11/9/21

Η 11η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 11η Σεπτεμβρίου είναι η 254η ημέρα  του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 111 ημέρες ως το τέλος του έτους. Η 11η Σεπτεμβρίου είναι επίσης η πρώτη ημέρα του έτους των κοπτικών και αιθιοπικών ημερολογίων

813. Ο Λουδοβίκος ο ευσεβής στέφτηκε στο Άαχεν συναυτοκράτορας με τον πατέρα του Καρλομάγνο.

831O Σπαθάριος Συμεών, ο Βυζαντινός διοικητής του Παλέρμο παρέδωσε την πόλη στους Σαρακηνούς με αντάλλαγμα την εγγύηση της  ασφαλούς  διέλευσης της φρουράς και υων κατοίκων.

 1185. Ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος, που συνωμοτούσε με του Λατίνους, σκότωσε τον Στέφανο Αγιοχριστοφορίτη που είχε πάει να τον συλλάβει και στη συνέχεια πήγε στην Αγία Σοφία και κάλεσε το λαό, σε εξέγερση για την ανατροπή του Ανδρόνικου Α' Κομνηνού. 


1297. Οι Σκωτσέζοι υπό τον Γουίλιαμ Γουάλας και τον Άντριου ντε Μάρεϊ πέτυχαν μια συγκλονιστική νίκη επί των αγγλικών δυνάμεων στη μάχη του Στέρλινγκ και τους καταδίωξαν έξω από την Σκωτία. 

1390. Κατά τον Λιθουανικό "εμφύλιο" Το Τευτονικό Τάγμα, ξεκίνησε την πολιορκία του Βίλνιους. 


1599 .Στη Ρώμη, στην Πλατεία του Καστέλ Σαντ'Άντζελο εκτελεστηκαν δι αποκεφαλισμού για τη δολοφονία του πατέρα τους Κόμη Φραγκίσκου, η Βεατρίκη Τσέντσι, ο αδελφός της και η μητριά της.


1609. Άρχισε η απέλαση των μουσουλμάνων της Βαλένθια που ήταν η απαρχή της απέλασης όλων των μουσουλμάνων από την Ισπανία.


1683 .Στις 4:00 π.μ. στις 11 Σεπτεμβρίου 1683, οι Οθωμανοί επιτέθηκαν, επιδιώκοντας να προλάβουν την ανάπτυξη των στρατευμάτων της Ιεράς Συμμαχίας. Οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που αντεπιτέθηκαν. Ο Κάρολος της Λωρραίνης προχώρησε με τον αυτοκρατορικό στρατό στα αριστερά και μετά από έντονες μάχες και πολλαπλές οθωμανικές αντεπιθέσεις, κατέλαβε αρκετές θέσεις κλειδιά. Μέχρι το μεσημέρι, ο αυτοκρατορικός στρατός είχε ήδη ανατρέψει τους Οθωμανούς. 
Ο Μουσταφά Πασά παράλληλα εξαπέλυσε τους Γενιτσάρους και τους Σπαχήδες κατά της Βιέννης. Τα 10 λαγούμια που είχαν ετοιμάσει του Τούρκοι οι αμυνόμενοι τα εξουδετέρωσαν. Το απόγευμα έφτασαν οι Πολωνοί. 

1697. Οι Αυστριακοί υπό τον πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας νίκησαν τους Οθωμανούς του Σουλτάνου Μουσταφά Β΄, στη μάχη της Ζέντας . Ήταν η πρώτη νίκη του Ευγένιου της Σαβοΐας ως στρατηγός. 

1709. Στον πόλεμο της ισπανικής διαδοχής o Συνασπισμός της Μεγάλης Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Πρωσίας πέτυχε Πύρρια επί των Γάλλων και των Ισπανών στη μάχη του Μαλπλακέ. 

1714. Στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής η Βαρκελώνη παραδόθηκε  στους Βουρβώνους.  
.
1773. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος δήλωσε: «Υπάρχει καλός πόλεμος και κακή ειρήνη».


1789 .Κατά τον Πολέμο της Ρωσίας και της Αυστρίας  κατά των Τούρκων στις 11/22 Σεπτεμβρίου έγινε Μάχη του Ράμνικ, ένα μίλι από το σημερινό Ντουμπραβένιι της Ρουμανίας  Ο Ρώσος Στρατηγός Αλεξάντρ Σουβόροφ, ενεργώντας με τον Αυστριακό Στρατηγό Ιοσία του Σαξ-Κόμπουργκ, επιτέθηκε στον κύριο οθωμανικό στρατό με επικεφαλής τον μεγάλο βεζίρη Σενάζε Χασάν Πασά. Το αποτέλεσμα ήταν μια συντριπτική ρωσοαυστρυαυστρική νίκηΚατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην εθνοσυνέλευση της επαναστατημένης Γαλλίας εφευρέθηκαν οι γεωμετρικοί όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», στην πολιτική. 


1800. Στη Νάπολη εκτελέστηκε η Δούκισσα  Λουίζα Σανφελίς  που συμμετείχε στα γεγονότα της Ναπολιτάνικης Δημοκρατίας και  μετείχε της συνομωσίας κατά του βασιλιά Φερδινάνδο Α' των Δύο Σικελιών.

1802. Η Γαλλία προσάρτησε το Πεδεμόντιο. 

1826. Ο πρώην μασόνος Γουίλιαμ Μόργκαν, που είχε ανακοινώσει ότι θα εκδώσει, ένα βιβλίο κατά του ελευθεροτεκτονισμού, συνελήφθη για χρέη και στη συνέχεια τον εξαφάνισαν. 


1866. Οι τούρκοι, υπό τον γενικό διοικητή της Κρήτης Μουσταφά πασά, εκδίωξαν  τους Κρήτες επαναστάτες από τη Μαλάξα Χανίων, ενώ έκαψαν  τα χωριά των περιοχών Κανδάνου, Λάκκων και
Θερίσου.

1877. Στις 30 Αυγούστου / 11 Σεπτεμβρίου  έλαβε χώρα η Τρίτη Μάχη της Πλεύνας ,μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Ρουμανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας..

1908. Οι Τούρκοι σκότωσαν τον μακεδονομάχο  οπλαρχηγό Ευάγγελο Κοροπούλη, στη Ντάρζα της Βίγλιστας. Ο Κοροπούλης που συνέχιζε τον Αγώνα  μετά την επανάσταση, των ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ  περικυκλώθηκε από τμήμα του τουρκικού στρατού

1914. Οι Ρώσοι νίκησαν τους Αυστριακούς στη μάχη του Λβόβ.
1919 .Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν  την Ονδούρα.

1922 . Εκδηλώθηκε το Κίνημα της 11ης/24ης Σεπτεμβρίου. Ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Στυλιανός Γονατάς και ο Δημήτριος Φωκάς κήρυξαν επανάσταση με τη στήριξη των στρατευμάτων που διέφυγαν από τη Μικρά Ασία στη Χίο και τη Λέσβο. Επικυρώθηκε στο Γερεβάν της Αρμενίας η συνθήκη της Καρς. 

1926.Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μπενίτο Μουσολίνι στη Ρώμη από τον αναρχικό Τζίνο Λουτσέτι. Οκτώ  περαστικοί τραυματίστηκαν.

  1927. Σεισμός στις νότιες ακτές της Κριμαίας,ο οποίος οδήγησε σε πολλαπλές καταστροφές από τη Σεβαστούπολη μέχρι τη Θεοδοσία. 


1938 .Επί του «δικτάτορος» Ιωάννη Μεταξά, μετά από 2000 χρόνια σιωπής αντήχησε στο  Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ο λόγος του Σοφοκλή με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή 1938, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη.

