1/4/24

Η 1η Απριλίου στην Ιστορία

1η Απριλίου είναι η 92η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 274 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

Σήμερα γιορτάζουν: Ο ψεύτης και η ψεύτρα. Το ψευτρόνι. Οι Καθολικοί: Βαλέριος, Χίλμπερτ, Κέλλετς, Μελίτων, Θεοδώρα, Θεοδώρα, Θεοδώρα, Θεουντρίγ, Χιου, Σελεστίν, Κέλσος Οι Ορθόδοξοι: Άσονας, Βάσσα, Ντάρια, Διονύσιος, Ιβάν, Ιλάρια, Αθώος, Κλαύδιος, Μάουρος, Μαριάν, Ματρίνα, Παγχάριος, Σοφία, Χρύσανθος, Ιάσονας

 

  457. Ο εξέχων στρατηγός Ιούλιος Βαλέριος   Μαϊοριανός εκθρόνισε τον αυτοκράτορα Άβιτο    με τη βοήθεια του Γερμανού στρατηγού Ρικίμερου και ανακηρύχθηκε από το στρατό, αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εχοντας και την ισχυρή υποστήριξη από τον αυτοκράτορα του ανατολικού τμήματος της αυτοκρατορίας Λέοντα Α΄ που βρισκόταν σε διαμάχη με τον Άβιτο. 


 527. Ο αυτοκράτορας Ιουστίνος Α' όρισε ως διάδοχό του τον ανιψιό του, Ιουστινιανό Α'. 

 1081. Ο Αλέξιος Κομνηνός εκθρόνισε τον Νικηφόρο Βοτανειάτη . 

 1748. Η αρχαιολογική σκαπάνη του Κάρλο ντι Μπορμπόνε αποκάλυψε την αρχαία Πομπηία. 

 1795. Ημέρα διαμαρτυριών του παρισινού λαού ενάντια στο υψηλό κόστος των τροφίμων, και την πείνα. Οι διαμαρτυρίες τερματίστηκαν αναίμακτα αλλά η «Θερμιδοριανή αντίδραση», βρήκε την ευκαιρία να απελάσει πρώην ορεινούς χωρίς δίκη. 

1808.Ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α ́ κήρυξε την προσάρτηση της Φινλανδίας στη Ρωσία.

 1810. Έγινε ο πολιτικός γάμος του Ναπολέοντα με τη Mαρί-Λουίζ της Αυστρίας στο Σεν Κλου. 

 1821. Ο Δημήτριος Υψηλάντης, υπέγραψε αντ’ αυτού στην Οδησσό ως αδελφός και ο πατριώτης προκηρύξεις που καλούσαν τους Φιλέλληνες Γερμανούς και Γάλλους να υποστηρίξουν τον Αγώνα και τους Ομογενείς να σπεύσουν να καταταγούν. «Φιλέλληνες Γερμανοί καί Γάλλοι ! Γρεκικαί φάλαγγες έσχηματίσθησαν. Νεος ίερος Λόχος διωργανίσθη. Ο Φοίνιξ της Ελλάδος προχωρεί εις την Θράκην, εις την Θεσσαλίαν, είς Ηπειρον και εις την Πελοπόννησον . Οί εκνευρισμένοι τύραννοί μας μήτε εις χείρας νά έλθουν μέ εμας τολμούν . Όλοι πιστεύουν άδιστάστακτος, οτι ήγγικεν η τελευταία ώρα αυτών. Χαίρετε λοιπόν και συγχαίρετέ μας ! Είς ταύτην την περίστατιν και εις τον κατά τών βαρβάρων άγώνά μας, έξορκίζομεν εις την στάκτην των κλασικών προγόνων μας, τους οποίους τόσον θαυμάζετε, νά μη ησθε άδιάφοροι θεαταί, άμμη συναγωνίσθητε μαζή μας, άλλος διδάσκων, άλλος κηρύττων εις τά σοφά. έθνη της γης τά μεγάλα δικαιώματα μας, και το πόσον θέλει προχωρήσει η τελειοποίηση της ανθρωπότητος, άν καθαρισθή καν η Εύρώπη άπο την φρικτήν πανώλην, καί άλλος παρασταίνων μέ ζωηρα χρώματα, πόσον μεγάλον είναι το συμφερον τών Ευρωπαίων νά έχουν γείτονας ευνομουμένους Ελληνας άντι άγρίων βαρβάρων. Δια ταύτην την χάριν ή έλευθερωθείσα Ελλάς θέλει σας πολιτογράψειν καί θέλει καταγράψειν τα όνόματά σας εις τον κατάλογον τών ευεργετών της. Εν Οδησσω την 1 άπριλίου 1821. ό πατριώτης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ».
1824 .Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δικάστηκε ερήμην από τον Μαυροκορδάτο και τους Δανειολήπτες με την κατηγορία ότι ήλθε σε συνεννοήσεις με τους Τούρκους.        Η δίκη έγινε στο Αιτωλικό .Ο ηγεμών της Βλαχίας Γρηγόριος Δ΄ Γκίκας ενέκρινε την πρόταση του αρχιτέκτονα Χάρτλ και του μηχανικού Φράιβαλντ για να λιθοστρώσουν τους δρόμους του Βουκουρεστίου με σκαλιστή πέτρα. Η δράση αυτή συνεχίστηκες καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας του. 1849. Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διεύθυνε την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών ήταν και ο Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος μετά τη συναυλία, του είπε: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».

1854. Ο Συνταγματάρχης Τσάμης Καρατάσος, γιος του Γερο-Καρατάσου της Νάουσας αφού παραιτήθηκε από τις τάξεις του στρατού και αφού είχε έλθει σε μυστικές συνεννοήσεις με κατοίκους της Χαλκιδικής, στις 29 Μαρτίου 1854 απέπλευσε με ιστιοφόρα για τη Μακεδονία, διαφεύγοντας του Αγγλογαλλικού στόλου, που είχε αποκλείσει την τότε Ελλάδα και την 1η Απριλίου έφθασε στις Βόρειες Σποράδες , όπου παρέμεινε επί τριήμερον λόγω θαλασσοταραχής. Εκεί συγκρότησε στρατόπεδο εθελοντών στρατιωτών αποτελούμενο από 1000 άνδρες.

1900. Ο πρίγκιπας Γεώργιος διορίστηκε Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης. 

 1901. Στο Τέξας οι εταιρείες πετρελαίου σχημάτισαν το Πετρελαϊκό Τραστ. 

1912.Κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Αγώνων, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς με 3,47, που κατείχε ο Αμερικανός Γιούρι. 
 1914. Ο Εμμανουήλ Μπενάκης ανέλαβε δήμαρχος Αθηναίων. 

 1924.Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο κίνημα της 9ης Νοεμβρίου 1923, που έμεινε στην Ιστορία ως Πραξικόπημα της Μπυραρίας. Ο Έριχ Λούντεντορφ αθωώθηκε. 

 1930 .Σοβαρότατες ζημιές, από ισχυρές σεισμικές δονήσεις, στον Βόλο και στο Πήλιο. 
 
1934. Ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς ορκίστηκε ως δήμαρχος Αθηναίων. 
 
1937. Το Άντεν, στην Ερυθρά Θάλασσα, έγινε αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. 
 
1939. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το καθεστώς του Φράνκο και διέκοψαν το εμπάργκο κατά της Ισπανίας. Ο Φράνκο ανακοίνωσε τη λήξη του Πολέμου. Στη Γερμανία έγινε η τοποθέτηση της τρόπιδας του θωρηκτού «Τίρπιτς».
1941.Ο σοβιετικός στρατός σφαγίασε περίπου 7000 Ρουμάνους στη Φιντίνα Αλμπα (Λευκή Κρήνη) στη Βόρεια Μπουκοβίνα . Την 1η Απριλίου 1941, μια κολόνα πρόσφυγες από 15.000 Ρουμάνους από διάφορα χωριά της κοιλάδας Σίρετ προσπάθησαν να πράσουν επιστρέψουν στη Ρουμανία, αφού η Βόρεια Μπουκοβίνα και η Βεσσαραβία μετά το Σύμφωνο Μόλοτοφ- Ρίμπεντροπ. Οι πρόσφυγες κατευθύνονταν προς τα ρουμανικά σύνορα με τις εικόνες της εκκλησίας στα χέρια τους, έχοντας προηγουμένως λάβει την διαβεβαίωση ότι θα μπορούσαν να διασχίσουν ελεύθερα τα σύνορα. Αλλά οι Σοβιετικοί έστησαν πολυβόλα και τους θέρισαν .Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τραυματίες που διέφυγαν καταδιώχθηκαν από το ιππικού και σφαγιάστηκαν . Όλοι θάφτηκαν, σε 35 ομαδικούς τάφους κάποιοι ακόμα ζωντανοί, σε μαζικούς τάφους (200 άνθρωποι στο λάκκο), και στη συνέχεια έριξαν ασβέστη. Στο Κατύν άρχισαν οι εκτελέσεις των Πολωνών αιχμαλώτων. Στο Ιράκ ο γερμανόφιλος Ραχίντ Αλί με πραξικόπημα κατέλαβε την εξουσία. 

 1942. Ιταλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Γιβραλτάρ .

1945.Αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Οκινάουα. 

 1946. Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών ρίχτερ που προκάλεσε τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, έπληξε τα νησιά της Χαβάης. 159 θάνατοι. Στη Γιουγκοσλαβία άρχισε η πρώτη «δράση» της Κομμουνιστικής Νεολαίας , με τη συμμετοχή 60.000 νέων από όλη την Γιουγκοσλαβία στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Μπράτσκο-Μπανόβιτσι, μήκους 90 χλμ. Δύναμη Χωροφυλακής υπό τον Μοίραρχο Αριστείδη Κωνσταντά συνενεπλάκη εν Γριζάνω Τρικάλων μετά ενόπλων Κ]Σ με αποτέλεσμα τον φόνον ενός Κ]Σ και τη σύλληψη 10 τοιούτων. Εκ τών ημετέρων ουδεμία απώλεια. 

 1947. Στην Αθήνα πέθανε σε ηλικία 56 ετών, ο Γεώργιος Β', και στον θρόνο τον διαδέχτηκε ο αδελφός του, Παύλος. Τμήματα Χωρ]κής συνεπλάκησαν πλησίον Κρώμνης Γιαννιτσών μετά συμμορίας φονευθέντων τριών συμμοριτών. 'Ανεκαλύφθησαν και κατεστράφησαν οι εγκαταστάσεις της συμμορίας, περιήλθον δε εις χείρας ημετέρων έμφορτα τινά υποζύγια των συμμοριτών.Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ξεκίνησε η "δράση" των κομμουνιστων για την κατασκευή της γραμμής Σάματς-Σεράγεβο , σε μήκος 239 χιλιομέτρων, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 210.000 νέοι από τη Γιουγκοσλαβία και το εξωτερικό 1948.Το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε τα ψήφισματα 43 και 44 για το παλαιστινιακό ζήτημα. Άρχισε ο αποκλεισμός του Δυτικού Βερολίνου. Στην Ελλάδα, ισχυρά δύναμις Κ/συμμοριτών επιτεθηκε κατά του Πτελεού Αλμυρού. Άνδρες χωροφυλακής και ΜΑΥ ημύνθησαν σθεναρώς καταδιώξαντες έν συνεχεία τους έπιτεθέντας. Απώλειες ημετέρων 2 ΜΑΥ νεκροί, Συμμοριτών 2 νεκροί . Περί ώραν, 23,0Ο' μεταξύ τών χωρίων Σταθοχώρι καί Αστέρι Χαλανδρίτσης τμήμα Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά 30μελούς εφίππου συμμορίας. Μετά ημίωρο συμπλοκή οι συμμορίτες τράπησαν εις φυγήν. Εις την περιοχή Σελίνου 15μελής συμμορία απήγαγε έκ διερχομένου αύτοκινήτου συγκοινωνίας 5 εθνικόφρονας ίδιώτες. Δυνάμεις Χωροφυλακής τεθείσαι εις καταδίωξιν επέτυχον την απελευθέρωσιν των άρπαγέντων ιδιωτών και την σύλληψη ενός συμμορίτη. Οι Νήσοι Φερόες απέκτησαν την αυτονομία τους από τη Δανία. Στη Γιουγκοσλαβία έναρξη κατασκευής του σιδηροδρόμου Τίτογκραντ –Νικσιτς , από τις  «Μπριγάδες» νεολαίας .

 
1949. Στο Πεκίνο άρχισαν συνομιλίες των Κομμουνιστών με το Κουαμιτάγκ, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Οι Κ]Σ προσέβαλαν τμήμα Χωροφυλακής εις το Καρλόβασι Σάμου. Κατά την επακολουθήσα συμπλοκή τραυματίσθηκαν 3 Χωροφύλακες. Ομάδα Κ]Σ εισεβαλε στο χωρίο Ξυνό Νερό Φλωρίνης και ήρπασε 11 νεανίδας, 5 νέους και 1 άδειουχο στρατιώτη. Κατά επακολουθήσασα συμπλοκή της δυνάμεως του ομωνύμου Σταθμού Χωροφυλακής και Διμοιρίας στρατού έπετεύχθη η έξόντωσις ενός Κ]Σ και ο τραυματισμός 2. Επετεύχθη απελευθέρωσις 4 έκ τών άπαχθέντων. 

 1951. Η ελληνική Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την ψήφο των γυναικών.
1955.Αρχισε ο ένοπλος Απελευθερωτικός Αγών του Ελληνισμού στην Κύπρο, από την ΕΟΚΑ, υπό τον Διγενή. Τον Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Γρίβα. 

1958. Παγκύπρια απεργία με αιτήματα την επιστροφή στην Κύπρο  των καταδίκων που μεταφέρθηκαν σε φυλακές της Αγγλίας και απελευθέρωση  των κρατουμένων χωρίς δίκη σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές.
Δολοφονήθηκε στη Λευκωσία από προδότες ο Χριστόδουλος Εγγλέζος 38 ετών από τον Ξερό

1968 .22 στελέχη του Κ.Κ.Ε. που κρατούνταν  στις φυλακές της Αίγινας υπέγραψαν διακήρυξη συμπαράταξης με το Γραφείο Εσωτερικού και τους Παρτσαλιδικούς. 

1969.Άρχισε στο Πεκίνο το 9ο Συνέδριο του ΚΚΚ που κυριαρχείτο από το Στρατό και στο οποίο την έκθεση πεπραγμένων παρουσίασε ο στρατηγός Λιν Μπιάο. Στην κηδεία του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στην Ουάσιγκτον την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός, ο οποίος κατά την τριήμερη παραμονή του έγινε  δεκτός για 25 λεπτά από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

1970. O Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υπέγραψε το νόμο, για την απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων από 1/1/1971. Στο Βελιγράδι άρχισε να εκπέμπει το ραδιόφωνο του Βελιγραδίου «Studio B» από το κτίριο της εφημερίδας «Μπόρμπα». 

1973.Στη Γαλλία, πέθανε μετά από ασθένεια σε ηλικία 64 ετών ο Πρόεδρος Ζορζ Πομπιντού. 

1975. Ο Πρόεδρος της Καμπότζης στρατηγός Λον Νολ κατέφυγε στην Ινδονησία εγκαταλείποντας την Πνομ Πενχ, την οποία είχαν περικυκλώσει οι Ερυθροί Χμερ.

1979. Το Ιράν έγινε επισήμως ισλαμική δημοκρατία. 

1983. Στην Γαλλία καθιερώθηκε η συνταξιοδότηση στην ηλικία των 60 ετών. 

 1992 . Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του υπουργού Εξωτερικών, Ζοάο Πινέιρο, πρότεινε το «Πακέτο Πινέιρο», που προέβλεπε «σύνθετη ονομασία» για την πΓΔΜ , με επικρατέστερη την ονομασία «Νοβοματσεντόνια. 

 1996 . Στην Ιαπωνία έγινε συγχώνευση των τραπεζών «Μιτσουμπίτσι» και «Τόκιο» που δημιούργησε τη μεγαλύτερη τότε τράπεζα του κόσμου. 

1999 . 9η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Περίπου στις πέντε το πρωί βομβαρδίστηκε στο Νόβι Σαντ η γέφυρα που συνέδεε το Νόβι Σαντ και το Πετροβαραντίν .Η γέφυρα καταστράφηκε ολοσχερώς.Τμήματα της πόλης έμειναν χωρίς νερό. Ο Δούναβης έκλεισε για την κυκλοφορία. Στις 9:00 βομβάρδισαν το Πετς. Το Βελιγράδι είναι συνεχώς σε επιφυλακή για περισσότερο από 27 ώρες. Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός παρουσίασε τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που συνελήφθησαν και ανακοινώθηκε ότι θα δικαστούν. Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των τριών. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα υπέγραψαν κοινή δήλωση για την πλήρη συμμόρφωση και τόνισαν ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με πολιτικά μέσα. Στο Βελιγράδι έφτασε αντιπροσωπεία της ρωσικής Δούμας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Σεργκέι Μπαμπούριν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού μετέφερε στον Μιλόσεβιττς και το Σέρβο Πατριάρχη Παύλο, μήνυμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β '. Ο Πάπας κάλεσε τους ηγέτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας να συμφωνήσουν σε εκεχειρία για το Πάσχα. Η Λευκορωσία διέκοψε κάθε επαφή με το ΝΑΤΟ. Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ αγνοεί το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας δημιουργούν «ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο». Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας των Οκτώ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία για τη κρίση του Κοσσυφοπεδίου και αναμένει ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν. Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απομάκρυνε το διοικητή του Δεύτερου Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Ράντοσλαβ Μαρτίνοβιτς και τον αντικατέστησε με τον Αντιστράτηγο Μίλοραντ Ομπράντοβιτς. 

 2001 . Στο Βελιγράδι συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

2002.Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας νομιμοποίησε την ευθανασία. 

2004.Στη Λουκέρνη της Ελβετίας έληξαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στις οποίες παρουσιάστηκε το Σχεδίο Ανάν . 

 2009. Η Κροατία και η Αλβανία έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ. 

2014. Το ΝΑΤΟ ανέστειλε την πρακτική πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και διέταξε στρατιωτικούς στρατηγούς να συντάξουν μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την άμυνα και θα κατευνάσουν τα νευρικά μέλη της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη

2016 . Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ . Ο Πόλεμος των 4 ημερών.

2018. Σε ηλικία 53 ετών έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Σκλαβενίτης.

2019 .Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο για την φυλάκιση για των  «αρχηγών  του εγκλήματος»  από 8 έως 15 έτη ενώ απαγορεύτηκε  για αυτούς δυνατότητα αναστολής της ποινής.

2022. Η ισοτιμία του δολαρίου κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας έπεσε κάτω από τα 81 ρούβλια.Το ρωσικό υπουργείο Υγείας κατοχύρωσε το πρώτο ρινικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μαθαίνω ότι Τιτάνας Μίμης Δομάζος που ηταν πλήρως ασφαλής μεταφέρθηκε ξαφνικά στο Νοσοκομείο. Ο Θεός μαζί του

  Ο Μίμης Δομάζος αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε ενω περπατούσε σήμερα το πρωί στο Χαλάνδρι. Οι  διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν  καρδιοπνευμ...