12/9/21

Η 12η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 12η Σεπτεμβρίου είναι η 255η ημέρα  του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απέμειναν 110 μέρες πριν το τέλος του έτους. 

1185. Η εξέγερση στη Κωνσταντινούπολη για την ανατροπή του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α΄ Κομνηνού, την οποία οργάνωσε η οικογένεια των Αγγέλων μαζί με τους Λατίνους. Ο Ανδρόνικος  Κομνηνός  λυντσαρίστηκε στον Ιππόδρομο.


1213.  Ο Πέτρος Β΄ της Αραγωνίας ,διέσχισε τα Πυρηναία  και έφτασε τον Σεπτέμβριο του 1213 στο Μυρέ για να εκδιώξει  του Σίμον ντε Μοντφόρντ, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την  Σταυροφορία κατά των Καθαρών Αλβιγηνών  είχε κατακτήσει την Τουλούζη και είχε εκδίωξε τον κόμη Ραϋμόνδο ΣΤ΄ που ήταν γαμπρός του Πέτρου  αφού είχε παντρευτεί την αδελφή του Ελεονώρα .Στην «μάχη του Μυρέ» που ακολούθησε (12 Σεπτεμβρίου 1213) οι δυνάμεις της Αραγωνίας αποδιοργανώθηκαν πλήρως και ο Πέτρος Β΄ σε μια προσπάθεια να δώσει μάχη μόνος του έπεσε στο έδαφος και σκοτώθηκε. Οι Αραγωνέζικες δυνάμεις όταν είδαν τον θάνατο του βασιλιά τους περιήλθαν  σε μεγάλο πανικό που συνετρίβησαν ολοκληρωτικά Η αριστοκρατία της Τουλούζης που ήταν υποτελής του Στέμματος της Αραγωνίας είχε ηττηθεί οριστικά.

1226. Έληξε η  τρίμηνη πολιορκία  της Αβινιόν με την παράδοση της Πόλης (και  των Αλβιγηνών) στον Λουδοβίκο Η.


1297. Ο Βασιλιάς της Καστίλης Φερδινάνδος Δ΄ και ο βασιλιάς της Πορτογαλίας Ντενίς Α  υπέγραψαν  τη «Συνθήκη του Αλκανίκες»  που καθόρισε τα όρια ανάμεσα στην Καστίλη και την Πορτογαλία.  Αυτή η συνθήκη είναι η παλαιότερη συνθήκη στον κόσμο, που καθορίζει  σύνορα, που εξακολουθεί να ισχύει.

1309. Οι μουσουλμάνοι, μετά από πολιορκία παρέδωσαν το Γιβραλτάρ,  στα χέρια των Καστιλλιάνων του Φερδινάνδου Δ' . Η Καστιλλιάνικη νίκη  τερμάτισε 600 χρόνια μουσουλμανικής παρουσίας στο Γιβραλτάρ.
Οι Καστιλλιάνοι επέτρεψαν στους 1000 υπερασπιστές του φρουρίου να φύγουν αλώβητοι.


1463. H Βενετία και ο Βασιλιάς της Ουγγαρίας Ματίας Κορβίνος υπέγραψαν επιθετική συμμαχία εναντίον των Τούρκων.


1485 . Οι βογιάροι του Τβερ ορκίστηκαν πίστη  στο Μεγάλο Δούκα της Μόσχας  Ιβάν Γ.

1565.Οι Τούρκοι έλυσαν  την πολιορκία της Μάλτας.

1591. Στην Κωνσταντινούπολη ο νόθος γιός του Αλέξανδρου Λαπουσλεάνου έλαβε από τον Σουλτάνο  τον διορισμό του ως ηγεμόνα της Μολδαβίας για τον οποίο πλήρωσε 1 εκατομμύριο δουκάτα


1635. Σε ένα χωριό  της Πρωσίας, το Στουμσντορφ, που τώρα είναι στην Πολωνία υπογράφηκε  η Συνθήκη μεταξύ της πολωνικής-λιθουανικής Κοινοπολιτείας και της Σουηδικής αυτοκρατορίας , που καθιέρωσε μια ανακωχή για 26 έτη και έξι μήνες.
Η Σουηδία, αποδυναμωμένη από τη συμμετοχή της στον τριακονταετή  πόλεμο  δέχτηκε να επιστρέψει στην Κοινοπολιτεία πολλά από τα εδάφη που είχε χάσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η εκεχειρία διήρκεσε μέχρι το 1655, όταν η Σουηδία εισέβαλε  στην πολωνική-λιθουανική Κοινοπολιτεία στο δεύτερο Βόρειο Πόλεμο.


1659. Ο στρατός τους Ελέω Θεού ηγεμόνα της Ουγγραβλαχίας Μιχαήλ Ράντου, που ξεκίνησε την εξέγερση κατά των Τούρκων επικυρίαρχων  έδιωξε τους Τούρκους από τα φρούρια Γκούργκιου και της Βραίλας. Ο Μιχαήλ Ράντου
Ύψωσε σημαία με  τον Δικέφαλο Αετό.

1683 . O Συνασπισμός ευρωπαϊκών δυνάμεων, (Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία, Βατικανό, και Βενετία), υπό τη διοίκηση του Πολωνού βασιλιά Γιάν Σομπιέσκι , νίκησε του Τούρκους στη Μάχη του Κάλενμπεργκ και έλυσε τη δεύτερη τουρκική πολιορκία της Βιέννης, που διαρκούσε δυο μήνες. Στη Λίκα της Δαλματίας ξέσπασε εξέγερση κάτω από την ηγεσία του Ηλία Γιάνκοβιτς.


1685. Οι Μανιάτες πήραν από τους τούρκους το φρούριο του Πασαβά .

1745. Ο Μεγάλος Δούκας της Τοσκάνης, Φραγκίσκος εκλέχτηκε Αυτοκράτορας  από τους εννέα πρίγκιπες-εκλέκτορες της αυτοκρατορίας, (από τη Βαυαρία, τη Βοημία, το Βραδεμβούργο, την Κολωνία, το Ανόβερο, το Μάιντς, το Παλατινάτο, τη Σαξονία, και το Τρίρ ) με το την υποστήριξη της συζύγου του, Μαρίας Θηρεσίας.

1755‎‎ . Ο Επίσκοπος του Μαυροβουνίου Βασίλιε Πέτροβιτς συγκάλεσε τις κεφαλές κάθε φάρας  του Μαυροβουνίου στην Ομπζόβιτσα κοντά στην  Τσετίνιε, για να συζητήσουν την απαίτηση  του Βόσνιου Βεζύρη Χατζί-Μεχμέτ-πασά να πληρώσουν οι Μαυροβούνιοι  φόρο μισό τσεκίνι ανά νοικοκυριό ,Στάλθηκε ειδοποίηση στις φάρες των Νοβλιάνων, Ρισνιάνων, Γκρμπλιάνων και Παστροβιτσιάνων για τον κίνδυνο τουρκικής επίθεσης.
1789. Στο Παρίσι κυκλοφόρησε το πρώτο φύλο της εφημερίδας του Μαρά , ο φίλος τους λαού.

1793. Κατά τον πρώτο συνασπισμό σφαγή 4000 Γάλλων  στο Πα ντε Καλέ από το Ιππικό των Αυστριακών.


1822. Οι Υδραίοι πλοίαρχοι Τζερεμές και Θεόδωρος συνέλαβαν  τουρκικό πλοίο με αυστριακή σημαία που μετέφερε τροφές στο πολιορκούμενο Ναύπλιο.

1829 . Η μάχη της Πέτρας Η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης. Διεξήχθη χώρα στις 12/24 Σεπτεμβρίου στο στενό της Πέτρας της Βοιωτίας, μεταξύ Θήβας και Λιβαδειάς.). 2.500 Έλληνες, υπό τους Δ. Υψηλάντη, Δυοβουνιώτη και Κριεζιώτη ανέτρεψαν  8.000 τούρκους.

1848. Η Ελβετία ενέκρινε ένα νέο Σύνταγμα με το οποίο έγινε ομοσπονδιακό κράτος με ισχυρή κεντρική εξουσία.

1885. Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης κήρυξε  επιστράτευση και ο  Ελληνικός Στρατός συγκεντρώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα Θεσσαλίας-Μακεδονίας. Σκοπός
 ήταν η εξασφάλιση ανταλλαγμάτων λόγω της πραξικοπηματικής προσάρτησης της Ανατολικής Ρωμυλίας από την  Βουλγαρία.

1893‎‎.Οι ιερείς στο Μαυροβούνιο διατάχθηκαν  να φοράνε ράσα και να  μη  ζώνονται άρματα.
 
1906.Παραιτήθηκε  ο Πρίγκιπας Γεώργιος ο Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης της Υποστήριξης των Αγγλων προς το Κίνημα του Βενιζέλου στην Θέρισο

1914. Στη Γαλλία, το Τέλος της πρώτης Μάχης του  Μάρνη 


1915. Κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων, εκκένωση από άνδρες του  γαλλικού ναυτικού που είχε  αγκυροβολήσει  στα ανοικτά των ακτών της Συρίας. 4.000 Αρμενίων από το όρος Μούσα Ντάγκ όπου τους πολιορκούσαν από τον Ιούλιο οι Τούρκοι . Οι διασωθέντες μεταφερθήκαν στο Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο.

1916Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, συνοδευόμενοι από 100 περίπου πολιτικούς και στρατιωτικούς οπαδούς τους, επιβιβάστηκαν  στο Φάληρο στα ατμόπλοια «Εσπερία» και  «Ατρόμητος»  και πήγαν στα Χανιά με σκοπό τη δημιουργία  επαναστατικής κυβερνήσεως για την συμμετοχή της Ελλάδος στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης,  από την Κέλλη της Φλώρινας, που τότε λεγόταν Γκορνίτσεβο, ξεκίνησε συνδυασμένη επίθεση του Σερβικού και του γαλλικού στρατού εναντίον των βουλγαρικών και γερμανικών δυνάμεων, που διήρκεσε τέσσερις ημέρες. Υπήρξε μια μεγάλη νίκη για τους Συμμάχους, και ήταν το προοίμιο για την αιματηρή μάχη Καϊμάκτσαλαν. 

1919. Δυο μέρες μετά τη Συνθήκη του Σεν Ζερμέν, με την οποία διαλυόταν η Αυστροουγγαρία, ο συγγραφέας και ποιητής Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο.  Επικεφαλής 2.500 Ιταλών  εθνικιστών, εθελοντών, «λεγεωνάριων» κατέλαβε τη Ριέκα και έριξε το σύνθημα «Φιούμε ή Θάνατος». 
 Στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία του δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη Ρότσιλντ  και με τη συμμετοχή πέντε μεγάλων χρηματιστών , πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοπρασία για τον  καθορισμό της τιμής του χρυσού. Από τότε, η διεθνής αγορά χρυσού έχει προσανατολιστεί καθημερινά από τις τιμές Ρότσιλντ.


1922. Οι επαναστάτες ξεκίνησαν  από την Μυτιλήνη και την Χιο για την Αθήνα. Με το θωρηκτό «Λήμνος» ταξίδευαν  οι Συνταγματάρχες Πλαστήρας, Κουρουσόπουλος, Κοιμήσης, Εδιπίδης, Γαρδίκας και Μπακιρτζής, οι Αντιπλοίαρχοι Φωκάς και Πετροπουλάκης, καθώς και ο Πλωτάρχης Αρβανίτης. Ο Στυλιανός Γονατάς από την Χίο επιβιβάστηκε στο «Ευστράτιος». Εν πλω, οι επαναστάτες σχημάτισαν την Επαναστατική Επιτροπή και την Τριμελή Εκτελεστική Επιτροπή από τους Στ. Γονατά, Ν. Πλαστήρα και Δ. Φωκά.
Στην Αθήνα αφέθηκαν  ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και οι άλλοι συντάκτες του «Δημοκρατικού Μανιφέστου»



1932. Στη Γερμανία ο καγκελάριος Φραντς φον Πάπεν ανατράπηκε αφού ψηφίστηκε πρότασης μομφής και ο Πρόεδρος Χίντενμπουργκ διέλυσε το Ράιχστάγκ.

1938. Ο  Χίτλερ απαίτησε την αυτονομία των Σουδητών Γερμανών.


1940 .Ψάχνοντας για ένα χαμένο σκυλί, μια ομάδα εφήβων ανακάλυψε το σπήλαιο Λασκώ στο χωριό Μοντινιάκ στην κοιλάδα του ποταμού Βεζέρ, στο Ντορντόν της Ακουιτανίας με τοιχογραφίες, της παλαιολιθικής εποχής.

1942. Το γερμανικό υποβρύχιο U-156 βύθισε ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, το βρετανικό οπλιταγωγό «Λακωνία» που μετέφερε 463 αξιωματικούς και το πλήρωμα, 80 αμάχους , 286 στρατιώτες του βρετανικού στρατού, 1.793 ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου και 103 Πολωνούς. Ο κυβερνήτης όταν αντιλήφθηκε ότι οι επιβάτες ήταν κυρίως αιχμάλωτοι πολέμου ξεκίνησε προσπάθειες διάσωσης αλλά ένα βομβαρδιστικό των ΗΠΑ Αεροπορίας από μια μυστική αεροπορική βάση στην Νήσο της Αναλήψεως στο Νότιο Ατλαντικό του επιτέθηκε και το U-156 εγκατέλειψε την προσπάθεια διάσωσης. Το περιστατικό αυτό οδήγησε το ναύαρχο Καρλ Νταίνιτς να εκδώσει διαταγή στις 17 Σεπτεμβρίου του 1942, που απαγόρευσε στους διοικητές υποβρυχίων τη διάσωση των επιζώντων.


1943. Γερμανοί Αλεξιπτωτιστές του Οτο Σκορτσενι απελευθέρωσαν από το χειμερινό θέρετρο στο ξενοδοχείο «Κάμπο Ιμπερατόρε», στο κέντρο του Γκραν Σάσσο. Τμήματα ανταρτών υπό τον καπετάν Μπαντουβά, μετά από οκτάωρο
σκληρό αγώνα, απέκρουσαν τις γερμανικές επιθέσεις στην Σύμη Βιάννου του Νομού Ηρακλείου, προκαλώντας  σοβαρές απώλειες στους Γερμανούς. Το  γερμανικό  σώμα μετέβη στο χωριό για να τιμωρήσει τους κατοίκους, επειδή είχαν σκοτώσει δύο Γερμανούς στο φυλάκιο της Σύμης. Στην είσοδο της κοιλάδας ανταρτικό σώμα καλά οχυρωμένο προσέβαλε τους Γερμανούς, από τους οποίους σκοτώθηκαν 84 και 12 που παραδόθηκαν εκτελέστηκαν. 


1944. Υπογράφηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σοβιετικής Ένωσης το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 12ης Σεπτεμβρίου 1944 για την κατοχή του γερμανικού εδάφους. Προέβλεπε  τη διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες κατοχής, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου.  
Η ΕΣΣΔ θα είχε την  βορειοανατολική ζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο η βορειοδυτική ζώνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες η νότια ζώνη. Το πρωτόκολλο ήταν  επίσης μία από τις προκαταρκτικές πράξεις για τη δημιουργία του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου. Στη Μόσχα, υπογράφηκε  η Ανακωχή μεταξύ της ρουμανικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων της Σοβιετικής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ,υπό τους όρους που υπαγορεύεσαι   η ΕΣΣΔ.
Η  ΙΧ μεραρχία του ΕΔΕΣ που είχε αποβιβαστεί στη Λευκάδα στις 10 Σεπτεμβρίου απελευθέρωσε το νησί καταβάλλοντας την αντίσταση της Γερμανικής Φρουράς. Στην Μεσσηνία, ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο Κοπανάκι.


1947. Ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Μάρκος Βαφειάδης, ο Λεωνίδας Στρίγκος, ο Πέτρος Ρούσος και ο Γιώργης Ερυθριάδης συνεδρίασαν από κοινού με στρατιωτικά στελέχη του ΔΣΕ και αποφάσισαν τη μετατροπή του ΔΣΕ σε τακτικό στρατό και το στρατιωτικό σχέδιο δράσης του ΔΣΕ, το επονομαζόμενο σχέδιο «Λίμνες». Στη στρατιωτικοπολιτική αυτή σύσκεψη εκτός των μελών της ΚΕ συμμετείχαν επίσης οι: Στέφανος Παπαγιάννης επιτελάρχης του ΔΣΕ, Γιώργης Κικίτσας διοικητής του ΔΣΕ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Κανακαρίδης διοικητής του ΔΣΕ Δ. Θράκης .


1948. Η πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα έγινε από 6 νεαρούς οπλατζήδες κομουνιστές από τη Θεσσαλονίκη. Οι έξι , ο Αλέξανδρος Κουφουδάκης, 21 ετών, ο Δημήτριος Κουφουδάκης, 23 ετών ο Αχιλλέας Κετιμλίδης, 19 ετών, ο Αντώνης Βογιάζος, 18 ετών, ο Γιώργος Κέλας, 17 ετών και ο Σπύρος Χελμιάδης, 18 ετών που καταζητούνταν για σαμποτάζ, κατέβηκαν στην Αθήνα στα μέσα Αυγούστου , με απώτερο σκοπό να ιδέα να καταλάβουν ένα αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας και να το οδηγήσουν στη Γιουγκοσλαβία. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1948 , οι έξι οπλατζήδες επιβιβάστηκαν στη μεσημεριανή πτήση της ΤΑΕ για τη Θεσσαλονίκη. Στο αεροπλάνο, τύπου DC-3 (Ντακότα), επέβαιναν συνολικά 21 άτομα (τετραμελές πλήρωμα και 17 επιβάτες). Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή  κι ενώ το αεροπλάνο πετούσε πάνω από τη βόρεια Εύβοια, οι τέσσερις από τους έξι νεαρούς μπήκαν στον θάλαμο διακυβέρνησης και αφού τραυμάτισαν με σουγιά τον συγκυβερνήτη και τον ασυρματιστή, ανάγκασαν τον κυβερνήτη Αθανάσιο Ηγουμενάκη να οδηγήσει το αεροπλάνο προς τα γιουγοσλαβικά σύνορα. Ακολουθώντας το ποτάμι του Αξιού προσγειώθηκαν σε χωράφια στην τοποθεσία Μπούργκα, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Σκοπίων. 

1963 . Ο εμπορικός ακόλουθος της βουλγαρικής πρεσβείας στην Αθήνα με άρθρο το πρότεινε την παραχώρηση διεξόδου της Ελλάδας στον Εύξεινο Πόντο, σε αντάλλαγμα με την παραχώρηση διεξόδου της Βουλγαρίας στο Αιγαίο Πέλαγος.

1966 . Ο Γεώργιος Παπανδρέου, δήλωσε ότι η Ένωση Κέντρου, δεν έθετε καθεστωτικό ζήτημα.

1967. Η Αστυνομία Πόλεων και ο Δήμος Πειραιώς, με εντολή της ηγεσίας της 21ης Απριλίου έκλεισαν  τα μπαρ και τους οίκους ανοχής στην περιοχή της Τρούμπας.

1968. Η Αλβανία ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.


1972. Ισλανδική κανονιοφόρος βύθισε  δυο βρετανικά ψαράδικα στη Βόρεια Θάλασσα. Ηταν το πρώτο «θερμό επεισόδιο» του  «Πολέμου του Βακαλάου».

1974. Επιτυχές στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αιθιοπία κατά του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ.

1980. Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία υπό την ηγεσία του στρατηγού Κενάν Εβρέν, ανέτρεψε τη κυβέρνηση Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

1989. Το πολωνικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ταντέους Μαζοβιέτσκι

1990.Στο δρόμο για τη γερμανική επανένωση, υπογράφηκε στη Μόσχα η Συνθήκη των δύο Γερμανιών με τους τέσσερεις νικητές του πολέμου.

1998 . Βουλευτικές εκλογές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνελήφθη στη Ρώμη.

1999‎‎.Η Ινδονησία αποδέχθηκε την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στο Ανατολικό Τιμόρ.‎

2001. Σε απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ επικαλείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το άρθρο 5 του καταστατικού του ότι κάθε επίθεση σε ένα κράτος μέλος πρέπει να θεωρείται επίθεση σε ολόκληρη τη συμμαχία.

2002 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε την  επιστροφή των ΗΠΑ στην ΟΥΝΕΣΚΟ  από την οποία είχαν αποχωρήσει πριν από 18 χρόνια.

2005. Το Ισραήλ ολοκλήρωσε  την απόσυρσή του από τη Λωρίδα της Γάζας .           Ο Συνασπισμός των Κόκκινων-Πρασίνων, με επικεφαλής τον Γενς Στόλτενμπεργκ, κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Νορβηγίας, εκλέγοντας 87 από τους 169 έδρες βουλευτές.


2007. Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Τζόζεφ Εστράντα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για λεηλασία της χώρας. Ο Μιχαήλ Φράντκοφ,ο ένατος πρωθυπουργός της Ρωσίας, παραιτήθηκε.

2012. Ψήφισμα 2065 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε.

2013. Μέλη της Κ.Ν.Ε. και του Κ.Κ.Ε., που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση στο Πέραμα, μερικά μέτρα από την πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη Λεωφόρο Δημοκρατίας κατήγγελλαν ότι δέχθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: