8/8/24

Η 8η Αυγούστου στην Ιστορία

Η 8η Αυγούστου είναι η 221η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024. Απομένουν 145 μέρες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. 

449. ¨Άρχισε στην Έφεσο η Δεύτερη Σύνοδος της Εφέσου, η επονομαζόμενη και Ληστρική Σύνοδος της Εφέσου, στην οποία οι Αλεξανδρινοί Μονοφυσίτες, με αρχηγό τον Διόσκορο, που ήταν πρόεδρος της συνόδου, ανάγκασαν όσα από τα μέλη δεν συμφωνούσαν, να αναγνωρίσουν τη διδασκαλία του Ευτυχή ως ορθόδοξη και να καταδικάσουν όσους ήταν αντίθετοι στο δόγμα του μονοφυσιτισμού .     Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β, επικύρωσε τις αποφάσεις της συνόδου, αναγνωρίζοντας την, επισήμως ως Οικουμενική. 

484.Οι δυνάμεις του Σύριου σφετεριστή του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως Λεόντιου νικήθηκαν μπροστά από την Αντιόχεια, από το στρατό του Ζήνωνα, στον οποίο μετείχαν οι Γότθοι του Θεοδώριχου. 

754.Στο Παλάτι των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη με παρουσία του Αυτοκράτορα έγινε η πανηγυρική λήξη της Εικονοκλαστικής Συνόδου που είχε συγκαλέσει ο Κωνσταντίνος Ε’. Η Σύνοδος διεξήχθη στα Ιερά, στην ανατολική όχθη του Βοσπόρου κοντά στην Χαλκηδόνα , και άρχισε στις 10 Φεβρουαρίου . Στη σύνοδο, παρέστησαν 338 επίσκοποι, αριθμός ρεκόρ, και αποφασίστηκε να θεωρηθεί οικουμενική.Η Σύνοδος καταδίκασε , «τη λατρεία των εικόνων» και αποφασίστηκε να καταστραφούν.

1173. Στην Πίζα στην πλατεία του καθεδρικού ναού έγινε η τελετή θεμελίωσης του Πύργου του καμπαναριού που αργότερα έγειρε   

1220. Οι εσθονικές φυλές νίκησαν τους Σουηδούς στη μάχη της Λίχουλα. 

1303. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε το Φάρο της Αλεξάνδρειας. Ήταν ο δεύτερος από τους τρεις σεισμούς , που γκρέμισαν σταδιακά το Φάρο της Αλεξάνδρειας, ένα από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, που είχε ολοκληρωθεί το 270 π.Χ. Οι άλλοι δύο έγιναν το 796, και 1323. 

1381.Η Δημοκρατία της Γένοβας και η Δημοκρατίας της Βενετίας ύστερα από τη μεσολάβηση του κόμη Αμαδαίου της Σαβοΐας, έκλεισαν τη συνθήκη ειρήνης του Τορίνο σύμφωνα με την οποία η Τένεδος δεν θα παραδινόταν ούτε στη Βενετία ούτε στη Γένουα, τα οχυρά της θα καταστρέφονταν, οι κάτοικοι της θα μεταφέρονταν στην Κρήτη και την Εύβοια και το αποστρατικοποιημένο νησί θα παραδινόταν στον εντολοδόχο του κόμη της Σαβοΐας.

1549.Επί της Αντιβασιλείας του Εδουάρδος Σεϋμουρ ,η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στην Αγγλία και επιτέθηκε στην Βουλώνη.

1567. Ο στρατός του Δούκα της Άλμπα εισήλθε στις Βρυξέλλες.

1570.Στη Γαλλία υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης του Σαιν Ζερμαίν αν Λε με τηνοποία τελείωσε ο τρίτος θρησκευτικός πόλεμος, με την παραχώρηση δικαιωμάτων στους Ουγενότους.

1588
. Η Ισπανική Αρμάδα που συγκροτήθηκε από τον Φίλιππο Β' από 22 πολεμικά και 110 τροποποιημένα εμπορικά σκάφη και εστάλη να καταλάβει την Αγγλία, υπέστη πανωλεθρία, ενώ ήταν αγκυροβολημένη στο Γκράβελιν, στην παράκτια συνοριακή περιοχή ανάμεσα στη Γαλλία και τις Ισπανικές Κάτω Χώρες, όπου περίμενε το Δούκα της Πάρμα για να επιβιβαστεί ως δύναμη εισβολής, αφού δέχτηκε επίθεση από πυρπολικά. Η Αρμάδα κατάφερε να ανασυγκροτηθεί και να αποσυρθεί βόρεια, με τον Αγγλικό στόλο να την ακολουθεί ως την ανατολική ακτή της Αγγλίας. Έτσι, αποφασίστηκε η επιστροφή στην Ισπανία και η πλεύση στον Ατλαντικό, περνώντας από την Ιρλανδία. Όμως, καταιγίδες ανάγκασαν τον στόλο να παρεκκλίνει από την αρχική του πορεία και πάνω από 24 σκάφη καταστράφηκαν στις βόρειες και δυτικές ακτές της Ιρλανδίας, ενώ οι επιζώντες αναζήτησαν καταφύγιο στη Σκωτία.  Συνολικά 67 σκάφη από την αρχική δύναμη που συγκεντρώθηκε κατάφεραν να γυρίσουν πίσω στην Ισπανία.

 1648
Καθαιρέθηκε με πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Σεΐχη -ουλ-Ισλάμ, ο Σουλτάνος Ιμπραήμ Α΄, ο τρελλός, ο κατακτητής της Κρήτης. Ο Ιμπραήμ καθαιρέθηκε, αφού προηγήθηκε η λαϊκή επανάσταση κατά των νέων φόρων που είχε επιβάλει ο εξωμότης Βεζύρης Αχμέτ, που ήταν γιός Έλληνα Σπαχή και γαμπρός της βασιλομήτορος Αναστασίας, για να καλύψει τις ζημιές από το εμπόριο γούνας σαμουριών, που έκανε ο σουλτάνος Ιμπραήμ.   Με εντολή του νέου μεγάλου Βεζύρη Μεβλεβί Μεχμέτ Πασά ο Ιμπραήμ στραγγαλίστηκε στις 18 Αυγούστου 1648 . Η σουλτάνα Αναστασία παρουσίασε στο Ντιβάνι τον επτάχρονο εγγονό της Μεχμέτ Δ΄, με τη φράση «εδώ είναι, δείτε τι μπορείτε να κάνετε μαζί του», και ανέλαβε την αντιβασιλεία για δεύτερη φορά, μέχρι τον θάνατο της το 1651.

1788
. Στη Γαλλία, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ συγκάλεσε τις Γενικές Τάξεις για τις 5 Μαΐου 1789.

1806. Καταργήθηκε  η φεουδαρχία ως νομικός θεσμός στο Βασίλειο της Νάπολης.

1815.Ξεκίνησε το ταξίδι του Ναπολέοντα προς το νησί της Αγίας Ελένης. 

1823.Έγινε η νυκτερινή επίθεση του Μάρκου Μπότσαρη στο τουρκικό στρατόπεδο στο Κεφαλόβρυσο.

 1827.Πέθανε από οξύ πνευμονικό οίδημα ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Γεώργιος Κάνινγκ ο οποίος, μετά την αυτοκτονία του υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ροβέρτου Στούαρτ Κάσλρεϊ, τον διαδέχτηκε, στις 12 Αυγούστου 1822.
Το 1826, ο Κάνινγκ υπέγραψε με τη Γαλλία και τη Ρωσία το πρωτόκολλο του Λονδίνου για την Ελλάδα . Τον Απρίλιο του 1827 ο Κάνινγκ σχημάτισε κυβέρνηση και προώθησε τα αιτήματα των καθολικών Ιρλανδών, χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του, καθώς πέθανε τρεις μήνες αργότερα από πνευμονία. 

1848. Η πόλη της Μπολόνια  μετά από λαϊκή εξέγερση  έδιωξε τους Αυστριακούς

 1849 .Οι Ιταλοί πατριώτες Ούγκο Μπάσι και Τζοβάνι Λιβράγκι εκτελεστηκαν από τους Αυστριακούς στην Μπολόνια.

 1854. Ο Τσάρος Νικόλαος Α της Ρωσίας για να αποτρέψει την Συμμαχία της Αυστροουγγαρίας με τους; Αγγλογάλλους αποδέχτηκε τα «τέσσερα σημεία της Βιέννης» με τα οποία αποποιήθηκε του δικαιώματος να προστατεύσει την Χριστιανική κοινότητα στους Αγίους Τόπους, και από την επιρροή της στην Βλαχία και την Μολδαβία ,και δέχθηκε ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο Δούναβη καιτροποποίηση της σύμβασης του 1841 για τα Στενά.

1886 .Στις 8-9 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε πραξικόπημα στη Βουλγαρία από ομάδα ρωσόφιλων αξιωματικών, αναγκάζοντας τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Α ́ του Μπάττενμπεργκ να παραιτηθεί από το θρόνο.


 
1903. Στο Μοναστήρι σκοτώθηκε από Τούρκους στρατιώτες, (με το Γρηγοριανό) ο Ρώσος πρόξενος Αλέξανδρος Αρκάντιεβιτς Ροστόφσκι, ενώ απέστρεφε στην Πόλη από το Μοναστήρι του Μπούκοβο. Μαζί του ήταν ο πράκτωρ Κρίστε Μιρσίκοφ.

1910. Στις 8/21 Αυγούστου έγιναν από την κυβέρνηση Στέφανου Δραγούμη εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών για την Α' Αναθεωρητική Βουλή, στις οποίες απέτυχε η προσπάθεια των Άγγλων και των Ανακτόρων να επιβάλουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο που συμμετείχε με τους Λαϊκούς που ζητούσαν «μεταρρυθμίσεις» και το σύνθημα τους ήταν «Η αλλαγή». Οι εκλογές έγιναν με πλειοψηφικό με ευρεία και στενή περιφέρεια και με σφαιρίδιο. Τα παλιά κόμματα, (Νεωτεριστικόν- Γ.Θεοτόκη, Νεοελληνικόν-Δ.Ράλλη, και Τρίτο Κόμμα -Ζαΐμη) συνεργάστηκαν και εμφανίστηκαν ως «Συνασπισμός Ηνωμένων Κομμάτων» κερδίζοντας 210 από τις 362. Σε αυτές τις εκλογές εμφανίστηκαν οι Κοινωνιολόγοι του Παπαναστασίου. Στις 12 Οκτωβρίου 1910 ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ κατήργησε πραξικοπηματικά την Α' Αναθεωρητική Βουλή και προκήρυξε νέες εκλογές στις 28 Νοεμβρίου 1910 για την Διπλή Αναθεωρητική Βουλή.

1915. Στα Δαρδανέλια,βρετανικό υποβρύχιο βύθισε το τουρκικό θωρηκτό «Μπαρμπαρόσα». Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Πράγα. Ο Τσάρος Νικόλαος Β απέρριψε τη μεσολάβηση της Δανίας σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία. Η Βουλγαρία προχώρησε σε μερική επιστρατευση.

1917.Στη Ρουμανία, άρχισε στις 26 Ιουλίου/8 Αυγούστου, η Τρίτη επίθεση των γερμανικών και αυστροουγγρικών στρατευμάτων στο μέτωπο του Οίτουζ που είχε στρατηγικό σκοπό από την πλευρά των κεντρικών δυνάμεων για να εισέλθουν στην κοιλάδα Τρότους. Ο ρουμανικός στρατός υποστηρίχθηκε από τα στρατεύματα της Ρωσικής Δημοκρατίας. Στη Ρωσία, στις 26 Ιουλίου/8 Αυγούστου ξεκίνησε στην Αγία Πετρούπολη το 6ο Συνέδριο του Μπολσεβίκων. Οι «Δημοκρατικοί» κατάργησαν την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του τάγματος των Ιησουιτών, στη Ρωσία

1918. 
Άρχισε η μάχη της Αμιένης που κράτησε 13 ήμερες. Η 4η Βρετανική Στρατιά από Καναδούς και Αυστραλούς, και η 1η Γαλλική Στρατιά υπό την γενική αρχηγία του Άγγλου Στρατάρχη Σερ Ντάγκλας Χέιγκ επιτέθηκαν και πέτυχαν να προελάσουν σε βάθος 10 - 20 χλμ. και συνέλαβαν άνω των 40.000 Γερμανών αιχμαλώτων ενώ κυρίευσαν περί τα 600 πυροβόλα.
Ο Γερμανός στρατηγός Έριχ Λούντεντορφ αποκάλεσε αργότερα αυτή την ημέρα ως «μαύρη ημέρα του γερμανικού στρατού»

1919. Ο Πολωνικός στρατός κατέλαβε το Μινσκ.

1922. Ο Κεμάλ διέταξε την Μεγάλη Επίθεση της 13ης/26ης Αυγούστου κατά του Ελληνικού Στρατού.

1929. Το γερμανικό αερόπλοιο «Κόμης Ζέπελιν» ξεκίνησε τον «γύρο του κόσμου», που ολοκληρώθηκε μετά από 21 ημέρες στις 29 Αυγούστου.

1936.Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της με την Ισπανία.


1940.Άρχισε η Μάχη της Αγγλίας με βομβαρδισμούς αγγλικών πόλεων από τη Λουφτβάφε. Τριάντα ένα γερμανικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν την πρώτη ημέρα από τους Βρετανούς. Με τη διαταγή του N.K.V.D. της Σοβιετικής Ένωσης Αρ. 00961, δημιουργήθηκε το N.K.V.D. της Μολδαβίας στην ηγεσία του οποίου διορίστηκε ο Νικολάι Σάζικιν.


1941. Στη συνάντηση Ρούσβελτ-Τσόρτσιλ στη νήσο ;της Νέας Γης, εγκρίθηκε ο     «Η Χάρτα του  Ατλαντικού». Ο Ιωσήφ Στάλιν ανέλαβε Ανώτατος Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Σοβιετικής Ένωσης . Στις 1:30 π.μ. στις 8 Αυγούστου, πέντε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας Ιλιουσιν4 πραγματοποίησαν τον πρώτο σοβιετικό βομβαρδισμό του Βερολίνου.

1942. Στη Μεγάλη Αίθουσα της Φιλαρμονικής του πολιορκημένου  Λένινγκραντ έγινε η πρεμιέρα της Συμφωνίας αρ. 7 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς .Η συμφωνία μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και τα μεγάφωνα του δικτύου της πόλης.

