26/8/24

Άσαντ: Οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία παρά τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, του Ιράν και του Ιράκ έχουν μέχρι στιγμής αποβεί άκαρπες


Δαμασκός, 26.08.2024 12:24 
 Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Συρίας, κατα την έναρξη της 4ης Κοινοβυλευτικής Συνόδου  εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, λέγοντας ότι παρά τη διαμεσολάβηση ορισμένων χωρών, αυτές οι προσπάθειες δεν οδήγησαν σε σημαντικά αποτελέσματα.  Άσαντ είπε επίσης ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από τη Συρία. 
«Η κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο είναι σύμφωνα με τις αρχές όλων των χωρών που έχουν σοβαρή πρόθεση να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών», δήλωσε ο Άσαντ, προσθέτοντας ότι η Συρία θέλει τα τουρκικά στρατεύματα να αποσυρθούν από το έδαφός της. 
 «Προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις μας, πρέπει πρώτα να εξαλειφθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην επιδείνωσή τους και δεν θα παραιτηθούμε από κανένα από τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Άσαντ στο κοινοβούλιο. 
 Σύμφωνα με τον Σύριο ηγέτη, οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης χρειάζεται μια σταθερή βάση στην οποία μπορούν να αναφερθούν και οι δύο πλευρές για να είναι επιτυχής. 
 «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την έλλειψη αποτελεσμάτων από τα προηγούμενα παιχνίδια. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους, ωστόσο, είναι η έλλειψη βάσης αναφοράς για αυτές τις συναντήσεις», είπε. 
 Σύμφωνα με τον Άσαντ, αυτή η βάση θα μπορούσε να είναι το διεθνές δίκαιο, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ή ορισμένα θέματα που επηρεάζουν κάθε μία από τις χώρες. 
 «Για παράδειγμα, το ζήτημα που θέτουν συνεχώς οι τουρκικές αρχές είναι το ζήτημα των προσφύγων και της τρομοκρατίας. 
Η Συρία θέτει συνεχώς το ζήτημα της απόσυρσης (των τουρκικών στρατευμάτων) από το συριακό έδαφος και το ζήτημα της τρομοκρατίας», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι θα προκύψει πρόβλημα σε κανένα από αυτά τα θέματα, «εφόσον δεν υπάρχει κακία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Τυφεκιοφόροι της 114ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας απελευθέρωσαν σήμερα το Ουκραϊνσκ μετά από αγώνα πολλών ημερών και ύψωσαν το λάβαρο της Ταξιαρχίας με το σφυροδρέπανο.

  Ο ρωσικός στρατός ισοπέδωσε  σήμερα την προσωρινή βάση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο χωριό Ζβάνοβκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσ...