8/9/17

Τα φασιστοκομμούνια του Μακεδονισμού

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, έγινε το δημοψήφισμα στην τέως Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία όπου το 95% από το 75.8% που πήγε στη κάλπη ψήφισε για μια ανεξάρτητη Μακεδονία.
Γιατί όμως ο σύντροφος Γκλιγκόροφ διάλεξε την 8η Σεπτεμβρίου;

Επειδή την ιδια ημέρα το 1944, μπροστά στην Βουλγαρική κατάρρευση και την υποχώρηση των Γερμανών τα φασιστοκομμούνια του Μακεδονισμού ανακήρυξαν την Ανεξάρτητη Μακεδονία.

Όταν ο στρατός της Σοβιετικής Ένωσης πλησίασε τα σύνορα της Βουλγαρίας στο τέλος του Αυγούστου 1944, η Βουλγαρία κήρυξε ουδετερότητα και προσπάθησε να διαπραγματευθεί με τους δυτικούς. Στις 2 Σεπτεμβρίου φιλοδυτική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στη Σόφια, στις 5 Σεπτεμβρίου 1944, οι Σοβιετικοί κήρυξαν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, και στις 9 Σεπτεμβρίου σχημάτισαν κυβέρνηση οι Κομμουνιστές.

Μέσα στο Χάος εμφανίστηκε ο Ιβάν Μιχαήλοφ, πρώην ηγέτης της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (IMRO) που είχε εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα.
Από το 1927 η IMRO συνεργαζόταν με τους κροάτες Φασίστες και τους Ιταλούς Φασίστες και μαζί οργάνωσαν την δολοφονία του βασιλιά Αλέξανδρου της Γιουγκοσλαβίας το 1934.
Ο Μιχαήλοφ πέρασε πολλά χρόνια στην ιταλία ως προστατευόμενος του Μουσολίνι και μετα το 1941 ήταν σύμβουλος του Αντε Πάβελιτε στο Ζάγκρεμπ.

Τον Ιανουάριο του 1944 έπεισε τους Γερμανούς να οργανώσει στην ελληνική Μακεδονία σώματα της Οχράνα που είχαν υπαχθεί στα Σουτσστάφφελ.

Κατά την τελευταία φάση του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου προσπάθησε να υλοποιήσει το σχέδιό του για μια Ελβετία των Βαλκανίων.

Το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου, ο Μιχαήλοφ ήταν στη Σόφια, για να διαπραγματευτεί με τις βουλγαρικές αρχές . Όταν στις 5 Σεπτεμβρίου, η Σοβιετική Ένωση κήρυξε τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας ο Μιχαήλοφ μεταφέρθηκε επειγόντως από τη Σόφια προς τα Σκόπια.

Εκεί με έναν άλλο ηγέτη της IMRO, τον Χρίστο Τατάρτσεφ που του έδωσαν τη θέση του Προέδρου ανακήρυξε την ανεξαρτησία.

Αυτό γιόρταζε ο σύντροφος Γλιγκόροφ…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όμως Χατζάρα, και ο σύντροφος Πούτιν ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" την έχει αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα... Για αυτό όμως δεν λες τίποτα...

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...