1943. Στο χωριό Μεμοράχη 12 χλμ ανατολικά των Αγίων Σαράντα έγινε το συνέδριο της Μεμόρραχης, με τη συμμετοχή 84 αντιπροσώπων των ελληνικών χωριών της Βορείου Ηπείρου και αποφασίστηκε η άμεση κινητοποίηση για την οργάνωση των χωριών, για την αυτοάμυνά τους και την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου και απειλής. Μερικοί απ’ αυτούς που συμμετείχαν ήταν, οι Γκουβέλης Ελευθέριος, Λάππας Μιλτιάδης και Ζώτος Γεώργιος από τη Δρόβιανη, ο Κάλλης Ιωάννης από τη Λεσινίτσα, ο Θωμάς Σπύρος απ’ την Αρδάσοβα, ο Γραίκας Φώτος, καθηγητής θεολόγος και ο Κώτσης Νικόλας από τη Δίβρη, ο ιερεύς Ανδρέας Ιωαννίδης (Παπανδρέου), ο Παππάς Ιωάννης και ο Κόκκαλης Σταύρος από το Αλύκο, ο ηγούμενος της ιεράς μονής Θεολόγου, ο ιερεύς Βασίλειος Τζόρος, (Παπαβασίλης) από τη Μάλτσιανη, ο θρυλικός Καπετάνιος του Βούρκου Θύμιος Λιώλης από το Τσαούσι, ο Στεργιόπουλος Χρήστος από τους Λαζάτες.Το Συνέδριο εξέλεξε ομόφωνα Αρχηγό του συγκροτήματος Ριζών, τον Ελευθέριο Γκουβέλη με βοηθό του τον Νικόλαο Κώτση και για τα τμήματα του Βούρκου εξέλεξε τους Θύμιο Λιώλη, Σταύρο Κόκκαλη, Χρήστο Στεργιόπουλο και Ιωάννη Παππά. Κάπου στο μέσον του Συνεδρίου κατέφθασε απρόσκλητος ο Μιλτιάδης Κυργιάννης, με το ψευδώνυμο Αλέξης Γιάνναρης με μια ομάδα 4 ενόπλων, σαν εκπρόσωπος του ελληνικού Ε. Α.Μ και συνάντησε την αποδοκιμασία όλων των συνέδρων. 
 Το Α/Τ ΠΙΝΔΟΣ που συμμετείχε στην απόβαση της Νότιας Γαλλίας βύθισε το γερμανικό Υ/Β  U-458.

1944.Στις φυλακές Πλετζένζε στο Βερολίνο, εκτελέστηκε με απαγχονισμό ο Στρατάρχης Έργουινφον Βιτσλέμπεν,μαζί με άλλους επτά Γερμανούς αξιωματικούς που σχεδίασαν την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, της 20ης Ιουλίου.Επίθεση του ΕΛΑΣ σε Βρασταμίτα-Τοπόλια-Κριεκούκι . 

1945Υπογράφηκε  στο Λονδίνο η συμφωνία μεταξύ των μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων για τη δίωξη και την τιμωρία των ναζί εγκληματιών πολέμου στο πλαίσιο ενός Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου. Η Σοβιετική Ένωση κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας Β '  και εισέβαλλε στη Μαντζουρία με περισσότερους από ένα εκατομμύριο στρατιώτες.


1949. Ενώ στον Γράμμο έληξε η επιχείρηση ΠΥΡΣΟΣ Α, με την κατάληψη των υψωμάτων  «1425»  «Ταμπούρι» και «1356». Στο Δημαρχείο του Στρασβούργου έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβούλιου της Ευρώπης . Οι Υπουργοί κάλεσαν την Ελλάδα και την Τουρκία να συμμετάσχουν στην οργάνωση, πράγμα που έκαναν στις 9 Αυγούστου 1949 – την επόμενη κιόλας μέρα! 

1953 .Υπογράφηκε στο Λονδίνο, η συμφωνία για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Ο διάδοχος του Στάλιν Γκεόργκι Μαλένκοφ, ανακοίνωσε ότι η ΕΣΣΔ κατασκεύασε βόμβα υδρογόνου.

1955.Η Αίγυπτος δεσμεύτηκε να προμηθεύει βαμβάκι στην ΕΣΣΔ και τη Ρουμανία με αντάλλαγμα  πετρέλαιο.

1956. Στο Βέλγιο, στην ανθρακοφόρα περιοχή της Βαλονίας στο ανθρακωρυχείο της Μαρσινέλ, πέθαναν 262 ανθρακωρύχοι . Οι 136 Ιταλοί . 6 Έλληνες. Η Σοβιετική Ένωση αναγνώρισε την νομιμότητα  της εθνικοποίησης της διώρυγας του Σουέζ.

