18/2/10

Προθεσμία για «λύση» στο «Μακεδονικό» μέχρι το Νοέμβριο

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ασκούνται ισχυρές (εξωτερικές) πιέσεις στο παρασκήνιο για λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο άμεσο μέλλον.

«Λύση μέχρι το Νοέμβριο ή εκλογές» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας των Σκοπίων «Dnevnik», που επικαλείται πηγές των Βρυξελλών .
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ασκούνται πιέσεις, ώστε να εξευρεθεί λύση για το όνομα έως τη λήξη της ισπανικής προεδρίας (τον Ιούνιο), αλλά πιο ρεαλιστική προθεσμία θεωρείται (από την εφημερίδα) η επερχόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ, πριν από την οποία ενδεχομένως θα ενεργοποιηθεί η αμερικανική διπλωματία.
Επίσης υπογραμμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ (SDSM) θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, αναμένοντας στο μεταξύ το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι εάν μέχρι τον Νοέμβριο δεν διευθετηθεί το πρόβλημα, το DUI θα λάβει πράσινο φως για αποχώρηση από την κυβέρνηση, κάτι που θα προκαλέσει κατάρρευση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.
Ορόσημο θεωρείται η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους που επικαλείται η εφημερίδα των Σκοπίων, το αλβανικό κόμμα DUI αρκετές φορές μέχρι τώρα έχει βρεθεί ένα βήμα πριν από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, αλλά ο διεθνής παράγοντας (ΗΠΑ) άσκησε έντονες πιέσεις να μη συμβεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, απαραίτητη για την επίλυση της διένεξης για το όνομα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρόμοια μηνύματα έφθασαν πρόσφατα και από τις Βρυξέλλες.
Ενδεικτική, για το ότι ο Νοέμβριος, είναι ο μήνας-κλειδί, προστίθεται στο δημοσίευμα, είναι η δήλωση του ηγέτη του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής του Sitel.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι σε περίπτωση που το ζήτημα της ονομασίας δεν επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο, το SDSM θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Κατά τον ίδιο, οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες εάν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
κ. Γκρούεφσκι δεν εκμεταλλευτεί την επιπρόσθετη περίοδο των έξι μηνών που έχει δοθεί για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Ως πιθανή εκδοχή για την ταχεία λύση του ζητήματος της ονομασίας, συνεχίζει η εφημερίδα, είχε αναφερθεί η δημιουργία κυβέρνησης μεταβατικής ή ευρείας συναίνεσης, αλλά αυτή είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι είχε δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άνευ αντικειμένου, διότι, κατά την άποψή του, στο VMRO-DPMNE δεν υπάρχει διάθεση για ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας. Σε περίπτωση που ο κ. Γκρούεφσκι δεν δεχθεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, δύο είναι τα σενάρια που παίζουν.
Το πρώτο προβλέπει παζάρια με τους μικρότερους εταίρους του κυβερνώντος συνασπισμού, οι οποίοι εκπροσωπούν τις μικρότερες εθνοτικές κοινότητες στην ΠΓΔΜ, ενώ το δεύτερο προβλέπει πολιτική κρίση που θα προκληθεί με την αποχώρηση του DUI από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές από τον κυβερνώντα συνασπισμό, το πρώτο σενάριο είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστεί, καθώς τα μικρότερα κόμματα είναι πιστά στον κ. Γκρούεφσκι. Ως εκ τούτου, το δεύτερο είναι το μοναδικό υλοποιήσιμο σενάριο: Το DUI θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, διότι εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση κανένα αλβανικό κόμμα δεν θα ήθελε να καταλάβει τη θέση του. Σε μια τέτοια περίπτωση η πλειοψηφία του VMRO-DPMNE στο κοινοβούλιο δεν είναι αποφασιστική. “Ο αριθμός των βουλευτών χάνει τη σημασία του. Εάν το DUI αποχωρήσει από την κυβέρνηση, οι καθημερινές εντάσεις και πιέσεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε νέες εκλογές. Ως αποτέλεσμα της μέχρι στιγμής πολιτικής του κ. Γκρούεφσκι να εξαντλεί τους αλβανούς εταίρους, είναι δύσκολο να αναμένει κανείς πως κάποιος θα συνεργαστεί μαζί του. Και κυβέρνηση δίχως τη συμμετοχή αλβανικού κόμματος δεν νομιμοποιείται”, δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Βλάντο Μπούτσκοφσκι από το SDSM.


Πηγή : http://www.makthes.gr

βλέπε και...
Μιλόσοσκι: Οι «κόκκινες γραμμές» δεν διευκολύνουν τις προσπάθειες Νίμιτς
http://ta-mavra-nea.blogspot.com/2010/02/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: