18/8/24

H 18η Αυγούστου στην Ιστορία

Η 18η Αυγούστου είναι η 231η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απέμειναν 135 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου. 

636 . Η τέταρτη ημέρα, της Μάχης του ποταμού Γιαρμούκ. Το ηθικό των Βυζαντινών ήταν πεσμένο ύστερα από τις απώλειες των προηγουμένων ημερών. Οι Άραβες είχαν χάσεις αρκετούς στρατιώτες, κυρίως τοξότες. Η δεξιά πλευρά των Αράβων ήταν η πιο ευάλωτη και εκεί ο Βαχάν εξαπέλυσε τη πρώτη επίθεση της ημέρας. Ταυτόχρονα οι Αρμένιοι χτυπούσαν την αριστερή πτέρυγα. Τότε ο Χαλίντ αποφάσισε να χτυπήσει πρώτα τους Αρμένιους. Οι εκχριστιανισμένοι Άραβες έτρεξαν να βοηθήσουν τους Αρμένιους.Οι Άραβες στρατηγοί έτρεξαν να βοηθήσουν τον Χαλίντ και έτσι εκεί επικεντρώθηκε η μάχη .Οι απώλειες ήταν μεγάλες. Μετά από αρκετές ώρες σκληρών μονομαχιών, οι Αρμένιοι άρχισαν να οπισθοχωρούν. Μετά από λίγο, το ίδιο έκαναν και οι Σλάβοι. Το ηλιοβασίλεμα βρήκε και τα δυο στρατόπεδα με μεγάλες απώλειες.

1258 .Πέθανε στο Νυμφαίο της Μικράς Ασίας το σε ηλικία 36 ετών μετά από τέσσερα χρόνια βασιλείας ο Θεόδωρος Β΄ Δούκας Λάσκαρης Βατάτζης που έπασχε από (βαριά) επιληψία.Ηταν γιος του Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάτζη και της Ειρήνης Λασκαρίνας , κόρης του Θεόδωρου Α΄ Λάσκαρη, δημιουργού του κράτους της Νικαίας. Πεθαίνοντας άφησε διάδοχο τον μόλις 7 ετών γιο του Ιωάννη Δ΄ Δούκα Βατάτζη. Σαν κηδεμόνα άφησε τον πρωτοβεστιάριο Γεώργιο Μουζάλωνα, άτομο ταπεινής καταγωγής, προκαλώντας την αντίδραση της αριστοκρατίας.
1304. Ι Φίλλιπος ο Ωραίος νίκησε τα αφλαμανδικα στρατεύματα στη μάχη της Μονς- Πεβέλ

1392. Ο καθολικός Γεώργιος Τόπια παραχώρησε την πόλη του Δυρραχίου, στη Δημοκρατία της Βενετίας.

1516. Υπογράφηκε στη Ρώμη μεταξύ του Πάπα Λέοντα Ι΄ και του καγκελάριου Αντουάν Ντυπρά που εκπροσώπησε την βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκος Α το «κονκορδάτο της Μπολόνια» που ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του βασιλιά της Γαλλίας μέχρι το 1790, και έδινε στο βασιλιά της Γαλλίας εξουσία πάνω στην εκκλησία στο βασίλειό του.

1572. Στο Παρίσι, ο Ουγενότος Ερρίκος Δ της Γαλλίας σε μια προσπάθεια να συμφιλιώσει τους Καθολικούς με τους Προτεστάντες. Παντρεύτηκε την Μαργαρίτα του Βαλουά  κόρη της Αικατερίνης των Μεδίκων και  του Ερρίκου Β της Γαλλίας.

1604. Στις 18/28 Αυγούστου υπογράφηκε η Συνθήκη του Λονδίνου, που έθεσε τέρμα στον 19ετή Άγγλο-Ισπανικό Πόλεμο.


1649. Οι Τάταροι σύμμαχοι του Μπόγκνταν Χλμενίτσκι που πολιορκούσε το Λούμπλιν.συμφώνησαν με τους Πολωνούς  φέρνοντας τους Κοζάκους σε δυσχερή θέση


1690. Κατά τη διάρκεια του πολέμου των εννέα ετών στη Σταφάρντα στο Πεδεμόντιο, στη σύγχρονη βόρεια Ιταλία, έγινε η πρώτη μεγάλη μάχη στο ιταλικό θέατρο ανάμεσα στους Γάλλους και στο Δουκάτου της Σαβοΐας που είχε ενταχθεί στο Συνδέσμο του Άουγκσμπουργκ με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Ολλανδική Δημοκρατία, την Ισπανίας, και την Αγγλία. Οι 12000 Γάλλοι που διοικούσε ο στρατηγός Νικολά Κατινά νίκησαν τους 18000 που διοικούσε ο Δούκας της Σαβοΐας Βίκτωρ Αμεδαίος Β΄. Οι Γάλλοι είχαν 2000 νεκρούς και τραυματίες και οι νικημένοι 3000 ενώ 1200 αιχμαλωτίστηκαν.

1700. Κατά την έναρξη του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου υπογράφηκε στο ανάκτορο Τράβενταλ , η συνθήκη του Τράβενταλ,  μεταξύ της Σουηδικής αυτοκρατορίας, της Δανίας-Νορβηγίας και του Δουκάτου του Χόλσταϊν-Γκότορπ. Ο Κάρολος ΙΒ'  της Σουηδίας, που είχε εισβάλει με 8.000 άντρες στην Δανία με την ναυτική υποστήριξη Βρετανών και Ολλανδών, υποχρέωσε τον εξάδελφό του Φρειδερίκο Δ΄ της Δανίας να επιστέψει το Δουκάτο του Χόλσταϊν-Γκότορπ στον Σύμμαχο του, Φρειδερίκος Δ΄ του Χόλσταϊν-Γκότορπ , να καταβάλει   200.000 τάλληρα, και να αποχωρήσει από την αντι-σουηδική συμμαχία. . Η συνθήκη ήταν εγγυημένη από τη Γαλλία, την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τις  Ηνωμένες Επαρχίες (Ολλανδία) και τη Μεγάλη Βρετανία. Την ίδια ημέρα, ο Βασιλιάς της Πολωνίας Αύγουστος Β, και ο Τσάρος της Ρωσίας, Μέγας Πέτρος, κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Σουηδίας.

1708. Οι Βρετανοί κατέλαβαν τη Σαρδηνία.

1716. Κατά την  Πολιορκία από τους Οθωμανούς  της Κέρκυρας στο πλαίσιο  του  έβδομου  Βενετοτουρκικού  πολέμου,  (1714-1718),  οι αμυνόμενοι επιχείρησαν  με δύο τάγματα έξοδο . Επικράτησε σύγχυση και μάχη ήταν  χαοτική,  καθώς από το Κάστρο χτύπησαν και τους  δικούς τους. Βαριές απώλειες εκατέρωθεν.

1789. Έναρξη της επανάστασης Λιέγη.
1796. Η Ισπανία υπέγραψε με την Δημοκρατική Γαλλία τη δεύτερη συνθήκη του  Σαν Ιντελφόνσο και συμμάχησαν εναντίον της Αγγλίας.

1805. Κατά την πρώτη σερβική Επανάσταση, σε μία από τις μεγαλύτερες μάχες της εξέγερσης, 2.000 αντάρτες με επικεφαλής τον Μιλένκο Στοΐκοβιτς νίκησαν 10.000 Οθωμανούς στο όρος Ιβάνκοβατς κοντά στην Τσούπρια.

1822. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε Αρχιστράτηγος από την Πελοποννησιακή Γερουσία. 

‎1833‎‎.Στην Αγία Πετρούπολη χειροτονήθηκε  ως Επίσκοποε Μαυροβουνίου, ο νεαρός αρχιμανδρίτης Πέταρ Β ́ Πέτροβιτς Νιέγκος. ‎

1853.Σεισμός 6,8 Ρίχτερ έπληξε τη Θήβα στις 18/30 Αυγούστου. 13 νεκροί.

1870
 .Η μεγαλύτερη μάχη του Γαλλοπρωσικού πολέμου, κοντά στο χωριό Γκραβελότ Σεν-Πριβά, δέκα χιλιόμετρα δυτικά της Μετς. Περίπου 190.000 Πρώσοι και Γερμανοί σύμμαχοί τους, υπό την ηγεσία του στρατάρχη φον Mόλτκε επιτέθηκαν κατά μέτωπο σε 112.000 Γάλλους της Στρατιάς του Ρήνου. Οι Γερμανοί είχαν 5,237 νεκρούς, 14,430 τραυματίες και 493 αγνοούμενους, αλλά νίκησαν. Οι Γάλλοι που είχαν μόνο 1,146 νεκρούς υποχώρησαν στην Μετς αφήνοντας 4,420 αιχμαλώτους. Σε πρωταγωνιστές της μάχης αναδείχθηκαν τα κανόνια της Kρουπ.

1886‎‎.Υπογράφηκε στη Ρώμη  κονκορδάτο  μεταξύ της Αγίας Έδρας και της  Κυβέρνησης, του Μαυροβουνίου για  την ελευθερία δράσης της Καθολικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο. Οι καθολικοί Επήκοοι, ήταν υποχρεωμένος να ορκιστούν πίστη στον Κνιάζ του Μαυροβουνίου.
 
1904. Σώμα 14 ανταρτών υπό τον Μακεδονομάχο Ευθύμιο Καούδη, εισήλθε από την Ελλάδα στη τουρκοκρατούμενη  Δυτική Μακεδονία.

1914. 
Η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον διακήρυξε την ουδετερότητα των ΗΠΑ


1916. Το κίνημα του Βενιζέλου επεκτάθηκε στην Κορυτσά .Η Ελληνική φρουρά παραδόθηκε και η περιοχή περιήλθε υπό τον έλεγχο του Κινήματος Εθνικής Αμύνης , και των Γάλλων .Οι Γερμανο-Βούλγαρικές δυνάμες κατελαβαν την Κάτω Τζουμαγιά (Ηράκλεια). Η Βουλγαρία εισέβαλε στη ρουμανική Δοβρουτσά.

1917. Άρχισε (με το παλιό ημερολόγιο) η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης που κατέστρεψε το 30% της πόλης καταστράφηκε, και 70.000 άνθρωποι ‘έμειναν άστεγοι. Η πυρκαγιά, όπως προέκυψε από την ανάκριση ξεκίνησε το Σάββατο 18 Αυγούστου 1917 περίπου στις 15:00 το μεσημέρι στην κουζίνα σε ένα φτωχικό σπίτι προσφύγων στη διεύθυνση Ολυμπιάδος 3, στη συνοικία Μεβλανέ μεταξύ του κέντρου και της Άνω Πόλης. Λόγω έλλειψης νερού και της αδιαφορίας των γειτόνων δεν έγινε δυνατή η άμεση κατάσβεση της αρχικής πυρκαγιάς που σε σύντομο διάστημα, λόγω του ισχυρού ανέμου, μεταδόθηκε στα γειτονικά σπίτια και άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη Θεσσαλονίκη.


1922.
Οι Έλληνες δεν είχαν ιδέα για το τί γινόταν στην Μικρά Ασία.  Ο Κεμάλ διέταξε το Πρωί της 18ης/31ης Αυγούστου, τους Τσέτες να πάνε προς τη Σμύρνη. Ο Προδότης Στράτος και ο Προδότης Θεοτόκης επέστρεψαν στις 10.30 το βράδυ από την Σμύρνη με το εύδρομο "Αδριατικος".     Ο προδότης Χατζηανέστης που είχε διατάξει τις Μεραρχίες να πάνε στα Λιμάνια, έστειλε τηλεγράφημα προς δημοσίευση στις εφημερίδες που έλεγε ότι ήταν δυνατη η ανακατάληψη των εδαφών που χάθηκαν. Ο Γούναρης και ο Πρωτοπαπαδάκης διέρρευσαν την πληροφορία περί εκκενώσεως.    Ο προδοτης Τρικούπης,συνέχιζε να μάχεται μόνος του στο Αλή Βεράν,με τον Κεμάλ, που δεν ηταν εκεί.Ηταν όμως ο Γιάννης Καψής σαν πολεμικός Ανταποκριτής.

 1928. Επιδημία δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα προκαλούσε 16 θανάτους ανά 24ωρο.


