25/4/17

25 Απριλίου 1941. Η μάχη των Ευζώνων

Στις 20η Απριλίου 1941, ομάδα ενόπλων Βουλγάρων μπήκε στους Ευζώνους και ύψωσε τη βουλγαρική σημαία. Οι κάτοικοι των Ευζώνων, με πρωτεργάτες τους Γιώργο Αθανασιάδη και Χρήστο Χιονίδη την κατεβασαν. Στις 25 Απριλίου, μεγάλος αριθμός ενόπλων Βουλγάρων επιτέθηκε στο χωριό.
Μετά από πολύωρη μάχη στην οποία ενεπλάκησαν με κατοίκους του χωριού και πατριώτες από γειτονικά χωριά που έσπευσαν να βοηθήσουν, και στην οποία σκοτώθηκαν οι Ευζωνίτες Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και Συμεών Ιωαννίδης, ενώ υπήρξαν πολλοί τραυματίες, ακολούθησε πλιάτσικο, λεηλασίες και βιαιοπραγίες σε βάρος των αμάχων. Συνελήφθησαν αρκετοί άμαχοι και μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γευγελή για να εκτελεστούν. Η διάσωσή τους έγινε από το κλιμάκιο της γερμανικής φρουράς που έδρευε στην Αξιούπολη, και η οποία ειδοποιήθηκε από τον δεκαπεντάχρονο τότε Σωκράτη Ακριτίδη κάτοικο Μ. Δάσους, ο οποίος μετέβη στην Αξιούπολη με ποδήλατο.
Από τους Βουλγάρους κρατήθηκαν δώδεκα όμηροι οι οποίοι βασανίστηκαν επί τρεις μήνες στις φυλακές της Γευγελής. Ο Μιλτιάδης Κουρτίδης υπέκυψε λίγες ημέρες πριν την αποφυλάκισή τους. Οι Εύζωνοι τότε στάθηκαν, χωρίς υπερβολές, ως οι νέες Θερμοπύλες του έθνους και της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.

Πηγή: Αναστάσιος Καζαντζίδης εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 25ης Απριλίου θα το βρείτε εδώ.... http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/04/h-25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...