24/2/10

Eurobank: Αγωνία πριν από το… πέναλτυ

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/eurobank-----2010022320290


Την ώρα που κορυφώνεται η διεθνής αγωνία για την κατάληξη του «ελληνικού θρίλερ», όσον αφορά τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, οι Έλληνες τραπεζίτες κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς για τη χρηματοδότηση των άμεσων υποχρεώσεών τους, ιδιαίτερα όσων συγκεντρώνονται μέσα στον Μάρτιο, όταν δηλαδή θα κρίνεται από το Ecofin η τύχη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του “S10”, η διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, της Eurobank, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα… χτύπημα πέναλτι που καλείται να αποκρούσει μέσα στον «καυτό» Μάρτιο, καθώς:

n Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Eurobank αντιμετωπίζει μέσα στον Μάρτιο πληρωμές τοκοχρεολυσίων ύψους 750 εκατ. ευρώ.

n Στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Article IV Consultation Report, 2009) δείχνουν, ότι οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων στο σύνολο του τραπεζικού μας συστήματος για το α’ τρίμηνο του 2010 φθάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

n Δηλαδή, η Eurobank έχει με μεγάλη διαφορά το «βαρύτερο» πρόγραμμα αναχρηματοδότησης υποχρεώσεων, καθώς μόνο οι υποχρεώσεις του Μαρτίου αντιστοιχούν περίπου στο 63% των συνολικών υποχρεώσεων α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών.

n Συνολικά, η αξία των ομολόγων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει η Eurobank μέσα στο έτος φθάνει τα 1,4 δις. ευρώ, ποσό όχι ιδιαίτερα υψηλό, συγκριτικά με τα περίπου 8,7 δις. ευρώ στο σύνολο του τραπεζικού μας συστήματος.

Με άλλα λόγια, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η διοίκηση της τράπεζας, παρότι έχει σχετικά ελαφρύ πρόγραμμα αναχρηματοδότησης για το 2010, έχει την ατυχία να συγκεντρώνονται περίπου οι μισές χρηματοδοτικές ανάγκες μέσα στον… γδάρτη μήνα Μάρτιο.

Την απόκρουση του… πέναλτι δυσχεραίνουν και οι κινήσεις των οίκων αξιολόγησης, που γίνονται όλο και πιο επιθετικοί προς τις ελληνικές τράπεζες. Χθες, για παράδειγμα η Fitch υποβάθμισε από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των ΕΤΕ, Αlpha, Εurobank και Πειραιώς, υποβαθμίζοντας και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των τραπεζών σε F3 από F2, διατηρώντας αρνητικό outlook, που προαναγγέλλει περαιτέρω καθοδική κίνηση.

Η Fitch σημειώνει ότι η ατομική βαθμολόγηση των τραπεζών υποβαθμίζεται σε C από B/C ενώ οι αξιολογήσεις όλων των χρηματοοικονομικών εργαλείων τους υποβαθμίζονται επίσης κατά μια κλίμακα.

Προς το παρόν, η διοίκηση της Eurobank αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το πρόβλημα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν, ότι ακολουθεί την ίδια γραμμή με τις άλλες μεγάλες τράπεζες, αποφεύγοντας υπερβολές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων για την άντληση ρευστότητας, όπως ήδη συμβαίνει με αρκετές μικρότερες τράπεζες.
Τραπεζικά στελέχη τονίζουν, ότι θετικά για την Eurobank στην αγορά λειτουργεί η μετοχική της σύνθεση, όπου κυριαρχεί ένας βασικός μέτοχος με… βαθιά τσέπη, σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που χαρακτηρίζονται από κατακερματισμό της μετοχικής σύνθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα κορυφαία στελέχη της Eurobank έχουν κάθε λόγο να ασκούν όλη την επιρροή τους υπέρ της άμεσης προσφυγής της κυβέρνησης σε σκληρά μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν στη «χαλάρωση» της πολιορκίας της ελληνικής αγοράς από ξένους επενδυτές και κερδοσκόπους.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επαφίεται στη -λεκτική ή ουσιαστική- στήριξη από την Ε.Ε. Πρέπει η ίδια να λάβει αποφασιστικά μέτρα, τα οποία θα επαναφέρουν το κόστος δανεισμού σε λογικότερα επίπεδα. Χρειάζονται αυξήσεις των εσόδων και -κυρίως- μειώσεις των δημοσίων δαπανών με επιθετικότερο τρόπο από αυτόν που έχουν προβλέψει οι αγορές, ώστε να ανατραπούν οι πιθανότητες χρεοκοπίας», τονιζόταν χαρακτηριστικά σε άρθρο του δρα Τάσου Αναστασάτου, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο δελτίο της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank.

Το μεγάλο ζητούμενο για την τράπεζα είναι να έχει ξεκαθαρίσει το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό τοπία για την Ελλάδα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, ώστε να «ανάψει πράσινο» και για την πρόσβαση της Eurobank στην αγορά με καλύτερους όρους, επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, που προεξοφλούν πάντως ότι, έστω και δύσκολα, το πέναλτι τελικά θα αποκρουστεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...