1958. Μετά από αίτημα της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισε έκτακτη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να συζητήσει την κρίση στη Μέση Ανατολή. Εγκρίθηκε ψήφισμα που καλούσε τις  ξένες δυνάμεις να αποσυρθούν από τον Λίβανο και την Ιορδανία.

1962. Υπογράφηκε μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και της γαλλικής εταιρίας Κομπαντέκ η σύμβαση για την ίδρυση εργοστασίου φωσφορικών λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη.


1963.
 Η Μεγάλη Ληστεία του Τρένου στην Αγγλία, με λεία 2.600.000 λίρες σε χαρτονομίσματα.

1964. Στην Κύπρο, συνεχίστηκε σε όλα τα μέτωπα, η επίθεση για εξάλειψη του τουρκοκυπριακού θυλάκου Μανσούρας-Κοκκίνων σημειώνοντας αργή πρόοδο. Περί τις 07.00 το πρωί οι καταδρομείς της 31 ΜΚ ολοκλήρωσαν την κατάληψη του Λωρόβουνου, και μπορούσαν έτσι να διακρίνουν τον εχθρό που υποχωρούσε άτακτα προς τα Κόκκινα. Μέσα στον θερινό καύσωνα που η πυρκαγιά στο δάσος είχε μετατρέψει σε κόλαση, οι καταδρομείς προχωρούσαν. Στις 11.00, άνδρες του 1ου ΛΚ κινήθηκαν προς το χωριό Αλεύκα, προκειμένου να γίνει υδροληψία. Το χωριό είχε εγκαταλειφθεί και οι καταδρομείς, αρκετοί εκ των οποίων παρουσίαζαν συμπτώματα εξάντλησης, μπόρεσαν να ανακουφιστούν. Πέρα από το χωριό, οι καταδρομείς κινήθηκαν και κατέλαβαν το βορειοδυτικό αντέρεισμα, βορειοανατολικά των Κοκκίνων. Εκεί δέχθηκαν ισχυρά πυρά πολυβόλων και όλμων, με αποτέλεσμα να ανακόψουν την προώθησή τους. Το 216 ΤΠ, που ενεργούσε στον αριστερό τομέα, κινήθηκε από τον παραλιακό τομέα και έχασε πολλή ώρα εξαιτίας μπλόκου που είχαν στήσει οι κυανόκρανοι με τεθωρακισμένα στο ύψος του χωριού Πωμός. Το τάγμα προωθήθηκε στην περιοχή Παχυάμμου μέχρι τις 13.00. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκε στο πεδίο της μάχης η Τουρκική Αεροπορία. Από τις 14.30 άρχισαν κατά κύματα να εμφανίζονται τετράδες τουρκικών μαχητικών, εκτελώντας βομβαρδισμούς. Η αστοχία των Τούρκων ήταν πρωτοφανής, ωστόσο από ορισμένες εύστοχες βολές προκλήθηκαν κάποιες απώλειες, οι οποίες είχαν σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο στους άπειρους Κύπριους μαχητές. Οι Τούρκοι έριξαν και βόμβες ναπάλμ στις κατοικημένες περιοχές. Σε συνδυασμό με την αντίσταση που συναντούσαν τα τμήματα στο έδαφος, η ορμή ανακόπηκε πλήρως. Στον κεντρικό τομέα, η 31 ΜΚ είχε κατηφορίσει και ετοιμαζόταν να επιτεθεί στα Κόκκινα όπου βρισκόταν ο Ντενκτάς, αλλά επενέβη ο Αντισυνταγματάρχης Χουχουλής και ανέκοψε τον Ταγματάρχη Καρούσο, ενημερώνοντάς τον ότι το χωριό επρόκειτο να καταληφθεί με προώθηση δυνάμεων από τον παραλιακό τομέα. Η διακοπή της ενέργειας των Καταδρομέων κρίθηκε σκόπιμη ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να διασταυρωθεί με το 206 ΤΠ που ενεργούσε από ανατολικά και να εμπλακούν μεταξύ τους από λάθος. Στις 18.40 ο Αντισυνταγματάρχης Χουχουλής διατάχθηκε να προβεί σε σταθεροποίηση και διατήρηση των θέσεων που κατείχαν τα τμήματα. Ουσιαστική πρόοδο είχε σημειώσει μόνο το 206 ΤΠ στον δεξιό τομέα, το οποίο -παρά την αντίσταση και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς- κατάφερε να καταλάβει τη Μανσούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο εχθρικός θύλακας είχε περιοριστεί σε μια λεπτή παράκτια λωρίδα μήκους 3.000 μέτρων και βάθους 500 μέτρων περίπου, με επίκεντρο τα Κόκκινα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου σε εμπιστευτικό μήνυμα προς τον Μακάριο τον κατηγόρησε ότι, «άλλα συμφωνήσαμε κι άλλα κάνεις». Στον πρεσβευτή της Κύπρου στην Αθήνα Νίκο Κρανιδιώτη δήλωσε: «Ηπατήθην».
Ο Μακάριος στράφηκε προς την ΕΣΣΔ και τον Νικίτα Χρουτσόφ ο οποίος αυθημερόν έστειλε τηλεγράφημα συμπαράστασης στο Κύπριο ηγέτη και αυστηρή προειδοποίηση στον Τούρκο πρόεδρο Ιονού να μην επιχειρήσει εισβολή στο νησί.

1965. Η Βάρνα φιλοξένησε το Πρώτο Φεστιβάλ Βαλκανικού Κινηματογράφου που εξελίχθηκε από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου. Συνολικά 80 χιλιάδες θεατές  παρακολούθησαν  στους κινηματογράφους της Βάρνας τις προβολές των κινηματογραφικών έργων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Γιουγκοσλαβίας. Το κεντρικό Σύνθημα του φεστιβάλ ήταν  «Κινηματογράφος – για τη φιλία στα Βαλκάνια». Ήταν μη διαγωνιστικό .  Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε  επικεφαλής τον Στέλιο Ξεφλούδα, Γραμματέα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO

1966. Άρχισε  η Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα.

1967. Η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη ιδρύουν την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, πράκτωρ Παύλος Τοτόμης δήλωσε ότι στη Γυάρο κρατούνταν 2.300 κομμουνιστές οι οποίοι θα αφήνοντα ελεύθεροι μόλις υπέγραφαν δηλώσεις νομιμοφροσύνης.

1968 .Ο Ρίτσαρντ Νίξον έλαβε στο συνέδριο του Μαϊάμι το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, , με 692 ψήφους έναντι 277 του Νέλσον Ροκφέλερ και 182 του Ρόναλντ Ρήγκαν. Υποψήφιος αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Ελληνοαμερικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ, Σπύρο Άγκνιου. 


1969 . Οι Μπήτλς  έβγαλαν  την φωτογραφία στην διάβαση πεζών στην Abbey Road, για το εξώφυλλο  του ομώνυμου άλμπουμ.Αρκετές βόμβες εκρήγνυνται στο Μιλάνο τοποθετημένες σε τρένα από ακροδεξιούς τρομοκράτες.


1972. Η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στους 31ου ς Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου της Σμύρνης.


1974 .Ο Ρίτσαρντ Νίξον, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω των πολλαπλών σκανδάλων που ακολουθησαν το Γουωτεργκέιτ.

1989.Το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια ξεκίνησε για μία μυστική πενθήμερη στρατιωτική αποστολή. Για τρίτη φορά, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου.

1990. Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους με ομόφωνη γνώμη κατηγόρων και ανακριτή αφέθηκε ο υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Δημήτρης Τσοβόλας, που κατηγορείτο για απιστία και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

1991. Κατάρρευση της κεραίας του ραδιοφωνικού σταθμού στη Βαρσοβία , που ήταν ύψους 646, 36 μέτρων. Από τον  Αυλώνα, και το Δυρράχιο απέπλευσαν πλοία  με περίπου 20.000 μετανάστες με προορισμό το Μπάρι.

1992 .Ο ιουδαίος υπουργός Οικονομίας, του Μητσοτάκη Στέφανο Μάνο, ανακοίνωσε σκληρά μέτρα λιτότητας, ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα στα προαπαιτούμενα της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Διαφωνίες Κανελλόπουλου, Δήμα και Έβερτ.


2000.
 Τρομοκρατική επίθεση των Τσετσένων στην Πλατεία Πούσκιν στην Μόσχα . 13 νεκροί, 50 τραυματίες. Το υποβρύχιο των Νότιων «CSS H.L. Hunley»  ανασύρθηκε  στην επιφάνεια, ύστερα από 136 χρόνια παραμονής στο βυθό.


2008. Ο Στρατός της Γεωργίας μπήκε  στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας το Τσχινβάλι. Εκατοντάδες  νεκροί, σύμφωνα την κυβέρνηση της Οσετίας. Δέκαν νεκροί ρώσοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης που στάθμευε στη Νότια Οσετία. Διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της  ΕΕ, του  ΟΑΣΕ και των ΗΠΑ με σκοπό την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στη Γεωργία και τη Νότια Οσετία.
Οι τηλεοράσεις μετέδιδαν την τελετής  έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

2013 . Ο Φον Αντωνάκης μπήκε στον Λευκό Οίκο και συνάντησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που τον συμβούλευσε ότι «η λιτότητα δεν είναι η μόνη στρατηγική εξόδου από την κρίση, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» . «Αν η Ελλάδα πετύχει -και θα πετύχει- η επιτυχία της θα είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή» είπε ο φον Αντωνάκης.

2017.Φονικός σεισμός έπληξε τη Σιτσουάν της Κίνας.

2019. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε την αποχώρηση της Λίγκας από την κυβέρνηση συνασπισμού του με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. 
Το δημαρχείο του Σεβεροντβίνσκ στην περιοχή του Αρχανγκέλσκ της βορειοδυτικής Ρωσίας ανέφερε «μικρή αύξηση» ραδιενέργειας μετά από έκρηξη σε βάση εκτόξευσης πυραύλων κατά τη διάρκεια δοκιμών ενός κινητήρα πυραύλων υγρού καυσίμου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν στην έκρηξη.
 Στην Αίγυπτο εξοντωθήκαν 17 τρομοκράτες Αδελφοί Μουσουλμάνοι από τις Ειδικές Δυνάμεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κιργιστάν κατέλαβαν την κατοικία του πρώην προέδρου Αλμάζμπεκ Αταμπάγεφ στα περίχωρα της Μπισκέκ και τον συνέλαβαν.

2022 . Ο επικεφαλής της περιοχής της Ζαπορίζιε, υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επανένωση της περιοχής με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Κεντρώος Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, αντέγραψε τοβ νωθρό Καραμανλή, φόρεσε κίτρινο γιλέκο και έριξε «μολότοφ» στον Μιτεράν. Για όλα φταίει ο «μακαρίτης». Στην πρώτη ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, κατηγόρησε τους προηγούμενους ηγέτες της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αγνόησαν το αυξανόμενο Δημόσιο χρέος της Γαλλίας, τονίζοντας «ότι ολόκληρη η πολιτική τάξη χόρεψε ένα «μοιραίο τανγκό» (στο Παρίσι;) που έφερε τη Γαλλία στο «στο χείλος του γκρεμού». «Κάθε κυβερνητικό κόμμα, χωρίς εξαίρεση, είναι υπεύθυνο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο Μπαϊρού και απαρίθμησε τις αυξήσεις του χρέους υπό τον κάθε Γάλλο πρόεδρο από το 1981 , επί προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν

Ο Νωθρός, το 2008,   με συμβουλή του Καραχάλιου είχε δηλώσει στις Βρυξέλλδες. «Ξέρουμε όλοι ότι μία από τις αδυναμίες που έχει η οικονομία...