1940. Η σκληρότερη ημέρα της  της μάχης της Βρετανίας μεταξύ της γερμανικής Λουφτβάφε και της βρετανικής ΡΑΦ. Για τη  18ης Αυγούστου, η βρετανική προπαγάνδα ισχυρίστηκε ότι καταστράφηκαν 144 γερμανικά αεροσκάφη. Σε απάντηση, οι Γερμανοί ισχυρίστηκαν ότι είχαν χάσει μόνο 36. Εκτοτε έχει αποδειχθεί ότι  ο πραγματικός αριθμός ήταν 71. Τα στοιχεία γερμανικής προπαγάνδας ισχυρίστηκαν ότι κατέστρεψαν 147 βρετανικά αεροσκάφη. Οι Βρετανοί παραδέχτηκαν ότι έχασαν μόνο 23, όταν ο πραγματικός αριθμός 68. Άλλες πηγές  επιμένουν ότι οι απώλειες της ΡΑΦ ήταν 34 μαχητικά που καταστράφηκαν στον αερα  και 29 αεροσκάφη που καταστράφηκαν στο έδαφος, Οι Άγγλοι είπαν ότι έχασαν μόνο οκτώ πιλότους.

1944. 11 εκτελέσεις στην Καισαριανή. Στις 18 Αυγούστου, το πρωί, οι κομμουνιστές προσπάθησαν να σκοτώσουν 2 αστυφύλακες του Μηχανοκίνητου Τμήματος της Αστυνομίας Πόλεων, που μπήκαν στην συνοικία της Καισαριανής. Προσέτρεξαν ο επικεφαλής του Μηχανοκίνητου Ν. Μπουραντάς, δυνάμεις από τα Ταγμάτα Ασφαλείας, και της Ειδικής Ασφάλειας. Οι κομμουνιστές υποχώρησαν προς τον Υμηττό. Συνελήφθησαν 35 κάτοικοι που αναγνωρίστηκαν ως κομμουνιστές και εκτελέστηκαν επιτόπου στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής 8 εκ των συλληφθέντων, οι οποίοι ήσαν κομμουνιστές και μέλη ΕΑΜκικών οργανώσεων. Σε αντίποινα, η ΟΠΛΑ αμέσως μετά την αποχώρηση του Μηχανοκίνητου εκτέλεσαν δίπλα ακριβώς από το σημείο της εκτέλεσης των ΕΑΜμιτών τρεις συγγενείς Εθνικοφρόνων. Δυο άντρες και μια γυναίκα. (αδερφή ταγματασφαλίτη).

1945. Παραιτήθηκε ο Βούλγαρης από υπουργός Εξωτερικών και διορίστηκαν οι: Ιωάννης Πολίτης υπουργός Εξωτερικών,Βασίλειος Κυριακόπουλος υπουργός Δικαιοσύνης Χρήστος Λούης υπουργός Ταχυδρομείων,Τηλεγράφων και Τηλεφώνων Δημήτριος Μαχάς υπουργός Μεταφορών και Βασίλειος Δενδραμής υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών.

1947. Επίθεση των Κ/Σ του Βερμίου  στην Νάουσα  

1948 . Στο Βελιγράδι, υπογράφηκε η Σύμβαση του Δούναβη, με την οποία συμφωνήθηκε στη διαχείριση του ποταμού Δούναβη και της ναυσιπλοΐας να συμμετέχουν μόνο οι παραποτάμιες χώρες και ιδρύθηκε η Επιτροπή του Δούναβη με έδρα τη Βουδαπέστη.

1952. Άνοιξε επίσημα το νατοϊκό στρατηγείο της Σμύρνης.

1957. Στην Κύπρο σκοτώθηκε από έκρηξη της βόμβας που κατασκεύαζε ο μαχητής της ΕΟΚΑ Σταύρος Στυλιανίδης 30 ετών από τη Γιαλούσα.

1961. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ διέψευσε ως ανυπόστατες και υποβολιμαίες τις δηλώσεις σε αθηναϊκή εφημερίδα του πρώην Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, Σεπάρ Ικσέλ, ο οποίος είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε εισηγηθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου.: Ο Ανδρέας Παπανδρέου διορίστηκε πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής στο νεοσύστατο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, μετέπειτα Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών [ΚΕΠΕ] από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

1964. Διάβημα του αρχηγού της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτη Κανελλόπουλου στον βασιλιά. Ανησυχούσε για την αποδέσμευση των ελληνικών δυνάμεων από το ΝΑΤΟ.


1965. "
Δραματική" συζήτηση των Αποστατών Στεφανόπουλου  και Τσιριμώκου με τον Κοκό δυόμιση ωρών. Ο Ντε Γκρέτσιας έδωσε την εντολή στον Τσιριμώκο.

  1968. Με άρθρο του στην «κυριακάτικη Ακρόπολη», ο «Γεφυροποιός» Ευάγγελος Αβέρωφ ,πήρε μέρος στον «διάλογο» για το προτεινόμενο Σύνταγμα.


1974.
 Μεγάλη αντιαμερκανική διαδήλωση στην Αθήνα. Η αστυνομία του Καραμανλή χτύπησε στο ψαχνό για να μην φθάσει η διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία.

1990. Οι Σέρβοι της Κράινα έστησαν οδοφράγματα σε απάντηση της απόφασης του καθεστώτος του Φράνιο Τούντζμαν να απαγορεύσει τη διεξαγωγή δημοψήφισματος για την αυτονομία των Σέρβων στην Κροατία. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ  στην Αργεντινή η Γιουγκοσλαβία έγινε Πρωταθλήτρια για τρίτη φορά . Κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο το 1970, στη Λιουμπλιάνα, και για δεύτερη φορά το 1978 στη Μανίλα.

1991. Το Κομμουνιστικό Πραξικόπημα στην ΕΣΣΔ. Στην Κριμαία  ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τέθηκε  σε κατ' οίκον περιορισμό.

1993. Η επιχείρηση «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ» της Τσουδερού, που οργάνωσε ο αείμνηστος , (πλοίαρχος τότε του Πολεμικού Ναυτικού), Βασίλης Ντερτιλής, για την μεταφορά των ομογενών από το Σουχούμι έφθασε στο τέλος της. Το Ε/Γ- Ο/Γ «Viscountess» της εταιρείας MARLINES με πλοίαρχο τον Γιώργη Σαμιωτάκη αποβίβασε στην Αλεξανδρούπολη 1013 ομογενείς.

2001. Στην Δυτική Σεβερνομακεντόνιγια , μετά από μήνες μαχών, οι Αλβανοί τρομοκράτες του ΟΥΤΣΕΚΑ με τη βοήθεια  του ΝΑΤΟ εξόρισαν περισσότερους από 100.000 Σέρβους.

2005‎‎. 
Ο Πάπας Βενέδικτος επισκέφθηκε τη Γερμανία, κατά την πρώτη του έξοδο από τη Ρώμη. Στην Κολωνία επισκέφθηκε τη συναγωγή. 

2008. Στο Αφγανιστάν περίπολος του γαλλικού στρατού έπεσε σε ενέδρα των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Ουζμπίν και αποδεκατίστηκε.10 νεκροί και 25 τραυματίες. Η περιοχή του χωριού Σπερ Κουντάι όπου έλαβε χώρα η επίθεση, είχε χαρακτηριστεί ασφαλής περιοχή από το ΝΑΤΟ. 

2009. Το ρωσικό ναυτικό επενέβη και ανακατέλαβε 300 μίλια από το πράσινο Ακρωτήριο το ρωσικό φορτηγό πλοίο «Αρκτική Θάλασσα», το οποίο αιχμαλωτίστηκε από πειρατές στη Βαλτική στα τέλη Ιουλίου.

 2017. Τρομοκρατική επίθεση μουσουλμάνων στον πιο τουριστικό πεζόδρομο στην Βαρκελώνη την Λα Ράμπλα. Σκοτώθηκαν 14 και τραυματίστηκαν εκατό. 

2020. Στο Μάλι, πραξικόπημα ανέτρεψε τον πρόεδρο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ‎

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1941, 83η Ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Η ΕΣΧΑΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ   ΣΤΙΣ 10.30 το πρωί της 18ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1941   επέδωσε στον Βρετανό Πρέσβη  τη ΝΟΤΑ ΓΙΑ ...