1941. Στο δάσος Μεντβέντβκι κοντά στην Οριόλ εκτελέστηκαν με εντολή του επικεφαλής της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας, Μπέρια, μαζί με άλλους 163 υψηλούς πολιτικούς κρατούμενους, η αδελφή του Τρότσκι Όλγα Καμενέβα  η ηγέτης των Εσσέρων Μαρία Σπιριντόνοβα , ο Χριστιάν Ρακόφσκι , ο Σεργκέι Έφρον, ο Γκαρεγκίν Απρέσοφ, και ο ιατρός  Ντιμίτρι Πλετνίοφ  που είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλακή και ο διπλωμάτης Σεργκέι Αλεξέιβιτς Μπεσόνοφ  που στη δίκη του Ρακόφσκι ειχε καταδικαστί σε 15 χρόνια.  Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ κατηγόρησε τους Βρετανούς, τους Εβραίους και τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ ότι οδηγούν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε πόλεμο με τη Γερμανία.

1943. Μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών η Βέρμαχτ κατέλαβε την Κορσική και το Κοσσυφοπέδιο. Τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Βασίλισσα Όλγα» και «Αδρίας» μετείχαν στην νηοπομπή  που συνόδευσε  με τον τον παραδοθέντα Ιταλικό Στόλο από  στην Αλεξάνδρεια.

1944. Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία βομβάρδισε το Ντάρμστατ προκαλώντας πάνω από 12.500 νεκρούς. 

1947. Συνεδρίασε στην περιοχή των Πρεσπών το Κλιμάκιο Ελεύθερης Ελλάδας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ  ΚΕ που βρίσκονταν στο εξωτερικό και στο βουνό. Μετείχαν ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Μάρκος Βαφειάδης, ο Λεωνίδας Στρίγκος, ο Πέτρος Ρούσος και ο Γιώργης Ερυθριάδης


1956. Οι  Άγγλοι συνέλαβαν μετά από κατάδοση στην Αγίρδα, τον 20χρονο μαχητή της ΕΟΚΑ Νίκο Θεοφάνους και τον εκτέλεσαν ενώ προσπάθησε να δραπετεύσει.


1961. Στο Ιράκ , ο  άνθρωπος των ΗΠΑ Μουσταφά Μπαρζανί, ξεκίνησε ένοπλη εξέγερση στο  πετρελαιοπαραγωγό Νότιο Κουρδιστάν εναντίον του ΜΠΑΑΘ. Η Πολεμική Αεροπορία του Ιράκ άρχισε  μαζικούς βομβαρδισμούς κουρδικών χωριών.

1962 .Ψηφίστηκε από την ελληνική στη Βουλή η αύξηση της βασιλικής χορηγίας σε 17.000.000 δραχμές. Η Ένωσις Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου τάχθηκε εναντίον του διατάγματος.

1964. Καθιερώθηκε  στην εκπαίδευση η δημοτική γλώσσα, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου.

1970. Συνάντηση Τσαουσέσκου-Ζίβκωφ στο Ρούσε.

1973 . Εκδηλώθηκε στη Χιλή το 
χρηματοδοτούμενο από τη CIA στρατιωτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του στρατηγού Αουγούστο Πινοτσέτ για την Ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος εκτελέστηκε μετά την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου. Σύμφωνα με επίσημη εκδοχή του Πινοστέτ , ο Αλιέντε αυτοκτόνησε αρνούμενος να παραδοθεί .‎

1983 . Στην Βυτίνα στο Κοσσυφοπέδιο οι Αλβανοί βίασαν την κόρη του Στόγιαν Πάριτς που  ήταν μόλις 9 ετών.


1989. Μετά το Πανευρωπαικό Πικ-Νικ του Αυγουστου  άνοιξαν τα σύνορα ανάμεσα σε Αυστρία και Ουγγαρία. Από την Ουγγαρία, χιλιάδες Ανατολικογερμανοί πέρασαν προς την Αυστρία και τη Δυτική Γερμανία.

1990 . 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους χρησιμοποίησε τον όρο «Νέα Παγκόσμια Τάξη»για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σε τηλεοπτική ομιλία του προς το αμερικανικό «έθνος» για την κρίση του Κουβέιτ.

Στη Φότσα, στα βορειοανατολικά της Ερζεγοβίνης, περισσότεροι από 2.000 Σέρβοι συγκρούστηκαν με τις ειδικές δυνάμεις και την πολιτοφυλακή μετά τις απολύσεις Σέρβων από την πειθαρχική επιτροπή της εταιρείας «Focatrans» , Ήταν ένας πραγματικός πόλεμος στους δρόμους. 54 άτομα συνελήφθησαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

1994. Το σιδηροδρομικό δυστύχημα, στο σταθμό της Κάτω Τιθορέας, στη Φθιώτιδα. Τέσσερεις νεκροί και 22 τραυματίες.

1997.Στην επέτειο της μάχης του Στέρλινγκ, η Σκωτία αποφάσισε  να έχει το δικό της Κοινοβούλιο.


2001. Οι μουσουλμάνοι κατέλαβαν 4 επιβατικά αεροσκάφη. Δυο έπεσαν στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Ένα έπεσε στο Πεντάγωνο και ένα το κατέρριψαν στην ύπαιθρο της Πενσυλβανίας. Ο απολογισμός των επιθέσεων περίπου 3000 νεκροί και 3000 τραυματίες. 

2004 .Πτώση ελικοπτέρου Σινούκ στη θάλασσα ανοικτά του Αγίου Όρους. Σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ'. 

2006‎‎. Άρχισε στην Αβάνα η σύνοδος κορυφής των αδέσμευτων χωρών. Εκπρόσωποι περισσότερων των 100 χωρών παρευρέθηκαν στην εξαήμερη σύνοδο. 

2007. Η Ρωσία δοκίμασε  τον «Πατέρα όλων των Βομβών» σε απάντηση της «Μητέρας όλων των Βομβών» των ΗΠΑ.  Πρόκειται για το πιο ισχυρό μη πυρηνικό όπλο στον κόσμο. Σε σύγκριση με την Αμερικανική «μητέρα των βομβών»  η ρωσική βόμβα έχει μικρότερο βάρος, αλλά λόγω της  νανοτεχνολογίας είναι 4 φορές πιο ισχυρή και είναι σε θέση να καταστέψει   20 φορές μεγαλύτερη περιοχή. Η βόμβα  θα μεταφερεται από τα βομβαρδιστικά Tu-160 της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας 

2009. Ο kommoynist;hw  Βλαντίμιρ Βορόνιν παραιτήθηκε από πρόεδρος της Μολδαβίας.

2011. Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε την επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, που θα κυμαίνεται από 0,50 έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με την εξαγγελία η έκτακτη εισφορά (ΕΝΦΙΑ) θα αφορά χτισμένη επιφάνεια, θα είχε διετή διάρκεια και θα εισπράττονταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 

2016. Βουλευτικές εκλογές στη Λευκορωσία και  στην Κροατία.

2017. Στις Γενικές εκλογές στη Νορβηγία η διάδοχος του  Γενς Στόλτενμπεργκ στην προεδρία  του Συντηρητικού Κόμματος , η  Έρνα Σόλμπεργκ πήρε το 25% και έβγαλε 45 έδρες. Το λαικιστικό Κόμμα της Προόδου με 15,2% έβγαλε 27 και σχημάτισαν κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη από δύο κεντρώα κόμματα, των Φιλελεύθερων  και των Χριστιανοδημοκρατών. Οι Αριστεροί έμειναν στην Αντιπολίτευση. 

2018 Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, με 68 νεκρούς και 165 τραυματίες.

1 σχόλιο:

Γιουφτος κανονικωτατος είπε...



"2001. Οι μουσουλμάνοι κατέλαβαν 4 επιβατικά αεροσκάφη. Δυο έπεσαν στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Ένα έπεσε στο Πεντάγωνο και ένα το κατέρριψαν στην ύπαιθρο της Πενσυλβανίας. Ο απολογισμός των επιθέσεων περίπου 3000 νεκροί και 3000 τραυματίες".

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!! το αλλο με τον Τοτο το ξερετε;


https://www.unz.com/pescobar/9-9-and-9-11-20-years-later/

και....

https://www.unz.com/article/demystifying-9-11-israel-and-the-tactics-of-mistake/

Διαβαζετε να μαθαινετε