16/1/09

Καραμανλής: Κλειστός ο δρόμος προς την ΕΕ για την ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ΠΓΔΜ αλλά και στο ζήτημα μεταφόρτωσης στρατιωτικού υλικού στο λιμάνι του Αστακού.
Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, προς τα Σκόπια, ότι όσο η ηγεσία τους καλλιεργεί ατμόσφαιρα προκλήσεων, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη χρηματοδότηση της κατασκευής του ευρωπαϊκού οδικού άξονα 10, στη μετονομασία του οποίου προχώρησε προκλητικά η γειτονική χώρα».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, επανέλαβε ότι οι ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές φυλοδοξίες των Σκοπίων δεν θα ικανοποιηθούν, όσο συνεχίζουν σκόπιμα, την εμμονή τους σε ένα γκρίζο παρελθόν και η ηγεσία τους, με την ανερμάτιστη πολιτική της, δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον αλλά μόνο για μικροκομματικά οφέλη, ενόψει εκλογών.
Ο Κώστας Καραμανλής καυτηρίασε έντονα την αδιαλλαξία των Σκοπίων και τις πρόσθετες, όπως τόνισε, προκλητικές αποφάσεις τους, όπως οι ανιστόρητες ονομασίες γηπέδων, δρόμων και η μετονομασία του «άξονα 10» και πρόσθεσε ότι η κοντόφθαλμη αυτή πολιτική αντιβαίνει τις σχέσεις και τις αρχές καλής γειτονίας.
Από την πλευρά του, ο κ Καρατζάφερης κατήγγειλε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Σκοπίων των τελευταίων ετών, δεν μπλόκαραν εκροές προς τα Σκόπια, οι οποίες ξεπέρασαν το 1 δισ. 110 εκ ευρώ.
«Αυτό σημαίνει ότι χρηματοδοτούμε την αλαζονεία, την αυθάδεια και το «καουμποϊλίκι» των Σκοπίων», συμπλήρωσε ο κ Καρατζαφέρης.
«Οι θέσεις και οι αποφάσεις μας είναι πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όλα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και με ξεκάθαρες θέσεις», αντέτεινε ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει στα πάντα. Καλούμε τα Σκόπια να συμπράξουν στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, δεν θέλουμε να βρεθούν αποκλεισμένοι από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ. Το συμφέρον της περιοχής επιβάλει στην ηγεσία της γείτονος χώρας να εγκαταλείψει το γκρίζο παρελθόν και να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό της μέλλον».
«Η Ελλάδα έχει τα μέσα, δεν τα εγκαταλείπει, τα χρησιμοποιεί με σύνεση και με αξιοπιστία, την ώρα που πρέπει», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου, απαντώντας ο πρωθυπουργός, στο ερώτημα του κ Καρατζαφέρη αν υπήρξαν πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών προς την εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή, διέψευσε κατηγορηματικά τονίζοντας ότι «όπως κανένα ελληνικό λιμάνι έτσι και κανένα ελληνικό αεροδρόμιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στη συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δείχνει διάθεση Πόντιου Πιλάτου απέναντι στον κατακτητή και στο θύμα.
Καμία μεταφόρτωση στο λιμάνι του Αστακού
«Δεν έγινε καμία μεταφόρτωση αμερικάνικου στρατιωτικού υλικού σε κανένα ελληνικό λιμάνι». Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό. «Ζήτημα μεταφόρτωσης στρατιωτικού υλικού σε ελληνικό έδαφος για λογαριασμό του Ισραήλ δεν ζητήθηκε και βεβαίως δεν έγινε. Ζήτημα πραγματοποίησης τέτοιας μεταφόρτωσης δεν τέθηκε και δεν τίθεται» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Διευκρίνισε επίσης ότι, πράγματι, από τον περασμένο Νοέμβριο, «όταν δεν υπήρχε καμία πολεμική εμπλοκή στην περιοχή μας, τέθηκε από την αμερικανική πλευρά, ζήτημα μεταφόρτωσης στο λιμάνι του Αστακού, αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, και υπογραμμιζόταν ότι προοριζόταν για αμερικανικές αποθηκευτικές μονάδες στο Ισραήλ». Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, «το πλοίο έφτασε ανοιχτά του Αστακού στις αρχές του μήνα. Δεν υπήρξε ωστόσο άδεια από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και μεταφόρτωση δεν έγινε. Με λίγα λόγια: Ναι, υπήρξε αίτημα. Ναι, έφτασε το πλοίο ανοιχτά του Αστακού. Δεν έγινε όμως καμιά μεταφόρτωση και το πλοίο αναχώρησε», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Καραμανλής.
Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι το αίτημα μεταφόρτωσης στρατιωτικού υλικού από μια χώρα για δυνάμεις της ίδιας χώρας υποβλήθηκε σε ανύποπτη περίοδο», ενώ υπογράμμισε ότι στο αίτημα που υπέβαλε το Νοέμβριο η αμερικανική πλευρά τονιζόταν κατηγορηματικά ότι η μεταφορά υλικού γινόταν μεταξύ αμερικανικών αποθηκευτικών μονάδων και ότι το υλικό αυτό θα παρέμενε στην επιμέλεια της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να μεταφερθεί ούτε η επιμέλεια ούτε η ιδιοκτησία στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταδίκασε τους τελευταίους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία, στα γραφεία του ΟΗΕ και σε γραφεία διεθνών μέσω ενημέρωσης ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διαψεύσει διαδικτυακή αναφορά του αμερικανικού στρατού (Surface Deployment and Distribution Center) για μεταφορά 690 εμπορευματοκιβωτίων από τον Αστακό στο Ισραήλ το Σεπτέμβριο του 2007. Παράλληλα, ζήτησε -μεταξύ άλλων- την ανάκληση του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, το πάγωμα της στρατιωτικής συμφωνίας του 1993 μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, προκειμένου και να μη χάσει η χώρα μας τη φερεγγυότητά της στον μουσουλμανικό χώρο.
Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η υπεραπλούστευση και διαστρέβλωση μπορεί να βολεύουν όποιον επενδύει στο λαϊκισμό δεν υπηρετούν όμως το συμφέρον του τόπου.
Επανέλαβε ότι δεν τέθηκε, ούτε τίθεται ζήτημα μεταφόρτωσης, και ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών αμέσως μετά τα σχετικά δημοσιεύματα. Άλλωστε, πρόσθεσε, αυτό το αναγνώρισε ρητά και ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Επίσης, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τουλάχιστον άδικη για την Ελλάδα, κάθε απόπειρα, που έχει στόχο να την εμφανίσει αποστασιοποιημένη από τις πάγιες θέσεις της για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά και τουλάχιστον περίεργο να προτείνονται μονομερείς δράσεις που δεν εγγυώνται κανένα θετικό αποτέλεσμα για τον πολύπαθο λαό της Γάζας: Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα για έλλειψη ευαισθησίας, γρήγορων διπλωματικών ανακλαστικών ή για έλλειψη πρωτοβουλιών για τον τερματισμό τραγωδίας.
Τέλος, είπε ότι η «ουδέποτε διστάσαμε να καταγγείλουμε τη βία, από όπου κι αν προέρχεται, είτε συνίσταται σε τρομοκρατικές ενέργειες είτε σε πέραν από κάθε μέτρο στρατιωτικές δράσεις, απέναντι σε υπαρκτές προκλήσεις. Πολύ περισσότερο, όταν οι δυσανάλογες στρατιωτικές ενέργειες έχουν ως θύματα αμάχους. Η βία δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης προβλημάτων. Η απώλεια ζωών, οι τραυματισμοί, ο πόνος των αμάχων ενισχύουν τα άκρα. Επιβαρύνουν τη δύσκολη προσπάθεια την ειρήνευσης. Δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης», είπε ο κ. Καραμανλής.
Εξάλλου, σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή σχετικά με τη μεταφορά αμερικανικού οπλισμού προς το Ισραήλ μέσω του λιμανιού στο Πλατυγιάλι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Π. Καμμένος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο κ. Χαλβατζής εμπιστεύεται περισσότερο τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αξιωματούχους άλλων χωρών».
Από την πλευρά του ο κ. Χαλβατζής επέκρινε την κ. Μπακογιάννη ότι κατά την ομιλία της στη σύνοδο του ΟΑΣΕ «χρησιμοποίησε 2424 λέξεις, αλλά δεν χρησιμοποίησε άλλες 8 που να λένε 'καταδικάζουμε το Ισραήλ για τις σφαγές των Παλαιστινίων'. Πρόκειται για στάση Πόντιου Πιλάτου», είπε ο κ. Χαλβατζής. Κάλεσε επίσης την εργατική τάξη και τη νεολαία να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να καταδικάσουν όσους κρατούν δήθεν ίσες αποστάσεις και στηρίζουν ουσιαστικά ισραηλινούς φονιάδες, όπως τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: