαν την Σερβία για να της αποσπάσουν το Κόσσοβο», τονίστηκε στην γραπτή δήλωση του κ. Ντάτσιτς.

  Και ενώ, πολλοί νόμισαν ότι η αναφορά του ότι, «σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους», αποτελούσε υπαινιγμό για την «ρωσική υποστήριξη», στην κυριολεξία, αναφερόταν στην εξαγορά με τα μαύρα χρήματα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, των «Κλίντον-Ολμπράιτ και Συνεργάτες ΕΠΕ», από την αλβανική Μαφία στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ντάτσιτς σχολιάζοντας τις διαδοχικές δηλώσεις των Ράμα-Θατσι-Μουσλίου , τις χαρακτήρισε, «ως μια ακόμη απόδειξη ότι η δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» αποτελεί κοινό στόχο όλων των Αλβανών πολιτικών», και πρόσθεσε: «Σήμερα ο Μουσλίου αποκάλυψε ότι στα σχέδιά τους είναι και η διεκδίκηση της Νις, αύριο θα ζητήσουν τα Σκόπια , το Ούλτσινε στο Μαυροβούνιο και την Ήπειρο από την Ελλάδα».

Η αναφορά του κ. Ντάτσιτς στην Νις έγινε για να επιβεβαιώσει τις «ανησυχίες» που εκφράζονται εδώ και χρόνια από σερβικούς πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους για τις αγορές ακινήτων με αφορολόγητα χρήματα από Αλβανούς στην ευρύτερη περιφέρεια της Νις. 

Παράλληλα η σερβική εφημερίδα «Kurir», αποκάλυψε, επικαλούμενη «στρατιωτικές πηγες», ότι, «η αλβανική κυβέρνηση με εντολή του ίδιου του Ράμα έχει αρχίσει τις μαζικές αποστολές όπλων στο ΝΑΤΟΪΚΌ προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες».

Η εφημερίδα αναφέρει. ότι , «τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, και έτσι αυτά τα όπλα περνάνε στο Κοσσυφοπεδίο χωρίς προβλήματα. Οι αποστολές περιλαμβάνουν Καλάσνικωφ (AK47), RPG, αντιαρματικές νάρκες, γερμανικά τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης, και εξελιγμένα συστήματα επικοινωνιών».

Η εφημερίδα «Kurir» που δημοσιεύει δήλωση του πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπίας (VBA) Μόμιρ Στογιάνοβιτς, πως είναι , «πεπεισμένος ότι εξελίσσεται ένα επικίνδυνο σενάριο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια», αναφέρει ακόμα ότι οι σερβικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν παρατηρήσει, «αύξηση αριθμού των ισλαμιστών που φθάνουν στο Κόσσοβο και ιδίως στο βόρειο τμήμα, και ότι, «όλες οι μυστικές υπηρεσίες στα Βαλκάνια έχουν ενημερωθεί σχετικά με την κλιμακούμενη κατάσταση».

Παράλληλα, οι βουλγάρικες εφημερίδες επικαλούμενες την βουλγαρική αντικατασκοπία έγραψαν για συνεχή μετακίνηση Αλβανών ενόπλων από το Κοσσυφοπέδιο στο Τέτοβο, την οποία, «κατέγραψαν οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες».

Ο επικεφαλής του βουλγαρικού πρακτορείο ειδήσεων «FOCUS» Κράσιμιρ Ουζούνοφ δήλωσε ότι «η ιδέα της μεγάλης Αλβανίας είναι ρεαλιστική», και ότι «η διαδικασία, αυτή ανεξάρτητα από τις υποκειμενικές προσδοκίες οδεύει αντικειμενικά προς την εκπλήρωση της», και συνέδεσε τις εξελίξεις, «με την πολιτική της ΕΕ για τα Βαλκάνια» . «Η Ευρώπη είναι κουρασμένη από την διεύρυνση, και αισθάνεται την πίεση από τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης, την ανεργία, το Brexit και την άνοδο των εθνικιστικών και λαϊκιστικών σχηματισμών», έγραψε.

Στο ίδιο μήκος κύματος το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε πως «αναβιώνει το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας» και πως « εξελίσσεται σενάριο υπονόμευσης των θεμελίων της σταθερότητας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η αλβανια δεν ειναι χωρα,αλλα προτζεκτ της μαφια

προκειται για τα φασιλιτις της μαφιας και του εξαγωγικου ισλαμ

,τους ανακατωσουρες μεγαλων δυναμεων της γεωπολιτικης


οπου οι αλλες χωρες αναφερονται για την οικονομια

στην αλβανια αντιστοιχει το συνολο του ποινικου κωδικα των δυτικων χωρων

οπως οι αριστεροι στην ελλαδα εχουν ποινικο μητρωο για ιστορια

και τον κρατιστικο κοινωνικο παρασιτισμο για σημαια ευκαιριας



ετσι και η σκιπερια εχει ποινικο κωδικα για οικονομια


ειναι ζητημα τι ποσοστο του αεπ της ειναι προιον εγκληματικης δρασης με την ανοχη των δυτικων και φυσικα της ελλαδος που θυσιαζει νεκρους και χρημα για αυτη

παντως πρεπει να ειναι πολυ μεγαλο καθοτι η χωρα αυτη δεν παραγει και δεν εξαγει τιποτα σχεδον εκτος απο υποκοσμο και εγκληματογενητη παραοικονομια