20/4/17

Σαν σήμερα

20 Απριλίου 1923. Ο Γιούλιους Στράιχερ έθεσε σε κυκλοφορία την εφημερίδα-σταθμός της γερμανικής δημοσιογραφίας που έσπασε το οβρέικο μονοπώλιο της ενημέρωσης .
Η εφημερίδα του Στράιχερ , "Der Stürmer" , (σε ελεύθερη απόδοση ο επιτιθέμενος), στόχευε στον μέσο εργαζόμενο, που δεν ήταν τεμπέλης, και που δεν μπορούσε να διαθέσει πολύ χρόνο για να διαβάσει μια πολυσέλιδη (εβραίικη) εφημερίδα. Για αυτό ήταν μόνο τετρασέλιδη, τα άρθρα ήταν μικρά , με σύντομες προτάσεις, και απλό λεξιλόγιο. Σημαντικό ρόλο είχαν οι σκιτσογράφοι.
Η εφημερίδα "Der Stürmer" , που γρήγορα έγινε περιζήτητη, ειχε μικρό κόστος και τα έβγαζε πέρα με πολύ λίγες διαφημίσεις.
Μετά τον πόλεμο, στο πλαίσιο της εκστρατείας "μίσους" που εξαπολύθηκε, συνελήφθη στην κωμόπολη της Αυστρίας Βάιντρινγκ από τον Εβραίο ταγματάρχη Χένρι Πλιτ στις 23 Μαϊου 1945.
Παραπέμφθηκε να δικαστεί στη Δίκη της Νυρεμβέργης, με την κατηγορία του αντισημιτισμού.
Η υπεράσπισή του τόνισε ότι ο Στράιχερ δεν ήταν ούτε μέλος της Κυβέρνησης, ούτε υπήρξε τμήμα της γερμανικής πολεμικής προσπάθειας και ούτε αναμίχθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ωστόσο κρίθηκε ένοχος, για τα γραπτά του. Η απόφαση ανέφερε: «...επί μια εικοσιπενταετία με γραπτά, λόγους και κηρύγματα μίσους εναντίον των Εβραίων, ήταν ευρέως γνωστός ως ο υπ' αριθμόν ένα διώκτης των Εβραίων. Με τα άρθρα και τους λόγους του, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, μόλυνε τη γερμανική σκέψη με τον ιό του αντισημιτισμού ...»
Εκτελέστηκε από το Κράτος Δικαίου  στις 16 Οκτωβρίου 1946.

Το μοναδικό πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων στις 20 Απριλίου , χωρίς λάθη και άλλα αντ’ άλλων θα το βρείτε εδώ….. http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/04/20.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα υπάρχει μια παράλειψη στο χρονολόγιο: Στις 20 Απριλίου 1914 έγινε η περίφημη σφαγή του Ludlow στο Κολοράντο, όπου δολοφονήθηκαν από τους Ροκφέλερ 19 ανθρακωρύχοι και γυναικόπαιδα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο οργανωτής της πολύμηνης απεργίας, ο Έλληνας από την Κρήτη, Λούης Τίκας ή Ηλίας Σπαντιδάκης επί το ελληνικότερο, ο οποίος δολοφονήθηκε πισώπλατα την ώρα των διαπραγματεύσεων!

Το περίεργο είναι ότι κανείς, στην Ελλάδα, ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί τιμούν τον γενναίο αυτό Ρεθυμνιώτη. Ίσως επειδή είχε τα κότσια να τα βάλει με τους Εβραίους Ροκφέλερ...